De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 380 woorden
  • 2 maart 1999
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
21 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
“De aanslag” van Harry Mulisch (1927-heden). Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam, 1983, 9e druk (1982, De Bezige Bij) 255 pagina’s. motto: ”Overal was het al dag, maar hier was het nacht, neen meer dan nacht.” C. Plinius Caecilius Secundus. Epistulae, VI, 16 (Harry Mulisch) Er is geen omslagillustratie; op de kaft staan alleen de naam van de schrijver en de titel. Ik heb dit boek gekozen omdat ik er al iets van gehoord had. Het boek is ingedeeld in een proloog en vijf episodes. De eerste episode bestaat uit 4 hoofdstukken, de tweede ook uit 4, de derde uit 3, de vierde uit vijf en de vijfde uit 4. Elk hoofdstuk is met Romeinse cijfers genummerd en heeft geen titel. De vertelwijze is personeel: er wordt wel over Anton verteld en zijn gedachten en gevoelens worden ook beschreven, maar over de andere personen wordt weinig verteld. Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn flashbacks (als Anton iemand van vroeger tegenkomt). Tussen de episodes worden tijdssprongen gemaakt variërend van twee tot vijftien jaar. Het verhaal speelt zich af in Haarlem en in Amsterdam tussen 1945 en 1981. Anton Steenwijk woonde met zijn ouders en zijn broer Peter aan een kade in Haarlem. Aan die kade stonden vier huizen. In het eerste huis woonden de Beumers, in het tweede Anton, in het derde meneer Korteweg en zijn dochter Karin en in het vierde huis woonde het echtpaar Aarts dat zich zeer afsloot. Op een avond in Januari 1945 wordt er voor het huis van meneer Korteweg de moordenaar Fake Ploeg doodgeschoten. Karin en Korteweg leggen het lijk voor het huis van Anton. Daarop ging Peter naar buiten om het lijk ergens anders te leggen, maar de Duitsers kwamen er al aan. Peter pakte het geweer van Ploeg en rende weg, richting het huis van Korteweg. Dat was het laatste dat Anton zag van Peter. Dan komen de Duitsers en die voeren de ouders van Anton af, steken het huis in brand en nemen Anton mee naar het politiebureau. In de cel op het politiebureau ontmoet Anton een vrouw die hij niet heeft kunnen zien en waarvan hij de naam niet wist, maar waarmee hij wel een heel gesprek heeft gevoerd. Later wordt hij naar de Ortskommandant gestuurd en daar komt zijn oom uit Amsterdam hem ophalen. Daar gaat Anton bij wonen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"