Briefgeheim door Jan Terlouw

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Briefgeheim
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 970 woorden
  • 6 februari 2002
  • 254 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
254 keer beoordeeld

Boekcover Briefgeheim
Shadow
Briefgeheim door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens:

Titel: Briefgeheim
Naam van de schrijver: Jan Terlouw
Soort boek: detective
Uitgever en jaar van uitgave: Lemniscaat 1973
Aantal bladzijdes: 132
Illustraties door: Fiel van der Veen
Gebruik gemaakt van boekentoppers 2001/2002

De inhoud van het verhaal:

Eva haar ouders maken heel vaak ruzie en na de ruzie komt er “het grote zwijgen” zoals Eva dat noemt. Op een gegeven moment heeft Eva er genoeg van, samen met haar vrienden, Thomas en Jackie, bedenkt ze een plannetje. Ze gaat weglopen, niet echt maar ze gaat zich verstoppen bij Jackie en Thomas thuis, op zolder.
Vlak voordat Eva bij Jackie en thomas zich gaat verstoppen ontdekt ze een brief in de tuin van de kolonel, de buurman van Jackie en Thomas, gericht aan A.G. van Pasen, prinses margrietlaan 23 te nunspeet. Als Eva bij Jackie en Thomas op de zolder is opent ze de brief, de brief is in geheimschrift geschreven, ze schrijft hem over en daarna gaat ze hem terug leggen. Althans dat probeert ze, terwijl ze de brief in de tuin probeert te leggen komt de kolonel eraan en die neemt haar gevangen. Na drie dagen ontdekt Jackie, Eva in haar schuilplaats. Eva is in diepe slaap, ze was gedrogeerd, als ze haar eindelijk wakker hebben gekregen weet Eva niet meer waar ze de afgelopen drie dagen is geweest. Tenminste dat zegt ze tegen iedereen. Na een paar dagen kan ze het echter niet geheim houden en vertelt ze het hele verhaal aan Jackie en Thomas. Hoe de kolonel haar betrapt heeft, hoe hij haar drie dagen gevangen heeft gehouden en waarom hij haar heeft vrijgelaten. Eva vertelde ook dat de kolonel vertelde dat hij een spion was net zoals haar vader, tenminste dat vertelde de kolonel, ze moest beloven aan de kolonel voordat hij haar vrijliet dat ze haar mond dicht zou houden, want anders was haar vader er ook bij. Eva besloot samen met thomas en Jackie om het maar te vergeten.

Op een zaterdag gaan Eva en haar moeder winkelen in Amsterdam en dan word de kolonel doodgeschoten als hij in de tuinbezig is. Thomas ziet alles gebeuren en vertelt zijn verhaal aan de inspecteur. De inspecteur verdenkt in het begin Eva’s vader. Als Eva thuiskomt hoort ze het hele verhaal en ook dat haar vader verdacht wordt. Als haar ouders een avond weg zijn gaat Eva op onderzoek uit en vind ze een pistool en een zwarte leren handschoen. Eva krijgt de kriebels en word bang voor haar vader.
Een paar weken later gaat Eva met haar hele klas op kamp, dus ook met Thomas en Jackie. Als ze in het dorp mogen gaan wandelen komen ze een bushalte tegen met de plaats Nunspeet erop. Alle drie denken ze aan het zelfde, Meneer van Pasen. Ze stappen met zen drieën op de bus naar Nunspeet, daar zoeken ze de straat op en Jackie belt aan. Als Jackie zegt dat meneer van pasen de groeten krijgt van de kolonel trekt hij haar mee naar binnen. Eva en Thomas zien dat, want ze hadden zich verstopt achter de bosjes. Eva en Thomas gaan naar de achtertuin en zien dat meneer van Pasen Jackie wil dood schieten met een pistool. Thomas kan goed gooien en werpt een steen tegen het hooft van meneer van Pasen aan, die valt flauw en ze binden hem met zijn drieën vast. Jackie belt de politie en het hele verhaal komt aan het licht.
Meneer van pasen was het hooft van een ondergrondse organisatie, de kolonel hoorde bij die organisatie. Toen hij die brief verloor en Eva hem vond, moest hij haar ontvoeren en vermoorden. De kolonel kon het niet en liet haar weer gaan in de waan dat haar vader ook bij de organisatie hoorde, zo zou Eva niks vertellen. Toen meneer van Pasen dit hoorde vermoorde hij de kolonel. Ende rest weten jullie.

Mijn mening:

Het verhaal was aan de ene kant werkelijk, omdat de omgeving waarin het verhaal zich afspeelde heel erg werkelijk was. Voorbeeld: alinea 1 blz 5 “Eva en Jackie”(r1) tot en met “huizen van elkaar” (r5)
Aan de andere kant was het verhaal onwerkelijk, want welke kinderen vangen nou een moordenaar. Voorbeeld: blz 125 r1 “zijn rechterarm maakte” tot en met “van het pistool” r10
Het verhaal was wel spannend, want je wist niet wat er nou zou gebeuren toen meneer van Pasen het pistool pakte en Jackie wilde doodschieten.
Blz 124 r1 “maar voor ze” tot en met “met een pistool?” r8
Het is ook een gevoelig boek, want ik kon me goed in leven in de gevoelens van de persoon. Voorbeeld: blz 124 r20 “Nu begon Eva” tot en met “van de torenklok” r25

De bedoeling van de schrijver:

Volgends mij was de bedoeling van de schrijver om aan alle kinderen duidenlijk te maken dat het niet verstanding is om weg te lopen van huis. Wat er allemaal wel niet kan gebeuren. De schrijver wil dus een bepaald probleem aan de orde stellen.
Het verhaal op zich zet je wel aan het denken, bijvoorbeeld: loop nooit weg van huis!


De extra opdracht:

Voor de extra opdracht heb ik een boekverslag van internet afgehaald. Het boekverslag heb ik van de site : www.scholieren.com
Het boekverslag heb ik bijgevoegd.
Het boekverslag vind ik veel te lang, want de maker van het boekverslag heeft veel te veel details in het boekverslag verwerkt. Bijvoorbeeld: Zij vertel over juffrouw Tijnman die komt invallen in de klas van Eva, Jackie en Thomas. Ik vind dat je dat niet hoeft te vertellen, omdat het eigenlijk veel te veel informatie is. Het is dus geen belangrijk detail, daar bedoel ik mee dat je zonder dat detail het verslag ook snapt en het ook spannend is. Ook de manier waarop ze de brief vind en dat ze 10 minuten langer op het schoolplein blijft rondhangen is overbodige informatie volgends mij.

REACTIES

L.

L.

"en de rest weten jullie"
bedoel je daarmee open einde of dat wij het al moeten hebben gelezen???

13 jaar geleden

W.

W.

nou, op het laatst staat "en de rest weten jullie" hoe zit dat dan, moeten we dat zelf gaan uitzoeken ofzo?

13 jaar geleden

K.

K.

Moeten we dat zelf uitzoeken?

13 jaar geleden

B.

B.

Dat is al vertelt in de samenvatting

13 jaar geleden

H.

H.

hier klopt helemaal niets van!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Briefgeheim door Jan Terlouw"