Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De aanslag (1986)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 689 woorden
  • 18 november 2012
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Mening

Ik vond het een mooie film met een mooi verhaal en ik vind de Tweede Wereld oorlog altijd erg interessant. Ik vind het wel jammer dat het weer eens een hele typische film was met een verhaal dat erg veel gemeen heeft met een heleboel andere Tweede Wereldoorlog verhalen. Er zaten wel veel tijdsprongen in. Dat vond ik wel vervelend. Hij was af en toe erg spannend en ook wel ontroerend, Ik vond het ook wel raar dat hij getrouwd was met degene die ervoor gezorgd heeft dat zijn ouders weg waren en dat hij dat nooit eerder gezien of gehoord heeft, want als je getrouwd bent weet je zoiets toch wel van elkaar.

Samenvatting

De film gaat over een joodse jongen, genaamd Anton Steenwijk, die in Nederland woont. Als hij een rustig spelletje mens erger je niet speelt met zijn familie, hangt er al een gespannen sfeer in huis, omdat ze de oorlog zat zijn. En als er dan een duitse NSB'er (die vader is van een vriendje van Anton) doodgeschooten wordy, en dan voor hun huis gelegd wordt.                                                                                        door de buren, komt de politie bij hen thuis een inval en nemen zijn ouders mee. En hij word overal heen en weer gebracht: naar een ziekenhuis, een werkhuis en nog veel meer. Op het gegeven moment komt hij in de gevangenis en komt hij een vrouw tegen. Met haar deelt hij zijn verhaal. Dat gebeurt ook andersom. Daarna wordt hij naar een ander gezin in Amsterdam gebracht. Daarna is hij volwasen en getrouwd.                                        Hij komt allemaal mensen tegen uit het verleden. waarmee hij  aan praat raakt en erachter komt wat er nou die avond precies is gebeurt en, nog belangrijker: waarom. Hij komt er ook achter dat hij getrouwd is met de vrouw uit de gevangenis en dat zij de nsb'er heeft vermoord en dat het dus eigenlijk haar schuld is dat hij zijn ouders verloren is.

Vervolgens scheidt hij van haar en later hertrouwt hij weer met een andere vrouw, maar hij is nooit meer gelukkig geworden.    

Beschrijving van de hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Anton Steenwijk, in het begin van de film is hij een oplettende jongeman, die op erg jonge leeftijd zijn ouders verliest,  Later in de film is er een tijdsprong en is hij op middelbare leeftijd, waarbij je ziet dat de dood van zijn ouders hem nog steeds pijn doet. Hij heeft dan ook een dochter en een vrouw. Later na nog een tijd sprong in de film komt hij erachter dat zijn vrouw voor de verdwijning van zijn ouders heeft gezorgd en hij scheidt van haar. Op het eind zie je dat hij gek wordt en daarmee eindigt het verhaal.

Wanneer speelt de film zich af

Het begin van de film is midden in de Tweede Wereldoorlog als Nederland nog is overgenomen door de Duitsers. De duitsers vielen in 1940 Nederland binnen en in 1945 was Nederland weer bevrijd.Het tweede gedeelte speelt zich denk ik af rond 1965 en het laatste gedeelte rond 1975.

Kies één van de andere personages, beschrijf zijn/haar relatie met de hoofdpersoon.

Fake Ploeg is in het begin van de film een vriendje van Anton en hij is de zoon van de vermoord NSB'er, die dood voor Anton's huis werd gelegd. Van zijn ouders mocht Anton niet met Fake omgaan, maar dat deed hij toch. Later komt hij fake weer tegen tijdens een protest. Fake is een eigenwijze, driftige, maar wel duidelijke man.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag (1986)"