Titel en thema:
De titel is ‘Buiten zinnen”.
De hoofdpersoon (karlijn) is buiten zichzelf (buiten zinnen) van alle angstige dingen die ze meemaakt.
De hoofdpersoon (Eva) is buiten zinnen door de ontdekkingen die ze doet over de dood van haar ‘oude’ vriendin Karlijn.
De belangrijkste thema’s in dit boek zijn:
Verdriet, vriendschap, dood.
‘Het verdriet om de dood van een oude vriendin.’
Achterop het boek staat nog:
Buiten zinnen is een verhaal over vriendschap en verlies, obsessie en wanhoop, onverwerkt verdriet en de kracht om er bovenop te komen.
Begin:
Eva zit in de kerk, op de begrafenis van Karlijn. Daarna komt er een stukje uit het dagboek van Karlijn, waarin ze terugkomt van haar vakantie en er is ingebroken. Een paar weken verder krijgt ze een hele vreemde en nare droom. Dan komt er weer een stukje van Eva waarin Karlijn plotseling voor de deur staat, of ze binnen mag komen, Dan verteld Karlijn over haar nare droom. Maar Eva ziet niets kwaads, ze vindt het alleen erg raar dat karlijn opeens heel onverwacht langskomt.
Samenvatting:
Er zitten 2 verhaallijnen in. Het dagboek van Karlijn, waarin ze beschrijft wat ze allemaal doormaakt. En Eva die op onderzoek uitgaat en het dagboek leest over nare dromen van karlijn. Zij komt steeds een stapje dichterbij het antwoord.
17 okt. Eva zit samen met haar moeder in de kerk, op de begrafenis van Karlijn.
Eva kan niet begrijpen dat Karlijn er niet meer is. Ze denkt terug aan die keer dat ze opeens haar kamer binnen kwam. Eva had het niet begrepen, die nachtmerrie en de inbraak waarover Karlijn vertelde. Ze was boos geweest, maar daar had ze nu spijt van. Karlijn was omgekomen bij een auto-ongeluk.
Na de begrafenis krijgt Eva de dagboeken van Karlijns moeder. Eva las hoe vreselijk Karlijn zich voelde, en ze ging steeds meer nadenken over hoe ze aan die nachtmerries kwam. Eva wist dat er iets niet klopte. Op een gegeven moment kreeg Eva ook nachtmerries, ze werd niet geloofd door de politie. Eva ging zelf op onderzoek uit.
Ze ging naar de kroeg waar Karlijn gewerkt had. Ze leerde een jongen kennen die meer wist over Karlijn: Steven. Toen Eva naar Joost, een andere bekende van Karlijn, ging werd ze achtervolgd. De nachtmerries hielden ook niet op, het leek steeds echter en werkelijker. Ze gaat weer op zoek naar Steven maar hij is niet op z’n werk en Eva gaat naar zijn huis. Ze belt aan bij een afgelegen kraakpand. Niemand doet open, ze loopt langs het huis en ziet een wit busje. Dan bedenkt ze zich dat Karlijn is aangereden door een wit busje. Daar klopt iets niet. Ze kijkt in het busje en ziet allemaal foto’s van Karlijn. Eva raakt in paniek, en ineens grijpt iemand haar vast om haar keel. Het is Steven, hij houd een doek voor haar mond zodat ze heel langzaam bewusteloos wordt. Maar uiteindelijk hoort ze iemand gillen. Het is Hanna een vriendin, ze had Eva gevolgd omdat ze vond dat Eva veel te veel met de dood van Karlijn bezig was. Zij heeft Steven een knietje gegeven en direct de politie gebeld.
Steven verteld later dat hij wraak wou nemen op Karlijn omdat Karlijns vader zijn vader had aangereden. Hij heeft ook gezorgd voor die nachtmerries door een slaapmiddel in het drinken te gooien. Zo kon hij rustig in de slaapkamers rondneuzen.
Eva is er goed van afgekomen maar denkt nog vaak terug aan die periode en zal Karlijn nooit vergeten.
Hoofdpersonen:
Er zijn 2 hoofdpersonen in dit boek. Karlijn al is overleden maar er wordt in kleine stukjes verteld hoe ze is overleden en wat ze daarvoor heeft meegemaakt. Haar beste vriendin Eva, krijgt haar dagboek en leest daarin de stukjes die Karlijn heeft meegemaakt. Het wisselt zich steeds af. Eerst een stukje van Karlijns dagboek en dan het weer hoe Eva het verwerkt of wat ze er mee gaat doen.
Karlijn
Karlijn doet dit jaar eindexamen. Ze is een populair meisje, knap, aardig, en vrolijk. Dat denkt iedereen. Maar ‘s nachts heeft ze angstige dromen over een man die in haar kamer is en haar soms aanraakt. Als ze ‘s ochtends wakker word is de man weg. Het komt steeds vaker voor. Elke nacht weer, het wordt steeds enger en dreigender. Karlijn wordt steeds wanhopiger en gekker, ze begrijpt niet wat ze droomt en wat er echt is. Ze heeft geen zin meer om te gaan slapen omdat ze bang is dat de droom terugkomt. Ze krijgt ruzie maar haar vriendinnen en weet niet wat er aan de hand is….
Eva
Eva en Karlijn waren vanaf hun geboorte vriendinnen maar sinds Karlijn naar de brugklas ging veranderde alles. Eva was een jaar jonger en zat nog in groep 8.
Karlijn ging meer om met de meiden uit haar klas en liet Eva stikken. Eva voelde zich vaak in de steek gelaten en alleen. Toen Eva naar de brugklas ging maakte ze weinig nieuwe vriendinnen en Karlijn praatte nog steeds niet met haar. Op een dag kwam Karlijn bij Eva langs, zomaar onverwachts. Eva vond het maar raar dat ze nu ineens langs kwam. Karlijn vertelde van alles over nachtmerries die realistisch waren, maar Eva luisterde maar half. Daar heeft ze achteraf spijt van gehad. Karlijn had een auto-ongeluk gehad. Een paar maanden later kreeg Eva Karlijns dagboeken van de moeder van Karlijn. Ze begon direct nieuwsgierig te lezen. Eva gaat op onderzoek uit en komt er stukje bij beetje achter dat Karlijn niet zomaar aan een auto-ongeluk is overleden. En dat Karlijn zich al die tijd vreselijk moet hebben gevoeld.
Bijfiguren:
Joost: Joost was een jongen die zomaar kwam aanwaaien in het leven van Karlijn. Karlijn was helemaal in hem geïnteresseerd maar Joost nam het allemaal niet zo serieus. Uiteindelijk is het niets geworden tussen Joost en Karlijn.
Steven: Steven vermoordt Karlijn uit liefde voor zijn vader. Eva ziet niet dat hij de moordenaar is, omdat ze hopeloos verliefd op hem is.
Hanna: Hanna is een goeie vriendin van Eva. Ze krijgen ruzie omdat ze vindt dat Eva zich veel te veel bezig houd met de dood van Karlijn. Maar op het laatst is ze op zoek naar Eva en achtervolgd haar. Zo redt ze het leven van Eva uit de handen van Steven.
Tijd:
Het verhaal staat in volledig in de tegenwoordige tijd geschreven. Maar er zijn wel veel terugblikken naar het verleden.
Het verhaal duurt ongeveer 2 weken, boven elk nieuw hoofdstukje staat een datum. Het begint op dinsdag 17 oktober het ena-laatste kopje is op 31 oktober. Het allerlaatste kopje is een paar maanden later.
Ruimte:
Karlijn woont in Amsterdam, daar zit ze ook op school.
Er komen veel gebouwen in voor , dit zijn de 2 belangrijkste:
•Kamer van Karlijn
In de slaapkamer heeft ze altijd van die enge realistische dromen. Het is een belangrijke ruimte omdat de dromen in het verhaal erg belangrijk zijn.
“Ik droom altijd dat ik in mijn bed lig. Het is aardedonker, maar toch kan ik wel
dingen zien, zoals mijn nachtkastje en de poster van Brad Pitt aan de muur.”
•Café de Toog
Karlijn en Eva hebben in dat café allebei Steven leren kennen, hij is degene die Karlijn vermoord heeft.
“We liepen naar een klein, bruin café in De Pijp. Ik ben de naam vergeten. Het was er rustig in het café, waarschijnlijk omdat het nog geen vijf uur was. Er zaten een paar oude mannen aan de bar en uit de geluidsinstallatie kwam een smartlap. Wij gingen aan een tafeltje in de hoek zitten.”
Vertelsituaties:
Het hele verhaal komt eigenlijk vanuit twee verschillende kanten. Eva krijgt alle dagboeken van Karlijn. Eva en de dagboekfragmenten wisselen elkaar af.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Haha, goed verslag. Heb sommige dingen goed kunnen gebruiken, bedankt!

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast