De Aardmagiër door Anne West

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 2238 woorden
  • 8 december 2006
  • 164 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 164 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
206
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen

Boekcover De Aardmagiër
Shadow
De Aardmagiër door Anne West
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
DE AARDMAGIËR (de macht van het zwaard)
1
ALGEMENE GEGEVENS:

Uitgever : Piramide (een imprint van) uitgeverij De Fontein, Baarn
Titel : De Aardmagiër
Jaar uitgave : 2004
Druk : 2e

2
MOTIVATIE VOOR MIJN BOEKENKEUZE:

Ik heb dit boek ooit gelezen en vond het toen al een heel leuk. Maar omdat het eerst een boek uit de lijst moest zijn kon ik er nooit mijn boekverslag over doen.
Maar nu wel.

3
SAMENVATTING, ANALYSE EN INTERPRETATIE:


A. THEMA:
Het is een verhaal over een verwende dochter van een graaf die door de mysterieuze aardmagiër als draagster van het zwaard wordt beschouwd. Gedurende het verhaal word duidelijk dat zij Tronador de heerser van “het rijk der duisternis” moet gaan uitschakelen. Om dat te kunnen doen heeft ze 3 magische stenen nodig, voor in haar door de dwergen gesmede zwaard.


B. TITELVERKLARING:
De Aardmagiër is de eerste magiër die zijn kracht aan een steen afstaat, die in het handvat van het zwaard, gezet wordt. Hierdoor krijgt het zwaard extra krachten.

C. MOTTO:
Geen.

D. SAMENVATTING:
In een stormachtige nacht klopt een magere man en zijn kat aan bij het kasteel van graaf Osborn. Hij glipt naar binnen. Die nacht wordt Cyane geboren.

Cyane is de dochter van de rijke graaf Osborn en gravin Cunnigunda. Ze is slim, koppig en erg knap. Ze groeit op met Sindra, een zwarte kat. Sindra is altijd bij haar. Soms lijkt het net of Cyane vergeet dat ze een meisje is. Ze klimt in bomen of op hekken. Als Cyane 10 is ontdekt ze de stallen. Als ze net een zwart veulen staat te bewonderen ontmoet ze de stalknecht Tiron. Hij wil haar leren

paardrijden. Dat vindt Cyane goed. Na wat oefenen rijd Cyane al heel goed. Er schijnt een vriendschap te groeien. Op een dag neemt Tiron haar mee naar het zwarte veulen en zegt dat dat haar paard wordt. Ze noemt hem Horizon. Tiron en Cyane zijn voortaan altijd bij elkaar. Op een dag maken ze een rit waar ze aan Tiron vertelt dat ze vertelt dat ze met graaf Thorvald moet trouwen. Dan komt er een man aan, een fee. Tiron herkent deze fee als Ikor, de meesterspion van de zwarte tovenaar, en vertelt een leugen over hun namen. Cyane begrijpt er niets van maar speelt goed mee.

De volgende ochtend wordt ze door haar vader geroepen. Die vindt dat ze manieren moet leren. Dat gaat de knappe mevrouw Gondolin doen.
In het begin verzet Cyane zich ertegen maar na een tijdje wordt ze even kalm en bedachtzaam zoals iedereen wilt.

Na enige jaren zit Cyane ’s nachts alleen op haar kamer. Ze is bijna 16. Opeens heeft ze geen zin meer om braaf te blijven zitten. Ze sluipt de kamer uit en zwerft door het kasteel. Ze komt in een torenkamer uit en daar ontmoet ze Meroboth, de Aardmagiër. Daar ziet ze zichzelf in een spiegel, alleen draagt ze daar een zwaard met 3 edelstenen.
Wanneer ze het over graaf Thorvald krijgen rent ze weg.
De nacht voordat ze naar graaf Thorvald gaat wilt Cyane nog naar Meroboth maar de torenkamer lijkt verdwenen te zijn.
De nacht voor haar huwelijk wordt ze uit graaf Thorvalds’ kasteel gesmokkeld. Gondolin komt er achter en eist dat ze mee mag. Vluchtend voor de graaf hoort Cyane dat zij de draagster van het zwaard is die de zwarte tovenaar Tronador moet verslaan. Daarvoor moeten ze 3 toverstenen in het zwaard. Die van aarde, water en vuur. Die stenen zijn in handen van Meroboth en zijn 2 spoorloze broers, Mekaron en Melsaran. De groep bestaat uit Cyane, Gondolin, Meroboth, Tiron en natuurlijk Sindra (de zwarte kat). Ze trekken door vreemde streken op weg naar de dwergen hoofdstad, om het zwaard op te halen. Daar aangekomen wilt de smid die het zwaard heeft gemaakt er geen afstand van doen en wilt “zijn” zwaard vergezellen. Meroboth staat zijn krachten af aan het zwaard en is daarna een zwakke, oude man. De volgende dag is Tiron al weg, vooruitgestuurd door Meroboth, om te kijken of het veilig is om naar de elfen te gaan.
Bij de elfen is er nadat Meroboth er voor het laatst was onrust ontstaan.

E. PERSONAGES:

Hoofdpersoon:
Cyane
Ze is het verwende dochtertje van een graaf. Haar ouders hebben heel haar toekomst uitgestippeld maar de aardmagiër heeft heel wat anders voor haar in petto. Ze is leergierig en een echte doorzetter maar ze is ook wel verwend. Ze vindt alles buiten haar land (andere volkeren etc.) heel interessant.
Zij heeft een rond karakter

Ondersteunend naar de hoofdpersoon:
Meroboth
Hij is de Aardmagiër, één van de tovenaarsdrieling. Hij is degene die Cyane als de draagster van het zwaard benoemt. Het is een oude, vrolijke man die heel beschermend is. Hij is de komische noot in het boek met zijn scherpe uitspraken.
Hij heeft een rond karakter.

Sindra
Dit is de zwart kat die vanaf haar geboorte niet van haar zijde is geweken. Het is duidelijk meer dan alleen een kat. Sindra heeft een bijzondere relatie met Meroboth want met hem is ze meegekomen op de dag van Cyanes geboorte. Ze kan waarschijnlijk gedachten lezen en is misschien ook een morf. Haar karakter is plat, want je weet niet wat er in haar kop omgaat. Haar gedachten worden niet verwoord en ze spreekt ook niet.

Tiron
Hij is een goede vriend van Meroboth. Hij houd veel van Cyane hoewel hij dat niet snel zou toegeven. Hij is heel slim, maar ook heel wantrouwig.
Hij heeft een rond karakter.

Melsaran
Hij is de oudste broer van Meroboth en bezit de vuurmagie. Hij zwerft alleen rond vaak in de buurt van het rijk van duisternis iedereen twijfelt aan welke kant hij staat. Maar Cyane ontdekt dat hij goed is.
Hij heeft een rond karakter.

Sirus
Hij is een Nudoorse krijger die Cyane leert zwaardvechten. Ondanks zijn grootte is het een heel zachtaardige man met een zwak voor Gondolin.
Hij heeft een rond karakter.

Grint
Grint is een dwergse smid. Hij zorgt heel goed voor zijn gasten en hun dieren maar zelf zou hij wel is een bad mogen nemen.
Hij heeft een plat karakter.

Velar
Hij is de koning van de dwergen. Hij heeft overal spionnen zitten en weet dus
heel veel. Het is een goede wijze man.
Hij heeft een rond karakter.

Varanan
Dit is een van Velars zonen. Hij is helemaal verliefd op Cyane, maar zij niet op hem. Hij is heel zachtaardig en vriendelijk.
Hij heeft een rond karakter.

Klé
Zij is de zus van Varanan.
Ze heeft een plat karakter.

Gondolin
Gondolin is een nette dame die Cyane moet leren een jonkvrouw te worden. Ze vindt het dus ook vreselijk dat Cyane de drager van het zwaard is. Ze steunt Cyane wel.
Ze heeft een rond karakter.

Taven en Pernice
Taven en zijn vrouw Pernice zijn mensen die weinig van het gevaar afweten. Ze verdienen de kost door mensen over Te (een rivier) zetten bij een meer. Ze zijn heel arm, maar wel heel gelukkig. Ze zijn niet nieuwsgierig en helaas ook niet zo slim.
Ze hebben een rond karakter.

Dinang
Dinang is een elfen prins die ernstig ziek is een dood gaat. Hij levert nog wel informatie aan Tiron.
Hij heeft een plat karakter.

Nio
Nio is de aanvoerder van een groepje elfen die Tiron naar Dinang brengt.
Hij heeft een plat karakter..

Pendaro
Hij is de zoon van Nio en behoort tot het groepje dat Tiron naar Dinang brengt.
Hij heeft een plat karakter.

Lumer
Hij behoort tot het groepje dat Tiron naar Dinang brengt.
Hij heeft een plat karakter.

Sintin
Hij behoort tot het groepje dat Tiron naar Dinang brengt.
Hij heeft een plat karakter.

Ban
Hij behoort tot het groepje dat Tiron naar Dinang brengt.
Hij heeft een plat karakter.

Belemmerend naar de hoofd persoon:
Ikor
Hij is een overgelopen fee die heel even in het boek voorkomt. Ze zeggen dat hij heel wreed is.
Hij heeft een plat karakter, voor zover ik weet. Maar ik denk dat hij nog wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen in een van de volgende boeken.

Ramart
Ramart is een Morf. Hij kan verschillende gedaantes aannemen en dat maakt hem zo gevaarlijk.
Hij heeft een plat karakter.

Seran
Hij is een rijk zakenman die min of meer neutraal. Hij is een informant voor de goeden én de slechten. Het is een vrolijke en zeer slimme zakenman.
Hij heeft een rond karakter.

Kipla
Hij is een smerige kleine zakenman en bedriegt iedereen.
Hij heeft een plat karakter.

Giffor
Dit is de dwerg die het zwaard voor Cyane smeedde maar wilde het in geen geval aan haar afstaan.
Hij heeft een plat karakter.

Graaf Osborn
De vader van Cyane. Hij wil haar laten trouwen met een rijke veel oudere graaf.
Hij heeft een plat karakter

Gravin Cunnigunda
Zij is de moeder van Cyane en wilt een keurige jonkvrouw van haar maken.
Ze heeft een plat karakter.


F. TAALGEBRUIK EN SCHRIJFSTIJL:

De auteur schrijft voor tieners. Dat is te zien aan normale zinnen en niet te veel bijvoeglijke naamwoorden. (Het was nog donker in de straten van Elder)


G. PLAATS, TIJD EN RUIMTE

Het speelt zich af in een denkbeeldig land. Wat verdeeld is in diverse rijken. (Dwergenrijk, land van de Nudoren)
En rond de riddertijd vanwege de “kastelen en graven” enz.
Het boek duurt, denk ik, 16 ½ jaar (de leeftijd van Cyane).
Ik deed er 2 dagen over om het uit te lezen.

Verloop van het verhaal.
Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller.
Het is chronologisch.
Het gaat over het levensverhaal van Cyane. Het begint met haar geboorte en volgt haar in haar verdere leven.


H. OPBOUW, STRUCTUUR EN SPANNING:

Indeling van het boek:
Het boek heeft 206 bladzijdes, 16 hoofdstukken en er is geen proloog. Er worden geen illustraties gebruikt alleen telkens een plaatje van een eenhoorn bij aanvang van het hoofdstuk.

Spanning van het verhaal:
Ik vind het verhaal boeiend en spannend. In het hele boek worden boeiende stukken afgewisseld met spannende en af een toe een komische noot. Verder loopt het verhaal door over de hoofdstukken heen. Bijv. geen grote ontknoping aan het einde van een hoofdstuk.

Het einde van het verhaal:
Het is een open einde want het verhaal houdt gewoon op zonder dat je de afloop weet. Er komen nog wel 3 delen na.
De boodschap is, dat je moet leren vertrouwen op je gevoel en op de mensen die het goed met je voor hebben, ook al voldoen die niet aan je stand.


I. PERSPECTIEF:

De verteller
Bijv. ‘Het zwaard is nog niet klaar,’gilde de stem.


5
INFORMATIE OVER DE AUTEUR:


Anne West:
Pseudoniem van: Annemieke van de Westelaken.
Geboortedatum: 20 februari 1974
Geboorteplaats: Goes

Biografie: Ze heeft opleiding Havo, hbo Nederlands (vrijestudierichting), praktijkopleider en nog een paar schriftelijke cursussen gedaan. Ze werkt als praktijkopleider in een verpleeghuis en in een verzorgingshuis. Dat betekent dat ze leerlingen begeleid die bij haar de opleiding voor verzorgende of helpende doen. Ze helpt met hun opdrachten, met de planning en ze geeft lessen over allerlei onderwerpen uit de zorg. Ze heeft ook jarenlang als verzorgende gewerkt. Ze heeft geen kinderen

Boeken:
De Aardmagiër.
De Watermagiër.
De Vuurmagiër.


6
MENING:


A.

Het waren niet zo veel hoofdstukken maar dat vond ik niet erg. Zoals al eerder in mijn verslag staat komt er ongeveer evenveel spanning in voor als dat het boeiend is.
(4H. Bij spanning van het verhaal). Het is een verhaal dat je in een ruk uit wilt lezen.

B. GEBEURTENISSEN:

In het begin was ze best wel verwend en werd ze boos als ze haar zin niet kreeg. Uiteindelijk leerde ze dat af en sloot vriendschap met de minder adellijke

mensen waar ze in het begin op neer keek. Ze voelde de verandering van het heerlijke koningsbed naar de koude nachten in de buitenlucht. Ik vond het ook belangrijk dat ze de andere culturen leerde waarderen.


C. TAALGEBRUIK:

Er zitten niet zoveel bijv.nw. in. Er werden geen oude woorden in gebruikt. Het was een makkelijk boek om te lezen en ik vond het mooi hoe alles werd beschreven (personages en omgeving). En dat ze dan eindelijk begrijpt dat Meroboth niet zo sterk is zonder de kracht van de Groene steen.

D. PERSONAGES:

In dit verhaal komen veel personen in voor.
Ik kon mezelf goed in Cyane verplaatsen en had soms medelijden met haar. Ik kon me goed voorstellen hoe zij zich voelde en ik begreep het als ze boos of verdrietig was.
Ik vond de relatie tussen haar en Tiron boeiend verlopen.

E. GELOOFWAARDIGHEID:

Het is geen verhaal dat echt gebeurt zou kunnen zijn want Elfen en Dwergen bestaan niet. Het is dus fictie.

F. EINDMENING (CONCLUSIE)

Ik vond het een heel mooi boek.
Het boek was niet te lang en niet te kort.
Het was een boek met een open einde, daardoor ben ik zeer benieuwd naar het vervolg. Dat moet nog uit komen waarschijnlijk dit jaar in september.

Als ik een hoofdstuk had gelezen, kon ik na een tijdje gewoon weer aan het volgende hoofdstuk beginnen zonder de draad van het verhaal kwijt te zijn. Maar wanneer ik halverwege een hoofdstuk stopte ging dat niet.

Het was opvallend dat ik mezelf heel goed in de hoofdpersoon kon plaatsen. Dit kwam waarschijnlijk doordat ik veel van dit soort verhalen houd en omdat de hoofdpersoon net als ik van paarden houdt.
Het volgende boek (de watermagiër) wacht ik af, er moeten nog een paar dingen duidelijk worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

het is fout wand het boek water magiër was er in oktober

15 jaar geleden

P.

P.

wat en leuk boek he ?
het is egt dolletjes niet waar ja zeker wel dolletjes en weet je waarom om dat het een tof boek is of hoe de jongeren het tegenwoordig zeggen "cool''. na jaa daagg mansen en een prettige dag verder

11 jaar geleden

:.

:.

ik heb ook een boekverslag moeten maken over dit boek en ik beb er veel aan gehad, thanks!!!

11 jaar geleden

B.

B.

Moest een boekverslag maken en elke keer als ik iets niet wist kon ik het hier vinden thanx ;)

11 jaar geleden

M.

M.

De zwarte magier z'n naam staat niet bij de personen...
Jammer die heb ik nou net nodig

11 jaar geleden

A.

A.

de naam van de zwarte magiër is Tronador

11 jaar geleden

M.

M.

ik heb er ook veel aan gehad
dat doei je gewoon zo
ctrl c / ctrl v
klaar en uitprinten maar

11 jaar geleden