De atlasvlinder door Aya Zikken

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 345 woorden
  • 3 april 2007
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 30 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1958
Pagina's
206
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De atlasvlinder
Shadow
De atlasvlinder door Aya Zikken
Shadow
Titel: De atlasvlinder
Auteur: Aya Zikken

Samenvatting:
In Nederlands-Indië strijkt een vlinder neer. Het is de Atlasvlinder. Deze vlinder laat iedereen stilvallen. Het beestje is zo ontzettend mooi. Het staat bekend om zijn kracht. De Atlasvlinder brengt vernieuwingen met zich mee en de vlinder brengt nieuwe personen met zich mee.
Ook Gembyr Egeli is op de hoogte van de aanwezigheid van de atlasvlinder. Dit jonge Nederlandse meisje leeft in Nederlands-Indië met haar ouders en wat bedienden. Ze verwacht een grote verandering. Die komt er. In Nederlands-Indië komt bezoek. Dit is namelijk van onderwijzeres mevrouw Borneman en haar dochtertje Oetari. Deze vrouwen stralen elegantie uit en het hele dorp is in rep en roer over de komst van deze vrouwen. Gembyr is jaloers op Oetari. Gembyr is namelijk nog geen vrouw, maar een meisje. Een kinderachtig meisje. Zo vind haar vriendje Ferdie. Ferdie heeft dan ook grote interesse in Oetari en Gembyr raakt hier erg verdrietig door. Zo verdrietig dat Gembyr zich op een vlot wil laten afdrijven naar zee. Het leven heeft nog weinig zin met een moeder die zich niet thuis voelt in het land waar ze woont, een vader die zijn interesse in zijn vrouw is verloren en een vriendje dat bijna geen interesse meer in je heeft. Ook Ferdie is niet gelukkig. Zijn oudere broer is overleden en zijn ouders hebben het hier zwaar te verduren mee gehad. Zijn broer was namelijk alles, hij was de sterke mannelijke zoon. Ferdie was maar een slappeling en het leek alsof zijn vader niet om hem gaf. Zijn moeder was een beetje doorgedraaid sinds de dood van zijn broer en vergaf zichzelf zijn dood nooit meer.
Onderlinge liefde is sowieso een schaars begrip in het dorp van Gembyr. Doordat Gembyr in een halve werkelijke wereld en een halve droomwereld leeft, wil ze iedereen helpen en door middel van haar verhalen mensen gelukkig maken.

Ze probeert mensen te koppelen en apathische echtparen tot liefdevolle echtparen te maken.
Na een tijd realiseert ze zich dat dit niet gaat lukken.
Gembyr verhuist terug naar Holland. Alles wordt anders.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.