Het is 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen.

 


Alles over seks Alles over seks


Titel: De amulet.
Auteur: Simone van der Vlugt. *
Genre: Avontuur en historie.

Gebeurtenissen:
Nina is een meisje van 13 en woont in Würzburg in Duitsland. Vroeger is haar moeder als heks verbrand, omdat ze zomaar ineens dingen wist en ze had ook wel eens visioenen. Deze gave heeft Nina ook, en er wordt ook van haar gedacht dat ze een heks is. Toen haar moeder was verbrand, is ze bij haar oom en tante, Thomas en Hanna, in huis komen wonen. Het enige aandenken dat Nina heeft aan haar moeder is een amulet. Die draagt ze altijd bij haar. Omdat men denkt dat Nina een heks is wordt ze uitgehuwelijkt. Dat is haar enige kans om te overleven. Maar dit wil ze zelf niet en daarom gaat ze vluchten. Op haar zwerftocht leert ze Max kennen. Ze worden goede vrienden. Met hem zwerft ze een hele lange periode. Maar onderweg overlijdt Max. Ze woont dan de hele winter in een klooster. Als het weer lente wordt gaat ze daar weer weg. Ze zwerft ook nog een tijd met een groep zigeuners mee. Ze krijgt toch weer heimwee en als ze weer langs Würzburg rijden, wil ze eigenlijk toch wel weer terug naar haar oom en tante. Maar als ze daar eenmaal weer is, merkt ze dat ze liever door het land zwerft. Ze gaat toch weer bij haar oom en tante weg om weer te zwerven.

Personen:
Hoofdpersoon: Nina.

Nina is in het begin van het boek 13 jaar. Toen ze ging zwerven heeft ze haar haar eraf gesneden. Max en de zigeuners denken eerst ook dat ze een jongen is. Eerst zegt ze ook niet dat ze een meisje is, maar later komen ze er wel achter.

Belangrijke bijpersoon: Max.
Max is oud en heeft grijs haar. Eerst is hij egoïstisch, want hij wil niks met Nina delen. Maar later is hij dat niet meer en worden Nina en Max goede vrienden.
Belangrijk bijpersoon: Milenko (zigeuner)
Milenko is een goede vriend van Nina. Hij is heel aardig voor haar.

Plaats:
Het speelt zich af in Duitsland, in Beieren. Een paar steden waar Nina door zwerft zijn: Würzburg, Coburg, Ettal, Oberammergau en Ausburg. Nina zwerft het meest door bossen en door heuvelachtig landschap.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af van 1630 tot ongeveer 1634. Het jaar 1630 staat in het boek en als Nina terugkomt bij haar oom en tante herkent haar oom haar eerst niet. Hij zegt dan dat Nina al jaren weg is.
Verteltijd: ongeveer 5 uur.
Vertelde tijd: ongeveer 4 jaar.
Er is wel een tijdsversnelling in het boek, maar dat is niet opvallend.
Alles wordt in chronologische volgorde verteld.

Begin:
Het verhaal begint met een inleiding. Het begint met een heksenverbranding.

Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem is dat Nina vlucht en gaat zwerven omdat men denkt dat ze een heks is en omdat ze niet uitgehuwelijkt wil worden.
Het boek loop niet slecht af, maar ook niet goed. Iets daartussenin. Alles gaat goed met Nina, maar op het einde van het boek verlaat ze haar oom en tante toch weer.
Het boek heeft een open einde.
Het verhaal is niet echt gebeurd, maar het zou wel echt gebeurd kunnen zijn.

Perspectief:
Het is het meest in zij perspectief geschreven. Maar ook even in vertellersperspectief. Je kan namelijk even de gedachten lezen van de man aan wie Nina uitgehuwelijkt was.

Titel:
De titel is De amulet. Nina heeft een amulet van haar moeder gekregen toen ze was geboren. Toen haar moeder was verbrand en haar oom haar ging ophalen had ze deze amulet om. Nina draagt hem altijd bij haar. Als ze deze amulet vastpakt wordt ze altijd weer rustig.

Beoordeling:
Het was een spannend boek, bijvoorbeeld toen Nina met Max in het bos was, toen kwam er een troep wolven aan. Ze moesten snel in een boom klimmen om niet gepakt te worden. De tak onder Nina’s voeten knapt af, maar ze kon nog net een andere tak boven haar hoofd pakken.
Je weet wel dat het goed komt, want het boek was nog lang niet uit. Maar toch is het spannend omdat je niet weet wat er gaat gebeuren.
Het was ook wel eens zielig, bijvoorbeeld toen Max dood ging en Nina alleen verder moest. Ook toen ze afscheid moest nemen van de kumpania. (zigeunergroep)
Het was soms ook wel grappig. In het begin van het boek ging Nina in haar bedstee zitten. Haar bedstee was te klein om in te liggen, maar dat gaf niet. Als je ging liggen stroomde al je bloed naar je hoofd en dat ging je dood.
Ik kon me wel goed inleven in het boek. Daarom was het ook leuk om te lezen.
Soms stonden er ook wel woorden in het boek die ik niet kende, maar achterin stond een lijstje met de betekenis van sommige woorden. Bijvoorbeeld kumpania, het secreet en de teljoor.

*
- Op haar dertiende stuurde Simone van der Vlugt een verhaal naar een uitgever. Deze uitgever stimuleerde haar om door te gaan.
- De man van Simone leest het manuscript door om de fouten eruit te halen.
- De andere boeken van Simone zijn ook historische jeugdromans.
- Andere boeken die ze heeft geschreven zijn De Guillotine en Bloedgeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.