Buitenspel door Evert Hartman

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1732 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1986
Pagina's
172
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Buitenspel
Shadow
Buitenspel door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Buitenspel
Auteur: Evert Hartman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1986

Samenvatting:
Op een dag hoort Floris een gesprek tussen zijn vader en meneer de Jong (een meneer die een kamer in hun huis huurt). Daar hoort hij dat zijn vader mee wil helpen bij een belasting fraude, omdat zijn vader bij een bank werkt moet dat makkelijker lukken.

Een paar dagen later krijgt Floris zijn vader een hartaanval. Hij was alleen thuis omdat zijn moeder en zus met een protestoptocht meedoen. Floris belt meteen een ambulance. Floris zegt tegen zijn vader dat hij vooral moet door hoesten, dat had hij een keer gelezen. De ambulance haalt met veel vertraging door de protestoptocht het ziekenhuis.

Als zijn vader weer een beetje bijkomt in het ziekenhuis geeft zijn vader hem een brief waar de hele fraude in staat en die moet Floris aan de bankdirecteur geven. Hij fietst er in volle vaart heen maar als hij een pest jongen uit zijn klas ziet neemt hij een omweg. Op die weg komt een busje hem inhalen, het busje gaat aan de kant van de weg staan met pech. Als Floris wil helpen wordt hij de auto ingegooid.


Ze nemen hem de volgende dag mee in een auto ergens anders heen. Floris vraagt zich af of ze hem wel laten leven. Hij heeft een stuk glas uit de loods meegenomen in de auto gooit hij het naar de chauffeur. Die verliest de macht over het stuur en de auto gaat slingeren, de auto langzamer en Floris laat zich eruit vallen. Hij wordt gevonden en naar huis gebracht door de politie. Later kunnen ze de twee mannen aanhouden en ook de Jong krijgen ze te pakken. Het blijkt dat de fraudepolitie al achter hem aan zat. Maar goed dus dat de vader er verder niet bij betrokken was geraakt, want het zaakje was toch al uitgekomen.

Onderwerp
Het onderwerp spreekt me wel aan want het is een interessant onderwerpen. Het onder werp is fraude en dat soort zaakjes vind ik wel interessant om te lezen. Want er gebeurt dan altijd veel actie en dat was in dit verhaal ook bijvoorbeeld als Floris word gegijzeld door mensen van meneer de Jong.

Ik ben wel door het verhaal aan het denken gezet want Floris word ook veel gepest op school.Daarom heeft hij over iedereen een vooroordeel en in dit verhaal heb ik geleerd dat je dat niet moet hebben en niet moet gaan pesten want dan kunnen mensen zo gaan denken. Bijvoorbeeld als hij gegijzeld is denkt hij dat niemand hem komt helpen en daar staat hij achteraf van te kijken dat iedereen wel opzoek was geweest.

Ik wist niet wat ik van het verhaal kon verwachten van het verhaal want de naam is buitenspel en als je dat leest denk je eerst aan voetbal. En op de achterkant stond ook niet zo veel. Maar ik had wel dit soort verhaal verwacht van Evert Hartman want ik heb al paar keer eerder boeken van hem gelezen. Dus dat het in de richting van fraude zou gaan had ik wel verwacht.

Uit het verhaal blijkt wel dat fraude niet oké is en daar ben ik het natuurlijk mee eens want fraude dat mag gewoon niet want dat is criminaliteit.

Het onderwerp word goed uitgewerkt want het laat ook zien wat er gebeurt als je er aan mee doet. Bijvoorbeeld Floris word gegijzeld en de fraudeurs gaan de gevangenis in. Het staat ook goed beschreven wat voor fraude ze doen en hoe. Want ze doen aan fraude met belasting ontduiking en ze doen het door de vader van Floris er bij te betrekken want die werkt bij de bank.


Wat Floris meemaakt wordt goed vertelt en ook voldoende dus. zijn vaders kant word minder vertelt maar dat is ook wel leuk want dan blijft er iets van mysterieus in het verhaal want dan weet je niet goed wat er komen gaat. Verder vind ik dat alle kanten van het verhaal wel goed zijn.

Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat voldoende gebeurtenissen om je te blijven boeien. Want je hebt niet van die momenten in het boek van nu word het saai en stop ik er mee, je wil het zelfs als je eenmaal begonnen bent snel verder lezen en eigenlijk ineenkeer uitlezen.

Er zit voldoende tempo in het verhaal, in het begin moet het wel wat op tempo komen maar er zitten dan geen dalen maar in. Maar het word steeds spannender wanneer je het einden nadert en dan gebeuren er ook meer dingen.

Beoordelingswoorden:
Ik vind het verhaal spannend, geloofwaardig en boeiend.
Spannend: ik vind het spannend want er gebeuren veel dingen en die kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als Floris de Chauffeur op de kop slaat met een stuk glas. Want Floris had netzo goed dood kunnen zijn als de auto tegen een boom of iets was gereden.
Geloofwaardig: omdat er dingen in gebeuren die echt gebeuren en het hele verhaal zou echt kunnen gebeuren. Want je kan gegijzeld worden en je kan ook gaan frauderen. En er gebeuren ook niet van die gekke dingen bijvoorbeeld dat er ineenkeer een engel of draak of iets komt rond vliegen.
Boeiend: in het verhaal eigenlijk geen dalen voorkomen en het steeds continu spannend wordt want Floris komt van het ene in het andere probleem. Bijvoorbeeld als hij die brief weg moet brengen dan wil hij dat liever niet want dan kan zijn vader in de gevangenis komen en dan wordt hij onderweg naar de bank gegijzeld en zit Floris met het volgende probleem.

Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt frauderen en gegijzeld worden. Maar je ziet het wel eens op de televisie. Maar ik ben het niet om die reden gaan lezen, maar omdat ik de schrijver heel goed vind.

Personages:
De hoofdpersoon is niet iemand waarop ik zou willen lijken, want hij heeft bijna geen vrienden en wordt veel gepest en denkt dat de hele wereld tegen hem is. hij is ook wel een beetje een betwetertje en koppig dat ben ik liever niet.

Over de andere personen wordt niet verteld waarom ze dingen denken maar Arjen is wel belangrijk want hij als hij Floris de rug toekeert omdat hij stoer wil zijn gaat hij met de stoere jongens rond lopen. En daardoor word floris wat meer eenzaam zonder vrienden. En dan gaat hij ook meer denken van niemand mag mij.

Het meest kom je te weten van Floris want dat is de hoofdpersoon. Ik begrijp wel dat hij zich zo voelt want hij wil later toneelspeler worden en dan moet je wel goed leren en heel veel in zijn klas doen dat niet want die willen alleen stoer doen maar Floris heeft alles voor over om toneel speler te worden. En daarom wordt hij wel gepest maar het lijkt of hem dat niet interesseert tot dat hij geen vrienden meer overheeft dan gaat hij dat erger vinden.

De hoofdpersoon verandert heel veel door wat er gebeurt want hij geeft niet meteen meer een oordeel over iedereen en ze willen allemaal dolgraag zijn verhaal horen, zijn contacten met de medeleerlingen uit zijn klas worden ook beter hij wordt ook minder koppig want hij heeft gezien dat ze hem niet voor niks aanwijzingen willen geven en helpen.

Als hij de brief bij de bank directeur moet afgeven ziet hij een pestkop uit zijn klas en fiets hij om dat snap ik niet. Want de pestkop was alleen en als hij iets zou zeggen kun je ook gewoon door fietsen dus daar snapte ik niet waarom hij dat deed. Maar als hij gewoon door was gefietst was het verhaal veel minder leuk geweest.

Bouw:
De gebeurtenissen volgen in logische volgorde want er zijn geen flashbacks of iets. En het verhaal is. er zit ook een goede verhaallijn en daarom is het verhaal goed te volgen en dat vind ik wel fijn.

Ik vind het verhaal spannend want er gebeuren veel dingen gijzeling, fraude, pesterij, een hartaanval en nog een helen hoop. Het is ook heel spannend want het is ook heel verrassend omdat er dingen gebeuren die je totaal niet verwacht bijvoorbeeld als Floris word gegijzeld. En als zijn vader een hartaanval krijgt, dan denk je van nu word het een ietsje beetje saaier en dan gebeurt er weer zo iets dat vind ik wel spannend want je weet dat er iets gaat gebeuren maar je weet niet wat.

Het verhaal is boeiend want eigenlijk komen er geen dalen voor het steeds spannend wordt want Floris komt van het ene in het andere probleem. Bijvoorbeeld als hij die brief weg moet brengen dan wil hij dat liever niet want dan kan zijn vader in de gevangenis komen en dan wordt hij onderweg naar de bank gegijzeld en zit Floris met het volgende probleem.

Het verhaal heeft zeker geen ingewikkeld begin want het begint heel rustig en je weet meteen waar je staat. En je begint bij het begin van het avontuur.

Er zitten wel wat tijd sprongen van paar dagen in maar ander zou het verhaal duizenden pagina’s lang worden dus dan vind ik het zo toch wel leuker ja, Anders val ik er bij neer.

Het slot heeft een plezierig einden want het verteld ook nog even hoe Floris is veranderd en wat hij anders gaat doen bijvoorbeeld hij geeft niet meteen meer vooroordelen en is minder koppig en luisterd beter naar andere mensen en dat vind ik leuker dan een openeinden want dan moet ik helemaal gaan verzinnen wat er moet gaan gebeuren. Dat vind ik meer de opdracht van de schrijver om dat goed te doen.

Taalgebruik:
ik vind het boek makkelijk te lezen want alles zit in de goede volgorde en er zijn niet al te moeilijke woorden gebruikt. En dat vind ik wel fijn want dan schiet het lezen ook op.

Het verhaal bevat weinig moeilijke woorden maar het is ook een kinderboek daar zitten niet zo vaak moeilijke woorden in dus is het niet meer dan normaal.

Alles word eigenlijk wel beschreven bij voorbeeld Floris zijn kamer daar staan twee spiegels en daar oefent hij altijd zijn acteer talenten en de rest van zijn kamer word ook tot op het puntje beschreven.

Er zitten veel gesprekken in het verhaal ik vind het zelf leuker als er niet al teveel gepraat word want ik hou er van als er veel dingen gebeuren met wat actie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

ik wou graag dat er ook werd aangegeven wie de uitgeverij is. groetjes uit Suriname

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Buitenspel door Evert Hartman"