Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De amulet door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De amulet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1176 woorden
  • 3 september 2007
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
13 keer beoordeeld

Boekcover De amulet
Shadow
De amulet door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De amulet Schrijfster: Simone van der Vlugt Uitgeverij: Lemniscaat 4e druk 1998 Aantal bladzijdes: 185 Soort boek: Non-fictie, want er staan allemaal feiten in die in die tijd echt zijn gebeurt zoals de heksenverbranding en de overheersing van de Zweden. Het is ook een Historisch boek omdat het zich in het verleden af speelt en het over de historie van Duitsland gaat. Waarom dit boek: Ik heb dit boek gekozen omdat we een boek van Simone van der Vlugt moesten lezen toen heb ik voor dit boek gekozen omdat het me een leuk boek leek om te lezen. Samenvatting: Het is het jaar 1630 en er worden regelmatig heksen verbrand. Ook Nina’s moeder is als heks verbrand. Nina was toen nog klein. Het enige aandenken is haar amulet. Nina’s buren beschermde haar zodat ze haar ook niet zouden verbranden. Haar oom en tante kwamen haar een dag later meteen halen. Sinds dien woont ze in Würzburg bij haar oom en tante. Nina’s moeder had een speciale ‘gave’. Ze had visioenen. Nina heeft dat geërfd van haar moeder. Ze ziet dingen die andere niet kunnen zien. Als ze 13 jaar is word er over haar gepraat in het dorp. De mensen denken dat zij een heks is. Nina word uitgehuwelijkt aan Heer Stolz. Nina wil niet met zo’n oude zak zitten dus vlucht ze. Ze gaat naar Coburg. Ze gaat er werken in een herberg. Als heer Stolz in de herberg zit en haar wil meenemen vlucht ze de volgende dag weg. Ze rijdt met een boerenknecht mee. Maar de boerenknecht had andere plannen hij duwt haar het gras in en betast haar overal. Nina word zo kwaad dat ze haar mes pakt en in het lichaam boven haar steekt. Ze rent weg. Een paar dagen zwerft ze rond. Ze ziet een man. Hij heet Max. Ze blijft bij hem en ze leert veel van hem. Ze zegt dat ze een jongen is en dat ze hans heet. Maar hij komt er al snel achter dat ze een meisje is. In de zomer gaan ze naar Rothenburg waar kennissen van Max wonen. Hij komt daar elk jaar om te helpen bij de wijnoogst. Ze gaan na de oogst verder. Ze gaan naar het klooster in Ettal. Vlak voor Ettal is Max zo zwak dat hij neervalt. Nina snelt naar het klooster en de Monniken gaan hem zoeken. Maar het was al te laat. Max overleeft het niet. Nina gaat terug naar Rothenburg. Maar onder haar reis komt ze een groep zigeuners tegen waar ze zich bij aansluit. Ze komen langs Würzburg. Ze gaat terug naar haar familie. Snel denkt ze aan de zigeuners. Ze moet terug! Voor eeuwig!
Beschrijving Nina: Nina is een meisje van 13/14/15 jaar. (In de loop van het boek wordt ze steeds ouder). Ze heeft korte bruine krullen. Ze is een dapper meisje want ze vlucht voor heer Stolz en met Max verder gaat. Belangrijkste probleem van Nina: Het belangrijkste probleem van Nina is dat ze van Hekserij word verdacht. Haar oom en tante wouden het oplossen door haar uit te huwelijke aan Heer Stolz. Maar Nina schopt dat in de war door weg te lopen. Ze lost het zelf op door uiteindelijk voorgoed bij de zigeuners te gaan wonen. Waar speelt het zich af: Het speelt zich af in zuidoost Duitsland. In de plaatsen: Würzburg, Coburg, Bamberg, Rotherburg, Augsburg, Ettal, Oberammergau, Schiltach en in het zwarte woud. In Würzburg heeft Nina 13 jaar gewoond bij haar oom en tante. Daarna vertrok ze eerst naar Bamberg. Ze vluchtte naar Coburg zodat ze niet naar heer Stolz hoefde. Toen kwam ze Max tegen en ging ze met hem naar de andere plaatsen en door het bos. Wanneer speelt het zich af: Het speelt zich af in het verleden omdat er vroeger heksen werden verbrand. En er was ook oorlog met de Zweden en dat is er nu niet meer. En er worden ook geen heksen meer verbrand. En in het verhaal word ook het jaargetal 1630 genoemd. Wat is het thema: Heksenvervolging. Titel: De titel is De Amulet. Nina heeft een amulet dat van haar moeder is geweest. Ze krijgt het van haar oom als ze 13 jaar is. Ze had het amulet om toen ze Nina gingen ophalen. Het is het enige aandenken aan haar moeder dus het betekend veel voor haar. En iedere keer als ze bang is grijpt ze naar het amulet. Zo voelt ze dat haar moeder dicht bij is. Ik zou geen andere titel kiezen. Deze titel past goed bij het boek. Mijn Mening: Ik vond het een spannend boek om te lezen omdat het het hele boek een boeiend verhaal blijft met veel spannende gebeurtenissen. Onvoorspelbaar omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Meelevend omdat je goed kan meeleven hoe Nina zich voelt in een bepaalde situatie.
Welke gebeurtenis sprak mij aan: De gebeurtenis die mij aansprak was dat Nina er toch voor kiest om terug te gaan naar de zigeuners ondanks wat ze heeft meegemaakt en ondanks dat ze weer bij haar oom en tante is. Blz. 184. Het sprak mij aan omdat het toch een moeilijke keus is om toch te vertrekken. Ze was eindelijk waar ze altijd wou zijn en dan kiest ze er toch voor om weer weg te gaan omdat ze voelt dat ze niet in de stad thuishoort. Gebeurtenis waaraan ik me ergerde: Waar ik me aan ergerde was dat de mensen vinden dat de zigeuners alles veroorzaken. Dat ze de zigeuners de schuld van alles geven. Dat ze ze vies vinden en bang voor ze zijn. Blz. 169 is daar een voorbeeld van. Ze vinden Nina een duivelshoer omdat ze even door de stad loopt na een erge storm. Ik erger me daaraan omdat ik vind dat je ieder mens in z´n waarde moet laten en iedereen is anders en dat moet je respecteren en andere mensen moet je niet overal de schuld van geven als ze anders zijn dan jou. Informatie Simone van der Vlugt: Simone is geboren op 15 december 1966. Ze wist op jonge leeftijd al dat ze een schrijfster wou worden. Zodra ze haar diploma had begon ze met schrijven van haar eerste historisch jeugd roman de Amulet. Deze verscheen in 1995 bij de uitgeverij Lemniscaat. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze woont nu in Alkmaar. Gegevens in het boek over Simone van der Vlugt: Er staat alleen in welke boeken heeft geschreven. Verder staat er niets over haar in het boek geschreven op internet is wel veel te vinden daarover: naam: Simone van der Vlugt-Watertor
geboortedatum: 15 december 1966
woonplaats: Alkmaar
beroep: schrijfster
kleur ogen: blauw
haarkleur: donkerblond
Kinderen: één jongen (Friso) en één meisje (Esmee) Haar boeken: - 1995 De amulet (Lemniscaat / 3e druk 1998) - 1996 Bloedgeld (Lemniscaat / 2e druk 2000) - 1999 De guillotine (Lemniscaat) - 1999 Noodlanding in het oerwoud (Zwijsen) - 1999 Mijn zusje wordt vermist (Zwijsen) - 1999 Potverdrie, Sophie! (Van Holkema & Warendorf) - 2000 Verdwaald onder de grond (Zwijsen) - 2000 Zwarte sneeuw (Lemniscaat) - 2001 Bastiaan komt eraan (Van Holkema & Warendorf) - 2001 Hester de witte heks (Zwijsen) - 2002 Schijndood (Lemniscaat)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De amulet door Simone van der Vlugt"