Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Buiten zinnen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto havo/vwo | 1000 woorden
  • 13 mei 2012
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
19 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Buiten zinnen
Shadow
Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1. Over het boek

Titel: Buiten zinnen

2. De auteur

Op 8 februari 1973 is Mel Wallis de Vries geboren in Leiden. In 1991 heeft ze haar eindexamen gehaald en na de middelbare school is ze biologie en journalistiek gaan studeren. Vreemde combinatie, maar ze vond Nederlands en Biologie het de leukste vakken op school. Ze woont samen met haar vriend en twee kinderen in Amsterdam.
Zelf is ze een enorme angsthaas. Ze is altijd bang als ze alleen thuis is, Niet een goede eigenschap voor een Thrillerschrijver…

3. Titel

De titel is “Buiten zinnen”. Ik vind de titel goed gekozen, omdat Karlijn gek wordt gemaakt en ze weet niet door wie, wat of hoe. Alleen dat er iets gebeurd in haar slaap en dat ze in gevaar is.

4. Omslag

Op de omslag staat een meisje met felgroene ogen er half op, terwijl ze door de takken ergens naar toe kijkt. Op een gegeven moment gaat Eva op zoek wat er met Karlijn is gebeurd. Het meisje op de voorkant kijkt tussen de takken ergens naar, ik denk dat dat het verband is.

5. Genre

Het is een jeugdthriller. Ik had nog nooit een thriller gelezen. Tot een goede vriendin van mij zei dat de boeken van Wallis de Vries erg goede boeken waren. Ik had het boek in één keer uitgelezen, en ik wil meer lezen.
6. Vertelperspectief
Het is vanuit de ik-vorm verteld. Er komen dagboekfragmenten in voor, maar die worden gelezen door Eva.

7. Personen

De hoofdpersonen zijn Karlijn en Eva.
• Karlijn: Karlijn is een populair meisje dat dit jaar eindexamen moest doen. Overdag is ze een heel sterk meisje, en heeft ze een perfect leven, tenminste… Dat denkt iedereen. s’ Nachts heeft ze rare nachtmerries over een man die aan haar komt.
• Eva: Eva en Karlijn waren al lang vriendinnen, maar sinds Karlijn naar de brugklas ging, heeft Karlijn haar laten vallen. Toen Karlijn was gestorven door een auto-ongeluk, kreeg Eva de dagboeken van Karlijn en begon ze nieuwsgierig te lezen. Zo kwam ze erachter dat het ongeluk eigenlijk geen ongeluk was…

8. Ruimte

Het speelt zich af in Amsterdam. Ze gaan naar het Amsterdamse Gymnasium. Ik weet niet waarom het daar zich afspeelt. Het had zich ook in een andere stad kunnen afspelen.

9. Tijd

Het speelt zich af op dit moment. Ze gebruikt mobieltjes, telefoons en andere moderne technieken. De verteltijd wisselt, soms gaan de dagen heel snel, en dan doe je een uur om één dag te lezen. Er zitten ook stukken dagboek in, zo duren dan dagen nog langer en is het niet in chronologische volgorde verteld. Zo zijn er flashbacks, ze gaat terug ion de tijd dat ze nog goede vriendinnen was met Karlijn
 
10. Opbouw
Het is heel verwarrend om te zeggen waar het verhaal begint, want er zitten stukken dagboek tussen. Maar nu begrijp ik dat die stukken dagboek gewoon gelezen worden, dus het zijn geen flashbacks. De opbouw is dus gewoon logisch

11. Inhoud

Eva krijgt dagboeken van een omgekomen, vriendin van vroeger. Ze waren vroegen altijd samen, deden alles samen. Maar sinds Karlijn naar de middelbare school ging, heeft ze Eva laten stikken. Eva gaat lezen in een de dagboeken en schrikt van de angstige dromen die Karlijn heeft meegemaakt. Ook schrijft ze over haar vriendje, Joost. Eva denkt dat het ongeluk helemaal geen ongeluk is, zeker omdat de man of vrouw gewoon doorreed. In het onderzoek van Eva komt ze Steven tegen. Een leuke jongen waar ze ook een relatie mee kreeg. Hoe meer Eva zich gaat verdiepen in het ongeluk, hoe groter haar problemen werden. En wanneer Eva zelf ook dezelfde dromen krijgt, weet ze zeker dat het geen toeval is. Ze wordt zelfs een keer wakker met een snee boven haar wenkbrauw en een briefje dat ze zich er niet mee moet bemoeien. De politie neemt de zaak niet serieus, en denken dat ze die snee zelf heeft veroorzaakt. Op een dag zoekt Eva Steven op. Steven woont in een oud kraakpand. Ze klopt op de deur, maar door de harde muziek hoort niemand haar. Na lang twijfelen loopt ze zelf door de achtertuin naar binnen. Als ze verder komt, ziet ze foto’s van Karlijn. Foto’s van Karlijn dat ze slaapt, als ze staat te roken, als ze in het café zit en ga zo maar door. Op de meeste foto’s staat iets geschreven zoals: “Bitch, hoer” enz. Eva schrikt. Als ze uit het raam kijkt, ziet ze tot haar grote schrik het busje waarmee Karlijn is aangereden. En dan begrijpt ze dat Steven haar heeft doodgereden. Ze moet overgeven van de schrik. En ze wordt nog banger als Steven naar haar toe komt. Hij legt uit dat Karlijn van die enge dromen krijgt door het slaapmiddel dat hij in haar drankje deed in het café. Hij werkte in hetzelfde café als Karlijn, en zorgde dat hij gelijk met haar moest werken. “Waarom deed je dat?” vroeg Eva. “Haar vader heeft mijn vader dood gereden, ik vind dat Karlijn daarvoor moest boeten!” De vader van Karlijn was depressief, dit was één van de redenen. Dan pakt hij een theedoek met cholesterol (verdovend middel) voor haar neus. Hij was bang dat Eva naar de politie ging met haar verhaal, en nou zou zij ook moeten boeten, de dood! Maar een vriendin van Eva was haar gevolgd, en sloeg Steven neer met de knuppel en belde de politie. Zo kwam het allemaal goed.

12. Eigen mening

Het was een geweldig boek. Het was heel spannend. In het begin boeide het al, door de begrafenis. En door het spannende begin, wou je het einde ook weten. Daarom bleef ik doorlezen. Er kwam van alles in voor: van liefde tot verraad, van verdriet tot blijdschap. Het boek bleef boeien tot de laatste bladzijde. Geen één bladzijde was saai, omdat er altijd wel iets nieuws gebeurde. Ik vond het een GEWELDIG boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten zinnen door Mel Wallis de Vries"