Buiten is het maandag door J. Bernlef

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Buiten is het maandag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 771 woorden
  • 8 januari 2005
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
24 keer beoordeeld

Boekcover Buiten is het maandag
Shadow

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met de noorderzon is vertrokken. Stijns zoektocht voert hem tot diep in de wouden van Canada.
Buiten is het maandag is een roman over mensen, dingen en gebeurtenissen die uit het zicht verdwi…

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met …

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met de noorderzon is vertrokken. Stijns zoektocht voert hem tot diep in de wouden van Canada.
Buiten is het maandag is een roman over mensen, dingen en gebeurtenissen die uit het zicht verdwijnen en langzamerhand geschiedenis worden. Op subtiele wijze werpt Bernlef licht op de duistere motieven van zijn personages.

Buiten is het maandag door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: J. Bernlef. Titel: Buiten is het maandag. Ondertitel: Niet weergegeven. Plaats van uitgave: Amsterdam. Naam uitgever: Em. Querido Uitgeverij bv.. Jaartal 1ste druk: 2003. De door jouw gelezen druk en jaartal: Vijfde druk uit 2004. Samenvatting: Stijn Bekkering raakt in coma als hij een ongeluk heeft gehad samen met zijn vrouw Geesje. Zij overleeft het niet, hij raakt in coma en wordt wakker als Geesje al begraven is. Plotseling verdwijnt zijn zoon Harry. Stijn gaat samen met Sandra, de vrouw van Harry, opzoek naar hem. Een half jaar later krijgen ze eindelijk bericht, Harry is gezien met een meisje, Tracy, in Lenfield, een plaatsje in Nova Scotia. Zodra ze dat horen gaat Stijn naar Harry toe en vertelt hem dat Sandra nog van hem houd en hem mist. Daarop gaat Harry terug naar Sandra. Stijn blijft achter en raakt bevriend met Bruce, de man die liet weten Harry te hebben gezien. In de angst dat Stijn Geesje zou vergeten praat hij veel met Tracy over haar. Op een dag verdwijnt ook Tracy. Stijn en Bruce drinken heel wat op oudejaarsavond en onderweg naar huis krijgt Stijn bijna weer een ongeluk vanwege een eland. Plots herinnert hij zich alles over Geesje en rijdt hij tevreden naar huis het nieuwe millennium in. Genre: (Psychologische) Roman, het gaat hoofdzakelijk over de liefde die Stijn nog steeds koestert voor Geesje en de psychologische gebeurtenissen die gebeuren tussen het ongeluk waarbij hij zijn vrouw kwijt raakte, en het ongeluk waarna hij zich weer alles herinnert.
Taalgebruik: Modern taalgebruik. Titelverklaring: “Buiten is het maandag” is de eerste zin in het verhaal, uitgesproken door de weerman op de radio. Motto: Zij die verdwenen, raken vergeten
Zij die blijven, vergaan
Alleen de plaatsen waar zij verbleven
Blijven bestaan. Maori-zang (fragment) Anoniem Thema(‘s): Belangrijke thema’s zijn verlies en liefde en herinnering. Het gaat dan over het niet willen verliezen vanwege liefde en de herinneringen bewaren. Motieven: - Het verdwijnen van mensen - Het blijven van spullen - Herinneringen als houvast - De radio - Het weer - Canada Vertelperspectief: De ik-verteller, namelijk Stijn Tijdsaspect: Het boek is niet-chronologisch verteld. Het begint met het heden en laat daarna stukjes van het verleden zien. Er zitten dus ook veel flashbacks in het verhaal. Door middel van agendanotities neemt de hoofdpersoon je mee naar belangrijke dagen van zijn leven, waardoor je zijn geschiedenis leert kennen en hem beter begrijpt.
Personages: Stijn Bekkering: Hij is de hoofdpersoon. Hij heeft een vrouw, Geesje, en een zoon, Harry. Hij is aardig en bescheiden en kan de dood van zijn vrouw moeilijk verwerken. Hij is bang dat hij de herinneringen aan zijn vrouw verliest, dus praat hij veel over haar tegen Bruce en Tracy. Geesje: Geesje komt eigenlijk niet in het boek voor als persoon, maar als gedachtenis, zij is eigenlijk waar het boek om draait samen met Stijn. De liefde tussen hen moet enorm zijn geweest. Harry Bekkering: Hij is de zoon van Stijn en Geesje, een beetje een stug figuur die niet echt veel zegt. Hij gaat niet zo erg om met zijn omgeving en denkt niet aan zijn vader… Stijn heeft eerst zijn vrouw verloren en dan gaat Harry er ook nog eens vandoor. Tracy Tuin: Zij is een jonge vrouw van 20 die hevig verliefd werd op Harry en met hem naar Canada is gevlucht. Ze voert graag urenlange gesprekken met Bruce en Stijn en is heel open. In haar jeugd is ze misbruikt door haar vader en toen ze zwanger werd het huis uitgezet. Ze zwerft een beetje over de hele wereld en is nergens aan gebonden. Toch lijkt ze haar hele leven op zoek te zijn naar een thuis waar ze zich gelukkig kan voelen. Bruce Grady: Bruce is een lange man met groene ogen en een brede neus die hij van zijn Maori-moeder heeft geërfd, die hij nog nooit heeft gezien. Hij is in de boeken gedoken en weet ondertussen ongeveer alles over de Maori. Sandra: Sandra is de schoondochter van Stijn, getrouwd met Harry en heeft een zoon Martijn. Ze is een aardige en vriendelijke vrouw, die heel veel van haar man houdt. Situering: Nederland en Lenfield, Canada. Tijd: Tussen het jaar 2000 en 2001. Persoonlijke beoordeling: Ik vond het een goed boek, grappig over de angst van Stijn om de herinneringen aan zijn vrouw te vergeten. En de moeite die hij ervoor doet om het te onthouden. Het was eerst wel verwarrend, die flashbacks, maar ik kwam er uiteindelijk achter dat het zo werkte. Het roept een sfeer op waarin je je echt kan inleven in Stijn, de dingen die hij doet, je kan het gewoon voor je zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten is het maandag door J. Bernlef"