Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De brief voor de koning door Tonke Dragt

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover De brief voor de koning
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 939 woorden
  • 11 maart 2014
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
80 keer beoordeeld

Boekcover De brief voor de koning
Shadow

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreige…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

De brief voor de koning door Tonke Dragt
Shadow

Titel boek: De brief voor de koning

Auteur boek: Tonke Dragt

Aantal bladzijden: 456 bladzijden

Uitgever: Leopold

Jaar van uitgifte: 1962

Titel

De titel zegt al meteen waar het boek over gaat, namelijk dat er een brief voor de koning komt. De schrijfster heeft deze titel gekozen omdat zij direct aangeeft waar het verhaal over gaat. Ook maakte het mij heel nieuwsgierig om het te lezen. Ik vind het een goede titel; ik zou zelf geen betere weten.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Tiuri die een brief naar de koning van Unauwen moet brengen. Het begint in de nacht voordat Tiuri tot ridder wordt geslagen. Er wordt op de deur geklopt door Rafox de schildknaap van Edwinem. De bijnaam van Edwinem is De Ridder met het Witte Schild. Tiuri overtreedt de regels en maakt de deur open. Rafox vertelt dat hij een brief naar Edwinem moet brengen. Als hij daar aankomt ligt Edwinem op sterven. Hij zegt dat Tiuri de brief moet bezorgen. Onderweg wordt hij door een misverstand gevangen genomen door de Grauwe Ridders die later vrienden van hem worden. In de bergen wordt hij begeleid door een jongen genaamd Piak. Aan de andere kant van de berg aangekomen wil Piak zo graag mee dat hij samen met Tiuri verder gaat. Aangekomen bij Stad van Unauwen (eindplaats en hoofdstad van het land Unauwen) wordt hij nog aangevallen door Slupor, een spion. Hij wint van hem en hij bezorgt de brief aan de koning van Unauwen. Wanneer hij dat heeft gedaan, keert hij terug naar zijn familie en wordt hij nu echt tot ridder geslagen.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in het land van koning Dagonaut en in het land van koning Unauwen. Tiuri komt er niet langs maar er wordt ook nog over het land Evieland gesproken.

Bewijs: “Het speelt zich af in twee koninkrijken: het land van koning Dagonaut ten oosten van het Grote Gebergte en het land van koning Unauwen ten westen van het Grote Gebergte.’’ (Blz. 7)

Tijd

Het speelt zich af in de tijd van de ridders; dus in de middeleeuwen.

Bewijs: “Dit is een verhaal van lang geleden, toen er nog ridders waren.” (Blz. 7)

Je komt te weten dat er nog geen grote machines zijn en nog geen moderne technologie. Je weet ook al dat mensen die in kastelen wonen heel gewoon zijn. Je weet dus al dat sommige dingen die voor ons gewoon zijn daar niet kunnen gebeuren.

Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal duurt ongeveer 3 maanden. De tijd is heel belangrijk want in de middeleeuwen kun je niet zomaar een bericht sturen naar de koning via een e-mail. Toen moest alles te paard of te voet. En als er e-mail zou zijn geweest, dan hoefde Tiuri niet zo een lange reis te maken.

Genre

Het genre van het boek is: avontuur en sprookje.

Verteller

Het is een hij-verhaal. Dat kun je zien want de schrijver schrijft bijvoorbeeld: ‘hij deed dit’ of ‘hij ging weg’.

(Hoofd)personen

Tiuri: Het is een jongen van 16 jaar. Hij heeft donker haar en grijsblauwe ogen. Hij wil iedereen graag helpen en is dapper en aardig. Hij de zoon van een andere beroemde ridder, namelijk: Tiuri de Dappere. Hij moet de brief naar de koning van Unauwen brengen. Hij is de hoofdrolspeler.

Bewijs: “ ’Hebt u onderweg soms een jongeling ontmoet, broeder?’ vroeg hij, ‘een jongeling van een jaar of zestien, met donker haar en grijsblauwe ogen?’ ” (Blz. 95.) Met deze jongen bedoelen ze Tiuri.

 

Piak: Hij is een bruingekleurde jongen van 14 jaar. Hij heeft bruine ogen en kort haar. Hij is net zoals Tiuri aardig en hij wil iedereen graag helpen. 

Bewijs: “Hij had de bruine jongen even vergeten.” (Blz. 209)

 

Ridder Ristridin: Hij is lang en mager. Hij heeft een verweerd, benig gezicht, blauwe ogen en een baard. Zijn haar is zwart en krullend. Hij is erg behulpzaam.

Bewijs: “Hij zag Ristridin, die recht tegenover hem zat; lang en mager, met een verweerd, benig gezicht. (Blz. 121)  

Humor en Verdriet

Droevig: “Met bevende handen deed Tiuri wat hem gevraagd werd. En toen hij het kalme, edele gezicht van de Zwarte Ridder zag, werd hij zo getroffen, dat hij diens hand greep en hem zwoer de brief veilig te zullen bezorgen. ‘En,’zei hij, ‘ik zal u wreken op uw moordenaars!’ ‘Dat is niet jouw taak…’ fluisterde de ridder. ‘Jij moet alleen mijn bode zijn.’Hij sloot zijn ogen. Zijn vingers bewogen even in Tiuri’s hand en waren toen stil. Tiuri keek naar hem en liet zacht zijn hand los. Hij is dood, wist hij en hij was diep bedroefd, al had hij de ridder nog maar pas leren kennen.” (Blz. 31)

Mening

Ik vind dit een erg leuk boek. Dat komt omdat het altijd spannend is. Daardoor is het nooit saai. Ik hou zelf veel van fantasieboeken maar het moet ook nog wel een beetje in het echt kunnen gebeuren. En dit boek is zo’n  boek. Het was niet een humoristisch boek. Dat vind ik wel jammer want daar hou ik ook van. Dit boek is meer serieus. Meestal vind ik langdradige boeken niet leuk. Dit boek is ook langdradig maar ik vind hem wel heel leuk, omdat het op een leuke manier is geschreven. Het leukste van het boek was dat niks voorspelbaar was. Het was altijd verrassend en daar hou ik erg veel van. Ik vind het dan ook geen wonder dat het boek bekroond is met de Griffel der Griffels.

REACTIES

K.

K.

Ik heb Tiuri nog wel hard aangepakt met zweep

5 jaar geleden

D.

D.

jij bent toch allang dood als het verhaal zich in de middeleeuwen afspeelt?😂😂

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De brief voor de koning door Tonke Dragt"