De amulet door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De amulet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1078 woorden
  • 7 november 2001
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
25 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
188
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1996 Genomineerd) , Jonge Jury (1998 Genomineerd)

Boekcover De amulet
Shadow
De amulet door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Zakelijke gegevens. Titel van het boek: De amulet. Naam van de auteur: Simone van der Vlugt. Naam van de uitgever en jaar van uitgave: Het boek is in 1995 uitgegeven door Lemniscaat Rotterdam. Eerste persoonlijke reactie: Ik vind dat de Amulet een spannend boek is, dat je van het begin tot het einde boeit. Het boek is gemakkelijk om te lezen, er zitten wel enkele moeilijke woorden in het boek maar die worden achterin verklaard en de zinnen zijn ook niet. Je kunt je goed inleven in de hoofdpersoon omdat er veel gedachtes en gevoelens van Nina beschreven worden in het verhaal. Het boek is erg realistisch geschreven ondanks het onderwerp heksen, maar dat was vroeger nou eenmaal zo. Toch heb ik een beetje kritiek op het boek omdat je er niet achter komt hoe mensen over Nina denken, op een keer na omdat ze met zigeuners rondtrekt en dat volk wordt toch al verafschuwd. Korte samenvatting: Het verhaal speelt zich af in 1630 en de heksenjacht is volop aan de gang. Nina’s moeder is vroeger ook verbrand als heks, haar enige aandenken aan haar is een amulet. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt Nina ook verdacht een heks te zijn. Haar oom en tante willen Nina uithuwelijken met Herr Stolz zodat ze aan de brandstapel kan ontsnappen. Daar voelt Nina niks voor en ze besluit de weide wereld in te trekken. Ze vindt werk in een herberg, waar ze ook onderdak en kost krijgt. Op een dag staat Herr Stolz voor deur. Dan vlucht ze weer verder. Ze besluit verder te leven als jongen, en ontmoet in de bossen Max. haar Hij leert de geheimen van de natuur. Ze overnachten een paar dagen bij vrienden van Max die een wijnhuis in bezit hebben. Totdat Nina een visioen krijgt: ze droomt dat Zweedse soldaten de stad komen aanvallen. Niemand gelooft haar maar Max en zij vertrekken toch. Ze trekken verder naar een klooster. Onderweg sterft Max en Nina blijft die winter in dat klooster. Dan ontmoet ze een groep zigeuners, die hebben snel door dat ze een meisje is. Ze wordt daar hartelijk ontvangen. Als ze langs Wurzburg, haar geboortestad, trekken wil ze naar huis. Maar als weer bij haar oom en tante is begrijpt ze dat haar huis nu in de natuur en bij de zigeuners is.
Beschrijving van mijn leeservaringen: Onderwerp: Het onderwerp van dit verhaal is heksenvervolging. Ik vind dit een boeiend onderwerp, dat komt omdat ik geschiedenis een boeiend vind. Toch wist ik nog niet zo veel hiervan, dus heb ik veel geleerd bijv. dat als je een zwarte kat op de arm heb je dan een vriend van de duivel bent en nog een paar van dat soort dingen. Persoonlijk geloof ik niet in hekserij en de schrijfster heeft ook duidelijk gemaakt dat ze het belachelijk vindt dat mensen vervolgt worden wegens hekserij, ik ben het volledig met haar eens. Je kunt iemand niet zomaar vermoorden zonder dat je bewijzen hebt. Gebeurtenissen: Dit verhaal bevat veel gebeurtenissen, dit zorgt er ook voor dat het verhaal boeiend blijft om te lezen. Dat vind ik zelf het mooiste van het boek. Ze volgen elkaar tenminste niet op in een logische manier, maar de schrijfster weet overal wel een verrassende wending aan te geven. Deze gebeurtenissen zijn over het algemeen spannend, vooral als Nina weer een visoen krijgt, dan weet je niet of het zal uitkomen of niet. Deze gebeurtenissen hebben ook iets in me wakker gemaakt, bijv. dat mensen in die tijd zomaar op de brandstapel werden gegooid en dat Nomaden zo verafschuwd werden (wat nu nog vaak het geval is) Het mooiste vind ik zelf de gebeurtenis op het eind. Nina besluit toch terug te gaan naar haar oom en tante in Würzburg, als ze in de stad komt en haar oom en tante ziet is ze hartstikke blij, je zou denken dat ze daar dan ook blijft, maar dan vertrekt Nina toch weer omdat ze het nou toch leuker vindt in de natuur. Personages: In dit verhaal zitten niet zoveel personages, de mensen die in het verhaal voorkomen spelen vaak een belangrijke rol. Nina, de hoofdpersoon in dit verhaal, is een zwartharig meisje van 14 en later in het verhaal 15 jaar. Haar vader sterft als ze nog heel jong is en haar moeder, die al verdacht wordt wegens haar kennis van kruiden gaat zich vreemd gedragen en wordt dan veroordeeld wegens hekserij. Nog voor ze op de brandstapel eindigt, doet ze Nina haar amulet om haar hals. Haar oom en tante nemen Nina stiekem in huis en ze groeit op in hun bakkerij. Ze wordt een slim en zelfstandig meisje. Ze heeft ook vaak een eigen mening en krijgt visioenen net zoals haar overleden moeder. Ik vind het knap van zo’n meisje
dat ze helemaal voor zich zelf opkomt en rond durft te trekken in de vrije natuur, zoiets zou ik nooit gedaan hebben. Een ander belangrijk persoon in het verhaal is Max, hij is de persoon met wie Nina meetrekt in de natuur. Hij is een moeilijk mens en doet eerst vrij vijandelijk tegen Nina, maar later als hij haar beter leert kennen is hij eerlijk en openhartig. Max is uit zijn woonplaats verbannen omdat hij verdacht werd aan hekserij, ook leert Max Nina hoe ze moet omgaan met de natuur. Later in het verhaal heeft Max Nina erg hard nodig. Hij sterft aan het eind van het verhaal. Ik vind Max ook een goed persoon, maar je leert hem niet goed kennen in het verhaal omdat je alles door de ogen van Nina leest. Andere belangrijke personen komen in het verhaal bijna niet voor en als ze voorkomen weet je niet echt wat ze denken en doen omdat je het hele verhaal met Nina meetrekt. Opbouw: Het verhaal heeft een logische opbouw, alles komt achter elkaar en je hebt geen terugblikken. Dit is fijn omdat je dan niet zoveel hoeft na te denken in welke tijd je nou eigenlijk zit. Toch blijft het spannend om te lezen vanaf het begin tot het eind. Zelfs op het eind gebeurt er nog iets verrassends. Deze opbouw past wel goed in het verhaal omdat je het boek zo snel kan doorlezen.
Taalgebruik: Het taalgebruik in dit boek is niet ingewikkeld, er staan maar enkele moeilijke woorden in uit de 1630, maar die worden in het register achterin duidelijk verklaard. Toch vind ik dit persoonlijk niet zo fijn omdat je dan steeds terug moet bladeren.

REACTIES

L.

L.

heeeel erg bedank tvoor je goede uitreksel!!! echt super!! thanxxxxx

22 jaar geleden

L.

L.

hey,

ik vind het een heel goed werkstuk ik moet zelf een boek bespreking over de amulet houden en ik heb er best wel veel van.

HARTSIKKE BEDANKT
groetjes lorieke de lange

20 jaar geleden

S.

S.

bedankt voor je werkstuk, khad er een 9.5 voor:D

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De amulet door Simone van der Vlugt"