Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De bende van de bokkenrijders door Ton van Reen

Beoordeling 3.8
Foto van Miranda
Boekcover De bende van de bokkenrijders
Shadow
  • Boekverslag door Miranda
  • 5e klas havo | 1374 woorden
  • 14 maart 2017
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
33 keer beoordeeld

Boekcover De bende van de bokkenrijders
Shadow
De bende van de bokkenrijders door Ton van Reen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel van de roman: De Bende van de Bokkenrijders
Schrijver: Ton van Reen
Jaar van eerste uitgave: 2003
aantal pagina’s: 604

Beantwoord elke vraag in het bijbehorende kader

1.     Verwachting en eerste reactie

Een vriendin van mij had dit boek gelezen en raadde mij deze aan. Veel boeken vind zij niet altijd interessant, dus deze moest wel goed zijn als ze mij dit boek aanraadde.

2.     Beknopte samenvatting en analyse

De bende van de bokkenrijders speelt zich af in de tweede helft van de 18e eeuw, in de buurt van Limburg. Het verhaal gaat over Mathijs Stevens, die leerling chirurgijn is en in dienst is van Joseph Kirchhoffs. Joseph Kirhoffs blijkt, naast het feit dat hij een dokter is, ook de leider van de bende van de bokkenrijders te zijn. Dit is een bende die steelt van de rijken en geeft aan de armen, zoals in Robin Hood. Zo raakt Matthijs bij deze bende betrokken. Niemand weet wie bij de bende van de bokkenrijders hoort, omdat ze erg gevreesd worden door de rijken. Omdat ze nooit gezien worden, ontstaan er volksverhalen, dat de Bokkenrijders een pact met de duivel hebben en dat ze rondvliegen op vliegende bokken. Daar is de naam ontstaan. Een afspraak van de bende is dat je niet op eigen houtje dingen mag ondernemen. Witte Peter, een lid, doet dat wel. Hij steelt een keer op klaarlichte dag paarden, maar wordt opgepakt door Oostenrijkse soldaten. Die voeren hem mee naar het kasteel van de Oostenrijkers.

De bende weet er snel van af dat Witte Peter is gepakt. Ze proberen hem zo snel mogelijk vrij te krijgen, zodat hij niet verraadt wie in de bende van de bokkenrijders zit. Ze proberen een aanval op de burcht, maar die mislukt. Veel bokkenrijders worden vermoord of opgepakt. Degenen die worden opgepakt, worden door de Oostenrijkers gemarteld. Door dat martelen worden er namen van bokkenrijders verteld. Die bokkenrijders worden dan ook weer opgepakt en ook gemarteld. Omdat Matthijs leerling chirurgijn is, moet hij de gemartelde mensen regelmatig verzorgen. Van de gemartelde mensen komt hij te weten dat de Oostenrijkers ongeveer weten waar de geheime schuilplaats van de bokkenrijders is.

Matthijs gaat er zo snel mogelijk naar toe, omdat daar ook de veroverde schatten liggen opgeslagen. Het lukt maar net om nog een beeldje en een paar muntstukken te pakken, voordat de Oostenrijkers de schuilplaats vinden. Doordat ook de leider van de bokkenrijders, dokter Kirchhoffs, wordt verraden, komen er wat problemen bij de bokkenrijders. De een wil met harde hand de buurt terroriseren, de ander wil vluchten. Velen vluchten en er worden ook veel branden aangestoken. Vlak nadat dokter Kirchhoffs wordt opgehangen, komt Matthijs erachter dat ook hij is verraden. Hij besluit om naar Amerika te vluchten, waar een grote revolutie plaatsvond onder leiding van Generaal Washington en Alexander Hamilton. Door vele mensen wordt hij geholpen naar de boot. Maar uiteindelijk neemt hij de verkeerde boot. Niet die naar Amerika, maar die naar Afrika. Er wordt niet verteld wat er daar met hem gebeurt, het boek eindigt hier.

3.     De analyse.

Naam roman: De bende van de Bokkenrijders                                             schrijver: Ton van Reen

Tijd

Tussen 1750 en 1800, tijdens de Amerikaanse Revolutie. Er is niet duidelijk hoeveel tijd er voorbijgaat in het verhaal. Het verhaal wordt compleet chronologisch verteld, wat het een makkelijk boek maakt om te lezen.

Ruimte

Het grootse gedeelte speelt zich af in Limburg, hoewel de hoofdpersoon, Matthijs, ervan droomt om ver weg te gaan.

Personages

De hoofdpersoon is Matthijs Stevens, een 16-jarige boerenjongen. Hij heeft het geluk gehad dat zijn vader kon lezen en schrijven en hem dat geleerd heeft voor zijn vader stierf. Daardoor kon hij in de leer bij de tweede hoofdpersoon, een chirurgijn genaamd Joseph Kirchoffs. Hij is de bendeleider van de Bokkenrijders. Er wordt verder weinig over de personages verteld.

Handeling:

Het belangrijkste thema van dit boek is de hoeveelheid invloed dat een omgeving heeft op het opgroeien van een kind. Verdere thema’s zijn arm en rijk, angst en verlies van ouders.

Perspectief:

Het verhaal is onbetrouwbaar, omdat de schrijver zelf niet in die tijd heeft geleefd. Het verhaal is gebaseerd op de legende van de Bokkenrijders, en al hebben legenden vaak een kern van waarheid, is er vaak een hoop omheen verzonnen. Achter in het boek wordt wel een korte uitleg gegeven van de historische gebeurtenissen in die tijd. Het verhaal is spannend, en ook al zijn het meer dan 600 pagina’s, heb je het in één zucht uit.

Type boek:

Het is een historische roman, het speelt zich ver in het verleden af.

4.     Eindoordeel en evaluatie

Ik vind dit een goed boek. Het is een bundel van alle vier de boeken uit één serie. Deze boeken kwamen allemaal eerder uit, maar de bundel kwam pas in 2003. Het niveau is niet al te hoog, maar dat maakt het fijner om te lezen. Ik kan me aan de ene kant niet goed identificeren met de hoofdpersoon, want ik leefde niet in die tijd en al helemaal niet in die omgeving. Aan de andere kant kan ik dit wel, ik kan me inbeelden hoe het geweest zou zijn, de angst om aan de lommelen gehangen te worden als ik bij de bende van de Bokkenrijders zou zitten. Het boek leek ook erg op het Suske en Wiske verhaal van dezelfde titel.

Zoek informatie over de auteur.

van Reen werd in Waalwijk geboren als zoon van een wachtmeester van de Rijkspolitie en was het derde van vijf kinderen. Toen hij drie maanden oud was verhuisde het gezin naar Panningen. Toen hij tien jaar oud was, overleed zijn vader aan een hartziekte. Ton van Reen doorliep de mulo en had verschillende beroepen. In 1968 trouwde hij met Corrie Zelen, met wie hij zich in Heerlen vestigde. Samen met haar zette hij halverwege de jaren '70 een uitgeverij op die zich voornamelijk richtte op Afrikaanse literatuur. In 1984 werd deze uitgeverij echter gesloten, zodat Van Reen zich fulltime met schrijven kon bezighouden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

van Reen werd in Waalwijk geboren als zoon van een wachtmeester van de Rijkspolitie en was het derde van vijf kinderen. Toen hij drie maanden oud was verhuisde het gezin naar Panningen. Toen hij tien jaar oud was, overleed zijn vader aan een hartziekte. Ton van Reen doorliep de mulo en had verschillende beroepen. In 1968 trouwde hij met Corrie Zelen, met wie hij zich in Heerlen vestigde. Samen met haar zette hij halverwege de jaren '70 een uitgeverij op die zich voornamelijk richtte op Afrikaanse literatuur. In 1984 werd deze uitgeverij echter gesloten, zodat Van Reen zich fulltime met schrijven kon bezighouden.

Als journalist, onder meer voor de Volkskrant, reisde Ton van Reen de hele wereld af. In Afrika werd hij getroffen door de armoede en begon hij enkele projecten ter bestrijding van de armoede, waaronder de Stichting Lalibela in Ethiopië, die hij in 1999 samen met zijn zoon David oprichtte.

In 1965 debuteerde hij met zijn gedichtenbundel Voge!s. Vanaf dat jaar schreef Van Reen in totaal 32 luisterspelen voor de radio. Een jaar later verscheen zijn eerste roman: Geen oorlog. Zijn eerste kinderboek, de verhalenbundel De toverring en andere heksenverhalen, kwam in 1985 uit. Hij schreef meer dan vijftig boeken: romans, verhalen, reisverslagen, gedichten en jeugdboeken. Bekend zijn de vier jeugdboeken over de Bokkenrijders: Ontsnapt aan de galg (1986), Vurige ruiters (1989), De gesel van het zwarte goud (1992) en Het loon van de duivel (1994). Deze boeken zijn in 1994 verfilmd tot de televisieserie De Legende van de Bokkenrijders.

Zijn œuvre voor de volwassen lezer speelt zich af in Noord-Limburg, de streek waar Van Reen opgroeide. Zijn schildering van het naoorlogse dorpsleven en katholicisme is een equivalent van wat Jan Wolkers en Maarten 't Hart deden voor het strenge en bekrompen protestantisme van hun jeugd; bij Van Reen echter ontbreekt iedere rancune. Bekend zijn onder meer de romans Het winterjaar (1986), Roomse meisjes (1990), Brandende mannen (1997), Gevallen ster (1999), de novelle Thuiskomst (1988) en de verhalenbundel In het donkere zuiden (1988). Deze werken werden in 2005 opgenomen in de verzamelbundel Rijke levens. De laatste grote roman van Ton van Reen in dit genre is Gestolen jeugd (2001), een titel die verwijst naar de ervaringen van enkele jonge mensen gedurende de oorlogsjaren in Limburg en Duitsland. Ook schreef hij het boek Vlucht voor het vuur, dat in 1998 uitkwam.

Van Reen heeft ook non-fictie geschreven, waaronder Klein volk; leven en werken van de kabouter (2002), een verhandeling over kabouters zoals ze voorkomen in de oude streekfolklore van Oost-Brabant en het aangrenzende deel van Limburg.

In 1988 kreeg Van Reen de Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond voor zijn complete œuvre.

REACTIES

M.

M.

Het verhaal komt niet overeen met het boek 'Cel'...

7 jaar geleden

P.

P.

Verkeerde boek?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De bende van de bokkenrijders door Ton van Reen"

Ook geschreven door Miranda