Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 939 woorden
  • 6 december 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
7 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag,
Roman Brok,
De Aanslag door Harry Mulisch.
1. Persoonlijke informatie:
A) Roman Brok
B) DH4C
C) 1-12-2016
2. Boekinformatie:
a. Auter: Harry Mulisch
b. Titel: De Aanslag
c. Speciale uitgave van het AD 2010. ( Oorspronkelijke uitgever= De Bezige Bij)
d. Jaar van eerste uitgave: 1982
e. Druk jaar van mijn uitgave: 2010
f. Aantal pagina’s: 224
g. Genre: Oorlogsroman
3. Samenvatting ( met kleine inspiraties van www.educatie-en-school.infonu.nl) :

Episode 1:
Anton is een 12 jarige jongen die leeft in het einde van de 2e wereldoorlog. Als ze op een dag met het gezin ’s avonds mens erger je niet zitten te spelen, horen ze ineens buiten een aantal schoten, eerst een , dan nog twee, dan nog twee, en dan nog een. Fake Ploeg een collaborerende inspecteur van de politie werd doodgeschoten door mensen van het verzet. Peter (zijn broer) rent naar buiten en wilt het lijk van Fake verplaatsen naar het huis naast hun. Dan komen de Duitsers eraan Peter pakt het pistool van Fake en rent weg. Die zou Anton nooit meer terug hebben gezien. De Duitsers vallen het huis van Anton binnen en nemen hem en zijn ouders mee. Hij wordt in een auto van de Duitsers gezet. En zijn ouders worden weggebracht, die zouden later gefusilleerd worden. Later ziet hij dat zijn huis in brand wordt gestoken. Anton werd die nacht opgesloten in een politiecel. Daar ontmoette hij een vrouw. Wie later de vrouw blijkt te zijn die Fake Ploeg dood schoot. Episode 2:
Na die nacht zag hij zijn ouders nooit meer terug. Anton had nog familie wonen in Amsterdam (zijn oom en tante) waar hij ging wonen. Na de middelbare school ging hij studeren in medicijnen. Na zijn studie keert hij nog een keer terug naar Haarlem, waar hij ook nog zijn oude huis bezoekt. Zijn oude buurvrouw (Mevrouw Beumer) ziet Anton en herkent hem meteen. Hij nodigt hem uit om wat te blijven drinken. Anton en mevrouw Beumer raakte in gesprek waarbij hij te horen kreeg dat er een monument was opgericht waar hij dus later de namen van zijn ouders terug vond.   Episode 3:
Deze episode vind plaats in 1956, het jaar waar veel gebeurt rondom het communisme. Tijdens een demonstratie komt hij Fake Ploeg tegen. De zoon van de bij hem in de straat neergeschoten Fake Ploeg. Anton nodigt Fake uit om binnen te komen, daar vertellen ze wat hun verder in hun leven nog is overkomen. Zo vertelt Fake dat ze na de oorlog zijn verhuist. En dat hij nu werkt in een huishoudelijke zaak. Fake vertelt dat hij vind dat er geen verschil is tussen de dood van zijn vader en de dood van Anton’s ouders. Episode 4:
Anton trouwt met een vrouw genaamd Saskia. Ze leerden elkaar kennen in London. Tijdens een begrafenis ontmoet Anton een paar van zijn oude vrienden. Opeens hoort hij naast hem hoe een man verteld hoe hij in de oorlog iemand heeft neergeschoten. Het blijkt de moordenaar van Fake Ploeg te zijn genaamd Cor Takes. Cor heeft geen spijt van het vermoorden van Ploeg. Cor was een vriend van de vrouw die hij in de cel ontmoet had.  Anton kon zich alleen nog maar herinneren dat ze gewond was en dat ze zijn gezicht had aangeraakt. Anton en Takes raken bevriend en Takes vertelt het hele verhaal achter de moord op Fake Ploeg, en wie de vrouw in de cel was. Terwijl Anton bij Cor thuis zit ziet hij het pistool waarmee Ploeg is neergeschoten en een foto van de vrouw in de cel die dus blijkbaar Truus heet. Laatste episode:
In de laatste episode is het 1981 Anton heeft inmiddels 2 kinderen en is niet meer samen met Saskia. Saskia is wel hertrouwd. Sandra (zijn dochter) had gevraagd aan Peter of ze hem een keer mee wou nemen naar de plek waar het allemaal gebeurd was, dus nam Anton haar mee naar het monument in Haarlem, waar hij al meer dan 25 jaar niet meer geweest was. Zijn huis was weggehaald en daar stond tegenwoordig een modern huis. De laatste hoofdstukken in het boek gaan over de ontmoeting tussen Anton en zijn vroegere buurmeisje. Die hem verteld wat er met Peter is gebeurd en waarom ze het lijk van Fake voor de deur van Anton hebben neergelegd. Dat was omdat in het andere huis joden ondergedoken zaten. 4. Technische gegevens:
a. Ruimte en tijd:
Ruimte: De aanslag word gepleegd in Haarlem maar later verhuisd hij naar Amsterdam
Tijd: Het verhaal werdt verteld in verschillende periode’s
- Eerste Episode (1945)
- Tweede Episode (1952)
- Derde Episode (1956)
- Vierde Episode (1966)
- Laatste Episode (1981)
b. Perspectief:
Ik denk dat er een auctoriale vertelwijze aanwezig is, omdat er duidelijk iemand is die het verhaal over Anton verteld. Bijvoorbeeld in de proloog en op de laatste bladzijde van het boek is hij duidelijk aan het woord. c. Thema;
Het probleem van verantwoordelijkheid en schuld , en een doorwerking van het heden en het verleden. d. Motto:

Overal was het al dag,
Maar hier was het nacht
Nee, meer dan nacht. e. Titelverklaring:
De titel van het boek is de Aanslag en dat slaat op de aanslag van Fake ploeg. 5. Eigen Beoordeling.
Ik vond het een mooi en aangrijpend boek.
Ik had soms best wel wat moeite met de vertelwijze van de schrijver , omdat hij heel veel gebruik maakt van flash-forwards in de toekomst.
Ik was altijd al geïnteresseerd in de 2e wereldoorlog en daarom vond ik het ook leuk om dit boek te lezen.
   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"