De bastaard van Brussel door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover De bastaard van Brussel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 1140 woorden
  • 24 april 2015
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
221
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De bastaard van Brussel
Shadow
De bastaard van Brussel door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titelverklaring

  • Crispijn is een buitenechtelijke zoon, oftewel een bastaard. Hij woont in Brussel
  • Protestanten zijn bastaards. Dat komt omdat ze van het katholieke geloof afwijken

Genre

Hoofdgenre: Proza                 Subgenre: Geschiedenis verhaal

In het boek word het papier op de volle breedte gebruikt, ook worden alinea’s gebruikt. Hieruit kan je opmaken dat het hoofdgenre Proza is.

Het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw. Daarom is het een Geschiedenis verhaal

Samenvatting

Crispijn is een bierbrouwer in Brussel, hij heeft 3 knechten Stina, Eva en Hans. Chrispijns vader is de Graaf van Egmond. Crispijn is een bastaard, dit betekent dat hij een buitenechtelijke zoon is. Hij is luthers opgevoed maar nu houd hij het katholieke geloof aan omdat dat veiliger is door de vele executies. Zijn moeder is vermoord bij een hagenpreek.  Pieter Titelmans is een man die lutheranen oppakt en verbrand. Pieter Titelmans is ook in Brussel aangekomen. Hij onderdrukt de lutherse mensen met openbare executies. Ook Stina word opgepakt. Dan krijgt Crispijn het bericht dat Stina is ontsnapt maar helaas is overleden aan een erge ziekte.

Ook Crispijn wordt opgepakt. Hij wordt gemarteld. Titelmans wil horen dat hij het nieuwe geloof aanhangt, het Lutherse geloof. Crispijn ontkent en hij wordt verder gemarteld, zijn nagels worden uitgetrokken, zijn armen uit de kommen gehaald en zijn voetzolen worden verbrand. Als Crispijn  wordt bevrijdt wordt hij naar zijn vaders paleis in Gent gebracht. Als hij eenmaal is hersteld, gaat hij terug naar Brussel en hij sluit zich aan bij de bosgeuzen.

De bosgeuzen zijn een groep mannen die tegen het katholieke geloof zijn. Ze slopen en moorden. Ook maken ze kerken kapot. Maar eigenlijk voelt Crispijn zich helemaal niet prettig in dit ruige gezelschap. Hij gaat terug naar Brussel maar omdat hij er zo vreselijk uitziet kan hij niet binnen de poorten komen. Hij geeft een boodschapper een brief mee voor Eva. Een dag later komt Eva buiten de poorten om Crispijn op te zoeken. Ze praten heel lang en daarna gaat Eva weer terug naar Brussel. Crispijn gaat opzoek naar zijn halfzus Leonara. Hij vindt haar, ze ziet er slecht uit. Leonara zorgt ervoor dat Crispijn normale kleren krijgt zodat hij terug naar Brussel kan.

Als hij terug is in Brussel zoekt hij Eva op. Eva vertelt Crispijn dat ze graag naar Haarlem wil gaan om haar familie op te zoeken. Van Crispijn mag Eva niet alleen de lange reis maken, daarom gaan ze samen naar Haarlem om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Taalgebruik

Het taalgebruik in dit boek is vrij lastig. Het zijn lange zinnen met moeilijke en ouderwetse woorden. Er worden veel zelfstandig en bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. In het boek zijn niet zoveel dialogen, het zijn veel gedachten. Over het algemeen is het soms wel een beetje lastig taalgebruik omdat er ouderwetse woorden worden gebruikt waarvan je soms de betekenis nauwelijks kent

Personages

De hoofdpersoon is Crispijn, hij is ongeveer 20 jaar oud. Hij heeft zijn eigen bierbrouwerij in Brussel. Crispijn is een aardige man die erg sociaal is, ook werkt hij hard. Hij is Katholiek maar hij is luthers opgevoed door zijn moeder, zij werd tijdens een hagenpreek vermoord. In de loop van het verhaal leert Crispijn om te gaan met het verdriet van zijn moeder, en vele andere dierbaren die hij is verloren. Uiteindelijk besluit hij een nieuw leven op te pakken.

Belangrijke bijpersonen zijn Stina en Eva. Stina is barvrouw bij Crispijn in de brouwerij. Stina komt oorspronkelijk uit Haarlem waar al haar familie nog woont. Stina is een stevige vrouw die rossig haar heeft. Ze flirt graag met mannen maar als het er echt op aankomt dan laat ze de mannen toch in de kou staan.  Eva is de dochter van Stina en is 12 jaar oud. Ze kan soms een beetje onzeker zijn maar nooit voor lang. Ze lijkt precies op haar moeder, ze heeft hetzelfde karakter en uiterlijk. Eva vertelt alles wat haar dwarszit aan Crispijn, ze zijn hele goede vrienden

Plaats

Het verhaal speelt zich af in de 16 eeuw in Vlaanderen. Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in Brussel, en dan vooral de brouwerij van Crispijn. Deze plaats is belangrijk omdat hier veel word gelachen, gehuild en gepraat.

Ook het paleis van de vader van Chrispijn in Gent is belangrijk. Hier sterkt Chrispijn aan als hij uit de gevangenis is weggehaald en hij aansterkt in het huis van zijn vader. Hier gaat hij over dingen na denken en komt hij tot ideeën die hij verder in het boek gebruikt.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw. Dat kan je opmaken uit bijna alles. Er staat nog een muur om de stad heen, er zijn geen gadgets of andere moderne dingen zoals auto of fiets. Je kan ook aan gewoontes merken dat het verhaal zich in die tijd afspeelt. Het hele verhaal duurt ongeveer 3 jaar.

Het verhaal word in Chronologische volgorde vertelt. Er komen een aantal flashbacks in voor, dit is wel leuk want het geeft een speels effect aan het verhaal

Open of gesloten eind?

Het boek heeft een open einde. Het einde is dat Crispijn en Eva Brussel verlaten en op weg gaan naar Haarlem om Eva’s familie te zoeken. Je weet dus nog niet wat er verder gebeurt.
Dat vind ik zelf erg jammer omdat ik graag zou willen weten of Eva haar familie vind.

Beoordeling

Ik vind dit boek echt heel leuk. Ik vind dat er veel spannende dingen gebeuren die heel geloofwaardig over komen, dat vind ik zelf altijd belangerijk. Ook vind ik het leuk dat ik dingen uit de 16e eeuw herkent bijvoorbeeld de Beeldenstorm en het lutherse geloof. Ook vind ik dat de schrijfwijze heel goed bij het boek past waardoor je echt het idee krijgt dat je er zelf een beetje in zit.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ik vind dit boek echt heel leuk. Ik vind dat er veel spannende dingen gebeuren die heel geloofwaardig over komen, dat vind ik zelf altijd belangerijk. Ook vind ik het leuk dat ik dingen uit de 16e eeuw herkent bijvoorbeeld de Beeldenstorm en het lutherse geloof. Ook vind ik dat de schrijfwijze heel goed bij het boek past waardoor je echt het idee krijgt dat je er zelf een beetje in zit.

Rapportcijfer

Ik geef dit boek een 8,3

Biografie auteur

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn geboren. Toen ze 13 jaar was wist ze al dat ze schrijfster wou worden. Tijdens haar studie schreef ze haar eerste boek, de Amulet. Hierna verscheen een lange reeks historische jeugdboeken. Nu schrijft ze vooral trillers voor volwassenen. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont nu in Alkmaar

Bibliografie

Jeugd boeken:

1995 De amulet
1996 Bloedgeld
1999 De guillotine
1999 Noodlanding in het oerwoud
1999 Mijn zusje wordt vermist
1999 Potverdrie Sophie!
2000 Zwarte sneeuw
2000 Verdwaald onder de grond
2001 Hester de witte heks
2001 Bastiaan komt eraan
2001 Jehanne
2002 Schijndood
2003 De slavenring
2004 Victorie!
2005 De bastaard van Brussel
2007 Schuld
2008 Vlinders
2009 De Rode Wolf

Volwassenen boeken:

2004 De reünie
2005 Schaduwzuster
2006 Het bosgraf
2007 Het laatste offer
2008 Blauw water
2009 Herfstlied
2009 Jacoba, dochter van Holland
2010 Op klaarlichte dag
2011 In mijn drom

REACTIES

I.

I.

ik heb echt stomme klasgenoten. gaan ze alles van dit kopieeren… 2uur nakomen :)

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De bastaard van Brussel door Simone van der Vlugt"