Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Buiten is het maandag door J. Bernlef

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Buiten is het maandag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 649 woorden
  • 25 september 2004
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
27 keer beoordeeld

Boekcover Buiten is het maandag
Shadow

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met de noorderzon is vertrokken. Stijns zoektocht voert hem tot diep in de wouden van Canada.
Buiten is het maandag is een roman over mensen, dingen en gebeurtenissen die uit het zicht verdwi…

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met …

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk. Omdat hij zelf in het ziekenhuis ligt, heeft hij ook haar begrafenis gemist. Korte tijd later hoort hij dat zijn zoon met de noorderzon is vertrokken. Stijns zoektocht voert hem tot diep in de wouden van Canada.
Buiten is het maandag is een roman over mensen, dingen en gebeurtenissen die uit het zicht verdwijnen en langzamerhand geschiedenis worden. Op subtiele wijze werpt Bernlef licht op de duistere motieven van zijn personages.

Buiten is het maandag door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel; Buiten is het maandag, dat zegt de radio meteen in de eerste zin van het boek. Dat symboliseert dat het buiten maandag is maar in Stijn’s hoofd niet. Hij leeft in herinneringen. Aan het eind van het boek, nadat hij opeens die heldere ingeving krijgt, zegt de radio-omroeper de datum weer en deze keer is het niet alleen maar buíten maandag. Jaar eerste druk; 2003 Auteur; J. Bernlef Beginsituatie; Op de radio wordt gezegd dat het buiten maandag is. In Nova Scotia ligt er een dik pak sneeuw.
Eindsituatie; Het is buiten een nieuwe eeuw ( ook maandag ) . En in Stijn’s hoofd is het ook maandag geworden. Hoogte - Dieptepunt; Ik vond het dieptepunt dat Harry verdween en dat hij zijn vrouw had belazerd met een andere vrouw. Samenvatting; Stijn Bekkering raakt in coma als hij een ongeluk heeft gehad met zijn vrouw Geesje. Zijn vrouw overleeft het niet. Ze was al begraven door Harry zijn zoon om dat zijn toestand zo kritiek was, dat ze dachten dat hij het niet zo halen. Stijn kan het niet verwerken dat Geesje dood is en Harry doet net of het hem niets kan schelen. Dan verdwijnt Harry plotseling. Stijn gaat samen met Sandra ( de vrouw van Harry ) opzoek. Ze zetten Harry en zijn foto op de site van de “Missing Link”. Een half jaar krijgen ze bericht. Harry is gezien in Lenfield, een plaatsje in Nova Scotia. Zodra ze dat horen gaat Stijn naar Harry toe en laat Sandra achter in Nederland. Harry heeft inmiddels een relatie met Tracy. Ze zijn samen halsoverkop vertrokken toen ze hevig verliefd werden. Als Harry hoort dat Sandra hem vreselijk mist gaat hij direct terug naar Nederland. Stijn blijft, hij heeft het erg naar zijn zin in Lenfield. Hij raakt bevriend met Bruce, de man die contact met ze opnam vanwege Harry. Hij praat veel met Tracy over Geesje omdat hij denkt dat hij haar anders al vergeten. Stijn richt samen met Bruce een loods in en koopt inboedels van overleden mensen en verkoopt ze daar weer in de loods. Het zaakje loopt erg goed. Op een dag verdwijnt ook Tracy. Stijn en bruce bezatten zich op een avond en als Stijn naar huis rijdt herinnert hij zich weer alles van het ongeluk en rijd tevreden naar huis. Omschrijving van de twee hoofdpersonen; Stijn Bekkering; Stijn is de hoofdpersoon die een ongeluk heeft gehad met zijn vrouw en maar moeilijk kan bevatten dat ze na 45 jaar huwelijk dood is. Hij is bang dat hij haar zal vergeten en praat er dus veel over met Tracy. Stijn is verstandig, en heeft een groot doorzettingsvermogen. Tracy Tuin
Tracy is een jonge vrouw van twintig die hevig verliefd werd op Harry en met hem naar Canada is gegaan. Ze voert graag urenlange gesprekken met Bruce en Stijn en is heel open. In haar jeugd is ze door haar vader misbruikt en toen ze zwanger werd het huis uit gezet. Ze zwerft een beetje over de wereld en is nergens aan gebonden. Toch lijkt ze haar hele leven op zoek te zijn naar een thuis waar ze zich gelukkig kan voelen. Stacy is erg vrij in haar wil en is erg zelfstandig. De plaats; Het verhaal speelt zich in Lenfield in Nova Scotia was in Canada ligt. De tijd; Er verstrijkt ongeveer een jaar vanaf 2000 tot begin 2001.
Het thema; Het bewaren van herinneringen en het verwerken van verlies. Motieven; - verdwijnen van mensen ( Geesje en Harry ) - het weer ( de sneeuw en de mist ) - de radio ( het is buiten maandag hoewel dat in Stijn’s hoofd niet is. Eigen oordeel; Ik vond het een prachtig boek, want het is met zoveel passiegeschreven. Ik moest wel even nadenken hoe het nu zat met de tijd. Het is echt een boek om over na te denken. Ik vind het fantastisch dat J. Bernlef over zulke onderwerpen kan schrijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Buiten is het maandag door J. Bernlef"