Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Daniël Maandag door Yvonne Keuls

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Daniël Maandag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 376 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
70 keer beoordeeld

Boekcover Daniël Maandag
Shadow
Daniël Maandag door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Daniël Maandag Auteur Yvonne Keuls Eerste Druk 1988, Den Haag (Ambo) Gelezen Druk Derde Druk Bijzonderheden over de schrijver i.v.m. het werk Ze verwerkte in Daniël Maandag haar jeugd in Den Haag. Titelverklaring Deze is letterlijk op te vatten. Hij is de naam van de hoofdpersoon. Handeling Het boek is verdeelt in 14 korte hoofdstukken. Het verhaal is eenvoudig opgebouwd. Er is één grote hoofdhandeling en er zijn geen bijhandelingen
Het boek heeft een open einde. Het boek heeft geen cyclische bouw, omdat je de vader weg is en Daniël leeft met tante Ies samen en niet meer met de hele familie.
Personages De hoofdpersoon is Daniël Maandag. Hij is een held, omdat hij zelf alles bepaalt en zich niet door zijn omgeving laat bepalen, hij heeft een rond karakter, omdat je hem van binnen leert kennen en omdat hij in de loop van het verhaal wijzer wordt. Hij is een jongen van tien jaar en heeft geleerd hoe gevaarlijk, spannend en sirieus het leven is.
  • Alle andere personen hebben een vlak karakter.
Plaats en ruimte Plaats: een stad in Nederland
Ruimte: de straten van die stad en het huis van Daniëls vader. Tijd De vertelde tijd een paar maanden. De verteltijd is 80 pagina's. Er is geen sprake van versnellingen of vertragingen, want de tijdstroom beweegt zich tamelijk gelijkmatig. Er zijn geen flash backs of flash forwarts, ze verwijzen naar zijn jeugd. Perspectief "Daniël Maandag" is geschreven in het auctoriale hij/zij-perspectief. De lezer komt wel gevoelens en gedachte van de hoofdpersoon te weten en men weet niet meer dan de hoofdpersoon zelf. Stijl De stijl is een goed te begrijpen Nederlands. Het is wel een beetje heel erg makkelijk.
Mening Ik vind de opbouw van het verhaal wel goed. Het boek heeft geen happy end, omdat zijn vader weg is en hij alleen moet leven met tante Iek. Ik vond de stijl wel goed maar een beetje eentonig. Aan het begin wordt Daniël niet geloofd, omdat hij zegt dat hij geen jood is, maar de anderen denken dat hij een Jood is, daarom moet Daniël een proef afleggen, daardoor bewijst hij dat hij moed heeft. Ik vind het eerlijk gezegd belachelijk door een mijnenveld te lopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Daniël Maandag door Yvonne Keuls"