Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Catching fire door Suzanne Collins

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Catching fire
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 937 woorden
  • 14 april 2012
  • 381 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
381 keer beoordeeld

Boekcover Catching fire
Shadow

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena kon komen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldendaad in de aren…

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er …

Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mellark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena kon komen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldendaad in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.

Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie, maar van ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie eigenlijk wel wíl doven…

Catching fire door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Inleiding:
Het boek vlammen is geschreven door Suzanne Collins en het tweede in een serie van tot nu toe drie delen. De uitgever is Van Goor en het is uitgegeven in juni 2011 in? (onbekend) Het is vanuit het Engels door Maria Postema. De oorspronkelijke titel is Catching Fire. Het eerste deel Hunger Games is inmiddels verfilmd. Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik het genre, namelijk fictie, wel vet vind en het neemt je mee in het verhaal.

De belangrijkste persoon in het boek is Katniss Everdeen tevens de ik-persoon in het verhaal. Katniss komt uit district twaalf van de twaalf. Haar vader is vroeg overleden, daardoor kreeg Katniss al heel vroeg veel verantwoordelijkheid. Haar karakter is zeer ingewikkeld, soms is ze ingetogen en soms laat ze zich helemaal gaan, soms luistert ze heel snel en anders is ze eigenwijs en eigenzinnig. Katniss heeft lang bruin haar en bruine ogen. Ze is redelijk groot. Katniss wil bij haar tweede hongerspelen vooral Peeta Mellark in leven houden, het ander belangrijke personage in het boek. Peeta was in het eerste deel van deze serie ook al medetribuut van Katniss in de hongerspelen. Peeta komt uit een rijkere familie dan Katniss maar is in het eerste deel smoorverliefd op Katniss geworden. Peeta heeft korte blonde krullen en blauwe ogen, hij is niet zo groot. Peeta is erg geduldig en is bereid om zich op te offeren en niet lui.

Wanneer de gebeurtenissen zich precies afspelen is onbekend, maar het is wel duidelijk dat het in de toekomst is. Wel wordt in het boek duidelijk gemaakt dat dit jaar de 75e hongerspelen wordt georganiseerd. De vertelde tijd van het boek beslaat ongeveer een jaar. Ik deed er ongeveer vier uur en 30 minuten over om dit boek te lezen.

In het boek komt een korte flashback voor, Katniss denkt dan terug aan de tijd dat ze noch zorgeloos met haar jeugdvriend Gale in de bossen rond het 12e district kon jagen. Een district is een soort van gemeente in Panem, waar Katniss woont.

Het verhaal begint op het moment dat Katniss zich zo langzamerhand klaar moet gaan maken voor de zege toer vanwege de vorige door haar en Peeta gewonnen hongerspelen. Ze denkt dan na over de hongerspelen en hoe het haar leven heeft verandert.

Het verhaal eindigt als de oorlog tegen het Capitool begonnen en ze romantisch met een zieke Gale praat over wat er gaat komen nadat de oorlog tussen het Capitool en de districten is losgebarsten.

De titel slaat op de jurk van Katniss die ze draagt tijdens de zegetoer door het Capitool, de jurk wordt verbrand en vergaat in de vlammen. De titel slaat ook op de listige manier waarmee Katniss & Peeta de vorige hongerspelen hebben gewonnen, door die manier komen veel districten in opstand en is er dus een vuur ontstoken.

Hoe Katniss Peeta in leven kan houden en er tegelijkertijd voor moet zorgen dat ze geen problemen krijgt met het Capitool, want dat zou het einde van Katniss en haar dierbare betekenen.

Als de president van Panem haar persoonlijk komt komt waarschuwen en haar verantwoordelijk stelt voor de onrust in het Capitool, zal Katniss deze onrust moeten sussen of ze kan het wel vergeten. Ze moet iedereen duidelijk maken dat ze echt van Peeta hield en daarom op een niet al te gebruikelijke manier de hongerspelen heeft doorstaan. Ze begint vol goede moed aan de zegetoer, maar dan wordt langzaam duidelijk dat ze de problemen niet gaat kunnen oplossen. Het Capitool heeft dan ook nog besloten om ter eren van de 75e hongerspelen vanuit elk district twee oud-winnaars de Arena in te sturen, een man en een vrouw. Katniss zal dus opnieuw de arena in moeten. In de arena aangekomen ontmoet ze allerlei rare, ooit belangrijke en evolutionaire figuren die haar óf maar al te graag het graf in willen helpen óf haar willen beschermen, omdat zij nog een heel leven voor de boeg heeft. Naarmate er meer doden vallen in de arena zal Katniss zich toch van haar bondgenoten moeten scheiden, want er kan er dit keer écht maar eentje winnen. Uiteindlijk barst een laatste gevech los met haar bondgenoten aan haar zijde, ze moeten het dan opnemen tegen de beroepstributen oud de districten 1 tot en met 3. Als de strijd losbarst gebeurt er van alles , de tegenstanders vallen aan, maar op dat moment ontploft er een gigantische bom in de arena. Zo veel mogelijk tributen worden levend de arena uit gehaald. Eenmaal veilig blijkt, dat vele van de organisatoren van de spelen in het verzet tegen het Capitool zitten, tevens als Katniss haar bondgenoten. Ze vertellen dat zij kosten wat kost zou moeten blijven leven, want zij was volgens hun het boegbeeld van het verzet. Na deze woorden wordt duidelijk dat de strijd nu pas echt losgebarsten is.
Hoe dit afloopt, wordt pas duidelijk in het vervolg: Spotgaai.

Het verhaal vertelt vanuit een “hij-persoon”. Het is geen alwetende verteller, omdat de verteller soms ook vraagtekens zet bij wat er gaat gebeuren.Mijn mening over dit boek is dat het niet teleursteld als je het 1e deel al hebt gelezen, misschien is het zelf beter. Dit boek speelt zich niet zoals het in het 1e deel ook veel buiten de arena af. Doordat Katniss nu beroemd is moet ze meer alert zijn, dat maakt het nog spannender. Het boek is zeker de moeite waard om te lezen en dus een echte aanrader. De stemming in het boek verwisseld snel, daarom leest het ook zo makkelijk. Het gaat je nooit vervelen, en je krijgt zowaar zin om door te lezen.

REACTIES

S.

S.

echt een goed verslag goed duidelijk en ook alle belangrijke punten erin

11 jaar geleden

S.

S.

is dit een C boek?

10 jaar geleden

F.

F.

ja

8 jaar geleden

I.

I.

Ik mis een paar dingen in je samenvatting

7 jaar geleden

D.

D.

Het is geen C boek maar een D boek.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Catching fire door Suzanne Collins"