De avonden door Gerard Reve

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover De avonden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 526 woorden
  • 5 juni 2003
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5
23 keer beoordeeld

Boekcover De avonden
Shadow

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van af…

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inza…

In 1947 debuteerde Gerard Reve op zijn drieëntwintigste met De Avonden. Een stortvloed aan recensies volgde. Hoewel een enkeling het belang van deze literaire gebeurtenis inzag, reageerden veel critici aanvankelijk geschokt: de roman zou geen enkel uitzicht bieden voor het troosteloze bestaan van de naoorlogse generatie. Ook schrijvers reageerden, geluiden van afschuw kwamen onder andere van Godfried Bomans die in Elsevier schreef: 'Ik heb zelden een boek gelezen, zó naargeestig, zó zeer van iedere positiviteit verstoken, zó grauw, cynisch en volstrekt negatief, als dit. Het wurgt iemand de keel toe.' En Nescio sprak van een 'onboek'. Reve reageerde laconiek: 'Het is nog altijd een wijdverbreide opvatting dat een schrijver uitzicht moet bieden. Ik zie dat niet in. Is dat speciaal mijn taak? Laat ze een spionnetje kopen, de zwetsers.'

Al snel groeide Reves roman uit tot de bijbel van een nieuwe generatie. Het boek beleefde meer dan vijftig drukken en wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste romans van na 1945.

De avonden door Gerard Reve
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke Gegevens Auteur: Gerard Reve
Titel: De Avonden
Uitgever: De Bezige Bij
Plaats van Uitgave: Amsterdam
Jaar van verschijnen: 1947 Eerste Reactie Mijn eerste reactie was positief, omdat ik vond dat het boek stilistisch gezien zeer goedgeschreven was en omdat de humor van het boek mij zeer goed beviel. Er gebeurde vrij weinig in het boek, maar toch was het leuk om te lezen. Samenvatting (ongeveer 50 woorden) Het boek gaat over het leven van Frits van Egters in de laatste dagen van de maand december. Frits werkt overdag op een kantoor en woont nog thuis. Het grootste gedeelte van het boek speelt zich echter buiten zijn werk af en gaat dus over zijn vrije tijd. Frits is een neurotisch type met een grote fantasie en die fantasie spreekt hij ook vaak uit in het bijzijn van zijn vrienden en familie. Als hij uit zijn werk komt gaat hij vaak naar vrienden toe om mooie geschiedenissen en zieke moppen te vertellen.
Verdieping Dit boek werd gepubliceerd vlak na de tweede wereldoorlog, waarin een nieuwe stroming in de literatuur plaatsvond. Deze nieuwe literatuur ging uit van een negatief zelfbeeld en de zinloosheid van het bestaan. De avonden past heel goed in deze cultuurperiode, omdat ook in dit boek de hoofdpersoon een negatief zelfbeeld heeft en het bestaan niet erg zinvol wordt afgebeeld. Er wordt namelijk geen enkel intellectueel gesprek gevoerd, maar alle gesprekken gaan over lichamelijke gebreken. Het boek verschilt wel wat met boeken uit deze tijd, maar er worden nog steeds dergelijke boeken geschreven, omdat het boek nog niet zo heel oud is. Toch gaan de meeste boeken nu niet meer over deze thema’s, maar over ander thema’s. Beoordeling Na de verdieping is er niet veel veranderd over mijn mening, omdat ik van tevoren wist dat dit boek deze thema’s had en in die tijd was geschreven, omdat dat leerstof was voor onze toets. - Ten eerste vond ik het een goed boek, omdat er veel zieke humor inzat, waar ik altijd om kan lachen. Als Frits bij zijn vrienden kwam vertelde hij hun vaak vreemde verhalen, waar die vrienden van walgden, maar die Frits wel apprecieerde. Een voorbeeld is het verhaal wat Frits vertelt over een hond in Bloemendaal die zijn dode baasje aan stukken had gegeten. Dit stuk is iets te lang om te citeren, namelijk een half kantje. - Daarnaast vond ik het taalgebruik van Gerard Reve erg goed en soms zelf lachwekkend, omdat hij grappige woorden gebruikt, die niet dagelijks in dat verband worden gebruikt. Een voorbeeld is Louis, een vriend van Frits die zegt: ‘Het is wel heel mooi”, zei Louis langzaam, ‘dat is wel iets schitterends’. […] ‘Ik vind het een vorstelijke geschiedenis,’ zei Louis.” Blz 23 - Tenslotte vond ik de irritatie die de vader van Frits bij Frits opwekt zeer grappig. Hij vindt zijn vader een vreselijke man als hij boert, een wind laat of andere vieze dingen doet. Een citaat: “Toen Frits zag, hoe zijn vader langzaam het gepelde ei over zijn brood verdeelde, maar niet wist, waar hij de doppen in de handpalm moest laten en onhandige, hulpeloze gebaren maakte, dacht hij: ‘Ik moet iets doen.’ ” Blz 77

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De avonden door Gerard Reve"