Dagboek van een poes door Remco Campert

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Dagboek van een poes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1224 woorden
  • 14 februari 2012
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
80 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Dagboek van een poes
Shadow
Dagboek van een poes door Remco Campert
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting
In het boek verteld een poes over haar kennismaking met het gezinsleven, de dierenarts, de vakantie in Frankrijk, de buurtpoezen en de heersende kater van de tuinen. Zelf heeft ze Poef en verder komen er in het boek de kater rode Harry, nappie en haar goede vriendin Comtesse veel voor. Haar bazen (tweebenigen) heten Bril en Rok, rok is de vrouw en bril is de man. Poef mag niet naar buiten alleen in de tuin op een dag zit hij onder een auto, bril probeert hem eronder uit te krijgen, maar poef vind het spelletje veel te leuk tot Rok met een bakje met eten rammelt.

Een staart is handig je kan het voor veel doeleinden gebruiken. Rode Harry is de terreur van de tuinen, wanneer hij buiten is zijn er geen andere poezen te bekennen. Poef drinkt geen water uit een bakje, maar uit een bloemenvaas bijvoorbeeld en ook krabt ze niet aan de krabpaal maar aan de stoel in Brils werkkamer.
Op een dag komt bril thuis met een draagbare woning (een reiskoffer). Rok fluit om haar naar haar toe te laten komen, bril kan niet fluiten al probeert hij het wel. De werker ( schoonmaker) komt ook langs, hij is aardig alleen het Dreigend ding vind poef niet leuk. Een keer zat hij perongelijk opgesloten met dat ding.

Poef is ziek en gaat in de DW naar de dierendokter, volgens bril was het goed voor hem dus poef liet de ruwe behandeling maar toe. Werk bestaat volgens Poef uit de buitendeur opendoen en hem daarna achter je te sluiten. Op de dagen dat Rok moet werken, maakt poef bril meestal wakker omdat op het gebied van voedsel bril erg belangrijk is.
Poef mag misschien mee naar Fransenland maar Bril en Rok zijn bang dat ze poef kwijtraken en een tuigje is geen optie. Er zijn ook poesonvriendelijke tweebenige meestal kiest Rok dan niet haar partij en zet ze poef buiten de kamer. De jas van poesonvriendelijke was op de grond gevallen, ze deed er snel een plasje in.

Er heerst onrust in huis en poef vraagt zich af wat er gaat gebeuren. Bril en rok zijn aan het rommelen in huis en ze zoeken allemaal koffers op. Ze pakken allerlei spullen in en bril zet zijn werkmachine ook bij de ingepakte koffers. De volgende dag verstopt poef zich in het huis want hij denkt dat ze weer naar de dierenarts gaan maar ze gaan naar fransenland. Poef valt in slaap en hij wordt ruw waker als bril hem oppakt en in zijn dw stopt.

Als ze aankomen in fransenland merkt poef dat er veel muizen en andere dieren in de buurt zijn. Rok wil het hele huis schoonmaken maar bril wil dit niet. Hij wil graag luieren in de tuin en niet poetsen. In de tuin heeft poef de tijd van haar leven want er zitten heel veel vogels. ‘S nachts jaagt ze op muizen en overdag gaat ze in de tuin op pad. Ze had op een nacht een muis gevangen en deze legde ze op het kussen van bril als verassing. De tuin in fransenland is veel groter dan die in de stad. Ze vangt er vogels maar dit stelt Rok niet op prijs. Tegen de avond maakt poef kennis met een vleermuis. Na een tijdje is het huis muisvrij en heeft poef ’s nachts wat meer rust. Ze heeft ontdekt dat ze ook wel een buitenkat is. Ze was in een boom geklommen en durfde er op het laatste moment niet meer uit. Toen heeft bril haar er uit gehaald. Na enige tijd staat de DW weer in de gang van het huis in fransenland en gaan ze weer naar huis.

Poef vraagt zich af wat werk is. Rok gaat altijd weg voor werk maar bril is achter zijn werkmachine ook aan het werk. Ze dacht dat werken alleen voor staartlozen was maar toen ze in fransenland een werkezel voor een kar zag wist ze dat dieren ook werkten. Rok heeft zichzelf ook wel eens werkezel genoemd en daardoor denkt poef dat ze buitenshuis een kar trekt als werk.
Er komen meestal tweebenigen op bezoek zonder staart maar sommigen hebben toch wel een staart maar dan wel op hun hoofd. Rok vind dit niet mooi en wil dat het afgeknipt wordt. Het lijkt poef dat een staart alleen maar handig is en dat er niet zonder te leven valt.
Poef is geen op schootkat volgens hemzelf. Hij heeft een aanleg voor vetzucht en bril en rok vinden het wel jammer dat hij niet zo veel op schoot ligt. Maar poef denkt dat ze het ook niet zouden volhouden met zijn zeven en halve kilo. Ze heeft geen geduld voor op schoot liggen en ook vind ze het saai.

Bril vertelt hem dat hij bij de katachtige hoort en dat hij eigenlijk een roofdier is. Poef vindt dit wel een zware titel. Ook wordt er vaak een doos gebracht voor bril met boeken erin. Hij vindt de boeken niet interessant maar de doos wel. Ze speelt er altijd in en als er geen doos is gaat ze in de kast liggen. Laatst zat ze een keer opgesloten in de kast. Na een tijd werd ze gevonden door rok.
Rok is niet thuis en bril wil haar niet in de buurt hebben. Ze tuurt naar buiten en ziet 2 vlinders die ze graag wil vangen maar rode Harry zit op de schutting dus durft ze niet. Opeens komt Napoleon naar buiten maar Harry jaagt hem snel weer naar binnen.

Er ligt al een tijdje een elastiekje in de gang maar poef vindt het niet spannend genoeg. Net zoals andere voorwerpen die niet uit zichzelf bewogen. Ook zou ze graag een andere poes in huis hebben maar dit willen bril en rok niet. Als de tuin vrij is van Harry dan speelt poef met Comtesse. ’S Avonds kijken bril en rok vaak televisie maar poef vindt dit niet interessant omdat ze niet bij de staartlozen kan komen. Wel houdt poef van het spelletje dat rok altijd met haar speelt op het voetenbankje.
De draagbare woning staat weer in de gang en poef denkt dat ze weer naar fransenland gaan maar ze gaan naar de dierendokter om poef haar nagels te laten knippen. Ze krijgt te horen dat ze weer is aangekomen is en nu wel erg dik wordt.

Poef ziet rode Harry niet meer in de tuin en denkt dat hij ziek is, maar ze maakt samen met Comtesse dankbaar gebruik van de afwezigheid van rode Harry. Ze gaan op onderzoek uit in alle tuinen. Ook steelt poef een biefstuk uit de keuken van de buurman. Bril en rok denken dat rode Harry dood is en tot haar grote verbazing mist poef rode Harry. Ze mist de spanning die rode Harry meebracht. Comtesse vindt poef gek. Na een tijd is rode Harry terug en wordt poef overvallen door haar aanwezigheid. Ze ging blazen en grommen maar ze kreeg hem niet bij haar weg. Ze weet niet wat hij doet maar ze voelde zich er niet onplezierig bij en nu gaat haar buik heel erg groeien en ze weet niet hoe ze het aan bril en rok moet vertellen.

Reacties op het boek
Het boek is voor het grootste deel in chronologische volgorde geschreven maar er wordt soms een flashback gegeven op een eerdere gebeurtenis.

REACTIES

V.

V.

Pleaaase help, is er nog iemand anders die van dit boek een verslag heeft????????

9 jaar geleden

R.

R.

Poef is een ZIJ, anders kan ze toch ook niet gedekt worden door Harry?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.