Close-up door Esther Verhoef

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Close-up
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo | 2768 woorden
  • 29 januari 2016
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
3 keer beoordeeld

Boekcover Close-up
Shadow
Close-up door Esther Verhoef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Inleiding

Ik heb al eerder een boek van Esther Verhoef gelezen, deja-vu en hier ook een boekverslag van gemaakt. Dat boek vond ik erg leuk. --- heeft mij dit boek van Esther Verhoef aangeraden, omdat wij dezelfde smaak qua boeken hebben, en zij dit boek al gelezen had. Toevallig had ze dit boek zelf ook, dus mocht ik het van haar lenen. Het leek me een leuk en spannend boek, omdat het een thriller is en daar hou ik van.

Bronvermelding: Mezelf

Samenvatting

Verhaallijn 1
Margot Heijne is een 32-jarige vrouw en heeft een nieuw appartement in ’s-Hertogenbosch gekocht. Ze heeft zeven jaar samengewoond met haar vriend John tot ze erachter kwam dat hij een affaire had met een andere vrouw. Margot is hier nogal depressief over, ze vindt het eigenlijk totaal niet leuk dat ze uit elkaar zijn. Ze denkt steeds terug aan de tijd met John. Margot is adviseur bij een meubilairbedrijf en heeft een maand verlof gekregen om over haar scheiding heen te komen.Ze zou met een vrouwelijke collega van het werk naar Londen gaan maar die zegt op het laatste moment af. Ze besluit alleen naar Londen te gaan. In het vliegtuig ontmoet ze een man, Leon Wagner. Hij gaat ook naar Londen en geeft haar zijn nummer. Eenmaal in Londen aangekomen zit ze in een afschuwelijk hotel en voelt zich met de minuut ongelukkiger. Ze gaat een pub in, drinkt een paar wijntjes en belt Leon dan. Die wil wel wat met haar gaan eten die avond. Ze spreken af en de rest van de week blijft ze bij Leon in het hotel. Hij vertelt over zijn werk, hij is een kunstfotograaf en wil een naakt reportage van haar maken. Margot twijfelt hier over omdat ze niet de dunste is. Ze heeft maat 44. Leon geeft Margot een mooi zelfbeeld en sindsdien kijkt ze niet meer met afschuw naar haar eigen naakte lichaam. Eenmaal terug in Nederland krijgt ze gelukkig weer contact met Leon. Ze krijgen een heftige liefdesrelatie en Margot geeft haar ‘saaie’ leven op voor een nieuw en spannend leven met Leon. Af en toe twijfelt Margot over Leon. Ze lijkt erg veel op de ex vriendin van Leon, die zelfmoord heeft gepleegd. Waar je ook aan kunt twijfelen. Soms is Margot bang dat Leon slecht is. Steeds meer twijfels komen en wanneer ze ruzie met Leon krijgt op een feestje over haar ex John reageert Leon ontzettend jaloers en Margot vind dit belachelijk, Leon loopt boos weg. Margot komt niet thuis en gaat met John mee naar huis, midden in de nacht gaat ze toch weg, want het voelt niet goed. De volgende dag krijgt ze het nieuws dat John die nacht vermoord is door een nog onbekende dader. Wat anders te denken dan dat Leon de moordenaar is? Wanneer Margot naar haar eigen huis gaat wordt ze opgewacht door de echte moordenaar en dit blijkt manager van Leon te zijn Richard. Hij heeft ook Edith en John vermoord. Gelukkig overleeft Margot de aanslag op haar leven en kan ze in haar ziekenhuisbed de moordenaar noemen. Leon is dol gelukkig dat hij bij Margot wel op tijd is gekomen.


Verhaallijn 2
Het vetgedrukte deel in het boek is geschreven door de moordenaar. Allereerst beschrijft hij de moord op de ex van Leon, Edith. Vervolgens laat hij weten dat hij weer zin heeft om te moorden en gaat hij op zoek naar een nieuw slachtoffer.


Zijn nieuwe doelwit is Margot Heijne. Hij doet onderzoek naar haar levensstijl en wacht het goede moment af om haar te vermoorden. Dit moment maakt hij zelf als hij vindt dat het te lang duurt. Hij maakt Margot emotioneel een wrak door haar ex John te vermoorden. Dit geeft hem alle kans om vervolgens haar van kant te maken. 
Hij wacht haar op in haar kamer en vermoord haar dan, denk hij. Als hij de ambulances ziet komen omdat Leon toevallig langskwam hoopt hij dat ze rustig wegrijden. Maar met loeiende sirenes wordt Margot afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij heeft gefaald. Aan het eind blijkt de ik – persoon de moordenaar Richard te zijn.

Personages

De hoofdpersonen in het boek zijn Richard en Margot Heijne, ze zijn de hoofdpersonen omdat je mee leest met hun gedachten en gevoelens. Ook veranderen ze allebei in de loop van het boek. Zo verandert Margot haar hele leefstijl, ze verandert van baan, gaat op zichzelf wonen, krijgt een nieuwe vriend, maakt nieuwe vrienden enz. En richard die raakt een de controle over zijn gedachtes kwijt en pleegt sneller en geraffineerder moorden.

 

Margot Heijne heeft 7 jaar lang een relatie gehad met John en is gescheiden. Ze heeft een broer en twee ouders. Ze heeft rood haar en twee verschillende kleuren ogen, ze heeft heel lang bij een meubel advies zaak gewerkt maar sinds ze Leon heeft ontmoet in London werkt ze als interieur stylist. Margot is 32 jaar en zeker een Round character omdat ze heel erg verandert in het boek. Ze verandert heel erg wanneer ze Leon ontmoet.

Richard is een seriemoordenaar, hij heeft niet alles op een rijtje en in het boek lees je mee met zijn gedachtes. Hij vindt het heerlijk om iemand te vermoorden maar denkt meestal wel goed na over hoe die een moord pleegt, zodat hij niet gepakt kan worden. Richard komt over als een hele vriendelijke man en is beste vrienden met Leon. Door Leon kennen Margot en Richard elkaar ook. Richard heeft Leons vorige vriendin Edith vermoord en de ex vriend van Margot, John. Later probeert Richard ook Margot te vermoorden, maar Margot overleefd het, omdat ze gevonden wordt door Leon en dan verteld ze dat Richard de dader is.

 

Een paar bij figuren zijn;

Debby een vriendin van Leon, ze is biseksueel en heeft een kind samen met Richard. Ze komt heel aardig over, maar kan ook heel bot zijn.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Leon Wagner is kunstfotograaf en heeft bijna elke week wel een opdracht waarvoor die vaak naar het buitenland moet. Hij is een heel rustig type, maar kan snel jaloers worden. Hij is best bekend en staat zo nu en dan ergens in de krant. Hij vindt het niet leuk gefotografeerd te worden. Zelf probeert die altijd wanneer die foto’s maakt daar ook de emoties van de persoon in vast te leggen, hij zegt altijd dat die eigenlijk een stukje leven van iemand steelt en in een foto vast legt.

Bronvermelding: Mezelf en het boek

Thema & motieven

Het thema van het verhaal is de verandering van Margot. De verhaallaag is, Margot ontmoet een nieuwe man, Leon, ze raken verliefd. De vriend van Leon, Richard blijkt een moordenaar te zijn en wil Margot vermoorden.Thematische laag: De bedoeling van de schrijfster is denk ik dat wanneer je vast zit met je leven je het eens over de andere boeg moet gooien, maar dat je wel moet opletten met mensen die je niet kent. Je kan niet zo maar iedereen vertrouwen. De motieven zijn: verandering, geweld en iefde. Ik denk dat er ook een leidmotief in het verhaal zit en dat is verandering, want daar draait eigenlijk het hele verhaal om.  

Bronvermelding: Mezelf

Genre

Dit boek is een literaire thriller  en dat staat ook op de voorkant. Het verhaal is een realistische fictie met als doel te amuseren door spanning. Het is realistisch, omdat het verhaal ook in het echt gebeurt zou kunnen zijn. Het gaat allemaal wel wat snel in het boek en er gebeuren veel dingen tegelijk. Zo ontmoet Margot een nieuwe liefde in London en blijkt zijn ex-vriendin precies op haar te lijken. Ook is zijn vriend Richard een moordenaar. Toch zou het allemaal echt gebeurt kunnen zijn. Er zijn ook veel spannende situaties in het boek, je wil graag weten wie de moordenaar is. En hoe het afloopt met Margot.

Bronvermelding: Mezelf en de kast van het boek Verstrikt

Tijd & Bouw

Het verhaal speelt zich in het nu af, er worden geen jaartallen genoemd maar er zijn wel vliegtuigen en andere moderne dingen. De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer 4 weken, omdat aan het einde van het verhaal een verpleegster zegt dat Lara pas 4 weken aan de beademing ligt en die morgen al wordt stop gezet, wat echter niet gebeurt. De verteltijd van het verhaal is ongeveer 2 uur, 270 bladzijden. Er wordt veel tijd beschreven, dus ongeveer zo’n 4 weken en er zijn ook flashbacks bijvoorbeeld Lara die zich steeds meer van het ongeluk kan herinneren. Het verhaal is heel gedetailleerd beschreven en dus showing, zo wordt zelfs beschreven wat voor een pillen Maud en Lara kregen en wat voor een effect deze hebben. Het verhaal staat in chronologische volgorde, zo valt eerst Lara in het water, ligt ze daarna in coma en vervolgens ontwaakt ze uit haar coma en moet ze revalideren.

Beginsituatie -> Lara ligt in coma, Maud is erg verdrietig

Ontstaan van het probleem -> Lara krijgt steeds meer herinneringen en Maud wordt achtervolgt door een man.

Steeds meer moeilijkheden -> Lara weet dat het geen ongeluk is, Maud ook.

Dieptepunt -> Dexter, Arthur en Bobby blijken niet te vertrouwen en proberen Maud te vermoorden

Langzame verbetering -> David belt 112 en Maud wordt gered, Lara ontwaakt uit haar coma.

Slot -> Dexter, Arthur en Bobby wachten hun straf af, Maud en Lara zijn weer vriendinnen, Lara is aan het revalideren.

Bronvermelding: Mezelf en http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/31/einde-lijkt-nabij-voor-hyves-tmg-wil-geruchten-niet-bevestigen/

Spanning

Je leest over de moord op -> Gevaarlijke omgeving.

Maud is in Dexters huis, kan zich niet bewegen en er wordt een plan bedacht om haar te vermoorden -> gevaarlijk omgeving en situatie.

Je vermoedt in het begin dat Lara’s ongeluk geen ongeluk was en wil weten wat er gebeurt is -> vermoedens.

Wanneer Maud ineens de stem van David hoort, terwijl ze aan het dood gaan is denk je dat ze gered is, maar dan gaat het verhaal weer over naar de verhaallijn van Lara -> uitstellen.

Je denkt dat Maud samen met Dexter naar de politie gaat om te vertellen wat ze weet over die nacht bij de prinsengracht maar in plaats van de ze samen naar de politie gaan wil Dexter haar vermoorden -> onverwachte wending.

Er is globale spanning, je wil de hele tijd weten hoe het met Lara afloopt en wat er die nacht gebeurt is.

Er is ook lokale spanning, zo wil je bijvoorbeeld weten wat Maud de nacht van Lara’s ongeluk bij de Prinsengracht deed.

Het hele boek is eigenlijk op het verleden gericht, je wilt weten wat er die nacht bij de Prinsengracht is gebeurt maar tegelijkertijd weet je dat aan het einde van het boek al en wil je dan alleen nog maar weten hoe het afloopt.

Er is veel psychologische spanning omdat je de gedachten en gevoelens van Maud en Lara te weten komt en dus ook met ze meeleeft.

Bronvermelding: Mezelf

Perspectief

De meervoudige vertelsituatie, ik-vertelsituatie.

Bronvermelding: Mezelf

Ruimte / plaats

Het verhaal speelt zich eerst af in Den Bosch, waar margot woont. Daarna gaat Margot naar London toe en speelt het zich in verschillende hotels en restaurants af, hier leert ze Leon ook kennen. Leon neemt haar later mee naar zijn atelier en zijn huis in Amsterdam. Ook stelt Leon haar voor aan zijn vrienden. Het verhaal speelt zich dan af in de huizen van Leons vrienden, in het restaurant en in de twee verschillende huizen van Leon. Later in het verhaal speelt het zich weer even af in Margots ouderlijk huis en in haar eigen appartement. Daarna op een familiefeest en het eindigt eigenlijk in het huis van Margots ex en bij de politie.

Het verhaal speelt zich eerst af in Den Bosch, waar margot woont. Daarna gaat Margot naar London toe en speelt het zich in verschillende hotels en restaurants af, hier leert ze Leon ook kennen. Leon neemt haar later mee naar zijn atelier en zijn huis in Amsterdam. Ook stelt Leon haar voor aan zijn vrienden. Het verhaal speelt zich dan af in de huizen van Leons vrienden, in het restaurant en in de twee verschillende huizen van Leon. Later in het verhaal speelt het zich weer even af in Margots ouderlijk huis en in haar eigen appartement. Daarna op een familiefeest en het eindigt eigenlijk in het huis van Margots ex en bij de politie.

Bron: Mezelf & http://www.scholieren.com/boekverslag/74750

Beoordeling boek

A – Onderwerp

Het onderwerp van het boek is denk ik je leven veranderen. Het boek gaat er over dat Margot haar hele leven in eens omgooid en zich laat leiden door Leon, die ze eigenlijk amper kent. Ik vind het wel een interresant onderwerp, het was niet saai om over te lezen, maar ook niet super spannend. Het ging ook over de moordenaar en hoe hij dacht, ik vond het wel leuk om deze stukken te lezen. Alleen omdat je eigenlijk al de hele tijd dacht te weten wie de moordernaar was, Leon, vond ik het niet zo heel spannend. Tot aan het einde van het boek de moordenaar Richard bleek te zijn.

 

B – Gebeurtenissen

Het verhaal bevat zeker genoeg gebeurtenissen om me te blijven boeien, er gebeurt steeds weer iets onverwachts. Vanwege de spanning lees je het verhaal ook vlot uit. Ik denk dat dit verhaal vooral om de gedachten en gevoelens van de personages gaat, omdat je die ook constant te weten komt. Ik denk dat je hierdoor ook beter kan meeleven met het verhaal. Belangrijke gebeurtenissen vond ik toen Margot haar familie eigenlijk verwaarloosde, maar daar later spijt van kreeg en naar een familie feest ging. Ik had dat eigenlijk niet verwacht. Ik vond het een gekke gebeurtenis dat Richard de moordenaar bleek te zijn, ik snap eigenlijk ook niet helemaal wat hij ermee bedoelde dat hij Leon in zijn macht had. Vooral die laatste gebeurtenis was belangrijk, het was het einde van het boek en maakte veel duidelijk.

 

C – Personages

De hoofdpersonen zijn Richard en Margot, ik vind dat Margot wel helemaal tot leven komt in het verhaal en dat je goed met haar gedachten en gevoelens kan mee lezen. Dit vind ik bij Richard minder, je weet ook niet met wie je mee leest en je krijgt niet veel over hem te weten. De bij figuren worden wel duidelijk beschreven dit maakt het lezen ook een stuk makkelijker en zo leer je ze ook beter kennen. Hierdoor denk je eigenlijk ook de hele tijd dat Leon de moordenaar is door zijn jaloezie, maar uiteindelijk blijkt dit dus helemaal niet zo te zijn. Richard wordt wat minder goed beschreven in verhaallijn 1 en hierdoor verdenk je hem eigenlijk helemaal niet als moordenaar.

D – Bouw

Ik vind dat de bouw van het boek goed is, omdat de gebeurtenissen elkaar logisch opvolgen. Wanneer Margot in haar eentje naar London gaat is het dus ook wel logisch dat ze nieuwe vrienden maakt en hierdoor haar leven kan veranderen. Verhaallijn 2 is er ook goed in verwerkt, je leest niet te veel vooruit dus je blijft alles begrijpen. De verhaallijnen lopen later ook een soort van in elkaar over, omdat dan alles duidelijk wordt. Het einde van verhaallijn 2 had van mij wel beter uitgewerkt gemogen, ik snap niet alles van het einde en van de gedachten van Richard. Zo snap ik bijvoorbeeld niet wat de aanleiding van zijn moorden waren. Ik vond eigenlijk het hele verhaal heel goed uitgewerkt met veel details behalve het einde en dat vind ik jammer.

 

E – Taalgebruik

Ik vond het boek wel goed te lezen, omdat het zo veel details had sloeg ik soms stukken over omdat alles echt heel uitgebreid beschreven werd. Dus dit had wel wat minder gemogen. Verder waren er eigenlijk geen moeilijke woorden dus was het wel makkelijk te begrijpen. Door de vele details had ik wel een laag leestempo, maar het boek bleef wel spannend. Het taalgebruik in het boek past ook goed bij de leeftijd van de personages.

Bronvermelding: Mezelf

Titelverklaring

Ik denk dat het boek Close-Up heet omdat je de gedachten van een moordenaar in close-up te lezen krijgt. Je maakt ook de werelden van mensen met verschillend werk van dichtbij mee, zo is de wereld waar in Leon leeft eigenlijk totaal anders als die waarin Margot leeft. Close-up kan ook te maken hebben met de foto’s die Leon maakt, want hij maakt close-ups van de ogen van mensen of van bepaalde gebeurtenissen in hun leven.

Bronvermelding: Mezelf

Informatie over de schrijfster

Naam & leeftijd:
Esther Verhoef, geboren op 27 September 1968 in ‘s Hertogenbosch

Thuis: 
Esther Verhoef is getrouwd met co-auteur Berry Verhoef en ze hebben samen drie kinderen. Ze wonnen soms in Frankrijk en soms in Nederland.

In de media:

‘Verhoef blijft de standaard voor het genre.’ - BOEK
‘Esther Verhoef hoort duidelijk tot de schrijvende elite in ons land.’ - Algemeen Dagblad
‘De kracht van Verhoefs actiethrillers is zonder twijfel de stijl, die al even hoekig is als de personages. Je snakt naar adem.’ – NRC Handelsblad
‘Verhoef schetst personages die uitstijgen boven de standaard thrillerstereotypen.’ – Barnes & Noble Review

Bronvermelding: http://www.estherverhoef.nl/  http://nl.wikipedia.org/wiki/Esther_Verhoef

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Close-up door Esther Verhoef"