Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De avonden door Gerard Reve

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De avonden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2646 woorden
  • 14 februari 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
8 keer beoordeeld

Boekcover De avonden
Shadow

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van af…

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inza…

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van afschuw kwamen onder andere van Godfried Bomans die in Elsevier schreef: 'Ik heb zelden een boek gelezen, zó naargeestig, zó zeer van iedere positiviteit verstoken, zó grauw, cynisch en volstrekt negatief, als dit. Het wurgt iemand de keel toe.' En Nescio sprak van een 'onboek'. Reve reageerde laconiek: 'Het is nog altijd een wijdverbreide opvatting dat een schrijver uitzicht moet bieden. Ik zie dat niet in. Is dat speciaal mijn taak? Laat ze een spionnetje kopen, de zwetsers.'

Al snel groeide Reves roman uit tot de bijbel van een nieuwe generatie. Het boek beleefde meer dan vijftig drukken en wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste romans van na 1945.

De avonden door Gerard Reve
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag De Avonden

 

  1. Titel: De Avonden

 

Auteur: Gerard Reve               

 

Uitgeverij:     De bezige bij       

 

Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam 1947

   

  1. Genre:

Psychologische roman

(https://nl.wikipedia.org/wiki/De_avonden_(boek))  

 

  1. Titel en Titelverklaring:

 

De titel is: De Avonden. Dit woord komt niet echt in het boek voor. Het woord betekent: des avonds, ’s avonds; in de avond (mv.) Het boek heet de Avonden, omdat de tien avonden (en delen van de dagen) aan het eind van het jaar worden beschreven. Ook denk ik dat het te maken heeft met de hoofdpersoon zelf. Hij focust zich heel erg op de avonden, omdat hij heel graag wil dat de dagen voorbij gaan. Hij verveelt zich namelijk ontzettend.

 

  1. Personages:

 

Frits van Egters (Karakter/Hoofdpersoon):

 

Frits is 23 jaar oud. Hij is erg eenzaam. Hij plaagt graag mensen en verteld vreemde verhalen over vervelende ongelukken. Hij woont thuis bij zijn ouders en plaagt deze ook graag. Hij werkt op een kantoor, maar dat kantoor wordt niet echt besproken, alleen dat hij er vandaan komt. Hij heeft wel vrienden, maar daar gaat hij alleen heen om de tijd iets sneller te laten gaan. Hij verveelt zich enorm. Hij probeert allerlei dingen te doen om de leegte op te vullen.

 

Verder zijn er nog wel wat personages, zoals zijn vrienden. Deze vrienden vinden Frits soms vervelend, maar gaan mee in zijn verhalen. Frits plaagt zijn mannelijke vrienden erg met het kaal worden.

Ook heeft hij natuurlijk zijn ouders. Hij vindt zijn ouders niet erg aardig. Zijn vader is enorm doof. In huis schreeuwen ze veel. Frits en zijn moeder schreeuwen vaak tegen elkaar omdat ze vaak ruzie hebben. Zijn ouders hebben niet echt een goed huwelijk. Ze irriteren elkaar erg.

 

  1. Ruimte:

 

In het huis van de ouders van Frits. Bij de vrienden van Frits thuis. In de bioscoop. Op straat, rondzwervend.

 

  1. Tijd:

 

Het verhaal begint in december 1946. Het eindigt op oudejaarsavond. Het zijn tien dagen die worden beschreven.

Het is een chronologisch verhaal. Wel worden er soms dagdelen overgeslagen. Er wordt ook naar verhalen van vroeger terug verwezen, maar dat is alleen in de gesprekken met Frits zijn vrienden.

 

  1. Handeling (gebeurtenissen) en Spanning:

 

Er gebeurt heel weinig in dit boek. Er wordt een leven beschreven van iemand die het leven nogal saai vind en de tijd probeert te doden. Er zit geen enkele spanning in. Het enige wat een beetje spannend is zijn de dromen. Frits maakt niet echt een soort vordering mee. Wel heeft hij aan het eind een opheldering: Hij leeft.

 

  1. Perspectief:

 

Personaal perspectief. In de Hij-vorm. Vanuit Frits Egters.

 

  1. Slot:

 

Open einde. Frits heeft een inzicht gekregen: Hij leeft. Hier stopt het verhaal. Wat gebeurt er nu met Frits? Wordt zijn leven opeens veel interessanter? Gaat hij meer meemaken?

 

  1. Thema en Motieven:

 

(http://www.scholieren.com/boekverslag/42434)

 

Een mens kan vele angsten in zijn leven hebben.

 

Het eerste motief is de dromen die Frits gedurende de tien beschreven dagen elke nacht heeft (behalve de nacht dat hij dronken was). In veel dromen wordt Frits door de dood bedreigd, maar hij weet toch elke keer op het nippertje te ontsnappen. Andere dromen hebben ook altijd met de dood te maken maar dan op een andere manier. Dit motief heeft natuurlijk alles met het thema te maken want het is één van de angsten die Frits heeft.

 

Het tweede motief is de angst die Frits heeft voor lichamelijk verval, met name het kaal worden. Hij probeert er grapjes over te maken en hij maakt ook kwetsende opmerkingen in de richting van vrienden die kaal beginnen te worden, misschien om zijn angst te onderdrukken.

 

  1. Samenvatting:

 

(http://www.scholieren.com/boekverslag/60602)

 

Dag 1: Het boek begint wanneer de hoofdpersoon, Frits van Egters op zondagochtend ontwaakt. Hij heeft weer een rare droom gehad. Het ging over een lijk. Frits vraagt zich af of deze dag iets kan worden, of hij enig nut zal gaan hebben. Maar hij staat vroeg op (wat normaal niet vaak gebeurt op zondag) zodat hij zijn dag nuttig kan besteden. Maar dat gebeurt niet echt en de verveling slaat al snel toe. Zijn broer, Joop van Egters, komt op bezoek. Zijn vrouw Ina is ziek. Frits begint over de kaalhoofdigheid van Joop, en deze negeert dat. ’s Avonds wil Frits even uit huis en gaat richting Jaap Elderer, maar die blijkt niet thuis te zijn. En dus gaat hij naar Louis. Bij Louis komt er niet echt een goed vloeiend gesprek tot stand. Louis heeft een hekel aan de katten die bij hem door huis lopen, en slaat er een met zijn knokkels. Louis gaat echter vroeg naar bed dus Frits gaat naar huis en doet hetzelfde. Voor de spiegel inspecteert hij nog even zijn lichaam langs alle kanten (aantal spiegels tegenover elkaar zettend). Hij begint weer vaag te dromen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Dag 2: Deze dag is wat spannender voor Frits, hij gaat namelijk met Joop en Ina naar het Berendsgymnasium voor een reünie. Zijn ouders zijn deze dag naar kennissen in Haarlem. Tijdens de reunie komt Frits redelijk veel oude vrienden tegen en andere mensen van zijn school. Hij heeft zijn school niet afgemaakt maar is er in de vierde klas af gegaan. Frits vindt het niet zo prettig om weer met al die oude bekenden te praten en gaat er elke keer snel vandoor. Hij heeft er spijt van dat hij er naartoe gegaan is. Eenmaal thuis gekomen gaat hij naar bed.


Dag 3: Deze dag gaat Frits op bezoek bij zijn maat Jaap en zijn vrouw Joosje. Hun kind is namelijk jarig. Frits zit eerst alleen met de vrouwen, want Jaap is even weg. Hij gaat weer wat gedwongen gesprekken aan en voelt zich niet op zijn gemak. Zodra Jaap binnenkomt begint hij weer over kaalhoofdigheid, maar al snel gaat het gesprek verder over allerlei ziektes en invalide mensen. Om beurt vertellen ze een verhaal over iemand. De vrouwen vinden het maar niks. Als hij thuis komt blijft hij nog even in de keuken staan, en ineens hoort hij vreemde geluiden. Het blijkt dat zijn moeder een zenuwaanval heeft, maar de boel is al onder controle.


Dag 4: Het is Eerste Kerstdag. De ouders van Frits gaan alweer weg. Hij verveelt zich wat en luistert naar de radio. Ineens komt er iemand op bezoek. Het is Lande. Deze beschuldigt een ‘vriend’ van Frits, genaamd Maurits, ervan tweehonderd gulden uit zijn portemonnee gestolen te hebben. Hij zag het gebeuren want Maurits trok net zijn hand uit de jas van Lande toen hij terug in de kamer kwam. Frits vertelt dat hij Maurits er zeker voor aan ziet en dat hij hem tot meer in staat acht. ’s Middags gaat Frits met Louis naar de bioscoop. Hij is niet echt tevreden over de film. ’s Avonds gaat hij nog even naar Walter Graafse. Boven Walter’s huis ligt iemand op sterven, en ze mogen dus niet teveel lawaai maken. Weer gaan er wat verhalen over en weer over doden. 


Dag 5: Op Tweede Kerstdag gaan zijn ouders alweer weg. Frits verveelt zich thuis. Hij gaat door de stad lopen en komt daar Maurits tegen. Maurits vraagt steeds hoe Frits over zijn uiterlijk denkt. Frits praat mee met Maurits. Hij zorgt dat Maurits de diefstal bekent, maar zegt ook dat hij niets verkeerds over Maurits heeft gezegd. ’s Avonds gaat Frits langs Viktor en praat weer over gehandicapten. 


Dag 6: Frits komt goedgeluimd van zijn werk en is vastberaden de dag goed te laten verlopen. Voordat hij het huis betreedt, weet hij al wat zijn ouders gaan zeggen, want ze zeggen altijd hetzelfde. Hij is van plan om naar de bioscoop te gaan ’s avonds, en koopt twee kaarten. Hij wil samen met Viktor, maar die zegt dat hij het te druk heeft. Maar als hij dan bij Louis langsgaat om die mee te vraegn, zit Viktor daar. Hij vindt het maar een vreemde streek. Uiteindelijk gaat hij maar alleen en komt dan Maurits weer tegen, en gaat dus samen met Maurits. Na de film gaat hij nog even bij Maurits langs. Hij kijkt hoe ver hij kan gaan bij Maurits door te vragen wat hij zou doen als hij iemand gegijzeld had en kon martelen. Er ontstaat zo een controversieel gesprek. 


Dag 7: De ochtend en middag verlopen saai. Frits is alleen met zijn vader thuis. Hij ergert zich weer aan de manier waarop de man eet en andere dingen verkeerd doet, zoals het zeuren over de radio die te hard staat terwijl hij al behoorlijk doof is. ’s Avonds gaat hij met Jaap, Joosje en Viktor uit. Jaap en Frits drinken aan de lopende band borrels. Viktor is niet echt in de goede stemming volgens Frits. Ze praten weer over gebreken en over het vroegtijdig verlaten van de school door Frits. Deze is na een stuk of tien borrels behoorlijk dronken. Jaap valt bijna in slaap dus ze besluiten door te gaan. Frits komt, gesteund door zijn buurman, dronken thuis. Zijn ouders leggen hem in bed en nadat hij nog overgegeven heeft valt hij in een diepe slaap.


Dag 8: Frits wordt wakker met een zeer droge mond en hoofdpijn. Beneden vragen zijn ouders meteen naar het dronkenschap van Frits. Hij heeft de slechte stemming en besluit ’s middags even naar buiten te gaan. Hij wil naar Joop en Ina die waarschijnlijk bij Ina’s vader zijn, maar daar aangekomen zijn ze er niet. Hij blijft even hangen bij de man maar het botert niet zo goed tussen hen, dus Frits gaat naar huis. Daar komen Joop en Ina toch nog op bezoek. Weer pest hij Joop met zijn kale kop. Deze negeert het weer. ’s Avonds wil Frits uit huis van zijn ouders weg en gaat langs Bep Spanjaard. Zij woont alleen in een huis zonder buren. Frits vertelt dat hij erg bang zou zijn als hij alleen zou wonen zonder buren. Het gesprek gaat vooral over angst. Voordat hij naar huis gaat neemt hij een speelgoedkonijn mee van Bep. Hij leent het even.


Dag 9: Frits heeft een suffe dag. Zijn ouders hebben ruzie en hij ergert zich er niet echt aan. Hij zit wat aan zijn speelgoedkonijn dat een rare aantrekkingskracht op hem heeft. ’s Avonds gaat hij alweer naar de bioscoop, naar De Groene Weiden. Eerst zitten ze nog even bij Jaap thuis, samen met Bep, Joosje en Eduard Hoogkamp. Frits vind Eduard maar een zak, maar zegt dat pas bij de ingang van de bioscoop. Tijdens de film wordt Frits nogal emotioneel en vertrekt na de film snel zonder zijn vrienden. Hij droomt thuis over een lijk dat bij hem thuis bezorgd wordt. 


Dag 9: Frits heeft een suffe dag. Zijn ouders hebben ruzie en hij ergert zich er niet echt aan. Hij zit wat aan zijn speelgoedkonijn dat een rare aantrekkingskracht op hem heeft. ’s Avonds gaat hij alweer naar de bioscoop, naar De Groene Weiden. Eerst zitten ze nog even bij Jaap thuis, samen met Bep, Joosje en Eduard Hoogkamp. Frits vind Eduard maar een zak, maar zegt dat pas bij de ingang van de bioscoop. Tijdens de film wordt Frits nogal emotioneel en vertrekt na de film snel zonder zijn vrienden. Hij droomt thuis over een lijk dat bij hem thuis bezorgd wordt. 


Dag 10: Het is Oudejaarsdag. Frits hoort van zijn ouders dat er niemand op bezoek komt. Hij zal Oud en Nieuw dus alleen met zijn ouders moeten vieren. Frits ergert zich ’s morgens, na te lang in bed gelegen te hebben, al meteen aan zijn ouders. Als het hem teveel wordt gaat hij naar boven en gaat weer naar het speelgoedkonijn. Zijn moeder roept hem steeds maar hij negeert het net lang genoeg en gaat weer naar beneden. Ze bakt de appelbollen verkeerd, de appel is te hard. Ook komt hij erachter dat zijn moeder in plaats van wijn bessensap heeft gekocht. Dit doet hem zeer, omdat hij de goedmoedigheid van zijn moeder ziet maar het is wel verkeerd gegaan. ’s Avonds ergert hij zich weer aan zijn vader en ze drinken de bessensap. Frits denkt nog steeds aan de vergissing van zijn moeder. Na twaalf uur gaat hij naar zijn vrienden maar geen van allen is thuis. Dan gaat hij terug naar huis en denkt aan alle slechte eigenschappen van zijn ouders. Hij vraagt God om vergiffenis voor hen. Hij besluit om ze te accepteren zoals ze zijn en verder te leven, een nieuw jaar in. Dan valt hij in slaap.

 

  1. Minimaal drie meningen met argumenten bij je beoordeling:

 

Somber:

Hij is heel eenzaam. Je voelt gewoon hoe zwaar hij het heeft.

Saai:

Er gebeurt helemaal niets! Niet echt leuk om te lezen.

Vreemd:

Ik kan me niet voorstellen dat je je zo kan vervelen. Zelf verveel ik me namelijk echt nooit. Maar, ik leef ook in een tijd van computers en televisie.

 

  1. Wat zou je de schrijver willen schrijven over dit boek?

 

Ik vraag me af waarom hij dit boek heeft geschreven en of hij het niet zelf ook heel saai vond. Ik vraag me ook af of hij dacht dat dit boek zo’n groot succes zou worden en dat velen het nu op hun lijst hebben staan. Ik vraag me ook af of dit iets met hemzelf te maken heeft. Hoe hij tegenover dit boek staat. Vond hij het leven ook zo saai?

 

  1. Wat wil je aan anderen vertellen en uitleggen over dit boek?

 

Ik wil ze aanraden dit boek wel te gaan lezen, maar alleen omdat het echt bij de Nederlandse literatuur hoort. Het is wel een goede dikte, daar was ik wel blij mee. Ik wil ze ook vertellen dat ik de schrijver wel moedig vind om zo’n boek te schrijven. Het had ook gewoon tot stof kunnen vergaan. Dat vind ik heel knap.

 

  1. Zoek over minimaal drie andere titels van de schrijver informatie en bespreek die kort.

 

De ondergang van de familie Boslowits:

(http://www.bol.com/nl/p/de-ondergang-van-de-familie-boslowits/1001004000020037/)

 

'De ondergang van de familie Boslowits' is het beroemde verhaal over de familie Boslowits, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op de jongen Simon. Gefascineerd slaat hij familieleden gade: oom Hans, die lijdt aan een verlammende ziekte, en de zwakzinnige Otto, die is ondergebracht in een kindertehuis. Als de oorlog uitbreekt neemt de angst in het gezin toe. Simon is getuige van de deportatie van de familieleden. De in een sobere, maar daardoor des te aangrijpender stijl geschreven novelle toont op ontroerende wijze het einde van een jeugd en de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

 

Werther Nieland:

(http://www.bol.com/nl/p/werther-nieland/1001004000020039/)

 

In 'Werther Nieland' plaatst Reve de belevingswereld van een kind tegenover de onbegrijpelijke wereld van een volwassenen. De elfjarige Elmer krijgt geen grip op de werkelijkheid die hem omringt. Hij vermoedt dat er een verband bestaat tussen allerlei afzonderlijke gebeurtenissen, maar omdat hij nog onvoldoende begrip van de wereld heeft, neemt dat verband in zijn beleving de proporties van iets geheimzinnings en toverachtigs aan.

 

Oud en eenzaam:

(http://www.bol.com/nl/p/oud-en-eenzaam/1001004001998739/)

 

Oud En Eenzaam gaat over de onlosmakelijkheid van het heden met het verleden. In de omgeving van zijn Zuid-Franse huis ziet de verteller een jongen bij een boerderij en raakt door hem geobsedeerd. 'Ik luisterde naar zijn woorden en liet de betekenis ervan tot mij doordringen, maar meer nog luisterde ik naar de raspende, overmoedige klank van zijn stem, terwijl ik steels naar zijn brute mond, zijn stugge, onverzorgde haar en zijn waakzame ogen keek. Het scheen wel, of hij geen angst kende, en boven alle leed en pijn stond.' Deze fascinatie wordt afgewisseld met herinneringen; pijnlijke maar prachtige verhalen over een verhouding met een Engelse actrice in de jaren vijftig en over belevenissen in een communistisch jeugdkamp. De hoofdpersoon tracht een verklaring te vinden voor zijn heimelijke wensen. Zijn verlangen om jongens zowel te martelen als te liefkozen ziet hij als zijn lotsbestemming. De gebeurtenissen die uiteindelijk plaatsvinden in de boerderij zetten de herinneringen van de hoofdpersoon ineens in een heel ander daglicht.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De avonden door Gerard Reve"