Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bruid van de dood door Naema Tahir

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover Bruid van de dood
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 1516 woorden
  • 20 januari 2015
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover Bruid van de dood
Shadow

Sophia groeit op in een Pakistaans gezin dat zich in Rotterdam heeft gevestigd. Haar ouders houden vast aan de moslimtradities uit het land van oorsprong. Daarbij hoort ook dat zij voor hun dochter een geschikte partner zoeken. Een volle neef in Londen lijkt de ideale match. De verwesterde Sophia voelt zich als de kleine zeemeermin in het gelijknamige sprookje van And…

Sophia groeit op in een Pakistaans gezin dat zich in Rotterdam heeft gevestigd. Haar ouders houden vast aan de moslimtradities uit het land van oorsprong. Daarbij hoort ook dat zij…

Sophia groeit op in een Pakistaans gezin dat zich in Rotterdam heeft gevestigd. Haar ouders houden vast aan de moslimtradities uit het land van oorsprong. Daarbij hoort ook dat zij voor hun dochter een geschikte partner zoeken. Een volle neef in Londen lijkt de ideale match. De verwesterde Sophia voelt zich als de kleine zeemeermin in het gelijknamige sprookje van Andersen. Ze verlangt naar een andere wereld. Maar durft ze voor zichzelf te kiezen of beantwoordt ze aan wat haar omgeving van haar vraagt?

‘Deze roman is door en door realistisch. Hij is bedoeld om de werkelijkheid te schetsen. Een werkelijkheid die soms vreemder is dan de vreemdste fantasie. Dat wel.’

Bruid van de dood door Naema Tahir
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting:

1. Beschrijf met maximaal 20 woorden waar het boek over gaat. Begin als volgt: 'Het boek gaat over naam die...'

Het boek gaat over Sophia die opgroeit als enig kind van een traditioneel islamitisch Pakistaans gezin. 

Personages:

2. Noem ten minste vijf dingen die kenmerkend zijn voor het hoofdpersonage. Vertel hoe je hierachter bent gekomen en geef bewijs uit het boek. Is het hoofdpersonage een round character of een flat character? Identificeer je je met het hoofdpersonage? Leg uit waarom wel of niet.

Sophia Aziz is het hoofdpersonage in dit boek. Ze is een round character. Je komt als lezer veel over haar te weten, omdat alles is geschreven vanuit haar oogpunt. Je leest over haar manier van denken en de gevoelens die ze heeft bij verschillende situaties.

De reden waarom ze Sophia heet staat omschreven in het boek. Sophia's moeder wilde haar dochter Sophia noemen, maar haar vader vond die naam te Hollands. Een maand lang was Sophia naamloos, totdat haar vader eindelijk toegaf aan de naam.

'In een van de stoffigste folianten over zijn vaderland ontdekte hij dat Sophia het verre nichtje was van Mohammed Ali Jinnah, de stichter van Pakistan, een man die hij van kindsbeen af bijzonder bewonderde. Na die ontdekking had hij vrede met mijn naam.'

• Sophia is 17 jaar oud. In het verhaal komt de lezer daar achter, omdat een tante aan haar moeder om haar leeftijd vraagt

'Hoe oud is ze ook alweer?' vroeg tante alsof ik er niet bij zat. 'Zeventien. Vandaag is ze jarig.'

• Sophia is een pienter meisje. Ze studeert rechten aan de universiteit en dat is niet een makkelijke studie. Bovendien heeft ze een klas overgeslagen op de basisschool en is ze hoogbegaafd. 

'Ik heb een groep overgeslagen op de basisschool', vertelde ik. 'Ze zeiden dat ik hoogbegaafd was.'

• Sophia is een teruggetrokken meisje met een vrome levensstijl.

'Je bent veel te serieus, Sophia. Je moet lol hebben. Genieten! Het leven is mooi!' 

• Sophia respecteert haar ouders

Ze spreekt haar ouders altijd aan met 'moeder-ji' en 'vader-ji'. Als je het woord ji achter een naam gebruikt betekent het dat je groot respect hebt voor diegene.

• Sophia heeft lang donker haar tot aan haar heupen en dat draagt ze altijd in een vlecht. Ze is altijd gekleed in een eenvoudige shalwar. Een shalwar is een traditionele pakistaanse klederdracht. In het boek word aangegeven dat ze in een half jaar van normaal naar dik is gegaan.

Als het gaat om denkwijze kan ik me voor een deel niet identificeren met Sophia. Ze wilt namelijk graag het leger in om te vechten voor haar vaderland(Pakistan). Dat vind ik heel dapper, maar zelf zou ik dat nooit willen. Ook niet als ik in dezelfde situatie als haar zou verkeren. Ze is ook een vrome moslima en bij alles wat ze doet denkt ze aan Allah of bidt ze tot Allah. Als ik in haar situatie zat zou ik juist minder met het geloof bezig zijn, omdat ik nieuwsgierig zou zijn naar de westerse wereld. Wel kan ik me identificeren met haar als het gaat om de angsten die ze heeft, omdat ze tegen haar zin in is verloofd met haar neef. Door die verloving gaat ze zich verdiepen in de rechten van de vrouw vanuit de koran en de wettelijke rechten. Ik zou dat zelf ook hebben gedaan. 

Perspectief: 

3. Welk perspectief gebruikt de schrijver?

De schrijver gebruikt een ik-perspectief.

4. Schrijf een stukje van ongeveer 100 woorden over waaruit het blijkt. Schrijf hieronder wat het effect is van het gebruikte perspectief op het verhaal. 

'Het werd donker om me heen. Even waande ik me in een droom of in de dood. Ik hoorde de deur dichtslaan. Mijn ogen vlogen open. Vader was vertrokken. Hij had me met geen vinger aangeraakt. Hij was weggegaan, gekwetst. En ík had hém gekwetst. Ik sloot mijn ogen weer. Bleef het maar donker. Gloeide mijn gezicht maar van zijn klap. Proefde ik maar bloed op mijn onderlip. Plengde ik maar tranen, zout als een oceaan. Nu was ik degene die mijn vader pijn had gedaan door iets anders te willen dan mij was toegestaan.'

Doordat er een ik-perspectief wordt gebruikt maak je het verhaal echt mee als lezer. Het voelt alsof je in het verhaal zit, niet alsof je toeschouwt wat wel het geval is bij een alleswetend-perspectief. Het stukje tekst die ik heb geciteerd zou in een ander perspectief minder aangrijpend zijn, daarom vind ik ook dat de schrijver het juiste perspectief heeft gekozen voor het verhaal. Dit perspectief heeft een dramatisch, emotioneel en aangrijpend effect op het verhaal. Het verhaal is geschreven in de o.v.t

Ruimte:

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Sophia's huis. Dat huis staat in een wijk waar alleen blanken wonen. Sophia's vader zegt in het verhaal waarom hij een huis heeft gekocht op een plek waar alleen blanken wonen.

'In onze straat woonden wij tussen alleen maar blanke gezinnen. Vader wilde het zo. Als je voor de pakistaanse vertegenwoordiging werkt, hoort dat, vond hij. Zo kon hij de Hollandse buren leren over de voorsprong van de oosterling op de westerling.'

Het verhaal speelt zich ook af op de universiteit van Leiden, het opvangcentrum waar Sophia later in het verhaal gaat werken en in het huis waar haar verloofde Iskander woont in London. 

6. Welke reden had de schrijver kunnen hebben om het hier af te laten spelen en niet ergens anders? Leg je antwoord uit met argumenten. 

De reden dat de schrijver ervoor heeft gekozen dat Sophia in een witte wijk woont is van belang voor het verhaal, want als dat niet zo zou zijn en ze gewoon in een buurt had gewoond waar veel pakistanen en andere oosterlingen wonen zou ze niet al op jonge leeftijd hebben opgemerkt dat ze heel anders is dan de westerlingen. Ze zou dan ook meer vrijheid hebben, omdat ze omringd zou zijn met gelovigen, mensen van haar eigen soort. Nu mag ze niet veel, omdat ze kan worden als de ongelovige Hollanders. Ook is het van belang dat haar verloofde in Engeland woont, daardoor is het extra erg dat ze is verloofd, omdat ze naar een ander leefgebied zou moeten gaan als ze getrouwd zou zijn. Ze wilt namelijk na haar studie gaan strijden in het pakistaanse leger om te sterven voor haar vaderland. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De reden dat de schrijver ervoor heeft gekozen dat Sophia in een witte wijk woont is van belang voor het verhaal, want als dat niet zo zou zijn en ze gewoon in een buurt had gewoond waar veel pakistanen en andere oosterlingen wonen zou ze niet al op jonge leeftijd hebben opgemerkt dat ze heel anders is dan de westerlingen. Ze zou dan ook meer vrijheid hebben, omdat ze omringd zou zijn met gelovigen, mensen van haar eigen soort. Nu mag ze niet veel, omdat ze kan worden als de ongelovige Hollanders. Ook is het van belang dat haar verloofde in Engeland woont, daardoor is het extra erg dat ze is verloofd, omdat ze naar een ander leefgebied zou moeten gaan als ze getrouwd zou zijn. Ze wilt namelijk na haar studie gaan strijden in het pakistaanse leger om te sterven voor haar vaderland. 

Motieven en symbolen

7. Noem een symbool uit het boek en leg uit waarom het volgens jou een symbool is.

De witte shalwar kamiz (pakistaanse jurk). Het staat symboliek voor kuisheid, onwetendheid en onmacht. 

'De shalwar kamiz had een witte sluier van geplisseerd organza. Ik pakte hem in en dat had ik beter gelaten. Ik had moeten weten dat die sluier een bruidssluier was en dat ik hem zou moeten dragen.'

Ze heeft een fout gemaakt bij het dragen van de jurk, haar ouders halen het feit vaker naar voren dat ze met het dragen van die jurk heeft aangetoond dat ze de verloving accepteert.

8. Noem een motief en leg uit waarom het volgens jou een motief is.

Onmacht, omdat Sophia een meisje is hoort ze alle leefregels die de koran en haar vader haar opleggen te volgen. De verloving die haar ouders voor haar hebben georganiseerd wilt ze eigenlijk niet. Ze wil niet verloofd zijn, maar ze wil studeren en daarna haar dromen achterna gaan. Ze kan de verloving moeilijk beeïndigen, omdat haar verloofde ook haar neef is en ze haar familie daarmee zou verraden. Door de onmacht gaat ze op onderzoek. Ze gaat kijken wat haar rechten als vrouw zijn. 

Thema

9. Wat is het onderwerp van het boek?

Uithuwelijking in de moslimgemeenschap

10. Wat is het thema van het boek? Beschrijf het thema en dus de betekenis van het boek zo uitgebreid mogelijk! Geef ook hier weer bewijs uit het boek. 

Vrouwenrechten en vrouwenemancipatie onder moslima's. De schrijfster brengt het gedwongen huwelijk naar voren. Sophia vertegenwoordigt moslima's die gedwongen moeten trouwen door te gaan werken in een opvangcentrum voor zulke vrouwen. Ze helpt ook haar nicht Samia (de zus van haar verloofde) die al getrouwd is en huwelijksproblemen heeft. Wat de schrijfster, dus eigenlijk wilt bereiken met dit boek is aan de ene kant aan de westerse wereld tonen dat het niet makkelijk is als vrouwzijnde in de streng islamitische wereld en aan de andere kant aan moslima's tonen dat ze hun rechten hebben die ze moeten erkennen en het gebrek aan moed ervoor zorgt dat de vrouw is achtergesteld aan de man. 

'Volgens mijn lezing van de interpretaties van de islamitische regels mocht een vrouw zich vrijelijk buitenshuis bewegen, mocht ze werken en was ze zelfs verplicht zich op te leiden en te ontwikkelen. Waarom kwam het dan toch voor dat een moslimvrouw vaak door haar man achtergesteld werd? Voor mij bleef de vraag of de religie zelf daar debet aan was, op zijn minst omdat het geloof mannen faciliteerde in hun overwicht. Ik vermoedde van wel, maar wilde het nog nader onderzoeken.'

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bruid van de dood door Naema Tahir"