Dagen van gras door Philip Huff

Beoordeling 8.2
Foto van Kerem
Boekcover Dagen van gras
Shadow
  • Boekverslag door Kerem
  • 4e klas havo | 749 woorden
  • 28 september 2022
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
17 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2009
Pagina's
167
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Dagen van gras
Shadow

De achttienjarige Ben van Deventer is na een periode van zwaar drugsgebruik in een psychose geraakt en opgenomen in een jeugdkliniek. Terugblikkend vertelt hij over zijn jeugd op het landgoed Weldra, over het moeizame huwelijk van zijn ouders en over zijn grootvader, die hem leerde schaken. Maar vooral over Tom, de jongen die in alles net anders is dan Ben.

Dagen…

De achttienjarige Ben van Deventer is na een periode van zwaar drugsgebruik in een psychose geraakt en opgenomen in een jeugdkliniek. Terugblikkend vertelt hij over zijn jeugd op h…

De achttienjarige Ben van Deventer is na een periode van zwaar drugsgebruik in een psychose geraakt en opgenomen in een jeugdkliniek. Terugblikkend vertelt hij over zijn jeugd op het landgoed Weldra, over het moeizame huwelijk van zijn ouders en over zijn grootvader, die hem leerde schaken. Maar vooral over Tom, de jongen die in alles net anders is dan Ben.

Dagen van gras vertelt het verhaal van een intense jongensvriendschap, en hoe die vriendschap in rook opging.

Dagen van gras door Philip Huff
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Dagen van gras - Philip Huff.
Uitgeverij De Bezige Bij.
Uitgegeven in Amsterdam.
Datum van uitgave: 7 oktober 2009.
Aantal Bladzijden: 176.

Samenvatting:

Het thema van Dagen van Gras is dat drugs je leven kunnen verpesten, maar dat het hoe dan ook goedkomt.

Het grootste deel van het boek is in ik-perspectief geschreven. Na de slechte paddo trip wordt er wel in jij-perspectief geschreven. Ben heeft veel problemen en ziet de dingen op een andere manier dan de mensen om hem heen doen. Ook gebruikt hij veel drugs. Ben is de hoofdpersoon in het boek. Ben is een afkorting van de naam Benjamin. Door zijn ogen zie je alle gebeurtenissen. Ben heeft maar één beste vriend, Tom. Met hem doet hij alles. Zij delen de passie voor muziek. Door Tom kwam Ben in aanraking met drugs. Tom is veel stoerder dan Ben. Tom heeft rood haar, waar vaak naar verwezen word. Ben moet later naar de kliniek. Anna is een meisje die Ben ontmoet in de kliniek. Ze krijgen een sterke band en Ben wordt verliefd op Anna. Als Anna de kliniek mag verlaten neemt ze geen afscheid van Ben en daar is hij kapot van. Maar de tijd daarna doet Ben het heel goed in de kliniek. De vader van Ben is een heel aardige man. Vanwege hem houdt Ben heel erg van muziek. Als de ouders van Ben gaat scheiden, gaat de vader van Ben in Engeland wonen waardoor ze niet meer zoveel contact met elkaar hebben. Ben vindt dit erg jammer. Ook met zijn opa heeft Ben een goede band, hij is altijd een soort voorbeeld voor hem geweest, iemand naar wie hij tegen op keek. Hij heeft hem ook leren schaken, dit is een onderwerp die vaak voor komt in het boek. Met zijn moeder heeft hij een wat minder goede band. Zijn moeder is vaak depressief. Toen Ben negen jaar was, kwam er een nieuwe familie op het landgoed wonen, met een jongen die Tom heette, zij worden in korte tijd beste vrienden. Ze delen alles met elkaar, waaronder de passie voor muziek luisteren en spelen. Hun droom is om samen een band op te richten en beroemd te worden. Hun favoriete plek om muziek te luisteren is de boomhut die Bens vader voor hem heeft gemaakt. Naarmate de jongens ouder worden gaan ze experimenteren met allerlei dingen. Tom is gewaagder dan Ben, dus alle ideeën over jointjes, paddo’s en de rest komen van hem. Meestal gaat het goed maar als Ben en Tom op een dag in de boomhut een jointje roken en in slaap vallen, ontstaat er brand in de boomhut. Ben wordt net op tijd wakker en kan uit de boomhut springen, hij breekt alleen zijn arm en raakt bewusteloos. Hij wordt pas wakker als hij in het ziekenhuis is. Na een tijdje heeft hij een droom over de boomhutbrand. Hij droomt dat Tom niet op tijd wakker werd en daarom dood is gegaan. Als zijn moeder hem komt bezoeken vraagt hij of dat waar is, zij zegt ja. Maar het is niet duidelijk of zij het over Tom heeft of over zijn vader, want die blijkt ook dood te zijn.

Vorm:
Dit verhaal is geschreven in de ik-vorm. Alles zit in Bens hoofd. Hij vertelt over een paar personen in het boek, onder andere: zijn opa, zijn vader, zijn moeder, Tom en Anna. Tom is de beste vriend van Ben. Ben is verliefd op Anna. Hij houdt erg van zijn vader en opa. Dit verhaal vindt plaats in een landgoed in de buurt van Zwolle.

Bespreking van thematiek:
Het boek heeft meerdere thema’s, zoals jongerenproblemen, vriendschap, drugs.
De motieven zijn muziek, drugs en vrienden.
De titel ‘dagen van gras’ slaat volgens mij op de dagen waarin Ben met Tom wiet (een plant/gras) rookte.

Beoordeling:
Het begin van het boek vond ik een beetje vaag, het was moeilijk om de verhaallijn op te pikken doordat er telkens zijsprongen waren. Er werd een gebeurtenis beschreven, toen ineens iets heel anders en daarna weer iets anders. Dat was erg verwarrend. Maar richting de helft van het boek pikte ik het verhaal goed op en was het echt heel mooi. De gebeurtenissen hadden meer samenhang en ik begreep ook waar de eerdere gebeurtenissen op sloegen. Het einde vond ik heel droevig, toen Ben erachter kwam dat Tom en zijn vader dood waren. Het was erg droevig, maar ook mooi hoe hij ondanks alles alsnog beter werd. Ik vond het een erg leuk boek!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dagen van gras door Philip Huff"