Concept M door Aafke Romeijn

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Concept M
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2063 woorden
  • 29 december 2021
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
20 keer beoordeeld

Boekcover Concept M
Shadow
In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dra…
In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwa…
In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen.
Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.
Concept M door Aafke Romeijn
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag

  1. Titelbeschrijving

Aafke Romeijn, Concept M, Uitgeverij de Arbeiderspers, 2018 

  1. Motto

 Nee, geen motto

  1. Samenvatting.  

In 1955 wordt de eerste kleurloze baby geboren. De ziekte ontwikkelt zich tot een epidemie, waarvan de oorzaak gezocht wordt in een vitaminepreparaat. Dankzij een ampul met kleurstof die via een kastje tussen de schouderbladen wordt toegediend, overleven de patiënten. Een alarmsysteem waarschuwt wanneer de ampul vervangen moet worden. Deze medicijnen - in de volksmond kleurstof genoemd - hebben onderontwikkelde longen en broze botten tot gevolg.

 Ook Eva Gerritsen komt in 1995 in Nijmegen als kleurloze ter wereld, met grijs haar, een doorschijnende huid, donkergrijze ogen en nagelbedden. Ze is gauw moe en heeft het altijd koud. Na haar geboorte gaat haar moeder Marijke de strijd aan tegen discriminatie van kleurlozen en eist ze van de politiek een gelijke behandeling op het gebied van werk, salaris en huisvesting.

Aan het begin van de eeuwwisseling ontstaan de eerste protesten tegen de kleurlozenlobby. De terreurgroep UFO laat van zich horen door het plegen van bomaanslagen op kleurstofdepots, waarbij twee doden vallen. De groep wordt opgerold, op Tilman na, die onderduikt. Ook hoogleraar Sarah Liefkind waarschuwt in de pers tegen de voorkeursbehandeling van kleurlozen, die een meerderheid in de maatschappij dreigen te worden. Ze krijgt bijval van campagnestrateeg Frank Tersteege, die haar voorstelt een nieuwe politieke partij op te richten.

In 2005 gaat Nieuw Rechts van start met Liefkind als lijsttrekker. Ze bestrijdt met name de Middenpartij, die geleid wordt door minister-president Julien Stork. Zijn eenheidspartij is steeds meer vergroeid met de Zorgverzekeringsbank, die de hoogte van de eigen bijdrage van de kleurlozen in de kosten van de kleurstof heeft vastgelegd in de Concepten A tot en met M. Hoe hoger de letter, hoe meer de ouders betalen. Niet opgebrachte kosten neemt de verzekering voor haar rekening, wat betekent dat gezonde verzekerden meebetalen aan de zorgtoeslagen. Een patiënt maakt gebruik van Concept M als hij vrijwillig van medicatie afziet. Omdat door het systeem de ziektekosten de pan uit rijzen en er een tekort aan grondstoffen dreigt, wil Sarah de kleurlozen zelf hun kleurstof laten betalen. Ze is ook voor geboortebeperking van kleurlozen. Nog geen jaar later wordt ze door het hoofd geschoten. Ze overleeft de aanslag en trekt zich terug op de Veluwe.

Als tiener neemt Eva steeds meer afstand van haar moeders publieke optreden. Na de middelbare school gaat ze net als haar vader Germanistiek studeren. Ze woont in Utrecht op kamers en raakt in 2018 bevriend met Natasja, die op het universiteitscomplex woont. Natasja is politiek geïnteresseerd en maakt deel uit van een groep gelijkgestemden, die bestaat uit Kim, Matthijs en Atte. Eva sluit zich aan bij de groep die voor het uitsterven van kleurlozen is. Als demonstreren ze niet ver genoeg gaat, wordt Tilman bij de groep gehaald en UFO weer in het leven geroepen. Eva gaat naar huis en overrompelt haar moeder met haar radicale ideeën over kleurlozen. Om met het verleden te breken, veranderen de groepsleden hun naam. Matthijs wordt Broer, Natasja wordt Elf, Eva wordt Hava en Kim wordt Atte. Tilman leeft al onder een schuilnaam.

De kamer van Elf wordt gebruikt als ontmoetingsruimte, waar plannen worden gesmeed om een bom te maken. Tot hun schrik verschijnt Marijke, die ontdekt heeft dat Eva niet meer naar college gaat en in de ban is van een extreemrechtse groepering, op televisie. Eva schrijft haar dat ze alle contact wil verbreken. Als datum voor de aanslag wordt 28 februari 2019 geprikt.

Hava vindt dat UFO net als haar moeder de aandacht van de media op moet zoeken om hun standpunt uit te leggen. Ze bezoekt Sarah Liefkind, die niet meer gelooft in een mentaliteitsverandering. Voorafgaand aan het plaatsen van de brandbom schrijft Hava alvast een bericht voor de pers. Op 28 februari activeren Tilman en Broer de bom in een kleurstoffenfabriek in Houten, waarbij een zwaargewonde valt. In het late Journaal eist UFO de aanslag op. De politie geeft beelden vrij waarop Broer te zien is, waardoor hij langdurig moet onderduiken. Zijn roemloze einde brengt Hava op het idee om in het openbaar het voorbeeld te geven van hoe kleurloosheid uit te roeien is. Door haar huidige Concept C om te zetten naar Concept M en af te zien van medicatie, wil ze zichzelf opofferen voor de maatschappij.

Op 2 mei 2020 vertrekt Hava met haar rode Toyota Corolla via de A15 van Utrecht naar Nijmegen. Daar zal in het Radboud Ziekenhuis het alarm in het ampullenkastje ontmanteld worden en zal ze uitleg aan de pers geven. Onderweg luistert Hava naar een radio-uitzending waarin Julien Stork het onderwerp van gesprek is. Hij wordt beschuldigd van belangenverstrengeling door eigen geld te investeren in de farmaceutische industrie die de kleurstof produceert.

In het ziekenhuis aangekomen legt Hava tegenover de pers een verklaring af. Als de politiek geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de groei van de kleurlozen, wil zij wel een voorbeeld stellen. Door geen medicijnen meer te nemen en te sterven, gunt ze gezonde kinderen een toekomst. Tot slot roept ze medepatiënten op haar voorbeeld te volgen. Daarna ontkoppelt een arts het alarmsysteem in het kastje, waardoor de kleurstoftoediening stopt en ze binnen twee dagen zal sterven.

Hava rijdt terug naar Utrecht, waar de groep zich bij Elf verzameld heeft om Hava bij het sterven te begeleiden. De symptomen die de arts voorspeld heeft, blijven echter uit. Hava voelt zich zelfs beter. Op een nacht vertrekt ze stiekem naar het vakantiehuis van haar ouders op Ameland en dringt het tot haar door dat ze in leven blijft. Ze reageert niet op Elfs telefoontjes en de oproep van het hoofd van de kleurloosheidsafdeling van het VU Medisch Centrum om zich te melden. Het journaal meldt ondertussen dat er een onderzoek naar Stork wordt gestart.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Op 23 mei geeft Hava een verklaring uit, waarin ze vraagt om nog even met rust gelaten te worden. Ze zet alvast iedereen aan het nadenken over de hypothese dat kleurlozen geen medicijnen nodig hebben, maar dat het idee in stand wordt gehouden door wetenschappers, politici en de farmaceutische industrie. Na de verklaring melden duizenden kleurlozen zich bij de ziekenhuizen met vragen over het kleurstofgebruik, waardoor lange wachttijden ontstaan.

  1. Opbouw/structuur

In het boek zit een proloog en epiloog in de vorm van een krantenartikel. Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken en 1 deel. Ik vind dat je het heel makkelijk leest en door de proloog en epiloog kan je het verhaal vanuit een ander perspectief dan die van de hoofdpersoon lezen 

  1. Personages
  2.  Hava (Eva) is de hoofdpersoon van het boek. Ze heeft een mysterieuze ziekte en door het boek heen ontmoet ze allemaal mensen die haar helpen om haar mening te vormen over wat de beste manier is om hier mee om te gaan.

Marijke en Gerbrand (haar ouders) helpen haar natuurlijk om op te groeien, maar haar moeder is een actievoerster om het leven van kleurlozen (mensen die lijden aan de mysterieuze ziekte) makkelijker te maken. Hierdoor wordt Hava boos en krijgt ze veel irritatie richting haar moeder

Haar nieuwe vrienden die ze op de universiteit ontmoet, Broer, Atte, Tilman, Elf, willen in actie komen tegen de versoepelende regels voor kleurlozen. Samen met Hava vormen ze een actiegroep UFO. Waardoor Hava uiteindelijk de grootste actie doet. Zelfmoord plegen voor de groep door alle medicatie die ze zou kunnen krijgen af te wijzen.

Sarah Liefkind, een politicus en groot voorbeeld van Hava, in voor UFO een groot voorbeeld. Ook zij ging in tegen de normen en waarden van mensen en vond ook dat de kleurlozen gewoon dood moesten gaan om zo de ziekte uit te roeien.

De personages zijn echt super mooi beschreven, allemaal zo met hun eigen trekjes. Dit maakt ze heel menselijk en echt. Ze zijn niet perfect. Geen van allen. En dat vind ik echt heel goed beschreven

  1. Perspectief

 Het is vanuit een ik perspectief (dat van Hava).
Ik vind het heel fijn lezen omdat je haar zo beter leert begrijpen en daarmee ook de ziekte waarmee ze rondloopt.

  1. Tijd

Het verhaal is in het nu geschreven, dit merk je door de digitale middelen die ze hebben maar ook de manier van praten is zoals wij nu met elkaar communiceren.
Het boek is cyclisch wat het wel heel spannend maakt. Je wil heel graag weten waarom ze doet wat ze doet. Door de vele flashbacks begin je het te snappen en wordt het verhaal een geheel. Ik vind dit heel fijn lezen omdat je eigenlijk het hele boek in spanning blijft.

  1. Ruimte

Het verhaal speelt zich af op de Cambridgelaan. De straat waar Elf woont in haar Studentenflat. Daarnaast is het verhaal ook vaak in het ziekenhuis, Hava’s auto en in het appartement waar Hava woont.
Dit zijn voor de hoofdpersoon allemaal persoonlijke plekken waar ze veel waarde aan hecht. Dit maakt dat je haar begrijpt en haar leven helemaal kan inbeelden. Door de uitgebreide en gedetailleerde beschrijvingen van de ruimtes in het boek is het net een film in je hoofd aan het worden.
Het weer speelt niet een hele grote rol, wel de natuur. Hava houdt van Ameland en denkt ook vaak hieraan. Dit is dan ook waar het verhaal zich eindigd.

  1. Spanning

 Door dus de cyclische stijl van het boek wil je snappen wat er aan de hand is en zit je dus de hele tijd in spanning. Er gebeuren veel spannende situaties in het boek en door alle details die de schrijver geeft word je er helemaal in meegenomen.
Hava’s verhaal heeft een gesloten einde, maar het dilemma wat zich afspeelt in het boek is nog lang niet over. Er is door Hava een beweging in gang gezet maar je leest niet hoe dit zich gaat vormgeven.

  1. Taal en stijl

 Het boek is in makkelijk Nederlands geschreven, dit komt doordat de hoofdpersoon een vrouw van rond de twintig is en dus ook op ongeveer hetzelfde level zit als veel lezers. Geen oud-Nederlands of duur taal gebruik. Het leest echt heel makkelijk en dat vind ik heel fijn. Je kan hierdoor helemaal opgaan in het verhaal en je hoeft niet op elke bladzijde te denken wat er nou precies gezegd wordt.

  1. Motieven/thematiek/idee

De motieven zijn vriendschap, ouders achterlaten, zelfstandig worden, ziekte, terrorisme, protesteren en eenzaamheid.
Ik denk dat het boek je aan het denken wil zetten over de functie van terreuraanslagen. In dit boek worden ook bomaanslagen gepleegd, maar deze zijn voor een goed doel. Er zit een plan achter en vanuit het perspectief van dit boek is dit ook heel logisch om te doen. En ik denk dat de schrijver ook een stukje laat zien dat iedereen terug valt op zijn/haar ouders. Hava wijst namelijk haar moeder af en wil niet meer met haar praten. Tot het laatste hoofdstuk, dan belt ze met haar moeder om te vertellen dat ze nog leeft. En niet een van haar vrienden maar haar moeder. 

  1. Verband roman en werkelijkheid

 Het is een roman, het is niet echt gebeurd natuurlijk. Het is geschreven in een fictief Nederland. Maar het heeft wel raakvlakken met de werkelijkheid. Pim Fortuyn deelde ook zijn mening en werd neergeschoten. In dit boek was dat Sarah Liefkind. 

  1. Taboes

 Het is een roman, het is niet echt gebeurd natuurlijk. Het is geschreven in een fictief Nederland. Maar het heeft wel raakvlakken met de werkelijkheid. Pim Fortuyn deelde ook zijn mening en werd neergeschoten. In dit boek was dat Sarah Liefkind. 

  1. Taboes

 Het taboe in dit verhaal is natuurlijk dat de kleurlozen zorgen voor alleen maar problemen en dat iedereen ze eigenlijk dood wenst en dat er nu mensen zijn die dit letterlijk zeggen. Maar als je dit betrekt op een werkelijke situatie zal het vast iets zijn als dat de oudere mensen nu de ‘lol’ van jongeren hebben tegengehouden in de corona periode, omdat we nu allemaal voor de kwetsbaren in lockdown gingen.
Nu zou het dan echt een taboe zijn geweest om te zeggen laat hun maar aan hun lot over. 

  1. Bedoeling

 Ik denk dat er een boodschap achter zit dat elk verhaal twee kanten heeft. In het verhaal van Romeijn zie je dit heel mooi door Hava en haar moeder, die dus allebei een totaal andere mening hebben over de ziekte waar Hava mee moet leven. En aanvankelijk zou je voor de standpunten van de moeder van Hava gaan, want je moet zorgen voor de zwakken. Maar als je leest wat Hava denkt en vindt, dan snap je haar ook. 

  1. Geloofwaardigheid

 Het is een geloofwaardig boek, op de ziekte na. Een kleurloos mens is natuurlijk heel ver buiten de realiteit. 

  1. Originaliteit

Ik vind het een heel origineel verhaal, vooral hoe het eindigd. Je verwacht op het laatst echt niet meer dat ze blijft leven. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Concept M door Aafke Romeijn"