De avondboot door Vonne van der Meer

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2103 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 21 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2001
Pagina's
203
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De avondboot
Shadow
De avondboot door Vonne van der Meer
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De avondboot
Auteur: Vonne van der Meer
Uitgever: Contact
Plaats van uitgave: Amsterdam / Antwerpen
Jaar van uitgave: 2001
Druk: Achttiende druk
Aantal bladzijden: 256 bladzijden

Genre:
Het boek behoort tot de psychologische romans; je komt veel te weten over de gedachten en de gevoelens van mensen.

Eerste reactie:
Keuze voor dit boek: Voor mijn 17e verjaardag kreeg ik dit boek. Ik was meteen begonnen met lezen.
Inhoud: Spannend! Het boek verteld over allerlei geheimen van mensen en dat maakt me bloednieuwsgierig.


Hoofdpersonen:
Dit boek bestaat uit zeven losse verhalen. Door het hele boek heen kom je de oudere werkster tegen. Na elk seizoen maakt ze het huisje schoon, ze wil dat alles in orde is voor de gasten. Ze is erg gehecht aan dit huisje en leest altijd graag het gastenboek. Ze probeert te weten te komen wie de gasten waren en wat hun verhaal is.

Een oudere weduwenaar, Eduard, die zijn vrouw is kwijtgeraakt aan een kanker. Hij kan maar niet wennen aan haar afwezigheid.

Martine (een vrouw van in de 40), ze tobt met allerlei kleine probleempjes. Ze gaat vrij zorgeloos naar het eiland toe maar komt er verdrietig vanaf.

Een gescheiden moeder met haar twee zoons, Ben 13 en Jeroen 16.

Babette en Heleen, twee zussen. Heleen is moeder van drie kinderen. Ze is lief en vrolijk. Babette woont in Antwerpen en is getrouwd. Ze heeft ook een minnaar en wil niet tussen hem en haar man kiezen.

Teun, een grootvader.

Titelverklaring:
Relatie titel / boek: Het wordt genoemd in een citaat op de achterkant van het boek:
“Mensen die voor het eerst naar het eiland gaan, nemen de ochtend- of middagboot, die willen niet bij schemer of in het donker aankomen. Maar de avondboot brengt altijd wel een paar bekende gezichten.” Alleen de bekende mensen nemen de avondboot en de mensen in dit boek zijn over het algemeen al een keer eerder op het eiland op vakantie geweest.
Uitleg van de titel: De titel avondboot slaat op het tijdstip dat de boot naar Vlieland aankomt in de haven.


Thema:
Het onderwerp: Op vakantie gaan om daar je problemen op te lossen of tot rust te komen. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen onderwerp.
Hoofdstuk 1: Eenzaamheid (Eduard mist zijn vrouw)
Hoofdstuk 2: Het hebben van een geheim dat problemen oplevert. (Martines moeder is getrouwd geweest met een NSB’er)
Hoofdstuk 3: Vreemdgaan (Hans heeft buiten zijn vriendin nog een minnares)
Hoofdstuk 4: Homofilie (Dimitri is verliefd op Jeroen)
Hoofdstuk 5: Wraak (Heleen is boos om wat Babette haar aan doet en verraad haar)
Hoofdstuk 6: De gevolgen van het in bezit genomen worden van een gebeurtenis (Teun kan de vrouw uit de bus niet vergeten)
Hoofdstukken van de schoonmaakster: leren dingen los te laten (ze blijft de bladzijden en de handschoenen bij zich houden)

Samenvatting:
Het boek gaat over het huisje Duinroos op Vlieland en haar gasten. Ook is er een werkster die het huisje schoonmaakt.

Hoofdstuk 1:
De schoonmaakster maakt het huis schoon voordat het seizoen weer begint. In een paar vergeten handschoenen vindt ze een paar bladzijden uit het gastenboek.
Op het eiland denkt Teun na over zijn vrouw. Hij heeft haar nooit echt heel goed leren kennen. Zij was een stil type wat altijd instemde met haar man, en meestal alleen thuis was met een boek. Hij vraagt zich af of hij haar wel genoeg aandacht heeft gegeven.

Hoofdstuk 2:
Martine heeft in Londen een man leren kennen, Hans. Als haar moeder hoort dat hij van Joodse afkomst is, begint ze na te denken, want Martine had Hans gevraagd de derde dag langs te komen. Haar moeder denkt over vroeger, ze is getrouwd geweest met een lid van de NSB. Ze besluit van het eiland weg te gaan voordat Hans komt.

Hoofdstuk 3:
In dit hoofdstuk gaat het om het verblijf van Hans en Martine. Hans is erg afstandelijk, waar eerst nog geen uitleg voor is. Martine denkt dat het komt omdat ze haar moeders geheim aan Hans heeft verteld. Later blijkt dat hij al lang ene relatie heeft met ene Manou. Hij verzwijgt echter steeds Martine hierover te informeren. Hans weet niet wanneer hij het moet vertellen, omdat Martine alleen maar enthousiasme uitstraalt, hier ergert Hans zich aan. Hans denkt na over hem en Martine en komt tot de conclusie dat ze niet bij elkaar passen. Hij besluit het eiland te verlaten en naar Manou te gaan. Een paar uur voor zijn vertrek verteld hij Martine van Manou en Martine blijft alleen achter op Vlieland. Hij bedenkt later dat hij toch maar wat vroeger vertrekt en de avondboot neemt.

Hoofdstuk 4:
In dit hoofdstuk gaat het over een gescheiden moeder met twee zoons. De eerste paar dagen verblijven Ben, de jongste zoon en zijn moeder in het huisje. De derde dag komen Jeroen en een vriend van zijn werk, Dimitri aan in het huisje. Jeroen heeft een vriendin Loeke die hij niet ziet op vakantie. Ben komt erachter dat Dimitri op jongens valt en ook een zwak voor Jeroen heeft, zijn moeder merkt het later ook op de manier waarop Dimitri naar hem kijkt. Ze praten hier niet over. De laatste dag gaan ze met z’n allen uit, ze merken dat Jeroen niet op jongens valt, en Dimitri denkt zelf ook dat het nooit wat kan worden. Later op de avond gaan Ben en zijn moeder eerder weg dan Jeroen en Dimitri, wat daarna gebeurd is onduidelijk.

Hoofdstuk 5:
In dit hoofdstuk verblijven Babette en Heleen, twee zussen een weekje in het huisje. Allebei hebben ze het in het dagelijks leven druk. Babette is getrouwd met een Belgische makelaar, heeft geen kinderen en in haar vrije tijd zit ze op de golfbaan. Heleen heeft een baan, kinderen en een man. Het komt niet vaak voor dat de twee zussen met elkaar op vakantie gaan en in die week komen dan ook een hoop verhalen en gevoelens naar boven. Die brengen vooral spanningen naar boven die de relatie tussen de zussen, Babette en haar man en Heleen en haar moeder op het spel zetten . Babette vertelt namelijk dat Heleen eigenlijk ongewenst was, haar moeder heeft geprobeerd een miskraam te krijgen en daarom loopt Heleen nu een beetje mank. De volgende dag doet Babette alsof er niets aan de hand is en ze vertrouwt Heleen stiekem toe dat ze een geheime minnaar heeft. Babette vertelt dat ze haar man niet kwijt wil maar dat ze de minnaar wel erg spannend vindt. Ze vertelt Heleen dat ze tegen haar man heeft gezegd dat ze twee weken in Duinroos blijft terwijl ze de tweede week met haar minnaar naar Frankrijk gaat.
Als Babette weg is blijft Heleen alleen achter, ze heeft veel verwarring.
Heleen vindt het vervelend hoe Babette deed over het feit dat ze eigenlijk ongewenst is. Ze is bovendien jaloers dat ze een beetje mank loopt en haar zus niet. Heleen besluit Babettes man te bellen en hem op de hoogte te stellen van het vreemdgaan van zijn vrouw. Heleen blijft achter met verwarring.

Hoofdstuk 6:
Teun gaat met zijn vrouw, dochter en schoonzoon en hun kleinkind naar Vlieland. Op weg naar het huis gebeurt er iets met Teun zijn hele manier van denken verandert. Als ze op de bus staan te wachten, staat er een vrouw voor Teun met een paraplu die ze niet dicht krijgt. Teun helpt haar maar verwondt zichzelf hiermee. In de bus, moet Teun naast de veel jongere vrouw gaan zitten. Als hij zit steekt zij de verwonde vinger in haar mond. Dit roept veel verwarring op bij Teun. De rest van de vakantie gaat hij naar haar opzoek, maar ziet later in dat het onbegonnen werk is. Hij bedenkt steeds andere verklaringen voor de gebeurtenis in de bus: dat ze gestoord is, een junkie, een prostitué, een minnaar of een duivelin. Hij komt er niet achter. Als hij op zoek is naar haar, neemt hij afstand van zijn vrouw en dochter met kind. Hij raakt geïrriteerd bij alles wat ze zeggen, en kijkt vuil naar de baby. Hij bedenkt ook weer dat zijn vader vroeger ook is vreemdgegaan. Aan het eind beslist Teun niet langer over de gebeurtenis in de bus in te zitten, en hij gaat weer naar zijn vrouw en nabestaanden toeleven.

Tijd:
Het verhaal is geschreven in 2001 en speelt zich dan af.
De verhalen spelen zich af in het vakantiehuisje van Duinroos op het eiland Vlieland. Doordat het eiland een plaats is waar je vast zit en niet zomaar weg kan, wordt je gedwongen na te denken over je problemen. En je kunt niet meer wegvluchten. Het eiland heeft wel iets van een speciale betekenis gekregen hierdoor.
Verder heeft de ruimte niet veel betekenis voor dit boek.

Duur:
De avondboot is chronologische volgorde geschreven, maar bevat wel flashbacks. De gasten komen na elkaar aan bod en iedere gast kijkt terug. De eerste gast in het boek is ook de gast die als eerste van het seizoen het huisje huurde.

Vertelde tijd:
De vertelde tijd is ongeveer 7 maanden, net zolang als het huisje wordt verhuurd. Van maart 1998 tot Oktober 1998.
Er zitten een aantal tijdsprongen in. De ene gast vertrekt, maar de tijd die tussen die ene gast en de volgende die aankomt verstrijkt, wordt niet vermeld.

Schrijfstijl:
In dit boek is er sprake van een wisselend/meervoudig perspectief. De delen die over de schoonmaakster van Duinroos gaan, worden verteld in een ik-perspectief, maar de delen, die over de andere gasten gaan, worden verteld in een hij/zij-vertelling. Bij de verhalen van de gasten worden wel de gedachten en de gesprekken weergegeven, dus je staat niet erg ver van de personen af. Je kunt je hierdoor wel inleven. Er is geen sprake van vooruitblikken en dus zie je ook geen alwetende verteller.

Beoordeling:
Het taalgebruik in het boek was niet moeilijk. Vonne van der Meer heeft een hele heldere manier van schrijven. Alles vertelt ze duidelijk en ze gebruikt geen moeilijke woorden. De zinnen zijn helder opgebouwd. De verhouding tussen dialoog en beschrijving vind ik goed. Over het algemeen vind ik veel beschrijvingen in een boek niet leuk, het wordt dan zo saai. In dit boek, en in de vorige was dat anders. Zonder de vele beschrijvingen van gevoelens en gedachten is het verhaal onduidelijk en weet je niet goed wat er gebeurt. Je komt op die manier veel te weten over de verhoudingen tussen de gasten en hoe die tot stand zijn gekomen. Ook over het karakter kom je in korte tijd veel te weten.
Dialogen vind ik leuk om te lezen. Vaak hadden gasten grappige gesprekken of juist hele verhelderende gesprekken. Dialoog is meestal gewone dagelijkse taal en dat is makkelijk om te lezen. Het was wel leuk dat Babette, uit België, ook een paar Franse uitspraken had. Dat was typerend voor haar. Ben, Jeroen en Dimitri spraken met een beetje populaire taal. Verder was het taalgebruik gewoon algemeen en niet typerend voor een bepaalde persoon.
Het is een bijzonder boek. Het zijn op zichzelf staande verhalen. Toch zijn het geen losse verhalen omdat ze op een leuke manier met elkaar verbonden zijn. De problemen van de gasten zijn heel divers maar niet overdreven.

Plaats in de literatuurgeschiedenis:
Over de auteur: Vonne van der Meer is in 1952 geboren in Eindhoven. Ze volgde een regisseursopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool en begon na haar studie in 1977 als regieassistente bij het RO-theater. Al snel ontwikkelde zij zich tot freelance regisseuse. Naast haar werk bij het toneel debuteerde ze in 1985 als schrijfster met Het limonade gevoel en andere verhalen. Hiervoor ontving ze Geertjan Lubberhuizenprijs. Na dit boek volgden vier romans, verhalenbundels en toneelscripts. In 1999 verscheen de roman “Eilandgasten”, die maandenlang op de bestsellerslijsten stond. Het boek werd vertaald in het Duits en in het Servisch.

Jaar van publicatie: 2001

Tijd van schrijven:
Het boek is geschreven in 2001.

In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?
Het boek De avondboot een zelfde boek als De eilandgasten. Hierin gaat het over het vorige seizoen van het huisje Duinroos. Toch ziet de schrijfster De avondboot niet als een vervolg. De verhalen hebben immers niets met elkaar te maken. Op internet vond ik nog een artikel waaruit blijkt dat de auteur een voorkeur heeft voor een bepaalde lokatie: ‘De auteur heeft iets met eilanden, dat is duidelijk: 'Spookliefde' speelde op een Iers eiland - 'het Eiland, het enige, het eiland der eilanden'. In 'De reis naar het kind' gaat de hoofdpersoon Julia enige malen per jaar naar een waddeneiland. En 'Eilandgasten' van twee jaar terug op Vlieland is Van der Meer blijkbaar zo goed bevallen dat de lezer in 'De avondboot' nog eens mee mag naar dit door water omgeven stukje Friesland.’ Artikel uit Eindhovens Dagblad van 22-02-2001 Door Birgitte Jonkers

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De avondboot door Vonne van der Meer"