De bekoring door Hans Münstermann

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1087 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
205
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De bekoring
Shadow

In "De bekoring" neemt Hans Münstermann, meester van de hervonden tijd, opnieuw een duik in het fascinerende verleden van Andreas Klein, de charismatische hoofdpersoon die we kennen uit zijn eerdere romans. Als Andreas' moeder sterft gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag, eind jaren vijftig. Hij denkt aan hoe zijn moeder man en kinderen achter…

In "De bekoring" neemt Hans Münstermann, meester van de hervonden tijd, opnieuw een duik in het fascinerende verleden van Andreas Klein, de charismatische hoofdperso…

In "De bekoring" neemt Hans Münstermann, meester van de hervonden tijd, opnieuw een duik in het fascinerende verleden van Andreas Klein, de charismatische hoofdpersoon die we kennen uit zijn eerdere romans. Als Andreas' moeder sterft gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag, eind jaren vijftig. Hij denkt aan hoe zijn moeder man en kinderen achterliet, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Hij ziet haar in de tram, op die zinderende dag, een raadselachtige dame met een koffer, scherp en levensecht. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, met de buren en die hele wereld van vroeger, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsluipt uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar beetgrijpt. De lezer voelt met hen mee – laat dat maar aan Münstermann over.

De bekoring door Hans Münstermann
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Bibliografische Gegevens:

Auteur: Hans Munstermann
Titel : De Bekoring
Jaartal 1e druk: 2006
Aantal Bladzijden: 205

Wat gebeurt er in het boek?

Het verhaal begint als Andreas te horen krijgt dat zijn moeder is komen te overlijden. Hij weet niet zo goed wat hij met deze boodschap aan moet. Terwijl hij samen met zijn broers en zussen de uitvaart van hun moeder probeert te regelen schieten zijn gedachten terug naar 1960. Naar zijn verjaardag om precies te zijn. Dit is de dag waarop hun moeder besloot om te vertrekken en haar gezin achter te laten.
Ook zijn broers en zussen proberen erachter te komen waarom hun moeder dit gedaan heeft. Andreas vindt het moeilijk om over deze gebeurtenis te praten omdat door deze dag zijn gevoelens jegens zijn moeder sterk veranderd zijn.

Uiteindelijk word duidelijk in de flashbacks dat hun moeder bedrogen wordt door verschillende mannen en besluit om terug te gaan naar haar oude huis.
134 woorden

Waar gaat het boek eigenlijk over?

Thema: moeder-zoon relatie, liefde, bedrog, rouw.
Motieven: - Moeder-zoon relatie: Het gaat hierbij om Mevrouw Klein en haar zoon
Andreas. Het verhaal speelt er vooral op in wat Andreas meemaakt en hoe hij zich voelt vanaf het moment dat zijn moeder weggaat tot het moment dat zij weer terug komt. Ook wordt er veel verteld over de gedachtegang die Andreas nu heeft ten opzichte van zijn moeder.
- Liefde: Mevr. Klein voelt geen liefde meer voor haar man. Dat is de reden waarom zij vertrekt. Het heeft echter niets met de liefde voor haar kinderen te maken. De kinderen denken hier echter anders over en denken dat zíj juist de oorzaak zijn van haar vertrek. Vooral Andreas geeft zichzelf de schuld en is bang dat hij van alles fout heeft gedaan waardoor zij vertrokken is.
- Bedrog: Mevr. Klein hoopt op een beter leven nu ze weg is gegaan, maar ze komt echter bedrogen uit. De man(Arie) op wie ze verliefd was geworden is niet wie hij zei dat hij was. Hij is haar op een gegeven moment zat en wil niets meer met haar te maken hebben. Hetzelfde gebeurt als zij naar de artiest gaat die haar zijn hotelkamernummer had achter gelaten. Hij wilde ook alleen maar haar gebruiken voor de seks.

- Rouw: Ook rouw is een belangrijk thema in dit boek. De lezer wordt vaak geconfronteerd met de gevoelens van de kinderen en hoe zij op hun eigen manier met de dood van hun moeder omgaan waar zij alle gemixte gevoelens over hebben.

Titel: Bekoring is een ouderwets woord voor verleiding heb ik mij laten vertellen. Het gaat er in het boek dan ook om de verleidingen waarvoor mevr. Klein komt te staan als ze haar huis heeft verlaten.

3 Citaten:

“Ik zeg niet dat je als architect voortdurend stilstaat bij de huwelijksproblemen van de bewoners, de rotopmerkingen die tegen elkaar maken in de huiskamer, bij het druipende kaarsvet op de schoorsteenmantel die jij in al je onschuld hebt ontworpen, je denk niet aan het botervlootje waar ze mee gooien, of de lamp die vertrapt wordt bij de open haard.” Blz. 30
Dit is een citaat waarvan ik er veel uit het boek zou kunnen halen. Dit citaat gaat over van Epen(architect) die het ouderlijk huis van Andreas heeft ontworpen. Hij komt vaak terug in het boek en dient als een soort objectief inzicht op het verhaal.

“De seksuele omgang met haar man is al jaren afschrikwekkend. Omgang is een veel te mooi woord. Hoe moet je het noemen? Ze werd genomen, als een wildeloos ding. Ze voelde zich een mishandelende gevangene. Soms kalmeerde zij zichzelf met de gedachte dat dit het lot was van de meeste vrouwen, dat het nu eenmaal zo was, en het duurde maar drie minuten, tot ze er schoon genoeg van kreeg en tegenstribbelde.” Blz. 76
In dit fragment lees je de gedachtegang van Mevr. Klein(moeder). Hierin wordt beschreven waarom zij zo graag weg wilde van haar oude leven. Vanwege haar man die haar gebruikte en haar niet meer lief had.

“Hij laat haar niet met rust. Zijn aandacht heeft zich aan haar vastgezogen, alsof hij bij de eerste aanblik al voelde: deze vrouw is de sleutel tot mijn voorstelling. Hij blijft flirten, met alle vrouwen, maar vooral met haar.
Blz. 170
In dit citaat is Cospétto aan het werk. De artiest waar Mevr. Klein en haar minnaar(Arie) naar zijn gaan kijken. Cospétto flirt met haar met eigenlijk maar 1 doel waar ze later zelf pas achter komt. Dit citaat geeft aan hoe makkelijk mevr. Klein eigenlijk te bespelen is. Naarmate je verder leest zie je ook hoe makkelijk ze op in te praten is.

Wat vind je van het boek?

Emotieve argumenten. Het boek roept wel gevoelens bij me af. Ik vind het zielig hoe een moeder zijn kind of zijn verjaardag in de steek laat. Aan de andere kant krijg je ook weer medelijden met de moeder als je erachter komt waarom zij is weggegaan.
Estetische argumenten. Ik vind het boek wel een opvallende stijl hebben hoewel ik er niet zo snel een benaming voor heb. Munstermann schrijft naar mijn mening erg onduidelijk en je moet constant blijven opletten waar je in het verhaal bent. Dit wordt namelijk niet duidelijk bij de eerste paar regels van ieder hoofdstuk.
Morele argumenten. De schrijver neemt geen duidelijke positie in op het gebied van goed en kwaad.
Realistische argumenten. Ik vind de verhaallijnen in het boek wel geloofwaardig. Ik denk wel dat het echt gebeurd had kunnen zijn. Behalve het verhaal van de architect. Daar ben ik niet van overtuigt. Naar mijn mening had dit geen toevoeging op het gehele verhaal, maar was het gewoon bladzijde vulling.
Structurele argumenten. Ik vind de opbouw van het boek logisch maar onduidelijk. Het verhaal begint in het hier en nu en daar blijft het ook maar er zitten echter vaak flashbacks in. Je weet vaak niet waar je precies in het verhaal bent, wat het dus onduidelijk maakt.
Intentionele argumenten. Ik denk niet dat de schrijver een extra bedoeling had met het boek behalve amuseren. Ik heb er geen specifieke dingen uit kunnen halen die mij het gevoel gaven dat er een extra doel aan vast zat.

Is het onderwerp nieuw voor je?

Het onderwerp is niet nieuw voor me. Ik heb wel vaker films gezien die hierover gaan. Wat ik echter nog niet eerder gelezen had was dat de hoofdpersoon al overleden is waar over verteld wordt. Dit was voor mij niet echt een bijzonderheid om het boek te gaan lezen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De bekoring door Hans Münstermann"