Ga jij volgend jaar studeren?

Check dan de speciale sjaars-artikelen op Studenten.com en Studententijd de podcast. Voor de beste voorbereiding op je nieuwe leven.

Naar Studenten.com

Algemene gegevens
titel: Chatroom
auteur: Helen Vreeswijk
jaar 1e druk: 2006
gelezen druk: 2e 2007
uitgever: manteu, Brussel.
Titelverklaring:
Chatroom, past goed bij het boek, want daar draait het hele verhaal om.

Personages
Floor Kloostermans: Meisje van 15 jaar oud, zij wordt misbruikt samen met haar vriendin Marcia.
Marcia Janssens: Meisje van 15 jaar oud, zij wordt misbruikt samen met haar vriendin Floor
Erik: De vriend van Marcia, ze kent hem via internet Mevrouw & Meneer Janssens: Zij zijn de ouders van Marcia, ze staan op het punt van scheiden.


Teunis Johannes Moersel: Hij doet zich voor als Hans Groesbeek, de baas van een goedlopend modellenbureau, en zijn doel is op internet meisjes vinden die voor hem uit de kleren gaan en het te verkopen voor veel geld.
Rob van Buren: Hij is politie agent, en heeft de leiding over de zaak van Marcia en Floor.

Plaats
Het verhaal speelt zich af in Gelderland. Er staat geen plaatsnaam in het boek. Het meeste speelt zich af in de huizen van Marcia en Floor en bij hun op school.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Er zijn mobieltjes, computers en webcams.
Het verhaal speelt zich af in de zomer, want er komt een paar keer in het verhaal voor dat Floor & Marcia in hun bikini in de tuin gaan liggen.
Het verhaal duurt ong 2 maanden.

Perspectief
Het is verschillend door wiens ogen je het verhaal leest want soms lees je een stuk door de ogen van Marcia, en dan weer door de ogen van Floor maar ook af en toe door de ogen van Teunis, de politie en de ouders van de 2 meisjes.
Je komt over iedereen iets te weten.Onderwerp
De onderwerpen internet, chatten, vriendschap, misbruik, bedrog en liefde komen aan bod.

Samenvatting
Marcia en Floor zijn al beste vriendinnen sinds de eerste dag op de middelbare school. Marcia is een meisje die veel om haar uiterlijk geeft maar Floor boeit het uiterlijk niet zoveel. Marcia zit ook veel op chatsites en doet ook gewaagde dingen voor de webcam bij jongens, ze raad het Floor aan om ook een profiel aan te maken op een chatsite. Floor heeft zich nog maar net aangemeld of de berichtjes stromen binnen, vooral of ze uit de kleren wil voor de webcam, maar daar is Floor helemaal tegen! Dan opeens krijgt Floor een berichtje van een modellensite die haar wel ziet zitten en ze vragen of ze een over een week tijd heeft voor een fotoshoot in een park. Ze vindt het helemaal geweldig en laat het haar moeder lezen. Haar moeder vindt het ook helemaal geweldig en raadt Floor aan om op zijn afspraak in te gaan. Floor schrijft een bericht terug en verteld dat ze nog een mooie vriendin heeft die ook graag mee zou willen gaan. Floor verteld alles aan Marcia en die is helemaal door het dolle heen! Na die fotoshoot maakten ze weer een afspraak nu in de studio van de fotograaf (Teunis) maar al snel moeten ze in een bikini, en al gauw vraagt de ‘fotograaf’ of ze het bovenstukje uit willen doen terwijl ‘Sabrina’ zegt dat een echt model ook zulk werk moet doen. Al snel heeft Marcia de kleren uit, Floor gaat dit te ver en ze wil weg. Sabrina stelt voor om even een pauze in te lassen en iets te gaan drinken. Marcia en Floor vinden het goed, niet wetende dat er drugs in hun drinken worden gedaan. Ze worden gedrogeerd en allerlei dingen worden op de foto gezet en uiteindelijk worden ze bij een bushalte gedumpt. Ze worden bewusteloos gevonden en onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Rob van Buren moet de zaak oplossen met nog 3 agenten. Na een lang onderzoek word de dader Teunis Johannes Moersel opgepakt voor zijn daden. Maar het is wel te laat, de foto’s zwerven al op het internet rond, maar hij krijgt nooit weer de kans om hetzelfde bij een ander meisje te doen.

Mening
Ik vond het een mooi boek want het is heel veel realistisch, want je weet dat zoiets wel eens gebeurd met kinderen van je eigen leeftijd. Daardoor leef je helemaal mee met de personen uit het boek, en het is heel mooi geschreven omdat het niet steeds over 1 persoon gaat. De boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

kan iemand mij overwegigen geven van het boek chatroom ? zo snel mogelijk

8 jaar geleden

M.

M.

nee dat kan niet

4 jaar geleden