Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


A. Zakelijke GegevensTitel van het boek: De Amulet

Naam van de auteur: Simone van der Vlugt

Naam van de uitgever en jaar van verschijnen: Lemniscaat, 1998B. Korte uitleg waarom het boek gekozen isIk had het boek al een tijdje in mijn kast staan, maar had nooit echt tijd gehad om erin te beginnen. Toen ik op school hoorde dat ik een leesverslag moest maken, heb ik dit boek genomen. Dat vond ik wel handig, omdat ik dan niet speciaal naar de bibliotheek moest.

Bovendien leek het boek me wel leuk, omdat er ook ooit een klein stukje van in ons Nederlands- boek had gestaan dat me best wel had aangesproken.

C. Eerste persoonlijke reactieNiet herkenbaar, omdat in deze tijd geen vrouwen, die schuldig zijn gemaakt aan hekserij, meer worden verbrand.

Sommige stukjes in het boek zijn best spannend, omdat ze dan op de vlucht moet voor al die mensen die haar een heks vinden. Het is soms ook wel eng als ze van die visioenen krijgt. Zo’n visioen is één van haar paranormale gaven.

Nieuwsgierig makend, omdat het meisje in het begin niet weet wie haar moeder is en waarom ze niet mag weten wie haar moeder is. Ook is ze in het bezit van een amulet, maar ze weet niet hoe ze daar aan gekomen is. Ze krijgt wel steeds een soort van flashbacks over het amulet, maar het blijft in het begin een groot raadsel.

Het is geloofwaardig, omdat er vroeger echt vrouwen voor heksen aan werden gezien. Deze werden dan ook echt op de brandstapel gegooid. En er zijn ook echt mensen die paranormale gaven hebben, dus het zou zo echt gebeurd kunnen zijn.D. Korte samenvatting van de inhoudHet verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw en de heksenjacht is in volle gang. Regelmatig worden er in het dorp waar Nina woont vrouwen, kinderen en soms zelf hele gezinnen terechtgesteld.

Nina leeft voortdurend in angst, omdat ze er zelf van overtuigd is dat ze ook een heks is. Deze overtuiging komt vooral doordat ze droomt over heksenbijeenkomsten en regelmatig rare visioenen krijgt.Als ze op een avond achter het spinnenwiel zit, krijg ze weer een visioen. In dat visioen ziet ze allemaal hoofden ronddraaien en een vrouw aan een paal vastgebonden en vlammen die tot haar middel komen. Het gezicht van de vrouw word steeds duidelijker en dan herkent ze haar.

Bang rent ze naar haar oom toe en vraagt plotseling waarom haar moeder is verbrand. Eindelijk vertelt haar oom wie haar moeder echt is. Haar moeder werd ook beschuldigt van hekserij en is uiteindelijk op de brandstapel gegooid. Haar moeder had ook regelmatig rare visioenen en ze bezat nog een speciale gave; ze kon mensen genezen door een simpele beweging met haar hand.

Nina krijgt van haar oom een ketting met een amulet eraan. Die ketting was vroeger van haar moeder.

Als Nina op een dag op de markt loopt, knijpt er een jongen in haar billen. Nina draait zich om en geeft de jongen een klap. Een paar dagen later gaan er roddels door het dorp dat Nina een heks is. De roddels zijn verspreid door die jongen. Haar oom en tante horen de roddels ook en besluiten dat Nina de stad uitmoet, anders beland ze dadelijk ook op de brandstapel.

Nina word uitgehuwelijkt aan een weduwnaar, Herr Stolz. Nina ziet dit niet zitten, maar weet zelf ook wel dat er geen andere oplossing is.

Samen met haar tante reizen ze het eerste deel van de reis. Het tweede deel zal Nina alleen moeten afleggen. Als haar tante is vertrokken, vlucht Nina. Ze heeft geen zin om de rest van haar leven te slijten bij een oude man en zijn kinderen. Ze wil niet het slaafje worden van die man.

In een dorpje overnacht ze in een herberg en de volgende dag krijgt ze daar ook een baantje. Na een paar dagen verschijnt ineens Herr Stolz in de herberg en Nina neemt vlug de benen.

Onderweg komt ze een jonge man tegen met wie ze een stukje meereist. Door diezelfde man wordt ze even later aangerand. Gelukkig heeft ze een mes bij zich en steekt hem in zijn buik.

Ze besluit dat ze beter rond kan trekken als jongen en steelt bij een boerderij jongenskleren en snijdt haar haren af.

Bij een verlaten dorpje ontmoet ze Max, een oude zwerver. Max’ vrouw is ook terechtgesteld, omdat men dacht dat ze een heks was.

Eerst wantrouwt Nina hem, maar dan worden ze vrienden en trekken ze samen verder. Verscheidene keren krijgt Nina in haar slaap visioenen en die redden haar en Max uit de problemen. Ze krijgt ze een keer visioenen over een Zwitsers leger en over wolven. Door die visioenen kunnen ze steeds net op tijd vluchten.

Max gezondheid gaat hard achteruit. Een paar dagen overnachten ze in een blokhut, waar de toestand van Max nog slechter wordt. Als ze dan weer verder trekken, zakt Max inelkaar.

Ze krijgen gelukkig hulp van wat vriendelijke monniken die Max in hun klooster verzorgen. Dan krijgt Nina ineens een raar gevoel, ze voelt dat Max het niet haalt en helaas heeft ze gelijk. Max overlijdt op datzelfde moment.

Nina blijft de hele winter in het klooster en als de lente weer aanbreekt, trekt ze alleen verder. Dan ontmoet ze een groep zigeuners. Eerst vertrouwt ze het niet, omdat ze altijd rare verhalen heeft gehoord over zigeuners. Dan raakt ze toch met ze bevriend.

Met de zigeuners trekt ze langs allerlei dorpen en steden en ze beland ze uiteindelijk ook bij haar geboorteplaats. Nina besluit terug te gaan naar haar oom en tante, maar als ze hier een tijdje is, mist ze het rondtrekken in de natuur verschrikkelijk. Ze besluit weer verder te gaan met de zigeuners en zo oud te worden.E. Bespreking van de volgende verhaalaspecten:Fictie en werkelijkheid: Dit is een fictieboek. Het is wel een boek dat lijkt op de werkelijkheid, want het zou zo echt gebeurd kunnen zijn. Toch is het niet echt zo gebeurd, omdat de schrijfster nooit precies het leven van Nina zou kunnen weten. Het speelde zich immers vroeger af.

Spanning en open plekken: Vooral in het begin zijn er open plekken gebruikt die zorgen voor spanning, omdat je dan nog niet weet waarom Nina steeds van die rare visioenen kreeg en wat er nou aan de hand was met haar moeder.

Ook later in het boek zijn er open plekken gebruikt, bijvoorbeeld met die visioenen. Nina weet namelijk nooit precies wat die visioenen duidelijk proberen te maken. Dat merk je dan iets later pas.

Personages: Nina is de hoofdpersoon. Ze is in het begin van het boek ongelukkig, die verandert als ze gevlucht is. Ze is ook somber, dit komt waarschijnlijk doordat ze bang is terechtgesteld te worden. Door al die heksenjachten is ze ook behoorlijk tobberig geworden en maakt ze niet makkelijke contact met anderen. Ze is nogal wantrouwig, omdat ze bang is dat mensen haar als heks zien, maar als ze eenmaal vrienden heeft gemaakt, is ze wel ontzettend trouw.

Max is de belangrijkste bijfiguur in het boek. Hij is Nina’s beste vriend. Hij is betrouwbaar en eerlijk. Hij is ook best hard, want in het begin deed hij niet echt moeite om Nina te helpen overleven, waarschijnlijk is hij zo hard, omdat hij in al die jaren dat hij rondzwierf heeft geleerd voor zichzelf te zorgen.

Nina’s oom is een hele aardige man en hij kan het goed vinden met Nina. Nina kan met hem goed praten over dingen die haar dwarszitten. Als Nina dan ook wegloopt, mist ze haar oom verschrikkelijk.

Nina’s tante is een aardige vrouw, maar ze is erg bang dat Nina wordt opgepakt. Ze is ook verschrikkelijk angstig en bang dat ze een slechte naam krijgt in de stad waar ze leeft. Ze probeert zo normaal mogelijk te leven en vooral niet op te vallen. Nina kan het wel goed met haar vinden, maar een hele hechte band hebben ze niet.

De zigeuners zijn ook wantrouwig tegenover onbekenden, omdat zij verschrikkelijk vaak gediscrimineerd worden. In het begin doen ze dan ook vijandig tegen Nina, maar later trekken ze helemaal bij.

Opbouw: Het verhaal is verteld in de niet-chronologische volgorde. Er zijn soms terugblikken en herinneringen.

Het verhaal begint midden in de gebeurtenissen en de schrijfster heeft ook gebruik gemaakt van spanningsbogen.

Tijd: Het verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw, rond 1630. Het is dus in de Middeleeuwen.

In het boek verloopt er een aantal jaar, dus er worden soms behoorlijke tijdsprongen gemaakt en ook wordt er gebruikt gemaakt van tijdverdichting.

Omdat er veel tijd verloopt, veranderd Nina van een zielig meisje naar een vrouw met een zelfverzekerde houding.

De verteltijd is 184 bladzijden.

Thema en motieven: Het thema van dit boek zijn de heksenjachten in de Middeleeuwen. De motieven in dit boek zijn de visioenen die Nina krijgt, de verschillende terechtstellingen van vrouwen en de zwerftocht van Nina om aan de handen van de heksenjagers te ontsnappen.

Vertelsituatie: Het verhaal is verteld in de personale vertelsituatie. Je ziet het verhaal als het ware door de ogen van Nina. Je leest wat ze denkt en voelt, van haar kom je het meeste te weten in dit boek.

Ruimte: In het begin van het boek speelt het verhaal zich af in het stadje Wurzburg in Duitsland. Daarna reist Nina door heel Duitsland heen, ze verblijft in de vrije natuur en soms komt ze in een stadje of dorpje, maar daar blijft ze nooit lang.F. Mijn leeservaringIk vond De Amulet een heel erg mooi boek, wat me ook heel erg aansprak. Normaal gesproken houd ik niet zo van boeken die zich afspelen in het verleden, maar dit is dan wel een uitzondering. Het werd heel mooi, en soms ook ontroerend, verteld.

Ik heb eigenlijk niet zoveel van dit boek geleerd. Nu weet ik wel ongeveer hoe het eraan toe ging in de Middeleeuwen, hoe men toen leefde bijvoorbeeld.

Ik heb niet echt een wijze les gehad van dit boek, misschien komt dat ook wel omdat het onderwerp niet actueel is. Eigenlijk totaal niet, want nu worden er geen “heksen” meer verbrand.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

wheuy!
zeer goeie samenvatting!
xxxxjahzz

16 jaar geleden

M.

M.

miepje dank je wel je heb me heel erg geholpen met je boekverslag over de amulet

-x-
meike

16 jaar geleden

*.

*.

ThnxxXxXXXXXXXXxXXXXx!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ik heb un 10 voor me boekbespreking door jouuuuuuuu (K)

16 jaar geleden