Brekende golven door Gerda van Wageningen

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 535 woorden
  • 31 juli 2007
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Brekende golven
Shadow
Brekende golven door Gerda van Wageningen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. Datum van het leesverslag: 21 september 2006
2. titel: brekende golven
3. auteur: Gerda van Wageningen
4. genre: drama, verdriet

5. gebeurtenissen: het boek gaat over een moeder Elsie die samen met haar man Arend een meisje heeft geadopteerd. Dat meisje heet Sandra. Op een nacht staat er opeens politie voor de deur die Arend komen arresteren wegens misbruik van 2 meisjes. Op dat moment komt Elsie erachter dat hij Sandra ook altijd heeft misbruikt. Ze gaat een tijdje bij een vriendin, Francine, wonen. Als ze terug gaat naar haar huis om een paar spullen te pakken staat Arend voor haar neus. Ze vertelt hem dat ze wil scheiden. Ze gaat terug naar Francine waar er politie aan de deur komt. Ze vertellen Elsie dat haar man zelfmoord heeft gepleegd door op een andere auto in te rijden. Door wat er allemaal gebeurd is gaat Elsie aan de drank (wijn.) Als ze denkt dat het niet erger kan worden krijgt ze te horen dat haar beste vriendin Francine borstkanker heeft. Haar vriendin komt er overheen maar blijft een gevoel hebben dat het terug komt. In de tijd dat haar vriendin borstkanker had heeft Elsie 2 mannen ontmoet: Beer en Thomas. Thomas is haar buurman, hij schrijft seksuele verhalen en wil met Elsie naar bed. Hij begint haar te stalken als ze zegt dat ze niet wil. Toen ze dreigde de politie te bellen is hij gestopt. Beer is een vriendelijke man. Na een tijdje is de borstkanker toch teruggekeerd en overlijd haar vriendin. Niet lang daarna trouwen Elsie en Beer en is Elsie zwanger. Sandra is medicijnen gaan studeren in Rotterdam. Sandra heeft dan al een jaar een lieve vriend (Joost) die respect heeft voor wat er is gebeurd.

6. thema: misbruik


7. personen: Sandra: een meisje van 16 jaar dat erg veel verdriet heeft en iedereen buitengesloten heeft. Ze kan niet vergeten wat er gebeurd is. Over het uiterlijk wordt niks verteld. Elsie: een goede moeder die alles voor haar kind over zou hebben maar die zichzelf niet kan vergeven over wat er is gebeurd. Over het uiterlijk wordt niks verteld. Beer: een grote, brede, een gezette man. Hij heeft een lief karakter en heeft veel respect voor wat er is gebeurd.

8. plaats: het verhaal eindigt in het huis van beer en Elsie dat ze net hebben verbouwen met een jacuzzi. Het eindigt dat ze in de jacuzzi gaan liggen.

9. tijd: het verhaal speelt zich af in november een jaar na alle problemen. Dat weet ik doordat het in het laatste hoofdstuk staat in de eerste zin. De periode die wordt verteld duurt 5 jaar. Alles wordt verteld in chronologische volgorde

10. begin: het verhaal begint midden bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen.

11. Probleem en afloop: het belangrijkste probleem is dat een moeder en haar dochter proberen om alles achter zich te laten. Het boek heeft een goede afloop. Het boek heeft een gesloten einde.

12. perspectief: hij/zij- perspectief

13. titel: het gebeurt allemaal aan zee. Alle goede dingen in het leven van Elsie worden gebroken

14. beoordeling: ik vind het een erg leuk boek omdat er erg veel problemen in gebeuren. Het boek gaat over 1 probleem maar door dat ene probleem ontstaan er meerdere problemen en daardoor wordt het niet saai. Ik zou het boek een 8 ½ geven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.