Cyberlief door Nicole Boumaâza

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2026 woorden
  • 15 juli 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.6
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Cyberlief
Shadow
Cyberlief door Nicole Boumaâza
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
DE SCHRIJVER

Wie is de schrijver?

Nicole Boumaâza werd geboren als Nicole Ceulemans. Ze volgde een opleiding tot kleuterleidster en werkte vervolgens in het kleuteronderwijs. Daarna had ze nog een aantal heel verschillende banen. In 1972 trouwde ze met Mohammed Boumaâza, een Marokkaanse man die haar stimuleerde om te gaan schrijven. In 2000 scheidde ze. Ze heeft vier volwassen kinderen van wie er twee ook schrijven. Haar hobby’s zijn reizen en motorrijden. Naast kinderboeken schrijven doet ze ook beëdigde vertalingen voor de rechtbank.
Bekroningen:

- 1991 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 14 t/m 16 jaar
- 1990 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in Vlaanderen 13 t/m 15 jaar
- 1983 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury voor het boek in
Vlaanderen 10 t/m 12 jaar

DE BIBLIOGRAFIE

De boeken die de schrijver/ schrijfster nog meer heeft geschreven:
1978 Het Marokkaanse jongetje (Standaard)
1980 Manuel de circusjongen (Standaard)
1981 De tent van Bachir (Standaard)
1982 De ster van Napels (Standaard)
1983 Krimo de schoenpoetser (Standaard)
1984 De stille wereld van Yamina (Standaard / 2e druk 1986)
1985 Een hond in de sneeuw (Standaard)
1986 Het tweede gezicht van Hellas (Standaard)
1986 Japanner over de vloer (Standaard)

1989 Aan de andere kant van het water (Davidsfonds / 2e druk 1995)
1989 Kooi zonder tralies (Standaard)
1990 De zweep (Standaard)
1991 Berlijn (Davidsfonds / Infodok; Infodok)
1992 Het huis van Baloe (Standaard)
1994 De schaduw van een droom (Standaard)
1995 Mijn naam is Truffel (Standaard)
1996 De dove van Bouassam (Standaard; Van Holkema & Warendorf)
1997 Ren, of ik schiet (Standaard)
1999 Blinde woede (Standaard)
2001 Cyberlief (Standaard; Memphis Belle)
2002 In de ban van de onbekende (Averbode)
2006 Een leven voor een leven (Maretak)

ALGEMENE VRAGEN OVER HET BOEK

Het is een Liefdesverhaal en Chatroman.

Schrijf in het kort op waarom je dit vindt.

Omdat Britt via de chat een jongen leert kennen, en daarop verliefd wordt.

In welk gebied (land, omgeving) speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen. Het meeste in Britt’s huis, achter de computer.

In welke tijd (jaren aangeven) speelt het verhaal zich af?

Het verhaal spelt zich af in november 2000. Dat staat op blz. 6 van het boek: “En zo begon onze chatsessie, de chatsessie tussen mij en Raf. Dat was november 2000.”

“Zit” de schrijver zelf misschien in de hoofdpersoon of in een bijpersoon?

Nee.

DE TITELVERKLARING

Waarom heeft de schrijver volgens jou dit boek deze titel gegeven?

De titel van het boek heeft pas aan het eind van het boek te maken met het verhaal.
Als Britt en Micheal nog een keer afspreken en samen wat gaan drinken dan hebben ze het heel gezellig, maar dan is het al tijd en moet Micheal de trein terug nemen naar zijn huis.
Dan zegt Britt tegen hem als hij de trein wil instappen:”Weet jij wat je voor me bent?”
“Jij bent mijn Cyberlief.”
Dan is de eerste en de laatste keer dat de titel in het boek wordt gebruikt.

Past deze titel bij het boek? Licht je antwoord toe.

Ja, want het draait uiteindelijk allemaal om die laatste zin: “Jij, Raf, weet je wat jij voor me bent? Jij bent mijn cyberlief.”

Aan welke andere titel had jij gedacht? Waarom?

Chatliefde.

DE HOOFDPERSONEN

Hoofdpersonen:

Britt: Ze is een meisje van 17 jaar. Ze is lang en dun. Ze heeft blauwe ogen en lang blond haar. Ze zit in Gymnasium 6. Haar hobby is chatten.

Michael: Hij is een jongen van 17 jaar. Hij heeft donker bruin haar en is dun. Hij heeft een leuke humor, waar Britt van houdt. Hij is extra voorzichtig met chat relaties omdat hij pas geleden een relatie heeft gehad met een getrouwde vrouw.

Bijpersonen:

De moeder van Britt, de vader van Britt, Thomas en Geert.
___________________________________________________________________

Moeder van Britt: Ze let helemaal niet veel op Britt, omdat ze vaak weg is. Ze is gespannen en gestrest, en ze werkt in een bibliotheek.
Vader van Britt: Hij is homo, en is toen de moeder van Britt daar achter kwam gescheiden met haar, en hij werkt bij de Aldi.

Thomas: Hij is gehandicapt en woont niet meer thuis. De familie van Britt bezoekt Thomas heel vaak.

Geert: Hij was de vriend van Britt, maar toen Britt Michael ontmoette ging het uit.

Zijn er problemen waarmee de hoofdpersoon te maken krijgt?
Beschrijf ze!

Ja, wat ze raakt verliefd op Michael via de chat, terwijl ze al verkering heeft met Geert, en daar door gaat het uit tussen Geert en Britt. En haar vader was homo, wat ze niet tegen haar moeder durfde te zeggen.

Worden die problemen opgelost?

Nee, eigenlijk niet. Want het kwam nooit meer echt goed tussen Geert en Britt, en de vader van Britt bleef homo, en de ouders hadden nog steeds ruzie.

Door wie worden deze problemen opgelost?

Door niemand, maar de vader van Britt had wel over zijn homoseksualiteit gepraat en het uitgelegd, dus misschien dat het probleem van de vader dat hij homo was wel minder is geworden.

Op welke manier worden de problemen opgelost?

Door te praten, maar echt opgelost wordt het niet.

EIGEN MENING

Geef in het kort je mening over het boek. Maak hierbij gebruik van ten minste 3 beoordelingswoorden (spannend, saai, lachwekkend, droevig, begrijpelijk, herkenbaar, griezelig, moeilijk, werkelijk, bekend enz.)

Ik vond het boek wel werkelijk, want je kan je er zelf helemaal in mee laten leven, en het verhaal is realistisch. Ik vond het boek ook herkenbaar, omdat je wel vaker hoort over chatliefdes, via de tv of via je vrienden. Het boek was ook wel spannend, omdat je niet wist wat er precies komen ging.

Zou je het boek aan anderen aanraden? Zo ja: hoe zou je dat doen?
Zo nee: waarom niet?

Ja zeker, omdat het een mooi boek is, en je jezelf er helemaal in kan laten mee leven. En het is een boek voor onze leeftijd. Ik zou er met mensen over te praten, en vertellen wat er zo leuk aan is.

Hoe vond je de taal? Was het goed te lezen of was het te moeilijk? Wordt er dialect in gebruikt? Zijn de zinnen lang of kort? Is de taal duidelijk of staan er moeilijke woorden in?

Het was een fijne taal om te lezen. Niet te moeilijk en ik kon goed begrijpen wat er met de tekst bedoeld werd. Er zit soms chattaal in, maar dat ben ik wel gewend. Er wordt geen dialect gebruikt, en anders zou ik het boek denk ik ook niet lezen als dat wel zo was. Door de chattaal zijn de zinnen wel kort. Maar als het geen chatzinnen zijn dan zijn het prima zinnen om lezen. Er stonden geen moeilijke woorden in want het is een boek voor mijn leeftijd.

Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken?
Heeft hij/ zij:

Ons willen amuseren.

DE INHOUD VAN HET VERHAAL

Het gaat over een meisje “Britt” van 17 jaar en doet Gymnasium 6. Haar grootste hobby is chatten en dat doet ze als het kan de hele dag door. Toen ze op november 2000 als Alana op de chat kwam, zag ze een nieuwe chatter “Raf” in de chatroom. Die naam sprak haar wel aan, want het was een krachtige naam. En ze had besloten om met hem te gaan chatten. De gesprekken liepen al meteen goed. En Raf had de humor waar Britt van hield. Ze vertelde elkaar wat ze dagelijks mee maakten en leerde elkaar zo beter kennen. Na een paar weken chatten wisselde ze hun telefoonnummers uit, en belde elkaar elke avond op voor het slapen gaan. Britt heeft een gehandicapt broertje “Thomas”. Hij woont in een instelling waar Britt hem elke woensdag bezoekt. En soms mag Thomas een dagje naar huis komen.
Toen er op woensdag een les uitviel op school, kon ze eerder naar huis. Haar moeder was nog werken bij de bibliotheek en ze kon dus gaan chatten. Raf was ook in de chatroom en ze hadden zo’n leuk gesprek dat de tijd voorbij vloog en voor ze het in de gaten had was het al veel te laat om Thomas te bezoeken.
Thomas belde naar huis en vroeg waarom Britt niet op bezoek was geweest. De ouders van Britt waren daar heel boos over geworden. En nu mocht ze alleen maar in het weekend chatten, maar dat deed ze natuurlijk niet.
Door alle leuke gesprekken via de chat en zijn goede humor werd Britt smoor verliefd op Michael.
Door alle ruzies van haar ouders heeft Britt het niet fijn thuis. Ze voelt zich heel rot, maar durft er met niemand over te praten. Maar toen Raf weer op de chat kwam kon ze er niet meer tegen en floepte het verhaal over de ruzies eruit, waar ze eigenlijk spijt van had omdat ze het verteld had. Maar toen ze begreep dat Michael het snapte en haar wilde helpen was ze toch blij dat ze het had verteld.
Toen Britt weer met Michael aan het praten was via de chat, besloot ze om te vragen of hij een keer met haar wilde afspreken. Maar Michael weigerde. En daar was Britt heel verwarrend door geworden, want ze dacht dat Michael haar ook heel erg leuk vond. Maar toen legde Michael het uit. Michael was via de chat heel erg verliefd geworden op een vrouw van 36 met een man en 2 kinderen. Maar ze deed zich voor als een meisje van 18. Michael wilde vaak met haar afspreken, maar zij verzond elke keer smoesjes zodat dat niet hoefde. Toen de vrouw gek van het gezeur werd vertelde ze eerlijk wie ze echt was.
Door dat verhaal wilde Michael dus niet met Britt afspreken, omdat hij bang was dat hij weer verliefd werd en dat het niets kon worden.
Michael kon het niet geloven en barste in tranen uit, hij vond het zo erg dat hij 6 maanden niet meer op de computer was geweest.Maar Britt vond dat helemaal niet leuk, want zij was stapel gek op hem
Britt snapte wel dat Michael niet meteen wilde afspreken.Niet dat ze het leuk vond want zij was stapelgek op hem.
Toen er op een dag door de leiders van de chatgroep een chatbijeenkomst werd georganiseerd, vroeg ze aan Michael of hij daar ook heen ging. Hij wist niet zeker of het mocht van zijn moeder, maar toen Britt bij de chatbijeenkomst was en ze Michael daar aantrof wist ze dat het mocht van zijn moeder.
Britt was zo blij dat ze wel kon huilen. Toen ze hem zag omhelsde ze hem meteen en
gaf hem 3 zoeken op de wang. Michael vond Britt een leuk meisje, maar hij liet het niet merken omdat hij bang was op een afwijzing. De rest van de dag hadden ze veel samen doorgebracht. En het was een leuke dag geworden. Britt had ook nog veel andere chatters ontmoet. Toen ze allebei weer thuis waren spraken ze elkaar weer op de chat. Maar dat was veel anders dan in het echt want toen hadden ze niet echt veel te vertellen tegen elkaar. En op de chat ratelde ze de hele chatsessie door.

Michael vertelde een paar dagen later dat hij voor school een beeldje moest maken van klei. Maar Michael is niet echt handig met zijn handen en vroeg aan Britt of zij misschien wilde helpen. En Britt vond dat een leuk idee. Ze ging vroeger veel naar haar opa’s atelier om beelden te maken, en daar door was ze een genie in kleien geworden. De volgende dag ging Britt meteen aan de slag, want als ze het af had kon ze Michael weer zien. Toen het af was hadden ze afgesproken dat Michael met de trein naar Britt zou komen en dan Britt op het station zou wachten met het beeldje.
Britt was blij om Michael te zien, maar ze merkte dat het niet meer wederzijds was.
Ze gingen samen wat drinken en hadden gezellig gepraat.
Toen Michael naar huis moest en bij het station aankwam vond ze het zo jammer dat hij weg moest.
Michael vroeg aan Britt waarom ze zo stil was. En Britt zei toen: "weet jij wat je voor me bent? Jij bent mijn cyberlief." En toen gaf ze hem een zoen en duwde hem in een coupé.
Toen de trein wegreed zat Michael met zijn mond tegen de ruit en riep: Bel je me?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cyberlief door Nicole Boumaâza"