Dansen op de brug van Avignon door Ida Vos

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
Boekcover Dansen op de brug van Avignon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 447 woorden
  • 8 mei 2007
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
11 keer beoordeeld

Boekcover Dansen op de brug van Avignon
Shadow
Dansen op de brug van Avignon door Ida Vos
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag Ida Vos: Dansen op de brug van Avignon, 3e druk, Amsterdam: Leopold (146p) De hoofdpersonen. Rosa: Rosa is een meisje van ongeveer 12 jaar oud. Haar uiterlijk wordt in het boek niet echt beschreven. Ze is heel bang voor de oorlog. Als ze droomt is ze vrolijk en dat doet ze vaak om de oorlog te vergeten. Silvie: Silvie is het kleinere zusje van Rosa. Ze ongeveer 7 jaar oud. Ze lijkt een beetje op Rosa, alleen zij is net iets zelfverzekerder dan Rosa. Het uiterlijk van Silvie wordt ook niet beschreven. Vader: De vader van Rosa was een vrolijke man totdat de Duitsers zijn baan afpakten. Vanaf dat moment wordt hij steeds somberder. Hij geeft Rosa opeens een klap omdat ze zit te dagdromen. Dit doet hij anders nooit.
Meneer Goldstein: Een joodse vioolleraar van Rosa. Hij helpt ook uiteindelijk Rosa te ontsnappen. Hij is een hele vriendelijke man. Rosa is dol op hem. Alleen Rosa overleeft de oorlog. Beoordeling. Ik vond het boek heel interessant om te lezen. Je leert er wel wat van en nu kan je ook een beetje weten hoe het vroeger als jood was in de oorlog. Daardoor leer je wel dat je niet zomaar moet discrimineren omdat die ander daar heel erg onder kan lijden. Ook al zijn er niet veel mensen uit die tijd meer in leven. Ik vond het ook een zielig boek. Vooral als je leest dat er mensen ‘gewoon’ afgevoerd worden en vermoord. Het is een waar gebeurd verhaal. Als je melancholisch bent staan de tranen in je ogen. Extra opdracht. [11] Lieve Silvie, Ik hoop dat je deze brief te lezen krijgt. Ik zit ondergedoken bij meneer Goldstein. Je weet me dus te vinden. Je wilt zeker wel weten waarom ik hier ben. Nou dat is heel simpel. Ik kwam op straat 2 Duitsers tegen die me wouden oppakken. Die stomme fascisten… Ze zijn ook bij meneer Goldstein gekomen en die moet naar Duitsland. Ik hoop je snel weer te zien. Zeg tegen papa dat het goed met me gaat. Tot gauw, Rosa (In antwoord op: Rosa) Lieve Rosa. De Duitsers zijn hier ook geweest. Ze willen dat papa zich gaat melden in Duitsland. Hij gaat niet zegt hij. Als hij er niet meer is zal er niemand meer zijn om voor ons te zorgen. Weet je al wanneer je terug komt van meneer Goldstein? Papa en ik missen je heel erg
Papa hoopt ook dat je snel terug komt. De bel gaat. Het zijn Duitsers… Ik moet stoppen ze willen ons mee nemen. Ik hoop dat je deze brief leest. Liefs Silvie. Er volgen geen brieven meer. Vader en Silvie worden afgevoerd naar Auschwitz en daar vermoord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dansen op de brug van Avignon door Ida Vos"