Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Camera Obscura door Hildebrand

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover Camera Obscura
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 455 woorden
  • 25 mei 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
9 keer beoordeeld

Boekcover Camera Obscura
Shadow
Camera Obscura door  Hildebrand
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelbeschrijving

De titel van deze bundel is ‘Camera obscura’. Dit was een vroege versie van de fotocamera, die alles precies kon vastleggen zoals het is. Dit is wat de schrijver doet bij het realisme: alles precies beschrijven zoals het is.

De titel van het fragment dat ik heb gekozen is ‘Een oude kennis’. Deze titel slaat op de kennis, dr. Deluw, die  de heer Bruis gaat bezoeken. Het is een ‘oude’ kennis omdat hij dr. Deluw al lange tijd niet heeft gezien, en Deluw herkent hem dan ook nauwelijks.

Literatuurhistorische context van het werk

Dit boek is een voorbeeld van het opkomende realisme in Nederland. Een kenmerk van het realisme is dat alles precies wordt vastgelegd zoals het is. Dit merkte ik vooral aan het begin van het fragment: Hildebrand beschrijft precies hoe verschillende soorten mensen zich in de hitte gedragen. “De kerels, die met kroosjes en wijnperen rondwandelden, veegden alle ogenblik ken hun voorhoofden met hun linnen voorschoten af (…)”.

Maar in dit boek is de weergave van de werkelijkheid nog niet helemaal objectief zoals later in het realisme; Hildebrand geeft namelijk als verteller af en toe commentaar op de gebeurtenissen, vaak op een spottende manier: “Dikke mannen en dikke vrouwen van dit wereldrond! Hetzij gij in de laatste jaren uw knieën en voeten nog hebt kunnen zien, of dat gelukkig punt van zelfbeschouwing reeds lang hebt moeten opgeven!”. Dit voorbeeld laat ook zien dat de auteur humor gebruikt in zijn verhalen, iets dat in het realisme veel voorkomt.

Wanneer dr. Deluw klaagt over het feit dat dokters vaak om kleinigheidjes worden geroepen, geeft Hildebrand ook commentaar: “Deze frase nu, is een doktersfrase, die ik meermalen gehoord heb, zonder te begrijpen, waarom een geneesheer reden heeft om het de mensen kwalijk te nemen dat zij hem niet uitsluitend in dodelijke gevallen ontbieden. Moest het niet veeleer de patiënt zijn, die zich beklaagde dat zijn arts hem voor alle wissewasjes een visite aanschreef?”

Dit boek is dan ook een voorbeeld van idealistisch realisme: Hildebrand wilde de lezer iets leren. Mensen konden hun eigen normen en waarden in zijn commentaar herkennen.

Een ander kenmerk van het realisme is dat literatuur de hogere klasse op een alledaagse manier laat zien. Dit komt terug in ´Een oude kennis´: dr. Bruis gaat bij dr. Deluw op bezoek. Dr. Deluw is een dokter die hier wordt beschreven als vader die problemen heeft met zijn drukke kinderen.

 Dit fragment bevat dus veel elementen uit het realisme. Omdat de auteur commentaar geeft op de personages en de gebeurtenissen om de lezer iets te leren, is dit fragment een voorbeeld van idealistisch realisme.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Camera Obscura door Hildebrand"