De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas havo | 1306 woorden
  • 13 november 2019
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6
7 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesdossier de Aanslag

Titel: De aanslag

Schrijver: Harry Mulisch

Eerste druk: 1982

  1. Titel verklaring:

De titel “De aanslag” van het boek “De aanslag” kan verklaard worden door een deel van het begin va het boek uit te leggen; aan het begin van het boek, wordt er een NSB’er neergeschoten in Haarlem tijdens de tweede wereld oorlog. Dit gebeurde voor de buren van een jongetje, het hele verhaal gaat over de invloed die deze aanslag op het leven heeft gehad van dit jongetje.

  1. De opening van het verhaal:

De opening van het verhaal is het belangrijkste deel van het boek, omdat je moet snappen en weten waarom het leven van Anton (de hoofd persoon) is zoals het is en waarom hij is zoals hij is. Het gaat als volgt: Tijdens de tweede wereld oorlog, was er een gezin dat in Haarlem woonde. Dit gezin bestond uit Anton Steenwijk en zijn twee ouders. Op een dag werd er een NSB’er doodgeschoten voor de deur van de buren van Anton, de buren sleepten het lijkt bij voor hun huis weg, en legde het voor het huis van familie Steenwijk. De Duitsers dachten nu dat familie Steenwijk de NSB’er hadden vermoord en om hun te straffen, hadden de Duitse soldaten Anton en zijn ouders uit het huis gehaal, afgevoerd, Anton naar een cel en zijn ouders gefusilleerd (doodgeschoten). Nadat Anton tijdelijk in de cel had gezeten, werd hij naar zijn oom en tante in Amsterdam gebracht, zodat hij daar kon wonen.

  1. Het thema van het boek:

Anton is erg verward en vraagt zich af waarom zijn buren het lijk voor zijn huis hebben neer gelegd, wat hadden zij fout gedaan? Wisten ze dat die actie zo’n enorme reactie zou hebben?

  1. Of het boek wel of niet aan mijn verwachtingen voldeed:

Het boek voldeed niet aan mijn verwachtingen. Ik had een enorme aanslag verwacht, iemand die naar een concentratiekamp zou gaan, ik dacht dat het een soort van “The boy in the striped pyjamas” zou zijn, maar dan door de ogen van een joods jongetje, omdat ik wist dat het thema oorlog was en ik niet heel veel boeken over de oorlog heb gelezen, dus dit was het eerste dat in mij opkwam. Ik ben erg blij dat het niet aan mijn verwachtingen voldeed, omdat ik het een enorm interessant boek vond.

  1. De meest aangrijpende gebeurtenis in het boek:

Ik vond dat de aanslag op de NSB’er de meest aangrijpende gebeurtenis was, omdat het zo’n enorm effect heeft gehad op het leve van Anton, iets dan binnen 1 seconde gebeurt was, heeft Anton zijn leven voorgoed veranderd.

  1. Het na mijn mening mist leuke stuk:

Toen Anton te horen kreeg dat zijn ouders niet meer in leven waren. Dit was niet perse het triestste stuk van het boek, maar het is iets dat ook bij mij zou kunnen gebeuren, dat mijn ouders bijvoorbeeld in een ongeluk belanden en dat ik ze nooit meer zie.

  1. Wie het verhaal vertelt:

Het verhaal is een auctoriale vertel situatie, het was alsof iemand die zelf geen deel uitmaakte van het verhaal alles zag, het was alsof er iemand achter Anton aan zweefde en alles mee kreeg en ook wist wat Anton dacht.

  1. De drie belangrijkste personen in het verhaal:

Anton Steenwijk, Anton is de hoofdpersoon van dit verhaal, hij is een erg nieuwsgierig persoon, en ook al is er zo extreem veel verkeerd gegaan in zijn leven, blijft hij overeind staan. Hij is een round character.

Anton was eigenlijk het enige personage in dit verhaal die door het hele verhaal heen voor kwam en die je ook erg goed leerde kennen.

Truus Coster, Truus had samen met Cor Takes de aanslag gepleegd op de NSB’er. Ze is een zacht iemand, bijvoorbeeld toen ze samen met Anton in de cel zat en toen ze hem troostte. Ik heb geen hele sterke mening over haar, maar ik vond het erg aardig van haar dat ze Anton wist te troosten toen zij samen in de cel zaten.

Cor Takes, Cor had samen met Truus Coster de aanslag gepleegd op de NSB’er, en praat regelmatig met Anton over de oorlog. Cor was een sympathieke man volgens Anton, ik vond het erg goed van Cor dat hij veel met Anton praat, omdat er bijna geen mensen meer zijn van zijn jeugd, die hij nog kent.

 

  1. De volgorde van het Verhaal:

De volgorde van het verhaal is chronologisch, wat het makkelijk maakt om te volgen. Het is erg interessant om te zien dat Anton eigenlijk nauwelijks veranderd als persoon, ja hij wordt volwassener en ja hij wordt slimmer maar hij blijft groten deels het zelfde en hij blijft vast houden aan dat hij er achter wil komen wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt is en waarom.

  1. Waar het verhaal zich voornamelijk afspeelt en het effect dat deze setting heeft op het verhaal:

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Haarlem, waar Anton op gegroeid is. Dit heeft een enorm effect op het verhaal, het brengt allemaal ideeën in Anton zijn hoofd door dat het hem terug neemt naar vroeger, toen hij daar nog een fijn leven leidde. De schrijver woonde zelf in Haarlem tijdens de oorlog en hij was half joods, hij en zij  moeder werden allebei afgevoerd naar een concentratie kamp, maar dankzij de connecties die zijn vader had met het Duitse leger, werden ze ontzegd.

  1. Het taalgebruik:

Het taalgebruik vond ik erg prettig, ik kon merken dat het boek geschreven was door een ouder persoon, door dat er woorden gebruikt werden die tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomen, en dat vond ik prettig omdat het voor mij het ouderwetse gevoel van het verhaal een beetje opdikte.

  1. De Spanning in het boek:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het taalgebruik vond ik erg prettig, ik kon merken dat het boek geschreven was door een ouder persoon, door dat er woorden gebruikt werden die tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomen, en dat vond ik prettig omdat het voor mij het ouderwetse gevoel van het verhaal een beetje opdikte.

  1. De Spanning in het boek:

Ik vind dat ook al is het een erg spannend verhaal, er niet echt spanning opgewekt wordt. Aan het begin van het verhaal is er spanning omdat er iemand doodgeschoten wordt en dat Anton en zijn ouders uit elkaar gehaald worden, maar daarna is er eigenlijk raar genoeg geen spanning meer. Het is natuurlijk spannend dat Anton opzoek gaat naar antwoorden op zijn vragen maar het is niet alsof er extreme gevaarlijke dingen gebeuren nadat Anton en zijn ouders uitklaar gehaald zijn.

  1. De schrijver:

De schrijver, Harry Kurt Victor Mulisch, heeft zelf in Haarlem gewoond tijdens de oorlog. Zijn moeder was joods en zijn vader kwam uit Oostenrijk-Hongarije. Harry Mulisch was geboren in 1927 in Haarlem, en heeft als half Jood zijnde de oorlog meegemaakt in Haarlem. Harry werd samen met zijn moeder afgevoerd naar een concentratie kamp maar werd daarvan ontzegd omdat zijn vader veel connecties had in het Duitse leger. Harry heeft sinds 1958, tot zijn dood in 2010 (hij is 83 geworden). Hij heeft meer dan 20 prijzen gekregen voor het werk dat hij verricht heeft.

  1. De nadruk van het verhaal:

De nadruk van het verhaal ligt niet zo zeer op de gebeurtenissen maar meer op de gedachten en gevoelens van een persoon. Het verhaal gaat over het effect dat een gebeurtenis op zijn leven heeft gehad, maar juist wat voor gedachten en gevoelens deze gebeurtenis bij Anton aan tafel heeft laten schuiven. Het hele verhaal gaat over Anton die naar de antwoorden zoekt op zijn vragen en hoe hij zich daar bij voelt.

  1. Het einde:

Het einde van het boek was voor mijn gevoel perfect, Anton kreeg een antwoord op zijn vraag “Waarom hebben Mevrouw en Meneer Korteweg de dode NSB’er voor ons huis gelegd?”, dit maakt alles duidelijk voor Anton.

  1. Aanraden of niet:

Ik zou dit boek zeker aan iemand aanraden. Het is een kort, makkelijk te lezen, interessant boek, van een van de beste Nederlandse schrijvers die er ooit is geweest.

  1. Opmerkingen:

Ik vond dit boek echt heel erg goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"