De amulet door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1502 woorden
  • 10 augustus 2006
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 22 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
188
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1996 Genomineerd) , Jonge Jury (1998 Genomineerd)

Boekcover De amulet
Shadow
De amulet door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De Amulet
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Malmberg
Plaats van uitgave: Den Bosch
Jaar van uitgave: 2000

Genre: Historisch verhaal, beschrijft heksenvervolging en de gevolgen daarvan in het Duitsland van 1630.

Geschreven boeken:
De Amulet
Bloedgeld
De Guillotine
Zwarte Sneeuw
Jehanne
Schijndood
De Slavenring
Victorie!
De Bastaard van Brussel
Het Hercynische Woud

Biografie:
Simone van der Vlugt werd geboren in 1966. Nadat ze haar havo-diploma had, ging ze een lerarenopleiding doen voor Nederlands en Frans. Toen ze een baan kreeg, schreef ze ‘s avonds aan een boek, De Amulet. Toen dat boek een succes werd, werd ze fulltime schrijfster. Ze heeft geen bepaald standpunt over de maatschappij, ze schrijft in de eerste plaats voor zichzelf en om andere mensen dingen over het verleden te leren.
De boeken van Simone van der Vlugt beginnen altijd met een spannende scène; als lezer zit je meteen midden in de gebeurtenissen, waardoor je nieuwsgierig wordt naar het verdere verloop van het verhaal. De hoofdpersonen uit de boeken van Van der Vlugt belanden vaak in moeilijke situaties; de schrijfster laat daarmee zien dat mensen veranderen door de dingen die ze meemaken. Zo maakt Sandrine de Billancourt uit De guillotine niet alleen een uiterlijke verandering door – van een rijk meisje met mooie kleren verandert ze in een ‘gewone’ volksmeid – maar ze maakt ook een innerlijke groei door, waardoor ze aan het eind van het verhaal evenwichtiger en serieuzer is geworden en de dingen genuanceerder bekijkt.


Korte samenvatting:
Nina Bauer is een meisje van 14, bijna 15 jaar. Ze is wees. Ze is opgegroeid bij haar oom en tante. Als ze beschuldigd wordt van hekserij raden haar oom en tante haar aan te trouwen met een oude boer. Hij vindt het wel gemakkelijk om een gratis dienstmeisje te hebben. Ze neemt om te vluchten een andere postkoets en komt in Coburg terecht. Daar werkt ze als serveerster in een herberg, tot ze de boer tegenkomt waarmee ze moest trouwen. Ze vlucht uit Coburg en gaat zwerven. Ze komt een oude zwerver, Max von Spee, tegen. Hij leert haar hoe ze moet overleven in de wildernis. Als Max sterft van de kou gaat ze alleen verder. Ze komt een groep zigeuners tegen, en ze sluit zich daar (vermomd als jongen; dat was veiliger) bij aan. Ze ziet haar oom en tante nog een laatste keer en trekt daarna voorgoed met de zigeuners mee.

Persoonlijke beleving:
Ik vind dat de Amulet een spannend boek is, dat je van het begin tot het einde boeit. Je zit steeds midden in het verhaal en voelt de angsten die Nina ook voelt. Dat maakt het boek spannender, mooier en leuker.
Het boek is gemakkelijk om te lezen. Er zitten wel enkele moeilijke woorden in het boek, maar die worden achterin verklaard.
Ik vind dat de historische informatie goed in het boek is verwerkt. In het boek zit een aantal historische feiten, waar de hoofdpersoon heel duidelijk een eigen mening over vormt.
Ik vind het wel jammer dat het perspectief een keer verschuift naar Jurgen Stolz, omdat het hele boek om Nina draait. Het is zo geschreven dat het verhaal niet duidelijk fictie is: het kan in principe echt gebeurd zijn. Het mooie van het boek vind ik dat Nina helemaal verandert, je ziet haar als het ware groeien.
Ik vindhet jammer dat er weinig aandacht wordt besteed aan het beschrijven van personen die Nina tegenkomt. Maar dit kan eveneens een positief punt zijn, omdat je nu wel je eigen fantasie kunt laten gaan.

Tevens vind ik het jammer dat je weinig te weten komt over hoe andere mensen over Nina denken.
Het boek heeft een open einde. Dat vind ik een negatief punt, want zo weet je niet wat er verder met Nina gebeurt.
Maar ondanks dat vind ik het toch een heel erg mooi boek om te lezen.

Ruimte:
Voorin het boek staat een kaartje waarop de plaatsen staan waar Nina tijdens haar zwerftochten komt.
Een deel van die plaatsen, zoals Würzburg, Bamberg, Coburg en Rothenburg zijn belangrijke steden met vee; drukte, kerken en straatjes die in het boek uitgebreid beschreven worden. Je krijgt als lezer een aardig beeld van middeleeuwse bakkerijen, herbergen, markten, kerken en het straatleven waarbij stank, lawaai en loslopende varkens heel normaal waren.
Een aantal andere plaatsjes, zoals Bayreuth of Oberammergau zijn veel kleiner. Daar geeft de schrijfster je meer een beeld van de manier waarop mensen in die tijd met langstrekkende reizigers omgingen.
Behalve in de stad, speelt het boek zich ook voor een groot deel af op het platteland waar ze door bossen en over bergen trekt en langs uitgebrande en uitgemoorde boerderijen of dorpen.
Het klimaat is gewoon hetzelfde als in zuid-Duitsland tegenwoordig en het weer wordt alleen aangegeven met ‘slecht weer’ of ‘mooi weer’, behalve de winter. Daarin wordt vermeld dat het sneeuwt en dat het koud is.

Tijd:
Het verhaal begint in de stad Würzburg, rond 1630. Het eindigt in 1632 als Nina zich rond Würzburg voorgoed bij de zigeuners aansluit.
Het verhaal is chronologisch verteld. Een flashback komt voor als oom Thomas Nina vertelt over haar moeders dood. Er is geen sprake van tijdvertraging of tijdsprongen, maar wel van tijdverdichting. Als er een tijd niets bijzonders gebeurt, dan krijg je bijvoorbeeld ‘Veel te vroeg voor de tijd van het jaar breekt de koude aan’.
Het doel van die ene flashback is om informatie te geven over de personages. De herinnering van oom Thomas vertelt Nina het ware verhaal over haar moeder: haar moeders dood en waarom ze al die tijd bij haar oom en tante heeft gewoond.

Perspectief:
Het hele verhaal wordt verteld in de zij-vorm, waarbij je alle gebeurtenissen steeds meemaakt door de ogen van Nina. Op dit perspectief wordt maar een paar keer een uitzondering gemaakt: het boek begint met een heksenverbranding die wordt beschreven door een alwetende verteller en in het begin van hoofdstuk 5 kijk je even door de ogen van boer Stolz naar Nina. Het doel daarvan is informeren hoe Stolz over Nina denkt, niet om spanning op te wekken.

Verteller:
Het is een onzichtbare verteller. Hij praat over de gebeurtenissen vanuit Nina, waarvan hij ook de gedachten en zorgen weet. Hij vertelt alsof het nu gebeurt, waardoor je gemakkelijk door het verhaal heen leest.

Personages:
Nina Bauer.
Ze is 14, later 15 jaar. Ze heeft zwart haar en ze is best knap. Haar vader stierf toen ze nog een baby was. Haar moeder werd beschuldigd van hekserij en is verbrand op de brandstapel. Haar oom en tante namen Nina stiekem in huis en die groeide gelukkig op in hun bakkerij.
Ze kleedt zich in het begin zoals alle andere stadskinderen. Als ze gaat zwerven, draagt ze vaak lompen, bij de zigeuners fel gekleurde jurken en doeken. Ze bijt flink van zich af als het nodig is, maar ze heeft een positieve houding.
Ze is heel trouw, ze probeert niet te stelen en als het uit noodzaak moet heeft ze er spijt van. Ze denkt hetzelfde als alle andere middeleeuwers, maar tegelijkertijd blijft ze kritisch over wat ze ziet en doet. Ze is van zichzelf al slim en zelfstandig.

Oom Thomas
Hij is de broer van Nina’s moeder en heeft Nina in huis genomen. Hij is bakker van beroep en een vriendelijke, verstandige man die niet meedoet met de roddelpraat over hekserij. Hij houdt erg veel van Nina, maar laat haar gaan wanneer ze daarvoor kiest.
Hij is getrouwd met tante Hanna die net zo gul is, maar veel meer dan haar man gelooft in heksenpraatjes die de ronde doen in de stad.

Jurgen Stolz
Dit is de hardhandige, onvriendelijke boer met wie Nina zou moeten trouwen om weg te komen uit Würzburg en de praatjes die daar over haar de ronde deden. Hij heeft een eigen boerderij en 5 kinderen. Zijn eerste vrouw was gestorven en hij was erg blij dat hij gratis een jong meisje als werkkracht zou krijgen. Hij gaat op zoek als Nina niet op komt dagen maar voordat hij haar op kan eisen vlucht ze. Hij heeft veel en donker haar en een somber gezicht.

Max von Spee
Nina’s vriend en leermeester tijdens het zwerven. Ze komt hem toevallig tegen en ze volgt hem. Hij is verbannen uit zijn stad en is in het begin een moeilijk mens, maar wordt later vriendelijker. Max heeft Nina later meer nodig dan andersom.

Stijl:
De overeenkomsten tussen de geschiedenisboeken van Simone v/d Vlugt zijn altijd deze: Het zijn spannende boeken, waarin de hoofdpersoon, die meestal tussen de 10 en 25 jaar is, moet zien te overleven in moeilijke omstandigheden. De schrijfster stopt veel historische informatie in het verhaal. Ze laat je kijken door de ogen van de hoofdpersoon. Je weet ook zijn/haar gedachten, waardoor je je goed kunt inleven. De boeken beginnen meestal met een spannende gebeurtenis.

Thema:
Het verhaal gaat over heksenvervolging, waardoor Nina’s moeder is overleden, Nina moest ook vluchten op verdenking van hekserij. Het thema is dus heksenvervolging, met een spoor van angst voor de oorlog die rond die tijd in het gebied woedt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De amulet door Simone van der Vlugt"