Brief uit Hollanda door Lydia Rood

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 545 woorden
  • 11 september 2006
  • 60 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 60 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
169
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Brief uit Hollanda
Shadow
Brief uit Hollanda door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Brief uit Hollanda
Lydia Rood & Mohamed Sahli
Drama

Het boek gaat over de tweeling Karim & Karima, ze wonen in Marokko in een klein dorpje met hun moeder Khadija. Hun vader, Hadou, woont in Hollanda (Nederland). Karima wil heel graag naar school, maar dat mag ze niet omdat ze een meisje is. Ze moet altijd helpen in het huishouden, zodat ze later een goede echtgenote wordt. Karim wil juist niet naar school, hij vindt daar niks aan. Hij wil later naar Hollanda, net als zijn vader. Khadija is onderdanig en doet alles wat haar man zegt. Hadou speelt erg de baas over zijn vrouw en kinderen. Nergens staat het uiterlijk van de personen beschreven.

Het wordt chronologisch verteld: eerst komt hun vader ze opzoeken, ze verhuizen naar de stad, Karim gaat van school en dan gaat hij naar Medina. Het speelt in deze tijd want ze hebben bijv. tv’s en auto’s. Er wordt ongeveer een periode van een jaar verteld, er zijn geen flashbacks. In het begin is de sfeer wel goed, ze zijn allemaal blij dat Hadou komt. Later wordt het minder, omdat het slecht gaat met Karim. Het grootste probleem is dat Karim het slechte pad op gaat, uiteindelijk raakt hij al zijn geld kwijt. Maar je weet niet hoe het afloopt als hij terug is en wat hij nu gaat doen, dus het is een open einde. De titel gaat over de brief die ze van Hadou krijgen. Het verhaal wordt niet in de ik-vorm verteld.


Samenvatting

Karim en Karima zijn een tweeling, ze leven in Marokko met hun moeder. Één keer per jaar komt hun vader Hadou uit Hollanda ze opzoeken. Hij brengt altijd voor iedereen cadeautjes mee uit Nederland. Maar Karim is nooit tevreden, en krijgt klappen van zijn vader. Karim is slecht opgevoed, omdat zijn moeder hem alles door de vingers ziet. Hij spijbelt heel veel.

Dan blijkt dat hun moeder aan epilepsie lijdt. Dus zorgt Hadou dat ze verhuizen naar Souk el Khamiss, een marktplaatsje in de riviervallei, zodat ze dichter bij de dokter wonen. Karima hoopt dat ze dan ook eindelijk naar school mag, maar haar ouders vinden het nergens voor nodig. Ze hoeft niet te leren lezen en rekenen om een goede huisvrouw te worden.

Dan raakt Karim op het slechte pad. Hij krijgt verkeerde vrienden, rookt hasj, en stopt met school. Hij gaat werken bij een groenteboer, zodat hij hasj kan blijven kopen. Hij steelt geld van zijn baas en van zijn moeder. Tijdens een uitstapje naar Medina wordt hij dronken en iemand steelt al zijn geld. Thuis maakt hij het weer goed met Karima.

Mening

k zou dit boek aan andere mensen aanraden, omdat ik het een leuk boek vond. Je ziet echt hoe anders het leven daar is, het is daar niet normaal dat meisjes ook naar school gaan en veel mensen hebben nog nooit een computer gezien. Ze denken echt dat Nederland een soort paradijs is. Het is een geloofwaardig verhaal want het zou echt kunnen gebeuren. Ik kon me het best inleven met Karima, omdat ze heel graag naar school wil maar dat niet mag van haar ouders. Jammer dat je niet weet hoe het precies afloopt, maar daarom komt er nog een tweede deel: De man met de baard.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Brief uit Hollanda door Lydia Rood"