Chatroom door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1013 woorden
  • 16 maart 2009
  • 56 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 56 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
327
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd)

Boekcover Chatroom
Shadow
Chatroom door Helen Vreeswijk
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Ik heb dit boek gekozen, omdat dit boek me heel leuk leek. Het onderwerp sprak me aan en ik wist er al wat van af, omdat ik ook al eens een ander boek heb gelezen wat hier wel wat van heeft.
De schrijfster van dit boek is Helen Vreeswijk. Ze is geboren op 1 maart 1961 in Den Haag. Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst. Ze is nu schrijfster van jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
De titel van het boek is Chatroom. De titel vind ik goed bij het boek passen, omdat de ellende eigenlijk bij de chatroom begint. Want door de chatroom komen ze in aanraking met “Hans Groesbeek”.

Het centrale probleem is misbruik. Bij de 2e fotoshoot worden Floor en Marcia misbruikt.
Ik denk dat het genre van dit boek jeugdroman is, omdat het een boek is voor kinderen (vooral meisjes) van 14+.
Het verhaal speelt zich af in Gelderland. Meestal speelt het zich af in de huizen van Floor en Marcia en bij hun op school. Het speelt zich af in deze tijd, want er worden computers, webcams en mobieltjes genoemd.
Zin uit het boek: “Floor zat achter haar computer en las de berichtjes van de mensen die op haar profielsite hadden gereageerd.” (blz. 111)
Het speelt zich af in de zomer, want Marcia gaat een keer in haar bikini in de tuin liggen.
Het verhaal wordt door verschillende mensen verteld. Meestal lees je het verhaal door de ogen van Floor of Marcia. Soms ook door de ogen van de ouders van Floor of de ouders van Marcia. Soms ook door de ogen van de dader of door de ogen van de politie.
Floor is een meisje van 15 jaar oud. Ze geeft niet zoveel om haar uiterlijk, ze is verlegen en stil. Ze wordt misbruikt samen met haar vriendin Marcia.
Marcia is ook een meisje van 15. Ze is best ijdel en wil goed voor de dag komen. Ze wordt samen met Floor misbruikt.

Meneer en mevrouw Kloostermans zijn de ouders van Floor. Ze hebben een banketbakkerij.
Meneer en mevrouw Janssens zijn de ouders van Marcia. Ze staan op het punt om te scheiden.
Erik is de vriend van Marcia. Ze kent hem via een chatroom. Hij komt uit Antwerpen.
Teunis Johannes Moersel is de dader. Hij doet zich voor als Hans Groesbeek. Hij zoekt op internet meisjes die voor hem uit de kleren gaan. Hij maakt er foto’s van en verkoop het op internet.
Mevrouw Moersel is de vrouw van Teunis. Ze doet zich voor als Sabrina. Ze geeft de meisjes aanwijzingen tijdens de fotoshoots. Ze vindt het werk wat ze doet eigenlijk niet leuk maar haar man praat haar om door haar veel geld te beloven.
Rob van Buren is politie agent. Hij heeft de leiding over de zaak van Floor en Marcia.
De schrijfster vind ik niet moeilijk in haar taalgebruik. Soms komen er moeilijke woorden in voor. Maar verder vind ik het heel makkelijk lezen.
Marcia en Floor zijn beste vriendinnen. Marcia zit vaak op chatsites en gaat soms uit de kleren voor jongens. Ze raad het Floor ook aan. Wanneer Floor nog maar net een profielsite heeft aangemaakt, krijgt ze al heel veel reacties. Vooral veel reacties of ze uit de kleren wil gaan voor de webcam. Daar is ze helemaal tegen en ze vindt het niet leuk. Totdat ze een berichtje krijgt van een modellenbureau. Ze vragen haar of ze wil deelnemen aan een fotoshoot in het park volgende week. Floor schrijft een berichtje terug dat ze nog een vriendin heeft die ook graag mee zou willen doen. Floor verteld het aan haar moeder, die vind dat ze er echt voor moet gaan. Samen met haar moeder bekijken ze de site van Make-it, het modellen bureau. In een ruzie met Naomi en haar vriendinnen floept Marcia er ineens uit dat zij voor een fotoshoot zijn gevraagd. Na de fotoshoot krijgen ze te horen dat ze niet geselecteerd zijn. Later krijgt Marcia telefoon met de vraag of ze nog zin hebben in nog een fotoshoot. Ze vertrekken met de trein naar de afgesproken plaats, waar “Sabrina” en “Hans Groesbeek” hun met de auto naar de studio brengt. Ze moeten een bikini aan en de fotograaf vraagt al gouw of ze het bovenstukje uit willen doen. Marcia vind het niet zo erg, en doet alles wat er gevraagd wordt. Floor vertrouwd het niet. Later moeten ze een fotoshoot doen in lingerie. Hans Groesbeek vraagt of ze uit de kleren willen gaan. Marcia doet het meteen. Maar Floor wil niet. Ze wil alleen nog maar naar huis. Sabrina zegt dat een echt model zulk werk ook moet doen. Sabrina stelt voor om een pauze in te lassen. Ze bied hun een drankje aan, niet wetende dat er drugs in zit. Hans zegt later dat het een test was om te kijken hoe ver iedereen durft te gaan. De fotoshoot gaat gewoon verder. Ze worden later bij een bushokje gedumpt, waar ze gevonden worden door een bejaard koppel. Het bejaarde koppel belt de politie. Ze worden al snel afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze allemaal onderzoeken gaan doen. Zo komen ze er bijvoorbeeld achter dat ze drugs gehad hebben. Er wordt een heel onderzoek gedaan. Mensen met wie ze op de chatbox contact hebben gehad worden overhoord op het politie bureau. Na een heel onderzoek komen ze erachter wie de dader is. Hij wordt ook overhoord op het politiebureau.
Later gaat Floor naar een andere school toe. Floor en Marcia zijn later geen vriendinnen meer. Ineens doen Naomi en haar vriendinnen heel aardig tegen Marcia en wordt ze een stuk populairder. Later ontmoet ze Erik in het echt.
Ik vind het een mooi boek, omdat het echt gebeurd is. Je weet dat zoiets wel eens gebeurt met meisjes van je eigen leeftijd en dat het jezelf ook kan overkomen. Daardoor leef je helemaal mee met Floor en Marcia. Aan het einde vond ik het een beetje langdradig worden, daardoor had ik geen zin om het uit te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

supertoll

11 jaar geleden

A.

A.

Goed verslag, maar je vergeet dingen! xxx

10 jaar geleden

I.

I.

ik heb het boek nog niet gelezen, maar het lijkt me een heel leuk, en spannend boek, en ik ga hem ook zeker lezen!

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Chatroom door Helen Vreeswijk"