Buitenspel door Niek Noldas

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2004 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 33 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
100
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Buitenspel
Shadow
Buitenspel door Niek Noldas
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Buitenspel
Auteur: Niek Noldas
Jaar van verschijnen: 1994
Uitgeverij: Zwijsen
Illustraties: Joyce van Oorschot

Titelverklaring:
De titel “Buitenspel” vertelt eigenlijk niet zo veel over het boek en het heeft ook niet echt iets mee te maken met het verhaal. De term buitenspel is misschien gekozen omdat het een voetbalboek is. Tijdens het verhaal verzint ene meneer Grant een plan. De twee elftallen horen niet bij het plan van Grant terwijl het wel over hun gaat. Ze zitten buiten het spel van meneer Grant.

Eerste persoonlijke reactie:
De titel trok me aan, omdat het een voetbal term is en net als alle andere jongens is voetbal mijn favoriete sport. Dus begon ik het boek te lezen met een positieve gedachten in tegenstelling tot negatieve onderwerpen zoals XTC. Later word je meer geboeid met het verhaal, omdat dan eigenlijk pas het onderwerp begint. Ik vind het verhaal van het boek niet echt vergezocht, want het gaat over een Nederlandse voetbalploeg die tegen de Amerikaanse Yanks spelen. Het is een finalewedstrijd die wordt gesaboteerd door de mannen van de sponsor Nectar Plus. Het verhaal vind ik een beetje ongeloofwaardig zoals het Worldvision stadion(over het stadion zal ik later wat meer vertellen) en dat een Amerikaanse ploeg de finale heeft bereikt van een toernooi. Amerikanen zijn nooit goed geweest met voetbal, want zij houden meer van basketbal, rugby, honkbal en hockey. Het is niet echt een ingewikkeld boek, want het is allemaal nog volgbaar. Dat het een open einde heeft, vind ik niet leuk. Als ik dat van te voren wist, weet ik niet of ik het boek dan als nog had gelezen.


Thema:
Het thema van dit boek vind ik: detective en voetbal. Voetbal lijkt mij nogal logisch, omdat er een jeugd wereldkampioenschap aan de gang waarbij twee elftallen tegen elkaar strijden voor de beker. Na de helft van het boek verandert het in detective verhaal. Er gebeuren allemaal geheimzinnige zaken. Er wordt vals gespeeld door sponsor Nectar plus. De man achter al deze zaken is meneer Grant. Er wordt iemand vermoord. De ploegen worden ontvoerd. Coach Gijs gaat op zoek naar antwoorden.

Ruimte / plaats:
Er zijn twee locaties waar het verhaal zich afspeelt. Het grootste deel speelt zich af in het moderne Worldvision stadion zoals op het voetbalveld en in de controlekamer. En een klein deel in de bus op weg naar het stadion en ook later in het verhaal toen de elftallen met de bus werden ontvoerd. Het verhaal speelt zich af in het Verenigde Koninkrijk. Het Worldvision stadion moet voetbalrellen (voetbalvandalisme) voorkomen, daarom is het een zwaar bewaakte dichte stadion. Zelfs de supporters mogen niet in het stadion komen. Zij moeten de wedstrijd vanuit een beeldscherm volgen. Hoe ziet dan de tribunes uit van het stadion zonder supporters? Volgens het boek spelen de ploegen in een soort dichte betonnen doos. Het ziet eruit als een zaalvoetbalveld, maar dan met gras. Overal in het stadion is het vol met camera’s. Er zijn 21 scheidsrechters die de wedstrijd volgen via de beeldschermen. Elke scheids heeft een stemkast waarmee ze hun beslissing uitbrengen over een bepaalde situatie.

Vertelsituatie:
Het verhaal wordt verteld in een personale vorm. Dit komt waarschijnlijk, omdat er niet een echte hoofdpersoon in zit. Die gaan dan vaak met zichzelf praten in hun gedachten. Dat heb je niet in dit boek. Je kunt ook wel zeggen dat het boek in hij- of zijvorm staat.

Tijd:
Er wordt niet verteld wanneer het verhaal zich precies afspeelt. Het speelt ongeveer nu, maar het kan ook 10 jaar geleden zijn, want op het einde van het boek brengt Ruud Gullit (een echt bestaand persoon) een bezoekje. Er wordt gezegd “de man met rastavlechtjes”. De laatste keer dat Ruud Gullit rastavlechtjes had was 7 jaar geleden. Dus het kan nooit nu zijn gebeurt, maar dat hele Worldvision stadion is te geavanceerd voor die tijd, daarom kan het nu of in de toekomst afspelen. De tijdsduur van het verhaal is ongeveer 5 uur. Het speelt dus af in 1 dag. Het verhaal wordt verteld in een chronologische volgorde waar geen flashbacks voorkomen. Er zijn ook geen tijdsprongen in het verhaal.

De belangrijkste personen:
Coach Gijs Bakker: een man van 50 jaar. Hij ziet net zoals zijn leeftijdgenoten uit. Veel rimpels en witgekleurde haar. Hij is coach en trainer van de club FC Vios. Een sportief man die niet zichzelf snel gewonnen geeft. Hij is soort de vader figuur voor de spelers van FC Vios. Hij verschijnt voor het eerst in het boek tijdens het ritje in de bus naar het stadion toe. In het begin is zijn rol niet zo belangrijk, maar na ongeveer de helft van het boek te hebben gelezen wordt hij de belangrijkste persoon van het boek. Hij redt bijna iedereen van het doodgaan en hij is ook diegene dat alles oplost. Hij verandert niet tijdens het verhaal.


Grant: directeur van Nectar Plus(sportdrank). Een dikke Amerikaan die altijd om zichzelf denkt. Hij is een rijke man en hij wilt steeds rijker worden koste wat het kost. Hij is ook erg populair bij het gewone volk, vanwege zijn goede doelen.

Spelers van FC Vios: een team bestaat ongeveer uit 15 man, maar ze worden niet allemaal opgenoemd om de lezer geen verwarringen te geven. Diegene die wel worden opgenoemd zijn:
Peter ’’Pep’’ van der Plas (aanvaller) de aanvoerder van het team.
Erwin ’’Tank’’(middenvelder)wordt zo genoemd omdat hij langs de tegenstander doorraast als een tank.
Kazan Smit (keeper) is jongste van de ploeg en draagt altijd zijn poesje bij zich.
Oscar ’’Bogo’’ Bogaars (Verdediger) is een donker getinte jongen. Zijn ouders zijn afkomstig uit Afrika.
Mario Venetiaan (aanvaller)is een slaapkop met donkere gekrulde haren.

Bijpersonen:
Luuk de bewaker, Paul Golaith de sportscommentaar, Teng werkt voor Grant en Susan Taylor de bediende.

Spanning:
Het boek is wel spannend genoeg, hoewel er wel paar korte stukken zijn zonder spanning zoals de voetbalwedstrijd. Er zijn zat open plekken die het verhaal boeiend houdt. Bijvoorbeeld je wilt steeds weten hoe Gijs al die problemen oplost met maar weinig aanwijzingen en bewijs en ook of FC Vios kampioen zal worden. Er wordt niet gebruik gemaakt van terugblikken en vertragingen. Het gaat gewoon op een chronologische volgorde van gebeurtenissen. Je wordt ook niet op dwaalsporen gestuurd. De auteur heeft eigenlijk niet veel technieken gebruikt. Het ligt meer aan de schrijfwijze. Hij vertelt het spannend.

Korte samenvatting:
Dit boek gaat over een Nederlandse voetbalclub FC Vios die de finale van de wereldkampioenschappen tegen een Amerikaanse club de Yanks speelt. De wedstrijd wordt gespeeld in het Engelse Worldvision stadion Een modern beveiligde stadion. Het is een wedstrijd tussen twee jeugd teams en de twee merken Ultra Drink en Nectar Plus. Ultra Drink is de sponsor van FC Vios en van de Yanks is de sponsor Nectar Plus. De directieleden van Nectar plus vinden dat jongeren vaak de merkdrank drinken van de winnaars. Zij willen alles op alles hun concurrenten uitschakelen ook al vallen er doden. In de wedstrijd zijn geen scheidsrechters en ook geen lijnrechters. Alles wordt gedaan met camera’s. Het besluit wordt wel door de scheidsrechten beslist. In de eerste helft komt FC Vios op voorsprong met 1-0. Daarna maken de Yanks er gelijk spel van: 1-1, waarna FC Vios er nog twee scoort. Het staat 3-1 met de rust. De baas van het bedrijf Nectar Plus, Grant gaat naar de controlekamer naar Teng toe. Teng is een klein, maar slim Chinees mannetje. Grant gaat zijn geheime plan gebruiken. Hij commandeert Teng om het derde band af te spelen. Coach Gijs is gevangen genomen, omdat hij de plannen van Grant wilde dwarsbomen. Nu zit hij vastgebonden in de controlekamer naast Grant en Teng.

De tweede helft is begonnen. De jongens van FC Vios gaan gelijk in de aanval. Een schot van Tank, maar die gaat ver naast het doel. Op het score bord staat er opeens 3-2. De twee teams begrijpen er niks van. Er is niet gescoord door de tegenpartij. Later werd het 3-3 terwijl er weer niet werd gescoord. De mensen juichen wel om de doelpunten, maar zei zien een andere wedstrijd. Een wedstrijd die wordt gespeeld op een andere plek door dubbelgangers van de twee ploegen denken de jongens. Nog maar 23 minuten voordat de wedstrijd eindigt. Ze wilden uit het stadion, maar alle deuren zijn op slot. De bewaker Luuk van meneer Grant houdt de Yanks en FC Vios onder schot. Ze moeten serieus zijn anders word hun trainer doodgeschoten. Ze moeten rustig op het veld blijven wachten totdat de wedstrijd is afgelopen. Na afloop mogen ze ook niet verklikken dat Nectar Plus vals speelt, anders wordt hun trainer Gijs doodgeschoten. Terwijl ze wachten wordt op de andere wedstrijd 3-4. De wedstrijd is officieel afgelopen. De Yanks balen ervan dat ze niet eerlijk hebben gewonnen. Bewaker Luuk zegt voor de duidelijkheid nog een keer dat niemand iets over het vals spelen mag zeggen. De jongens gaan naar de kleedkamer. Luuk houdt een oogje op hun.

Meneer Grant wil alle getuigen doodmaken. Hij schiet Teng dood, in die tussentijd weet Gijs zichzelf te bevrijden. Hij geeft Grant een rake dreun, waardoor Grant tijdje flauwvalt. Gijs gaat even naar Teng die zijn laatste adem uitblaast. Vlak voordat hij sterft fluistert hij nog iets in het oor van trainer Gijs: ‘stop de bus, ongeluk, derde band afspelen.’ Gijs pakt de Mercedes sleutels van Grant en volgt de spelerbus. De bus is al vertrokken met de Yanks en de Vios spelers met de bewaker Luuk. Gijs geeft plankgas. Hij haalt de bus in en zet hem aan de kant. Hierdoor valt Luuk met zijn hoofd ergens tegenaan en valt bewusteloos. Iedereen stapt uit de bus. De politie arresteert Luuk. Gijs gaat dan terug naar het stadion met paar andere agenten. Niemand wilt hem geloven, maar daarna vraagt hij aan Paul om de derde band af te spelen. Dan weten ze wat er aan de hand is. Grant zegt dat hij hier helemaal niks mee te maken heeft. Hij heeft een afstandsbediening en Gijs pakt het in snel van zijn handen. Hij drukt op de knop en iedereen ziet de bus ontploffen. Er was een bom in de bus. Zo wilde Grant van zijn getuigen af. Hij wordt opgepakt door de politie. Daarna besluiten de twee teams een eerlijke wedstrijd te spelen met echte scheidsrechters en lijnrechters.

Mijn mening
Ik vond het een redelijk leuk boek. Het was niet zoals de meeste boeken voorspelbaar. Er gebeurde steeds weer iets verrassends zoals dat Gijs al het problemen oplost. Het onderwerp spreekt mij wel aan, omdat voetbal als achtergrond wordt gebruikt. Als ik een boek lees wil ik graag ook wat van leren, maar van dit boek hoef je dat niet te verwachten. Van het onderwerp vond ik dat het toernooi zelf te weinig aandacht kreeg. Bijvoorbeeld welke tegenstanders FC Vios allemaal heeft verslagen waardoor ze de finaleplaats bereikte. Leuk dat er niet alleen één persoon centraal staat, maar meerdere mensen.

Gebeurtenissen
Het boek bevat genoeg gebeurtenissen om het verhaal interessant te houden. De gebeurtenissen vind ik wel spannend, maar niet echt boeiend zoals de concurrentie van de sponsoren. Het is ook niet zo van dat de gebeurtenissen mij aan het denken zetten.

Personages en opbouw
De personages zijn net echte mensen. Ze zijn niet bijzonder, behalve dan dat ze goed kunnen voetballen. Het meest kom je over de coach en paar spelers te weten. De andere spelers van dat team worden (bijna) niet op genoemd om verwarringen te voorkomen. Er is geen hoofdpersoon in dit boek. Er is wel een tegenspeler en dat is Grant. De bouw van het verhaal vind ik wel goed. Het verhaal is spannend, maar niet boeiend. Het is niet ingewikkeld waardoor het interessanter is om te lezen. Het heeft een open einde, want je weet bijvoorbeeld niet hoe het wedstrijd gaat aflopen en dat vind ik niet zo leuk.

Taalgebruik
Het verhaal vond ik niet lastig om te lezen, omdat het nogal simpel Nederlands is.

Eindoordeel:
Dit boek is wel leuk genoeg, maar ik had meer ervan verwacht zoals meer actie en geweld.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buitenspel door Niek Noldas"