Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Close-up door Esther Verhoef

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Close-up
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2023 woorden
  • 22 december 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
15 keer beoordeeld

Boekcover Close-up
Shadow
Close-up door Esther Verhoef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving:
Eshter Verhoef
Close – Up
Eerste druk april 2007
Omslagontwerp Roald Triebels, Amsterdam
Omslagillustratie Hollandse Hoogte/Nevstock
Foto auteur Merlijn Doomernik

Samenvatting:
Verhaallijn 1
Margot Heijne is een 32-jarige vrouw en heeft een nieuw appartement in ’s-Hertogenbosch gekocht. Ze heeft zeven jaar samengewoond met haar vriend John tot ze erachter kwam dat hij een affaire had met een andere vrouw. Margot is hier nogal depressief over, ze vindt het eigenlijk totaal niet leuk dat ze uit elkaar zijn. Ze denkt steeds terug aan de tijd met John. Margot is adviseur bij een meubilairbedrijf en heeft een maand verlof gekregen om over haar scheiding heen te komen.Ze zou met een vrouwelijke collega van het werk naar Londen gaan maar die zegt op het laatste moment af. Ze besluit alleen naar Londen te gaan. In het vliegtuig ontmoet ze een man, Leon Wagner. Hij gaat ook naar Londen en geeft haar zijn nummer. Eenmaal in Londen aangekomen zit ze in een afschuwelijk hotel en voelt zich met de minuut ongelukkiger. Ze gaat een pub in, drinkt een paar wijntjes en belt Leon dan. Die wil wel wat met haar gaan eten die avond. Ze spreken af en de rest van de week blijft ze bij Leon in het hotel. Hij vertelt over zijn werk, hij is een kunstfotograaf en wil een naakt reportage van haar maken. Margot twijfelt hier over omdat ze niet de dunste is. Ze heeft maat 44. Leon geeft Margot een mooi zelfbeeld en sindsdien kijkt ze niet meer met afschuw naar haar eigen naakte lichaam. Eenmaal terug in Nederland krijgt ze gelukkig weer contact met Leon. Ze krijgen een heftige liefdesrelatie en Margot geeft haar ‘saaie’ leven op voor een nieuw en spannend leven met Leon. Af en toe twijfelt Margot over Leon. Ze lijkt erg veel op de ex vriendin van Leon, die zelfmoord heeft gepleegd. Waar je ook aan kunt twijfelen. Soms is Margot bang dat Leon slecht is. Steeds meer twijfels komen en wanneer ze ruzie met Leon krijgt op een feestje over haar ex John reageert Leon ontzettend jaloers en Margot vind dit belachelijk, Leon loopt boos weg. Margot komt niet thuis en gaat met John mee naar huis, midden in de nacht gaat ze toch weg, want het voelt niet goed. De volgende dag krijgt ze het nieuws dat John die nacht vermoord is door een nog onbekende dader. Wat anders te denken dan dat Leon de moordenaar is? Wanneer Margot naar haar eigen huis gaat wordt ze opgewacht door de echte moordenaar en dit blijkt manager van Leon te zijn Richard. Hij heeft ook Edith en John vermoord. Gelukkig overleeft Margot de aanslag op haar leven en kan ze in haar ziekenhuisbed de moordenaar noemen. Leon is dol gelukkig dat hij bij Margot wel op tijd is gekomen.

Verhaallijn 2

Het vetgedrukte deel in het boek is geschreven door de moordenaar. Allereerst beschrijft hij de moord op de ex van Leon, Edith. Vervolgens laat hij weten dat hij weer zin heeft om te moorden en gaat hij op zoek naar een nieuw slachtoffer.
Zijn nieuwe doelwit is Margot Heijne. Hij doet onderzoek naar haar levensstijl en wacht het goede moment af om haar te vermoorden. Dit moment maakt hij zelf als hij vindt dat het te lang duurt. Hij maakt Margot emotioneel een wrak door haar ex John te vermoorden. Dit geeft hem alle kans om vervolgens haar van kant te maken.
Hij wacht haar op in haar kamer en vermoord haar dan, denk hij. Als hij de ambulances ziet komen omdat Leon toevallig langskwam hoopt hij dat ze rustig wegrijden. Maar met loeiende sirenes wordt Margot afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij heeft gefaald. Aan het eind blijkt de ik – persoon de moordenaar Richard te zijn.

Thema:
Het thema van het boek ‘’close up’’ is je hele leven veranderen en over een andere boeg gooien. De hoofdpersoon Margot verandert haar hele leven, als zij scheidt van haar vriend John waren ze jaren mee samen heeft gewoond. Zij hadden daar een saai leventje. Als je plots in haar eentje een weekend weg gaat naar Engeland komt ze daar Leon tegen. Hij maakt van het leven Margot iets spannends en leuk. Doordat Margot Leon, ontmoet gooit Margot haar vertrouwde leventje weg en begint ze een compleet nieuw leven. Subthema’s kun je zeggen; wie heeft het gedaan, want in het boek ben je ook constant bezig wie de man/vrouw achter de stukjes tussen het leven van Margot is.

Idee:
De idee achter dit verhaal is; dat je na een scheiding of iets anders ergs in je leven, altijd je leven over een andere boeg kan gooien. Dat je niet altijd vast moet zitten aan het verleden, maar dat je ook kunt leven in de toekomst. In het verhaal is het zo dat Margot weg is gegaan bij John, maar er nog constant aan denkt, als ze Leon ontmoet gaat ze niet meer denken aan het verleden, maar leeft ze in de toekomst. Ze stopt met haar vertrouwde werk, gaat in de drukke stad leven.

Titelverklaring:
“Close-up” is een titel die afkomstig is uit de fotowereld. Het is een opname van dichtbij. De nieuwe vriend van Margot is de kunstfotograaf Leon Wagner die series foto’s maakt die ook van zeer dichtbij zijn genomen en die het thema “pijn”verwoorden. Op een van die foto’s is een look-a-like van Margot te zijn. Op
blz. 162 wordt de term “close-up”letterlijk gebruikt. Margot ziet een kleurenfoto in close-up van de vorige door zelfmoord omgekomen vriendin van Leon Wagner, Edith. Maar close-up”betekent natuurlijk ook een soort afsluiten van. Dat geldt in het bijzonder voor Margot, die zich moet leren ontdekken in een wereld die haar aanvankelijk niet zo welgezind is: een familie die ze ontgroeid is, een ex-lover die haar bedrogen heeft. Dan komt ze in aanraking met Leon en hoe bizar sommige
dingen ook lijken: Leon geeft haar wel een nieuwe richting in haar leven.


Personages:
Hoofdpersoon: Margot Heijne:
Margot is een Round – Character, omdat zij in het boek een zeer duidelijke verandering ondergaat. Van een terugdenkend aan het verleden en in een schulp gekropen personage wordt ze een in de toekomstdenkende opvallend personage. Tot ze Leon ontmoet is Margot iemand die constant aan haar tijd met haar ex denkt. Ze is constant verdrietig en denkt dat ze niet mooi is. Als ze Leon ontmoet begint Leon haar uit haar schulp te krijgen. Hij vertelt haar hoe mooi ze is en langzamerhand durft ze veel meer en doet ze dingen die ze nooit eerder zou hebben gedaan. Doordat Leon haar op haar gemak stelt. Citaat: Focus, Margot, Focus fluistert hij. Maar als er iemand. Zijn mond krult zich in een glimlach. Dan zijn ze meteen weer weg. Ze zijn wel wat gewend hier.
Bijpersonen:
Leon:
Leon is een Flat – Character hij ondergaat in het boek geen duidelijke verandering. Hij is de persoon die Margot ontmoet in het vliegtuig naar Londen. Leon is al vanaf het begin geïnteresseerd in Margot. Hij is geïnteresseerd, omdat zijn vriendin die ‘’zelfmoord’’ heeft gepleegd er precies zo uitziet als Margot. Aan het eind van het boek blijkt dat de vriendin van Leon is vermoord. Leon is kunstfotograaf en hij laat Margot inzien dat ze een veel beter iemand is en dat ze net zo kan zijn zoals ze wil. Hij geeft haar dus eigenlijk een beter zelfbeeld. Leon is zorgzaam, avontuurlijk. Citaat: Leon kijkt rond met zijn handen in zijn jaszakken. Naar de douche, het plafond, het bed, het openstaande raam. Oké zegt hij, zonder me aan te kijken. Hier ga jij dus niet slapen. Ik zou hier mijn hond nog niet in opsluiten.
Richard:
Richard is de persoon van het verhaal tussen het hoofdverhaal in. Hij is de moordenaar van de vriendin van Leon. Waarvan iedereen dacht dat ze zelfmoord heeft gepleegd, maar in feite is dat dus niet zo. Richard heeft haar vermoord. In het begin lees je wat hij van plan is, dat hij van plan is om een nieuwe moord te plegen. Hij is heel perfectionistisch, moordlustig en gevaarlijk. Aan het eind van het boek wil hij Margot ook vermoorden, maar dat mislukt, omdat Leon net op tijd komt. In het ziekenhuis wanneer Margot bij komt verteld ze wie dit haar heeft aangedaan; Richard. Citaat: Ik kwam op de grond terecht. Ik heb gevochten, heel hard gevochten. Maar het was zinloos. Hij was sterker. Hij! Het was…het was.. Richard fluister ik. Het was Richard.

Opbouw:
Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het gaat gewoon zoals in het echte leven. Er zitten af en toe wel flashbacks in. Deze flashbacks gaan terug naar het verleden van Margot en dat van Leon en hoe de vriendin van Leon is vermoord. Margot denkt dan bijvoorbeeld terug aan de tijd met John. Leon vertelt wat er gebeurd is met zijn vriendin. Citaat: John wilde niet alleen geen kinderen, hij wilde ook nooit meer trouwen. Daar zag ik geen probleem in. Mijn hoofd stond niet naar baby’s, en trouwen vond ik ouderwets. Dat was iets wat je ouder deden. Samenwonen was prima. Ik was gelukkig, John was gelukkig. Zo zou het altijd blijven.


Perspectief:

Het verhaal is verteld in de personale ik – persoon, dat is Margot Heijne. Het is personale ik – persoon, omdat je precies weet hoe Margot zich voelt en wat ze doet. In het tweede verhaal is de personale ik – persoon Richard. Citaat: Ik voel me rozig en gelukkig en ik wil dit gevoel langer vasthouden, maar ik weet dat ik hier niet eeuwig kan blijven zitten. Mijn hotel terugvinden wordt op zich al een hachelijk onderneming, omdat ik me niet meer kan herinneren hoe ik hier terecht ben gekomen.
Citaat (Richard) : Ik keek ernaar uit, voelde me als een kind dat in de rij stond voor de achtbaan. Steeds een stapje vooruit, steeds dichterbij. De toenemende opwinding, die zijn hoogtepunt bereikte op de avond dat alles als een perfect passende puzzel in elkaar viel.

Tijd:
Het verhaal speelt zich nu af, omdat er vliegtuigen zijn. Leon is kunstfotograaf en neemt dit keer naaktfoto’s, dat werd vroeger nog niet zo vaak gedaan en nu veel meer. Margot doet het bijna zonder twijfel, dus daarom kan je in feite ook wel nagaan dat het verhaal zich nu afspeelt, want nu is naaktfoto’s niet iets wat je niet ziet.

Ruimte:
Het speelt zich af in Den Bosch, het vertrouwelijke Brabantse plaats, waar Margot nog een beetje in de buurt is van haar Familie. Ze valt erg vaak terug op haar Familie en wil vooral een beetje doen zoals ze altijd al deed. Tot dat ze Leon ontmoet en ze naar de ‘’grote’’ stad gaat Amsterdam. Hier begint ze een compleet ander leven en verandert ze volkomen van alles. Ze gaat niet vaak meer naar haar familie wat die zijn nu verder weg.

Symboliek:
Roken à ongelukkig zijn, Margot rookt ze valt vaak terug op haar verleden en denkt te vaak terug aan haar tijd met John.
Tegenstrijdige kleuren in haar huis à Zo kun je zien dat Margot worstelt met wie of wat ze wil zijn.
Amsterdam à grote verandering
Brabant à Klein maar fijn, vertrouwelijk.
Fotograaf à Wild leven.

Eigen mening:
Ik vind het boek origineel, door de manier van schrijven van Esther Verhoef. Ze beschrijft alles zo mysterieus en zo spannend. Dat je het boek gewoon zo snel wilt uitlezen, omdat je gewoon niet kunt stoppen. Hoe Esther Verhoef schrijft is gewoon zo goed, want ze vertelt niet meteen alles, maar houdt constant dingen achter zodat het verhaal steeds spannender wordt. Het boek vind ik niet Relevant voor nu, omdat je niet vaak zal tegen komen dat twee mensen precies op elkaar lijken en dat één man met één relatie heeft gehad, en die wordt vermoord en dat hij dan precies z’n vrouw tegenkomt. Dat zal niet vaak voorkomen. Dat er dan ook nog een moordenaar stookt tussen die twee mensen wordt het nog onwaarschijnlijker door. Dus ik vind het verhaal niet relevant voor nu. Het boek in het algemeen vind ik heel leuk en spannend. Ik vind dit echt een aanrader voor alle andere scholieren, want het is gewoon een super leuk boek. Daarom geef ik het boek een 8!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Close-up door Esther Verhoef"