Coriolis, de stormplaneet door Gerben Graddesz Hellinga

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Coriolis, de stormplaneet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 987 woorden
  • 27 januari 1999
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
77 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1986
Pagina's
198
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Coriolis, de stormplaneet
Shadow
Coriolis, de stormplaneet door Gerben Graddesz Hellinga
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Titel
Coriolis, de stormplaneet

Auteur
Gerben Hellinga

Titel verklaring
Coriolis is de naam die de bewoners aan deze planeet hebben gegeven. 'De stormplaneet' slaat op het feit dat het op Coriolus, omdat ze in twee uur een gehele omwenteling om haar as draait, altijd minimaal windkracht tien is. Kazazi

Samenvatting
Azzazi, een osbork is gestraft wegens slecht gedrag en is uit haar dorp verbannen en mag alleen maar terugkomen als ze windafwaarts (er waait altijd een wester wind van ca. kracht 10 op Coriolis) de Grote Reis rond Coriolis volbrengt. Als ze nog niet eens zo lang weg is vliegt er opeens een groot vliegens voorwerp over haar heen. Als ze gaat kijken ontmoet ze twee mensen (ruimtevaarders), Makombo en Everett. Makombo en zij kunnen het goed met elkaar vinden en vinden een manier om te communiceren. Na een paar dagen moeten Makombo en Everett brandstof gaan zoeken voor hun ruimtevaartuig en Kazazi wijst hen op een kaart aan waar ze dat kunnen vinden. Kazazi gaat ook weer haar eigen weg, maar bedenkt zich en gaat de twee mensen achterna. Ze vindt Makombo bijna dood achtergelaten door Everett. Everett zelf vindt ze uiteindelijk ook maar die heeft zulke boze bedoelingen dat ze hem aan z'n lot overlaat.
Makombo en Kazazi besluiten samen de Grote Reis te maken. Het eerste deel lopen ze. Op de steppen bouwen ze een zeilwagen en gaan daarmee verder. Op de steppen vinden ze een gewonde osbork (Nardov) waar Kazazi later verliefd op wordt en ook, per ongeluk zwanger van wordt.
Na enige tijd komen ze weer een osbork tegen, Spirta, deze heeft zijn Grote Reis er al bijna opzitten en heeft het heel zwaar gehad. Makombo en Kazazi brengen hem naar z'n dorp. In het dorp bedenken ze hoe ze het gevaarlijkste gebied van de reis moeten oversteken. Dit doen ze d.m.v. vliegen in een zelfgemaakt vliegtuigje. Hiervoor zijn wel tien vrijwillige Osborks voor nodig, maar die blijken niet moeilijk te vinden.
Tijdens de vlucht redden ze weer een osbork door hem een stukje te laten meeliften en hem daardoor aan een gevaarlijk roofdier te laten ontkomen. Dan moeten Makombo en Kazazi een zogenaamd zwaargewicht (soort schildpad met loden schild) zien te vinden in de bergen. Dit lukt hem, maar Makombo raakt op een ongelukkige manier bijna al z'n voedsel-pillen kwijt waardoor ze flink moeten opschieten. Ook Kazazi moet snel bij haar dorp zijn omdat ze hoog zwanger is. Het lukt hen om op tijd bij Kazazi's dorp te zijn. Makombo kan echter niet bij de bevalling zijn want hij moet snel verder om Uranium voor zijn ruimteschip te vinden en terug te keren naar zijn schip. Kazazi heeft uitgerekend dat dit precies moet lukken met de voedselpillen die Makombo nog overheeft.
Als Makombo weg is bevalt Kazazi van een, bij Osborks bijzondere, tweeling. Ze noemt ze Nardov en Makombo. Dagen later hoort Kazazi over haar oorradiootje dat ze van Makombo gekregen heeft dat hij veilig zijn schip heeft bereikt en op weg is naar de aarde.

Plaats
De gebeurtenissen in Coriolis spelen zich af in de toekomst. Dit is niet alleen te merken aan de nieuwe middelen als een autodoc. (automatische genezer) en een lazerpistool, die de twee mensen die op Coriolis zijn gestrand, hebben maar ook aan het feit dat de mens in staat is planeten in de melkweg te bezoeken.

Tijd
In het verhaal verloopt een behoorlijke tijd. Dit komt natuurlijk vooral omdat de dagen op Coriolis zo ontzettend kort zijn (2 uur per etmaal), maar buiten dit gaat er toch, denk ik, wel een (aards) jaar voorbij. Dit kun je merken aan de tijd die ze nodig hebben om een zeilwagen te maken, of de bergen over te steken en natuurlijk aan de zwangerschap die Kazazi pas in het midden van het boek oploopt terwijl ze aan het eind van het boek al bevalt.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op de planeet Coriolis (door de mensen 'Betta II' genoemd.) Het stormt op Coriolis constant (minstens windkracht 9). Daarom zijn de planten en dieren daaraan aangepast. Op Coriolis zijn, net als op de aarde, verschillende gebieden: berggebieden, steppen, polen etc.

Personen
2. In 'Coriolis' zijn de twee belangrijkste personen Makombo en Kazazi. Makombo is een man van aarde. Hij is redelijk sociaal tegenover het leven op Coriolis, maar denkt soms toch iets teveel alleen aan zichzelf. Het is een man met veel doorzettings vermogen maar wordt op het eind, als de tegenslagen zich opvolgen, wel erg pessimistisch. Gelukkig is dan Kazazi er om hem erdoorheen te slaan. Zij is een vrouwtjes osbork. Osborks zijn de intelligentste dieren van Coriolis, het zijn een soort katachtigen maar dan veel 'completer': ze kunnen bijna alles wat mensen ook kunnen. Kazazi is iemand die erg snel woede-uitbarstingen krijgt. Dit is ook de reden waarom ze uit haar dorp verdreven is (zie onderdeel 8). Ze is verder een goede kunstenaar en iemand die niet graag wil dat ze afhankelijk van andere is. Ze gaat een beetje avontuur niet uit de weg. Dat zie je als ze kennis maakt met twee mensen die op Coriolis zijn gestrand.

Perspectief
Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van Kazazi, er is dus sprake van een personale vertelsituatie. Hierdoor weet je niet alleen wat Kazazi doormaakt/denkt/voelt maar ook een beetje wat haar menselijk metgezel Makombo voelt. Dit kan omdat Kazazi kan senssen hoe haar mens zich voelt. Bijvoorbeeld: "Kazazi senssde ongerustheid bij Makombo, maar tegelijk ook... "

Afsluiting
Het einde is erg gesloten. Makombo en Kazazi hebben de Grote Reis volbracht, Kazazi bevalt van een tweeling en Makombo vertrekt terug naar de aarde. Dit einde is voor mij heel acceptabel. Toen het laatste hoofdstuk was afgelopen dacht ik wel van "Hier ontbreekt nog een bladzijde" omdat er helemaal niets werd verteld over hoe het nou met Makombo was afgelopen (hij ging alleen op weg om brandstof te zoeken voor z'n terugreis), maar er volgt gelukkig nog een epiloog waarin alles goed word afgesloten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Coriolis, de stormplaneet door Gerben Graddesz Hellinga"