Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De andere kant door Marga Minco

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover De andere kant
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 950 woorden
  • 20 november 2007
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
30 keer beoordeeld

Boekcover De andere kant
Shadow
De andere kant door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Marga Minco
Titel: De andere kant, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1990-12, 142 blz. (eerste druk 1959)
Genre: oorlogsroman

Keuze
De reden waarom ik dit boek heb gekozen is, dat Marga Minco een schrijver is, die een heel andere schrijfstijl heeft dan de meeste schrijvers. In haar boekwerken zitten veel flashbacks en andere literaire begrippen verborgen. Daardoor zit er soms een dubbele betekenis achter een verhaal verborgen.
Na het lezen van de flaptekst (waarop verschillende positieve meningen stonden) besloot ik om dit werk om mijn boekenlijst te zetten.


Analyse

1. Tien belangrijke woorden: Karel, kamer, schilderij, armoede, moeder, vader, vrienden, oerburgerlijkheid, schamen, gastheer.
Karel wil gastheer zijn voor zijn vrienden in plaats van zijn vader en moeder, omdat hij zich schaamt voor hun oerburgerlijkheid en armoede, en trekt zich terug in zijn aangepaste kamer, zonder schilderij.
2. De titel past goed bij het boek. Elk verhaal heeft zoals de titel vermeld een andere
kant. Kortom de 17 verschillende verhalen hebben elk andere ruimtes, verhaalfiguren en situaties.
3. Het schrijfdoel van Marga Minco is om de lezer tot nadenken te zetten over onderwerpen zoals eenzaamheid (De tekening), bangheid (De andere kant), lafheid (Het dorp van mijn moeder.) Een ander doel is om de Tweede Wereldoorlog te vertellen vanuit de Joodse invalshoek, maar zonder te schelden op de Duitsers.
4. De stijl is in alle verhalen niet erg optimistisch, maar sober.
“En er was niemand om haar er aan te herinneren” (blz. 8)
“Ik zou er niet meer heen gaan, want de voorwerpen die in je herinnering verbonden zijn met het vertrouwde leven van vroeger, verliezen eensklaps hun waarde wanneer je ze, uit hun verband gerukt, terugziet in een vreemde omgeving” (blz. 15)
“Het is allemaal zo hetzelfde” (blz. 17)
“Haar stem klonk huilerig” (blz. 24)
“Als ik hier blijf zal ik op een dag ook zou zitten” (blz. 46)

5. De personages die mij het meest aanspreken zijn:
Ruth in het eerste verhaal (Bomen), omdat je haar gevoelens lees: wanneer zij als enige de oorlog overleeft van haar familie en naar het huis kijkt waar ze in vredestijd gewoond had.
De ik figuur in (Het adres), omdat ze door mevrouw S. na haar terugkomst ongastvrij wordt behandeld. De vrouw had geen tijd voor haar , omdat ze bang was dat ze de spullen terug zou moeten geven aan de ik figuur, omdat die de oorlog had overleefd.
De ik figuur in (Het dorp van mijn moeder), omdat zij haar ouders wil redden van de wegvoering naar kamp Westerbork.
Karel in (De andere kant), omdat hij iets wil bereiken, zonder dat het opvalt dat hij zich schaamt.
6. De personage die mij het minst aansprak is de zij figuur in (Alleen de boeken.) Dit was niet erg aangrijpend, ontroerend, humoristisch of iets dergelijks. Haar gedachten gaan steeds over de boeken. Dus maken geen positieve indruk op de lezer.
7. Sommige verhalen spelen zich af tijdens of na de oorlog. De andere verhalen spelen zich waarschijnlijk rond de jaren ’50 af. “Lindt lag op haar knieën bij de pick-up platen uit te zoeken” (blz. 62.)
8. In het verhaal (De andere kant) is de belangrijkste ruimte waarin het verhaal zich afspeelt de kamer van Karel.
Voor zijn vrienden op zijn feestje kwamen paste hij zijn kamer aan, zodat het meer was ingericht naar de wensen van zijn vrienden.
Enkele voorwerpen zoals het schilderij met de schaapskooi verdwenen uit het “beeld” omdat hij zich er voor schaamde.
Zijn ouders mochten tijdens zijn feestje niet op zijn slaapkamer verschijnen. Omdat dan zijn leugens openbaar zouden worden. Hij had immers gezegd dat zijn ouders in Athene waren en heel rijk waren.
9. Dit is mijn tweede kennismaking met deze auteur. In klas 3 hebben we klassikaal Het bittere kruid gelezen.

10. Marga Minco is geboren op 11 maart 1920 in Ginneken en Bavel. Haar beroep was journaliste en schrijver. Ze heeft verschillende werken geschreven, het bekendste is Het bittere kruid. Ze was getrouwd met Bert Voeten.

Beoordeling
1. De verhaalelementen waarin flash backs voorkomen hadden een positieve werking op mij. Zo kom je veel achtergrondinformatie over de hoofdpersoon te weten.
Ook verhaalelementen waarin je de gevoelens van de hoofdpersoon centraal staan. Zo verplaats je jezelf als het ware in een andere wereld.
2. Het verhaal (De andere kant) spreekt me het meest aan omdat er in een korte tijd veel gebeurd.
Een dergelijk verhaal zou ook nu nog kunnen plaats vinden, daardoor kun je jezelf beter identificeren met de hoofdpersoon.
3. De verhaalelementen die een negatieve werking op mij hadden zijn onder andere de hoofdstukken “Alleen de boeken” en “De stoep”
Het eerstgenoemde verhaalelement is saai en het verhaal en schrijfdoel ervan is vaag.
Het tweede genoemde hoofdstuk is wel duidelijk te volgen, maar niet erg aansprekend.
4. De meeste hoofdstukken zijn niet met andere boeken te vergelijken. Een uitzondering daarvan is bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk. Dat zou te vergelijken zijn met “Het bittere kruid.”
5. Het thema is eenzaamheid. In het eerste verhaal blijft Ruth als enige van de familie over. In “De tekening” wordt Katie door haar klas gepest. Mijn eindoordeel daarover is dat zulke verhalen vaak triest, droevig aflopen voor de hoofdpersoon.
6. Vanuit de literaire kant gezien zijn het meesterstukjes van vertelkunst. De verhalen hebben vaak een dubbele betekenis.

Ik vind dat veel gedeelte lastig te volgen zijn doordat er te veel flashbacks in voorkomen. Bovendien lees ik liever een groot verhaal dan zeventien korte verhalen.
7. Ja, ook al zijn alle verhalen niet even boeiend, toch is dit boek het lezen waard. Zo maak je kennis met een andere schrijversstijl. Ook kunnen sommige verhalen de lezer ontroeren. Voor mensen die alleen van humor houden is dit dus geen geschikt boek.

Niveau
Ik reken dit werk tot niveau 2:
In sommige verhalen speelt de natuur een grote rol. In “De bomen” gaat het bijvoorbeeld over een stekje dat niet kan worden overgeplant, omdat de oorlog uitbreekt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De andere kant door Marga Minco"