Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Buiten zinnen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1047 woorden
  • 15 januari 2013
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
92 keer beoordeeld

Boekcover Buiten zinnen
Shadow
Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Mel Wallis de Vries – Buiten zinnen

                                                                                                   

Schrijversinformatie:

Mel Wallis de Vries is op 8 februari 1973 geboren in Leiden. In 1997 studeerde ze af voor biologie en journalistiek aan de rijksuniversiteit Groningen. In 2012 won ze de prijs van de jonge jury met haar boek vals. Toen ze in 2005 een dochter kreeg stopte ze met werken. Momenteel woont ze in Amsterdam en combineert ze het schrijven met het moederschap.

Samenvatting:

Er waren zeker tweehonderd mensen naar Karlijns begrafenis gekomen. Eva kan niet begrijpen dat Karlijn er niet meer is. Ze denkt terug aan die keer dat ze opeens haar kamer binnen kwam. Eva had de nachtmerrie die net echt leek en de inbraak waarover Karlijn vertelde niet begrepen. Ze was boos geweest omdat Karlijn zolang niets van haar had laten horen en nu opeens wel, maar daar had ze nu spijt van. Karlijn was aangereden door een wit busje en had dat niet overleefd.

Na de begrafenis krijgt Eva de dagboeken van Karlijns moeder. Eva las hoe vreselijk Karlijn zich had gevoeld voor haar dood, en ging steeds meer nadenken over hoe ze aan die nachtmerries kwam.  Op een gegeven moment kreeg Eva ook realistische nachtmerries en vond zelfs een keer een briefje in haar kamer, maar ze werd niet geloofd door de politie. Eva ging zelf op onderzoek uit.

Ze ging naar de kroeg waar Karlijn gewerkt had. Ze leerde Steven kennen, een jongen kennen die meer wist over Karlijn. Toen Eva naar Joost, een andere bekende van Karlijn, ging werd ze achtervolgd. De nachtmerries hielden  niet op, en het leek steeds echter en werkelijker. Ze gaat weer op zoek naar Steven maar hij is niet op z’n werk dus besluit Eva  naar zijn huis te gaan. Ze belt aan bij een afgelegen kraakpand. Niemand doet open. Ze loopt langs het huis en ziet in een schuur een wit busje staan. Dan bedenkt ze zich dat Karlijn is aangereden door een wit busje. Ze kijkt in het busje en ziet daar allemaal foto’s van Karlijn. Eva raakt in paniek, en ineens hoort ze iemand aankomen, het is Steven. Steven verteld dat hij wraak wou nemen op Karlijn omdat Karlijns vader zijn vader had aangereden en zijn vader dit niet had overleefd. Hij heeft ook gezorgd voor die nachtmerries door een slaapmiddel in hun drinken te gooien. Zo kon hij rustig in de slaapkamers komen. Nadat hij dit alles heeft verteld zecht hij dat Eva nu ook dood moet omdat ze teveel weet. Hij houd een doek voor haar mond zodat ze heel langzaam bewusteloos wordt. Gelukkig had  Hanna een vriendin van Eva, haar gevolgd omdat ze vond dat Eva veel te veel met de dood van Karlijn bezig was. Zij heeft

Steven een geslagen met een knuppel en direct de politie gebeld.

Als Hanna niet kwam had Eva het niet overleefd.

Eva is er goed van afgekomen maar denkt nog vaak terug aan die periode en zal Karlijn nooit vergeten.

 

Hoofdpersonen:

Eva: Was de beste vriendin van Karlijn. Ze heeft nu weinig vrienden. Ze is erg on op vallend en verlegen. Eva woont bij haar moeder omdat haar vader is vertrokken toen ze heel klein was, en haar nooit meer heeft opgezocht.

Karlijn:  spontaan, mooi, aardig meisje en heeft veel vrienden. Ze heeft 's nachts rare dromen die heel realistisch lijken. Ze overleed op 17 oktober.

 

Tijd:

Het verhaal duurt ongeveer 2 weken, omdat er boven elk nieuw hoofdstuk van Karlijns dagboek  een datum staat. Het begint op dinsdag 17 oktober het ena laatste kopje is op 31 oktober. Het allerlaatste kopje is een paar maanden later. Er komen veel flashbacks in het verhaal voor. Door de vele flashbacks loopt het verhaal niet chronologisch.

Plaats: het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Dit weetje omdat  in het boek verteld wordt dat ze daar wonen en naar school gaan.

Thema:

het thema is thriller.

Volwassen of adolescent:

Ik denk dat het boek voor zowel volwassenen en adolescenten leuk is om te lezen, maar ik denk dat de doelgroep toch adolescent is omdat alle hoofdpersonen jongeren zijn.

Citaat:

En dan zie...valse nummerborden gebruiken. Blz 692 t/m 709( blz komen niet overeen met het boek omdat ik het op een e-reader las). Dit stukje is mij het meest bij gebleven omdat je hier te weten komt waarom en door wie Karlijn dood is.

Einde:

Het is een gesloten eind, want alle open plekken zijn ingevuld. Je weet nu wat er met Karlijn is gebeurd. Je weet nu hoe Karlijn echt is omgekomen en dat Steven de dader was. Ook weet je dat Steven tien jaar gevangenis straf en tbs krijgt.

Waardering:

Ik vond het een leuk, spannend verhaal dat goed in elkaar zat. Ook zaten er veel onverwachte stukken in, vooral op het einde.

 

Titel verklaring:

Het boek heet buiten zinnen omdat de hoofdpersonen buiten zinnen raken (gek worden) door wat ze allemaal meemaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries"