Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo/vwo | 3063 woorden
  • 26 mei 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
6 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

- proloog Aan de rand van Haarlem staan langs het Spaarne vier villa's. In "Buitenrust" woont Anton Steenwijk met zijn ouders en zijn broer Peter. Links van hun woont de familie Beumer 
in "Welgelegen", rechts van hun woont in "Nooitgedacht" Karin Korteweg met haar vader. En daarnaast woont het echtpaar Aerts in "Rustenburg". 

- episode 1 (1945). Wanneer op een avond in januari 1945 de familie Steenwijk een spelletje zit te doen, wordt buiten NSB'er en politieman Fake Ploeg sr. neergeschoten voor het huis 
van de buren. De buren leggen het lichaam voor het huis van de fam. Steenwijk. Als Peter daarop het lichaam weer teruglegt, arriveren de Duitsers. Dezen pakken Anton en zijn ouders 
op. Peter vlucht weg. Het huis wordt in brand gestoken. Anton brengt die nacht door op het politiebureau in een cel samen met een vrouw die later één van de daders van de aanslag blijkt 
te zijn. De volgende dag wordt naar Anton naar Amsterdam gebracht, waar hij wordt opgehaald door zijn oom. 

- episode 2 (1952). Anton wordt opgevoed door zijn oom en tante. Na de oorlog blijkt dat zijn ouders en Peter de nacht van de aanslag zijn doodgeschoten. Anton reageert beheerst. Als hij 
in het tweede jaar van zijn Medicijnenstudie zit, wordt Anton uitgenodigd voor een feestje in Haarlem. Hij is daar na de aanslag niet meer geweest. Hij verlaat het feestje vroegtijdig en brengt een bezoek aan de familie Beumer en aan het monument in de straat.

- episode 3 (1956). Na zijn studie gaat Anton zich specialiseren in anesthesie. Als hij op een avond naar huis gaat, komt Anton in een demonstratie tegen de communistische inval van de 
Russen in Hongarije terecht. Hij ontmoet dan Fake Ploeg jr. Hij nodigt hem binnen en daar ontstaat een felle discussie over de schuldvraag naar de dood van Fakes vader en Anton zijn 
ouders. Fake vindt dat de communisten schuld hebben aan alles. Als Anton hem tegenspreekt, gooit Fake een steen naar een spiegel. Die valt uiteen en dan ontploft ook de oude kachel in de kamer (dit doet denken aan het kapotslaan en het in brand steken van het huis van de fam. Steenwijk in 1945). 

- episode 4 (1966) Anton is inmiddels afgestudeerd als anesthesist en hij is getrouwd met Saskia. Ze hebben een dochter, Sandra. Begin juni 1966 wordt een oud journalist begraven. Op de begrafenis ontmoet Anton Cor Takes. Cor was één van de daders van de aanslag. Cor vertelt over zijn vriendin Truus Coster, zij blijkt degene te zijn met wie Anton in de cel zat. Anton gaat in op de uitnodiging van Cor om een keer bij hem langs te komen. Als hij daar een foto van Truus ziet, valt hem op dat die twee dezelfde uitstraling hebben. Anton verlaat met 
Cor met het beeld van Truus in zijn hoofd dat hij nooit meer zal vergeten. 

- episode 5 (1981) Anton is gescheiden is hertrouwd met Liesbeth. Ze hebben een zoon Peter. Met Sandra bezoekt hij het monument en de grafplaats van Truus. Op 21 november komt hij in 
een vredesdemonstratie Karin Korteweg, zijn vroegere buurmeisjes, tegen. Zij vertelt hem dat Peter in hun huis is doodgeschoten. Ook vertelt zij dat ze het lichaam van Ploeg verlegt hebben, omdat meneer Korteweg bang was voor zijn hagedissen. Ze hebben het lichaam niet voor de andere buren gelegd, omdat daar Joden in huis waren. Toen meneer Korteweg later hoorde van de represaillemaatregelen, pleegde hij in 1948 zelfmoord. Alle stukjes vallen nu op hun plaats en Anton laat Karin achter en loopt samen met zijn zoon Peter weg. 

 

Titelverklaring
De titel van het boek slaat op de centraal staande gebeurtenis in dit boek: "De aanslag" op Fake Ploeg. Er werd een aanslag gepleegd op Fake Ploeg en die aanslag (hoe kort dan ook) heeft het leven van de familie Ploeg, Cor Takes, Truus Coster, de familie steenwijk en anderen, maar vóóral Anton Steenwijk, voor de rest van hun leven getekend. 

 

Motto

Het motto van dit verhaal is:"Overal was het dag, maar hier was het nacht, neen, meer dan 
nacht.

Het motto is ontleend aan een brief van de Romeinse senator C. Plinius Caecilius 
Secundus, die verslag doet van de uitbarsting van de Vesuvius waardoor Pompei onder as 
werd bedolven. Net zoals de uitbarsting heeft de aanslag langdurige gevolgen. Ook kwam 
Pompei in een grote duisternis, wat eigenlijk ook met Anton's leven gebeurd. 

 

THEMA

 

Het thema van het boek is schuld. Wie is er schuldig aan de aanslag, en waarom is de aanslag gepleegd? Wie heeft er schuld aan de dood van Antons ouders en broer? Zijn het de Duitsers die hen gefusilleerd hebben, of is het verzet, omdat Antons ouders nooit omgekomen zouden zijn als Ploeg niet doodgeschoten was. Of is het de familie Korteweg: zij hebben Ploegs lijk tenslotte bij Anton voor de deur gesleept? Dit zijn de vragen waar Anton zich zijn hele leven mee bezig blijkt te houden. Hij wil zo graag weten wie er schuldig is aan deze gebeurtenissen dat het onbewust een soort angstige obsessie wordt. In het wordt je in het hele boek door geconfronteerd met deze vragen waardoor je jezelf ook af gaat vragen wat er precies is gebeurd. Uiteindelijk krijgt de lezer samen met Anton op zijn lang gestelde vragen en worden de geheimen onthuld.

 

Er zijn enkele belangrijke verhaalmotieven: 
het vergeten van afschuwelijke gebeurtenissen (Anton wordt Anesthesist: specialist in het vergeten.) 
De goede haat en de slechte haat. Er zijn ook tegenstrijdige motieven: liefde-haat, goed-kwaad, schuld-onschuld en licht-duisternis. 
Herinnering: Anton wordt iedere keer herinnerd aan de aanslag doordat hij keer op keer puzzelstukjes tegenkomt voor de grote puzzel. Als hij die dingen van het verleden niet was tegengekomen, dan was de aanslag niet opgelost geweest. 
Zoektocht: Anton heeft een lange zoektocht gemaakt om de aanslag te kunnen verwerken. Bij die zoektocht hebben vele personen Anton geholpen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Het thema heeft voor mijzelf geen betekenis, omdat ik niet echt bezig ben met schuld. Of moordzaken. Mijn visie op het thema is door het lezen niet veranderd. Wel vind ik het bijzonder dat iemand heel zijn leven zó bezig kan zijn met een bepaalde gebeurtenis.

 

 

 

TIJD

 

Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal bestaat uit vijf episoden, die elk een dag tot 
een paar dagen duurt. In de eerste episode beleeft Anton die aanslag en de morgen erna. De 
tweede episode is in 1952, ten tijde van de oorlog in Korea. Hij bezoekt dan de straat waarin 
hij ten tijde van de aanslag woonde. De derde episode is als Rusland Hongarije binnenvalt, in 
1956. Hij ontmoet dan Fake Ploeg jr. De vierde episode is in 1966, als de oorlog in Vietnam 
bezig is. Hij ontmoet dan op een begrafenis Cor Takes, de man die Fake Ploeg sr. doodschoot. 
In de laatste episode treft hij zijn vroegere buurmeisje, tijdens een demonstratie tegen 
kernwapens in 1981. Elke episode begint met een beschrijving wat er tussen de episode is 
gebeurd. De episodes zijn erg fragmatisch, je ziet alleen fragmenten. 

Het boek ‘de aanslag’ begint in januari 1945 en eindigt in november 1981. De vertelde tijd is dus bijna 37 jaar.                                                                                                                                                                                                    De aanslag zelf speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Het boek begint bij de aanslag en eindigt in 1981 bij de vredesdemonstratie. Elke episode speelt in een ander jaar.

Het tijdsverloop maakt het verhaal overzichtelijk en duidelijk omdat het geschreven is in chronologische volgorde. Het verhaal geeft een betrouwbare indruk van deze periode omdat de oorlog in het echt ook rond deze tijd heeft afgespeeld.

PERSPECTIEF

Er is een sprake van zowel een auctoriaal perspectief al een ik-perspectief. Er is sprake van een 
alwetende verteller, die het verhaal stuurt. Hij wijst soms vooruit en plaatst bepaalde 
gebeurtenissen in historisch verband. Toch zien we bijna alle gebeurtenissen door Anton's 
ogen, waardoor je met hem mee gaat leven. In het begin vind je het zielig wat er allemaal met 
hem gebeurt, en later zie je met hem mee hoe hij alles verwerkt. 

 

 

 

PERSONAGES


Anton Steenwijk: Hij is de enige hoofdpersoon in dit verhaal. Aan het begin van het verhaal is hij 12 jaar. Na de oorlog gaat hij in Amsterdam bij zijn oom en tante wonen. Hij wordt daar 
anesthesist. Hij denk vaak onbewust terug aan de oorlog en praat moeilijk over de oorlog. Elke keer als hij iemand tegenkomt die wat met de oorlog te maken heeft, krijgt hij het moeilijk. Als hij volwassen is, is hij een rustige intelligente man. Hij vindt politiek totaal niet interessant. Anton verandert tijdens het verhaal. In het begin is hij volgzaam, maar later wordt 
hij steeds meer zelfstandiger. Ook wordt hij meer emotioneel. 

Peter Steenwijk: Broer van Anton. Op de avond van de aanslag verlegt hij het lijk, maar hij 
wordt betrapt en vermoord. Het was een heel moedige actie, dus hij zal wel erg moedig zijn. 

Saskia Steenwijk: Anton's eerste vrouw. Zij lijkt erg op de vrouw waarmee hij in de cel zat. Na 
hun scheiding blijven ze erg goede vrienden. 

Sandra Steenwijk: Dochter uit zijn eerste huwelijk. Ze kan erg goed met haar vader opschieten 
en is een typische jongere uit die tijd. Ze doet mee aan allerlei demonstraties en heeft een 
kraker als vriend. 

Liesbeth Steenwijk: Tweede vrouw van Anton, verder kom je niks over haar te weten. 

Peter Steenwijk: Anton's zoon uit zijn tweede huwelijk. Waarschijnlijk is haar vernoemd naar 
zijn broer, misschien als eerbetoon. 

Truus Coster: de vrouw die bij Anton in de cel zat. Hij heeft haar nooit gezien, maar hij 
herkent haar wel op een foto. Zij was één van de daders van de aanslag. Zij bepaalt zijn gehele 
leven, zelfs de keuze van zijn vrouw. 

Cor Takes: Anton ontmoet hem toevallig op een begrafenis. Cor vertelt hem alles over de 
aanslag. Ook nodigt hij hem uit bij hem thuis om een foto van Truus te bekijken, hij ziet dan 
gelijk dat zij dezelfde uitstraling als Saskia heeft. 

Fake Ploeg sr.: de NSB'er die doodgeschoten werd omdat hij samenwerkte met de Duitsers 
en anders nog veel meer had vermoord. 

Fake Ploeg jr.: zoon van Fake Ploeg. Hij beschermt zijn vader steeds, waardoor Anton inziet 
dat ook Fake slachtoffer is. 

Karin Korteweg: Zijn vroegere buurmeisje. Hij praat op het laatst van het verhaal met haar, en 
wat hij dan te horen krijgt komt zeer hard aan. 

Zelf voel ik me niet verwant met de personages omdat ik zelf de oorlog niet heb meegemaakt.

 

RUIMTE

 

Ten tijde van de oorlog woont Anton in Haarlem. Na de aanslag woont Anton in Amsterdam, 
eerst bij zijn oom en tante en daarna alleen. Ook gaat hij een keet naar Italië, waar hij een huis heeft. Daar raak hij in een crisis als hij een aansteker in de vorm van een dobbelsteen ziet. Ook 
brengt hij nog twee keer een bezoek aan Haarlem, in 1952 en 1978. De bezoeken aan Haarlem hebben nu een grote invloed op Anton, want eigenlijk wil hij niet meer aan de oorlog teug 
denken, maar hij doet het toch waardoor hij weer een stapje verder is in het verwerken van de 
aanslag. 

 

Ik vind de ruimte zeer bepalend voor het verhaal. Omdat het over gebeurtenissen tijdens de oorlog gaat. En om een betrouwbare indruk te wekken moet het natuurlijk wel een plaats zijn waar echt oorlog is geweest.

De sfeer door de omgeving spreekt me niet echt aan. Maar het gaat dan ook over de tweede wereldoorlog, waar heel veel slachtoffers zijn gevallen.

SPANNING

SPANNING

 

De Aanslag is een spannende roman, al lijkt het begin van de eerste episode heel ontspannen: het is koud en ze zijn hongerig, maar eigenlijk zitten de Steenwijks rustig bijeen in hun achterkamer. Ieder heeft zijn eigen bezigheid, moeder haalt een trui uit, vader leest een boek, Peter maakt huiswerk en Anton is verdiept in een artikel; ze voeren schijnbaar onbelangrijke gesprekjes, maar bij de lezer wordt wel spanning opgeroepen: hij weet dat deze schijn bedriegt, want het is geen vrede, het is oorlog. En hoe vrediger de schrijver de sfeer tekent, hoe sterker de dreiging wordt. 
Op het moment dat iedereen klaar is of stopt met zijn werk en mens-erger-je-niet te voorschijn wordt gehaald, op het moment dus dat de situatie helemaal open is, voelt de lezer dat de spanning zich zal ontladen. 
Op de ontlading va die spanning, de zes schoten, volgt een reeks verwarrende, angstaanjagende gebeurtenissen. 
Het is Harry Mulisch dus goed gelukt om de spanning hoog te houden op momenten waar dit nodig is.

 

STIJL

 

De stijl kenmerkt zich niet door bijzonderheden. De stijl is helder, sober en eenvoudig. Er is een beetje een melancholieke ondertoon. De zinnen zijn eenvoudig. 

 

 “Anton schudde zijn hoofd, draaide zich naar hem toe en zei: luister. Laten we opstaan en weggaan en er nooit meer op terugkomen. Er valt niets op te lossen, werkelijk niet. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik zit nergens mee, geloof me; het is meer dan 20 jaar geleden. Ik heb een vrouw en kind en een goede baan, alles is in orde. Ik had alleen mijn mond moeten houden.” (Blz. 205)

 

Het is een fijne schrijfstijl, eenvoudige maar toch duidelijke zinnen. Zelf ligt dit ook dicht bij mijn eigen taalgebruik.

 

GENRE

 

Het genre van dit boek is een psychologische roman. Een ander genre van dit boek is oorlogsroman. Het is een psychologische roman, omdat de aanslag bij de ontwikkeling van Anton Steenwijk een grote rol speelt. Anton herinnert zijn ouders slecht en kent ze nog nauwelijks. Het is een oorlogsroman omdat de eerste episode over de tijd in de oorlog gaat. 

 

Eindwaardering

 

Ik vond het een interessant onderwerp, omdat ik graag oorlogsromans lees. Ik ben door het boek ook aan het denken gezet, dat komt vooral doordat dit boek maar voor een klein gedeelte over de tweede wereld oorlog gaat. Het grootste gedeelte gaat over hoe Anton verder leeft na de aanslag en hoe hij ermee omgaat. Het vertelt je eigenlijk veel meer dan de andere trivale oorlogsboeken. Die gaan vaak over de gehele oorlog en dan stoppen ze vaak bij de bevrijding. Deze boeken vind ik wel spannender. Ik vond het onderwerp wel goed behandeld alleen soms werd er naar mijn mening iets te lang doorgegaan, waardoor het een soort actie was om het einde te rekken. 
De gevoelens en gedachten van Anton waren het belangrijkst. Er werd verteld hoe hij met de aanslag omging en hoe zijn leven verder ging. Het was eigenlijk gewoon een soort biografie van Anton alleen dan met een aanslag erin die de rest van zijn leven beïnvloede. Maar het was erg realistisch en het had iedereen kunnen gebeuren in de tijd van de tweede wereldoorlog. Ik vond het boek redelijk voorspellend aflopen, omdat je wist dat erin het einde zou staan wie de aanslag gepleegd hadden. Het boek was na deze uitleg niet gelijk afgelopen maar ging nog een stukje door, zodat je kon zien hoe Antons leven veranderde nu hij wist wie de aanslag had gepleegd.
De hoofdpersoon kwam erg levensecht over vooral omdat je hem ook om zag groeien lichamelijk maar ook mentaal. Hij had op elke leeftijd de reacties die bij die leeftijd horen. Ik kon me toch niet helemaal in de hoofdpersoon inleven, doordat hij soms echt stomme acties had, waarbij ik het gelijk niet zou doen of zeggen, zoals het uitnodigen van Fake Ploeg (jr.).

Wat ik ook erg goed vind aan het boek is dat sommige Duitsers ook als aardig en goed worden beschreven, want die waren er natuurlijk ook en niet alleen maar slechte moffen. 
Het verhaal was makkelijk te lezen. Ik vind het graag prettig als je snel in een boek kan lezen, dus voor dat ik het boek huurde las ik de eerste pagina. Dit deed ik ook omdat ik twijfelde tussen dit boek en een andere. Maar later in het boek begon het wat stroever te worden om te lezen. Dit kwam vooral omdat het erg saai werd en in feite niets meer met de aanslag te maken had. Dit was vooral aan het einde van episode 2 en de gehele derde episode. Pas aan het begin van de vierde werd het weer wat leuker doordat Cor Takes toen kwam. Het was denk ik leuker geweest als het een beetje een open einde was. 
Ik vind de woordkeuze en de zinsopbouw erg makkelijk om te lezen. Er kwamen maar een paar dialogen in voor maar deze duurde wel erg lang en dat maakte ze vervelend, maar soms ook spannend. Dit kwam ook door de sfeer waarin ze geschreven waren. 
Ik vind het wel een aardig boek, maar ik zou het niet iedereen gelijk aanraden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"