Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Briefgeheim door Jan Terlouw

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Briefgeheim
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 744 woorden
  • 28 september 2003
  • 80 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
80 keer beoordeeld

Boekcover Briefgeheim
Shadow
Briefgeheim door Jan Terlouw
Shadow
Gegevens 1. Datum: 2. Titel: Briefgeheim 3. Auteur: Jan Terlouw 4. Genre: Avonturen verhaal Inhoud: 5. Gebeurtenissen: Eva en Jackie zijn hartsvriendinnen. Op school hadden ze een andere juffrouw gekregen. Juffrouw Tijnman heette ze. De eerste schooldag toen Eva thuiskwam, stond haar moeder bedroefd in de keuken. Eva wist wat er aan de hand was, haar ouders hadden weer ruzie gekregen. Eva noemde de ruzies "Het grote zwijgen", dat wel een week duurde. Eva zit dan altijd op haar kamer. Bij Eva in de tuin zat in de heg een groot gat waar je door heen kon kruipen, dan kwam je in de tuin van Kolonel Brandsema, die een strenge man is. Toen Eva met Thomas en Jackie aan het spelen waren zag Eva een brief liggen, die ze opraapte en in haar jaszak deed. Eva wou weg van huis, omdat haar ouders zoveel ruzie hadden. Jackie en Thomas hadden een idee: op zolder zat een geheim hol, daar kon Eva slapen. Ze deed het niet. Ze kwam thuis en haar ouders hadden weer ruzie. Ze besloot het idee van Jackie en Thomas toch uit te voeren. Eva was heel zenuwachtig. Opeens voelde ze de brief in haar jaszak, die ze helemaal was vergeten. Ze maakte hem voorzichtig open. Er stonden geheime letters in de brief, die ze niet kon ontcijferen. Ze besloot de brief in de brievenbus van de Kolonel te doen, want dat stond erop de envelop. Maar opeens stond Kolonel Brandsema achter haar en hij vroeg wat Eva er mee moest. Hij pakte de brief uit haar handen en las hem. Hij vroeg wie de brief allemaal hadden gelezen. De Kolonel geloofde Eva niet dat niemand de brief had gelezen en sloot haar bovenop zolder op. Eva snapte het niet. Hij timmerde zelfs planken voor de ramen zodat ze er niet uit kon. Hij zei dat de brief over mevrouw Tijnman ging, verder niets. Eva zat er een paar dagen. Haar ouders, Jackie en Thomas waren al ongerust geworden. De Kolonel liet Eva gaan. Iedereen was dolblij dat ze weer terug was. Het stond zelfs in de krant van Eva's verdwijning. Maar in de krant stond ook iets anders. Kolonel Brandsema was vermoord! Eva huilde. Eigenlijk was hij toch wel een aardige man. Ze vertelde het tegen mevrouw Tijnman. Plotseling verpraatte ze zichzelf. Ze had bekend. Eva bond haar vast en belde de politie, die kwam en mevrouw Tijnman meenam. De ouders van Eva doen hun best om geen ruzie meer te maken en zo kwam alles toch weer goed. 6. Personen: De hoofdpersoon: Eva van Zuilen. Belangrijke bijpersonen: Jackie, Thomas, Kolonel Brandsema en Juf Tijnman. Persoonsbeschrijving: Eva van Zuilen, is twaalf jaar oud. Ze is bangig en onzeker. Over haar uiterlijk wordt niks gezegd. Jackie, is de zus van Thomas en een vriendin van Eva. Thomas, is de broer van Jackie en een vriend van Eva. Kolonel Brandsema, is de buurman van Jackie en Thomas en lid van de spionagebende. Juf Tijnman, zij is eigenlijk De heer A.G. van Pasen, ook een lid van de spionagebende.
7. Plaats: Het eerste gedeelte van het boek speelt zich af in het dorp waar Eva woont, Het schoolrijsje speelt zich af in Vierhouten, Het laatste gedeelte, waar meneer van Pasen woont is Nunspeet. 8. Tijd: Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat weet ik omdat ze het hebben over tv en radio in het boek. Het verhaal duurt ongeveer 3 maanden. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven. Maar soms zitten er wel flashbacks in. 9. Begin: Het verhaal begint eerst met een inleiding er wordt verteld wie eva is en dan begint het verhaal. 10. Probleem en afloop: Het probleem in het boek is dat eva is ontvoerd en dat de moordenaar van kolonel brandsema nog vrij rondloopt. Het boek heeft een goed afloop, want de moordenaar is te pakken, en Eva’s ouders proberen om geen ruzie meer te maken. Het boek heeft een gesloten inleiding. 11. Vanaf hoofdstuk 3: Is het boek in de ik vorm geschreven. 12. Titel: De titel van het boek is De titel van het boek is Briefgeheim, omdat Eva een brief vindt waar een geheim in staat. Wat er in staat kunnen ze niet lezen, omdat het in geheimschrift is. Beoordeling: 13. Eigen mening: Ik vond het boek spannend, want je wist tot het laatste hoofdstuk niet hoe het afliep. Het was ook heel onverwacht dat juf Tijnman meneer van pasen bleek te zijn. Er waren ook vragen waarop je nog niet meteen een antwoord op kreeg.

REACTIES

I.

I.

grappig hoor

20 jaar geleden

W.

W.

Zeker grappig

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Briefgeheim door Jan Terlouw"