Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cyberlief door Nicole Boumaâza

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Cyberlief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2757 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

Boekcover Cyberlief
Shadow
Cyberlief door Nicole Boumaâza
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens over het boek.

Titel van het boek: Cyberlief.
Auteur: Nicole Boumaaza.
Jaar van uitgave: 2001, Uitgeverij Memphis Belle.

Hoe ziet het boek eruit?

Zegt de titel iets over de inhoud van het boek? Leg duidelijk uit waarom wel of waarom niet.
Ja, want Cyberlief betekent eigenlijk 'computerlief' en ze wordt verliefd op een Jongen van het internet. Als ze elkaar na een lange tijd ontmoeten, en Micheal moet weer weg, zegt Britt tegen hem: Weet jij wat je voor me bent?" "Jij bent mijn Cyberlief." Het is de belangrijkste zin uit het boek. Daar draait het ook om. Dus het heeft er weldegelijk mee te maken.

Zegt de illustratie iets over de inhoud van het boek? ? Leg duidelijk uit waarom wel of waarom niet.

Nou... niet helemaal. Het is niet echt een hele duidelijke illustratie. Er staat een meisje met een lamp of flits op de voorkant. Maar ik kan het niet terug vinden in het boek.

Wie spelen er een belangrijke rol in het boek?

Wie zijn de belangrijkste personen in het boek?
Britt: hoofdrol. Ze is een meisje met lang blond haar, blauwe ogen, slank en lang. 17 jaar oud, en weegt 52 kg.
Ze heeft veel zelfvertrouwen en is aardig voor iedereen.
Ze helpt veel mensen die in problemen zitten en staat altijd voor iedereen klaar.
Micheal/ Raf: ook hoofdrol. Hij heeft bruine ogen en blond haar .
Is een hele aardige jongen en staat ook voor iedereen klaar.
(ze leren elkaar kennen via het 'chatten' achter de computer)

Wie is de belangrijkste persoon?
Britt. Je ziet wat er allemaal in haar leven gebeurd. Je leeft als het ware in haar gedachten. Het is vanuit de ikpersoon. Je zit er dus midden in. Het is net of je Britt bent. Haar gedachten leiden eigenlijk het hele boek. Daarom is zij de hoofdpersoon. Haar maak je de hele tijd mee. De rest zijn bijpersonen. Je maakt haar leven mee. Daarom is zij de hoofdpersoon.
Wat is het 'probleem' van de hoofdpersoon?

Haar ouders hebben veel ruzie. Dan komt Britt erachter dat haar vader op mannen valt, en vertrekt haar vader. Haar moeder is erg gestrest. Door het voorval met haar vader, wordt het alleen maar erger. ook is haar broertje, Thomas, gehandicapt. Hij zit in een tehuis voor gehandicapten. En het gaat op een gegeven moment niet helemaal lekker tussen haar en Micheal.

Met welke van de onderstaande woorden kun je de hoofdpersoon typeren? Kruis aan:

Bescheiden Beschouwend IJdel
Brutaal Hebzuchtig Gevoelig
Agressief Lui Hartelijk
Eerzuchtig Ondernemend Hulpvaardig
Ernstig Spontaan Racistisch

Spontaan Betrouwbaar Driftig
Eigenwijs Belangstellend Intelligent
Nuchter Schijnheilig Nonchalant
Besluitloos Doorzettend Moedig
Onvriendelijk Jaloers Nerveus

Gesloten Verlegen Impulsief
Eigenzinnig Voorzichtig Sloom
Egoïstisch Geduldig Dom
Gemeen Saai Vriendelijk
Dromerig Buitenstaander Irritant

Kun jij je identificeren met karaktereigenschappen van de hoofdpersoon? Leg duidelijk uit met welke eigenschappen wel of niet.
Eigenwijs, ondernemend, gevoelig, dromerig, doorzettend en geduldig wel, want dat merk ik soms wel aan mezelf. Dat ik dingen wil gaan ontdekken, spannende dingen. Maar toch ben ik heel erg gevoelig... dan wil ik met mensen praten, of met mensen meeleven. Geduldig ben ik wel. En doorzettingsvermogen... ik hoor altijd van alle kanten dat ik altijd, als ik ergens aan begin, het ook af wil maken, en me er ook voor in zet. En dat merk ik ook wel aan mezelf. Ik ga er dan echt voor. Als ik lang op iets moet wachten dan doe ik het wel. Maar eigenzinnig valt wel mee... vriendelijk weet ik niet, en dat ga ik ook niet van mezelf zeggen.bescheiden ben ik thuis niet echt. Bij anderen natuurlijk wel?. Moedig valt wel mee. Soms scheid ik in m'n broek! Nerveus ben ik eigenlijk nooit. Tenminste... ik kan het niet aan mezelf merken. Moedig, hulpvaardig en spontaan weet ik eigenlijk niet zo goed.


Geef bij drie aangekruiste typeringen een duidelijk voorbeeld uit de tekst.

Typering: gevoelig
Voorbeeld: Haar moeder is er net achter gekomen dat haar vader Bi is, en dat hij een vriend heeft. Dan zegt Britt: 'Hij komt wel terug, mama, je kent hem, hij kan ons niet missen.' Ze keek met een felle blik naar me op , Denk je dat? Wat ken je je vader slecht, Britt, hij is naar die Danny, daar zit hij nu, bij z'n flikkerliefje!' Ik wist niet hoe ik moest kijken, maar verbaasd was ik niet. Ik sprak sussende woordjes, sloot mijn ogen van ontzetting terwijl ik haar vasthield.
Toen mama eindelijk gekalmeerd was, stond ze met een gedecideerd gebaar op en zette de koffie op tafel. Ze smeerde zelfs een boterham met kaas en zat daar schokkerig op te kauwen (...)
Het was niet om aan te zien. Ik kreeg geen hap door mijn keel.
Daaraan is te zien dat ze erg meeleeft, maar ook zelf een heel raar gevoel in haar lichaam krijgt.

Typering: dromerig
Voorbeeld: Ze heeft net Raf ontmoet bij een chatontmoeting, en dan gaat ze wegdromen. Denken.
(...) Met Raf was het stukken erger. Wekenlang was ik met hem opgetrokken, had ik al mijn gedachten aan hem gewijd. Ik had Geert en Erik er voor aan de kant gezet. In mijn hoofd had hij een wereld geschapen die heerlijk leek, een droomwereld, cybergeluk.
Ze is in haar gedachten vaak aan het denken hoe het leven samen met Raf is. Ze wil gelukkig zijn. En daar is ze veel mee bezig.

Typering: ondernemend, doorzettend

Voorbeeld: Ze gaat voor Raf (Micheal) een Sprookjesfiguur maken, want hij moet dat voor school maken, maar kan dat niet. Toevallig heeft zij dat veel gedaan met haar opa, die inmiddels overleden is, en wil het wel voor hem doen. Ze gaat naar haar oma en na een verplicht kopje thee gaat ze naar het atelier van haar opa. Ze doet haar jas uit, pakt drie klompen klei die ze kan gebruiken voor het sprookjesfiguur van Micheal. Ze denkt even na en ze gaat een elf voor hem maken, met plompe vingers en een rare neus:
(...) Ik begon er meteen aan. Het eerste kneden van de klei gaf me de meeste voldoening. Het was gezond voor je handen, had ik me laten wijsmaken, en dat zou ook wel, want ik voelde de weldoende straling van het materiaal door mijn armen heel mijn lichaam doorstromen.
Ze gaat maar door, en gaat maar door. Het was al donker toen ze aan de tijd dacht.
Ze gaat zo in haar werk op en wil het zo graag afhebben, dat ze de tijd vergeet en uiteindelijk geweldig werk levert. Ze is voor Raf bezig, en ze wil hem niet teleur stellen.

Waar gaat het boek over?
Britt is een meisje van 17 jaar en doet Gymnasium 6.
Ze houdt erg van chatten en chat bijna elke dag.
Als ze op de chat zit leert ze een jongen kennen: Micheal.
Met hem is het chatten veel leuker dan met anderen want hun hebben echt hele leuke en interessante gesprekken.
Ze wisselen ook hun telefoonnummers uit en bellen elkaar een paar keer in de week.
Ze heeft een broertje Thomas die is gehandicapt en zit in een Tehuis voor Gehandicapten.
Britt gaat daar elke woensdag heen om hem te bezoeken.
Maar ze was woensdag vroeg uit omdat er een lesuur uitviel, haar moeder was niet thuis en dan had ze altijd de kans om op de computer te gaan.
Toen was Micheal ook op de chat en hadden ze zo'n leuk gesprek dat ze het helemaal vergat om naar haar broertje Thomas te gaan.

Ze wordt helemaal meegesleept in de chat en wordt ook helemaal gek op Micheal door al zijn lieve praatjes op de chat.
Britt heeft veel problemen bij haar thuis vanwege haar vader en moeder want die hebben vaak ruzie.
Britt voelt zich daar heel rot over, maar durft er niet echt met iemand over te hebben.
Maar toen ze met Micheal op de chat zat floepte alles eruit, waar zij niets aan kon doen.
Maar ze was blij dat ze het gezegd had want, Micheal heeft haar enorm geholpen.
Micheal verteld over zijn verleden dat hij verliefd was geworden op een vrouw die al getrouwd was en dat dat ook door de chat kwam, en durfde eigenlijk niet aan te pappen met Britt, omdat hij haar een leuke meid vond en bang was dat hij verliefd zou worden en het dan niets kon worden.
Maar dat vond Britt niet leuk, zei was echt gek van hem en deed zich voor zoals ze was, en had geen andere leeftijd opgegeven ze zei eerlijk dat ze 17 jaar was en in Antwerpen woonde.
Want de vrouw waar Micheal op verliefd was had zich voorgedaan als een meisje van 18 maar zei was eigenlijk 36 jaar oud en was getrouwd met haar man en had 2 kinderen.
Maar Micheal was zo verliefd op haar geworden en wou haar ontmoeten, hij bleef het steeds aan haar vragen maar elke keer verzon ze een smoes.
Toen tot slot werd zei er gek van en had eerlijk gezegd dat ze 36 jaar oud was en een man had en moeder was van 2 kinderen.
Micheal kon dat niet geloven en barste in tranen uit, hij vond het zo vreselijk dat hij 6 maanden niet op de computer was geweest.

Britt schrok er wel van en snapte aan de ene kant ook wel dat hij niet gelijk wou afspreken.
Toen had Britt hem uitgelegd dat zei echt stapel verliefd op hem was geworden door de chat en echt een keer graag wou afspreken.
Maar Micheal vond het nog te vroeg.
Toen werd er door de leiders van die chatgroep een chatbijeenkomst gehouden.
Het werd dicht bij gehouden, dus Britt vroeg aan Micheal of hij ook heen zou gaan.
Maar hij wist het nog niet zeker of hij wel van zijn moeder mocht.
Het bleek dus later dat het wel mocht van zijn moeder en was gekomen.
Britt was zo blij dat ze wel kon huilen!!, toen ze hem zag omhelsde zei hem gelijk en gaf hem 3 zoenen op zijn wang.
Hij schrok wel een beetje van haar reactie, maar vond het wel leuk dat ze zo enthousiast reageerde, dat betekende vast wel wat goeds.
Micheal vond Britt een leuk meisje, maar durfde het niet toe te geven omdat hij bang was op een afwijzing.
Ze hadden die dag een leuke dag en ze had ook andere mensen leren kennen die ze van de chat kon, maar nog nooit in het echt had gesproken en gezien.
Britt moest eerder naar huis als Micheal en vroeg of Micheal haar naar de trein wou brengen, maar dat kon niet omdat Micheal met een jongen mee reed van de chat en die ook nu net weg moest.

Ze voelde zich aan de ene kant een beetje afgewezen.
Maar ze was blij dat ze hem nu in het echt had gezien.
Daarna spraken ze elkaar weer op de chat en was het veel anders dan in het echt want toen hadden ze niet zo veel aan elkaar te vertellen en op de chat weer wel.
Micheal moest een beeld maken voor school en daar had hij het met Britt over, hij zei dat hij daar helemaal niet goed in was en of zij hem kon helpen.
Toevallig is Britt heel goed in het maken van beelden over sprookjes, want ze ging voorheen altijd bij haar opa's atelier beelden maken.
Zij wou het dus wel doen voor Micheal en ging gelijk de volgende dag aan de slag.
Toen het af was hadden ze afgesproken dat Micheal met de trein naar Britt zou komen en dan Britt op het station zou wachten met het beeld mee.
Britt was weer erg blij om hem te zien, maar het was niet meer wederzijds.
Toen gingen ze weer samen wat drinken en hebben ze weer gezellig gepraat.
Toen de trein van Micheal aankwam was de betovering verbroken voor Britt, ze vond het zo jammer dat hij weg moest!
Micheal zei tegen haar: "zeg eens iets je bent zo stil."
Britt zei toen: "weet je wat jij voor me bent"
Micheal: "nou?"
Britt: "Je bent mijn cyberlief." Toen gaf ze hem een zoen en voelde zich heel goed.
Ze zag de trein wegrijden en Micheal zat met zijn mond tegen de ruit en riep: Bel je me?


Wat is volgens jou de belangrijkste gebeurtenis uit het boek?
Dat Britt en Micheal elkaar beter leren kennen en elkaar gaan ontmoeten. Het is ook gewoon een super spannend verhaal om te volgen. Je wilt de hele tijd doorlezen. Ik had het in een paar uurtjes uit?

Schijf in één zin op waar het verhaal over gaat.
Britt, een meisje van 17, leert een jongen kennen op de Chat, en langzamerhand wordt haar gevoel voor hem meer, en wordt ze verliefd op hem.

Welke onderwerpen komen in het boek voor?

Welke onderwerpen komen in het boek voor? Kruis aan:

Discriminatie Angst Cultuurverschillen
Criminaliteit Verslaving Wonderen
Rechtvaardigheid Religie Seksualiteit
Geweld Rouwverwerking Pubertijd

Eenzaamheid Liefde Onderdrukking
Vriendschap Onbegrip Seksueel geweld
Vijandschap Pesten Avontuur
Migratie Verzet Familierelaties

Geef in drie aangekruiste onderwerpen een duidelijk voorbeeld uit het boek.

Onderwerp: liefde
Boek: Ze brengt Raf terug naar het station, naar z'n trein. Als ze op het perron staan, gebeurt het volgende:
(...) Het klonk grappig, maar er zat toch een ondertoon van ernst in mijn stem en daar ging Raf op in, want hij nam me in zijn armen, en wiegde me heen en weer. De blik die we wisselden joeg het bloed naar de toppen van mijn tenen en ik moest mijn ogen we sluiten, of ik wilde of niet.

Toen kuste hij me. Het was een tedere kus, een zachte, rustgevende zoen die door mijn hele lichaam ging. (...)
Dat laat maar weer zien hoe leuk ze hem eigenlijk vindt. Hoe ze het meemaakt is wel me de gedachten van 'ik vind je leuk!'.

Onderwerp: Eenzaamheid
Boek: Ze is naar de meeting geweest, maar het pakte anders uit dan ze verwacht had. Raf reageert heel raar. Dan moet ze alleen naar huis, zonder leuk afscheid, of dat hij haar even wegbrengt:
(...) Iedereen zal wel eens zo'n periode meemaken dat het niet zo goed gaat, dat je het niet meer ziet zitten. Dat had ik twee jaar geleden gehad toen de leraar van Chemie me niet kon hebben en me alleen maar slechte punten gaf. Ik had toen alles geprobeerd om hem aan mijn kant te krijgen, vooral omdat ik ook een boontje voor hem had. Niets kon baten, en aan het einde van het schooljaar had ik een herexamen. Het had mijn hele vakantie verpest, niet omdat ik moest leren, maar omdat ik me afgewezen voelde.
Daar komt heel erg in naar voren dat ze zich alleen en afgewezen voelde. Ze had geen enkele macht over haar leven. Eenzaam als ze was...

Onderwerp: Avontuur
Boek: Ze gaat naar de meeting van Chatters. Als ze heel goed heeft nagedacht wat ze aan zou doen, gaat ze op weg. Als ze richting het station loopt. Ze had Raf nog nooit gezien.
(...) Onderweg naar het station wilde ik wel zingen van vreugde. Elke stap die ik zette, zette ik bewust, overtuidg van mijn aantrekkelijkheid, mijn schoonheid, mijn lef. (...) Hoe dichter ze bij het station komt, hoe banger ze wordt. Zou hij knap zijn? Of juist lelijk?
Ze gaat op avontuur. Naar de jongen waar ze zo gek op is, maar ze heeft hem nog nooit gezien. Dat vind ik toch echt op avontuur gaan. Ik weet niet of ik dat ooit zou doen.


Wat is volgens jou het belangrijkste onderwerp in dit verhaal? Heeft dat je aan het denken gezet? Geef een toelichting op je antwoord.
Liefde tussen mensen, onvolwassen mensen. Het is zo bijzonder zoals Britt in het boek met mensen omgaat... Dat het me aan het denken heeft gezet, hoe dat bij mij gaat. En ik denk dat dit boek je goed laat denken hoe zoiets in elkaar zit. Het is geweldig hoe zij over Micheal denkt. Zo lief, zo intiem. Alsof het al van haar is.

Hoe vind je het boek?

Hoe vind je het boek als geheel?

++ betekend 'heel erg'
-- betekend 'helemaal niet'

++ + +- - --

Goed ?
Prettig leesbaar ?
Origineel ?
Bevreemdend ?
Interessant ?
Ingewikkeld ?
Boeiend ?
Mooi ?
Verrassend ?
Goed te begrijpen ?
Amusant ?
Geloofwaardig ?

Zou je dit boek aan andere leerlingen willen aanraden? Leg duidelijk uit waarom je het boek wel of niet zou aanraden. Gebruik daarvoor drie argumenten.

Ik zou dit boek wel/ niet aanraden omdat het weer eens wat anders is dan die probleemverhalen en al die 'gewone' liefdes. Het is echt weer heel wat anders. Het is een super goed, simpel, en makkelijk te lezen boek. Het is erg mooi hoe de gedachten van Britt worden beschreven. Het is een netjes boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cyberlief door Nicole Boumaâza"