Chatroom door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • vmbo | 1345 woorden
  • 31 oktober 2009
  • 262 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 262 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
327
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd)

Boekcover Chatroom
Shadow
Chatroom door Helen Vreeswijk
Shadow
Voorwoord:
In dit boekverslag heb ik geprobeerd een beeld te geven van het niet te kunnen vertrouwen van internet contacten. Dit heb ik gedaan door aandacht te besteden aan het inzien hoe het zou zijn als het jou zou gebeuren, als er verkeerde dingen gebeuren met internetcontacten.
Ik denk dat ik door het maken van dit verslag bewuster ben geworden van het feit dat je niet iedereen kan vertrouwen. Ik zie steeds meer in dat je moet uitkijken op het internet en nooit moet afspreken met internet contacten(niet dat ik dat ooit heb gedaan).
Ik heb dit boek gekozen, omdat dit boek me heel leuk leek. Het onderwerp sprak me aan, ik heb ook een aantal andere boeken van Helen Vreeswijk gelezen en die vond ik ook zeer goed, vooral omdat haar boeken ook waar gebeurt zijn en dus heel leerzaam omdat je dan weet wat er gebeurt op deze kleine wereld.

Personages:
Floor Kloostermans: Meisje van 15 jaar oud, zij wordt misbruikt samen met haar vriendin Marcia.
Marcia Janssens: Meisje van 15 jaar oud, zij wordt misbruikt samen met haar vriendin Floor.
Erik: De vriend van Marcia, ze kent hem via internet (chatbox)
Mevrouw & Meneer Kloostermans: Zij zijn de ouders van Floor, ze hebben een eigen Banketbakkerij.
Mevrouw & Meneer Janssens: Zij zijn de ouders van Marcia, ze staan op het punt van scheiden.
Teunis Johannes Moersel: Hij doet zich voor als Hans Groesbeek, de baas van een goedlopend modellenbureau, en zijn doel is op internet meisjes vinden die voor hem uit de kleren gaan en het te verkopen voor veel geld.
Mevrouw Moersel: Ze is de vrouw van Teunis Johannes Moersel maar doet zich voor als Sabrina en model van ‘Hans Groesbeek’ en geeft de meisjes aanwijzingen. Mevrouw Moersel vindt het eigenlijk helemaal niet leuk wat ze doet maar haar man praat haar om door haar veel geld te beloven.

Rob van Buren: Hij is politieagent, en heeft de leiding over de zaak van Marcia en Floor.
Samenvatting:
Marcia en Floor zijn al beste vriendinnen sinds de eerste dag op de middelbare school. Floor Kloosterman is een meisje van 15 jaar oud. Ze geeft niet zoveel om haar uiterlijk, ze is verlegen en stil. Marcia Janssens is ook een meisje van 15. Ze is best ijdel en wil goed voor de dag komen, daardoor vullen ze elkaar perfect aan. Marcia surft vaak rond op het internet en chat vaak met jongens. Ze heeft ook een internetvriendje,Erik waar ze regelmatig mee chat en mee voor de webcam zit. Marcia had met Erik afgesproken in Den Bosh, maar ze vonden het allebei wel leuk om Floor en Fabian, een vriend van Erik die ze willen koppelen aan Floor mee te nemen. Marcia maakte foto’s van Floor en een profielpagina voor haar, zodat Fabian kon kijken en Floor is wat meer aandacht kreeg van de jongens. Alleen waren ze niet helemaal eerlijk en schreven ze op dat Floor 17 was en van motorcrossen hield. Toch heeft Floor er niet veel plezier in. Ze vindt de jongens met wie ze chat maar irritant. Ze zijn er bijna allemaal op uit om Floor uit de kleren te krijgen voor de webcam. Op een gegeven moment krijgt Floor een berichtje van een modellenbureau, Make-it. Ze vertellen dat ze wel interesse in Floor hebben en dat ze wel een keer een afspraak met haar willen maken voor een fotoshoot. Floor vond het in het begin maar niks. Een modellenbureau interesse in haar? Ze kan het bijna niet geloven. Ook Marcia is superblij voor Floor. Ze zou dit ook wel willen. Floor besluit dan toch terug te mailen en ze vertelt dat Marcia graag mee wil doen aan de fotoshoot. Het modellenbureau heeft daar geen problemen mee en Floor en Marcia zijn helemaal door het dolle heen. Na de eerste fotoshoot waren ze helemaal blij en opgelucht omdat het gewoon helemaal te gek was. Al snel kregen ze weer een berichtje van het modellenbureau, waar in stond dat ze een tweede fotoshoot wilden. Toen ze er waren vonden ze het maar raar dat ze steeds meer kleding uit moesten doen maar ze deden het toch, totdat ze naakt zaten en ze niet meer wilden, daarom gingen ze even wat drinken en uitrusten maar dat was niet zo’n slim idee want er werd gedrogeerd. Marcia en Floor zien nog heel even het gezicht van Sabrina en toen waren ze weg. Wat ze daarna pas weer herinnerden was dat ze bij een bushokje werden gevonden door Riet en Geert de Vogel. Een ouder echtpaar dat meteen de politie heeft ingeschakeld. Rob van Buren werd gebeld en werd meteen op de zaak gezet. Hij heeft er ontzettend veel werk aan gehad en er echt nacht werk van gemaakt, zelfs toen de politie het onderzoek stop wilde zetten ging hij door totdat hij de dader had. Na heel veel werk wist hij eindelijk dat het meneer en mevrouw Teunis waren. Meneer en mevrouw Teunis werden opgesloten voor een aantal jaren en de voogd van de kinderen ging voor die tijd naar een ander.
De schrijver:
Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961) is een Nederlands jeugdauteur. Haar boeken worden uitgegeven door de Belgische uitgeverij Manteau. In Nederland worden zij uitgegeven door Unieboek.
Vroeger had Helen Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk op school, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen. Dus begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.
Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van zeven jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jonge volwassenen een grote rol speelt. De misdaadverhalen zijn speciaal voor jongeren geschreven en zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers, drugs en de gevaren van chatten. Helen Vreeswijk hoopt zo jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij.
Reeds verschenen bij Uitgeverij Manteau zijn Chatroom, Overdosis, De stalker en Loverboys.
Helen Vreeswijk is getrouwd, heeft twee dochters en woont in een klein dorpje in Gelderland. Zij geeft ook lezingen op school over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.

Plaats, tijd, perspectief en titel verklaring:
Plaats:
Het verhaal speelt zich af in de Provincie Gelderland in Elst. Het meeste speelt zich af in de huizen van Marcia en Floor en bij hen op school.
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Er zijn mobieltjes, computers en webcams.
Het verhaal speelt zich af rond de zomer, want er komt een paar keer in het verhaal voor dat Floor & Marcia in hun bikini in de tuin gaan liggen.
Het verhaal duurt ong. twee maanden.
Perspectief:
Het is verschillend door wiens ogen je het verhaal leest want soms lees je een stuk door de ogen van Marcia, en dan weer door de ogen van Floor maar ook af en toe door de ogen van Teunis, de politie en de ouders van de twee meisjes.
Je komt over iedereen iets te weten.
Titel verklaring:
De titel van het boek is Chatroom. De titel vind ik goed bij het boek passen, omdat de ellende eigenlijk bij de chatroom begint. Want door de chatroom komen ze in aanraking met “Hans Groesbeek”.
Eigen mening:
Ik vind het één van de leerzaamste boeken die ik heb gelezen,want je leert gewoon wat er gebeurt en dat deze wereld niet altijd zo mooi is als het lijkt. Het is ook een boek dat lekker makkelijk doorleest en je hoeft niet twee keer dezelfde pagina te lezen. Als ik ’s avonds nog even zat te lezen wou ik niet ophouden en ging ik gewoon door tot midden in de nacht, omdat het altijd wel spannend bleef.
Het mooiste van het boek vind ik dat het ook echt is gebeurd en niet zomaar verzonnen is.
Als ik het boek een cijfer zou moeten geven zou het een 9 zijn geweest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik vind dat je dit echt super leuk gedaan hebt.
bravo

11 jaar geleden

D.

D.

Zo, das een net verslag voor VMBO :-)

11 jaar geleden

T.

T.

leuk gedaan. heb hier heel veel aan voor mijn eigen verslag. (:

11 jaar geleden

M.

M.

heel goed gedaan. veel kinderen van het vmbo kunnen dit niet ^^

11 jaar geleden

T.

T.

Knap gedaan!

11 jaar geleden

G.

G.

wauw wat een mooi verslag ik wilde dat ik zoiets kon maken, je hebt het boek echt heel mooi beschreven. en je doet ook nog vmbo-t dan is dit echt super de puper goed. ik ben zo jaloers op je,

11 jaar geleden

C.

C.

OMG ik ben netsooo jalours! dat je dit allemaal kunt echt respect.

10 jaar geleden

N.

N.

echt een goed verslag heb er veel aan gehad voor mijn eigen verslag je hebt het boek echt goed samengevat

10 jaar geleden

W.

W.

wat heb je dat wauwie gedaan!!!

10 jaar geleden

J.

J.

Super mooi geschreven , goed samengevat. Vooral het eerste deel van je samenvatting is echt heel goed gedaan. Ik had ongeveer dezelfde opdracht voor het vak Nederlands en hier heb ik veel inspiratie kunnen uit putten. Dank je wel!

10 jaar geleden

J.

J.

bedankt heb je boekverslag gebruikt en heb gewoon een 9 joeppie

9 jaar geleden

K.

K.

wauw , bedankt echt top.

9 jaar geleden

E.

E.

Prachtig verslag ga hem zeker gebruiken in VWO

8 jaar geleden

S.

S.

Goed verslag, tijdje geleden dat ik dit boek gelezen hebt maar nu is m'n brein weer helemaal opgefrist ;) Goed verslag voor een VMBO'er trouwens.

8 jaar geleden

S.

S.

super cool gemaakt heb veel informatie gebruikt uit je boekverslag

7 jaar geleden

J.

J.

Goed verslag! Het is alleen erg raar dat zo veel mensen in de reacties zeggen dat het knap is voor iemand van het VMBO. Kom op mensen als je op het VMBO zit ben je echt niet dom je hebt misschien moeite met leren maar je kan echt wel een goed boekverslag maken!!

7 jaar geleden

K.

K.

Wauw goed verslagg ?

7 jaar geleden

R.

R.

hooi

5 jaar geleden

Andere verslagen van "Chatroom door Helen Vreeswijk"