Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De amulet door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De amulet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 544 woorden
  • 20 april 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
7 keer beoordeeld

Boekcover De amulet
Shadow
De amulet door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverlag De amulet

Schrijfster: Simone van der Vlugt

Jaar van uitgave: 1995

De schrijfster

De schrijfster van het boek ‘De amulet’ is Simone van der Vlugt.

Haar eerste boek was ‘De amulet’, dit boek dus. Het boek verscheen in 1995, maar Simone van der Vlugt had een deel van het boek al geschreven toen ze pas veertien jaar oud was. Ze was in die tijd heel erg geïnteresseerd in de heksenvervolgingen in de middeleeuwen, en ze hield toen al van verhalen schrijven, dus schreef ze een boek over de heksenvervolgingen. Ze stuurde het boekje op naar een uitgeverij, maar het werd teruggestuurd. Pas jaren later ontdekte ze ook iets over het leven van zigeuners en combineerde de informatie die ze daarover had met de avonturen van Nina.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw.

De hoofdpersoon in het boek is Nina Bauer. Zij woont bij haar oom Thomas en tante Hanna in de stad Würzburg, dat ligt in het zuiden van Duitsland.

Daar is de heksenjacht in volle gang. Heel veel vrouwen en kinderen worden beschuldigd van hekserij en worden verbrand op de brandstapel.

Veel mensen denken dat Nina ook een heks is. Soms kan ze namelijk dingen voorspellen, bijvoorbeeld dat er een storm op komst is.

Op een gegeven moment komt Nina erachter dat haar moeder ook als heks is verbrand. Omdat het voor Nina te gevaarlijk wordt in Würzburg, besluit Nina’s tante haar de stad uit te smokkelen.

Het is eigenlijk de bedoeling dat ze ergens in een ander dorp met een vreemde man gaat trouwen. Dit wil Nina echt niet, dus besluit ze te vluchten en begint ze, met een amulet als enig aandenken aan haar moeder, aan een lange zwerftocht. Tijdens het zwerven ontmoet ze Max, een man die verbannen is uit de stad omdat zijn vrouw als heks is verbrand. Nina en Max raken hecht bevriend en reizen samen verder.

Maar als het winter wordt, en dus heel koud, wordt het steeds moeilijker om eten en slaapplaatsen te vinden. En op een gegeven moment wordt Max ziek en kan niet meer verder lopen. Nina gaat hulp halen in het dichtstbijzijnde dorp, maar dan is het al te laat. Max is bevroren door de ijzige kou.

Nina brengt de rest van de winter door in een klooster en trekt daarna met een groep zigeuners mee. Maar als ze na een hele tijd reizen langs Würzburg komen, neemt Nina afscheid van de zigeuners en gaat Würzburg in.

Als haar oom en tante haar zien, zijn ze natuurlijk heel erg blij, maar kort nadat ze elkaar weer hebben ontmoet, gaat Nina toch haar eigen weg en verlaat ze Würzburg. En deze keer voorgoed.

Mijn mening

Ik heb dit boek gekozen voor mijn boekverslag omdat ik het boek erg mooi geschreven vind. Sommige fragmenten in het boek zijn best zielig, zoals wanneer Max sterft. Af en toe is het ook een beetje spannend, bijvoorbeeld als Max en Nina bijna door een roedel wolven worden aangevallen.

Daarnaast is het boek ook informatief, want na het lezen van dit boek wist ik veel meer over de heksenjachten dan ervoor. Ik vind dit boek zeker een aanrader voor mensen die, net als ik, houden van verhalen die vroeger echt gebeurd hebben kunnen zijn.

REACTIES

M.

M.

ik moest dit boek voor school lezen om een verslag te maken ik heb veel aan dit verslag gehad. bedankt daar voor

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De amulet door Simone van der Vlugt"