Brandende liefde door Jan Wolkers

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 834 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 9 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1981
Pagina's
320
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Brandende liefde
Shadow

Ik schrok toen ik thuiskwam en haar rouwkaart in de brievenbus vond, want ik had minstens tien jaar niets van haar gehoord of gezien en haar juist een paar dagen geleden vanuit Parijs een kaart gestuurd.
Brandende liefde is niet alleen het verhaal over de liefde van

Ik schrok toen ik thuiskwam en haar rouwkaart in de brievenbus vond, want ik had minstens tien jaar niets van haar gehoord of gezien en haar juist een paar dagen geleden vanuit Par…

Ik schrok toen ik thuiskwam en haar rouwkaart in de brievenbus vond, want ik had minstens tien jaar niets van haar gehoord of gezien en haar juist een paar dagen geleden vanuit Parijs een kaart gestuurd.
Brandende liefde is niet alleen het verhaal over de liefde van een jonge schilder voor zijn model, maar vooral een roman over vergankelijkheid.

Brandende liefde door Jan Wolkers
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Brandende liefde
Auteur: Jan Wolkers

Titelverklaring:
'Brandende Liefde' is de volksnaam voor het plantje Lychnis. Het heeft vurige rode bloemen. De ikpersoon gaf Brandende Liefde aan Mademoiselle Bonema voor haar verjaardag.

Voor Anna koestert hij een 'brandende liefde'.

De titel ironiseert ook de verhouding tussen de andere personages. Mademoiselle Bonnema lijkt zich niet veel om haar vader te bekommeren. De verhouding tussen Anna en de violist is er meer een van goede vrienden dan van hartstochtelijke liefde.

Informatie over de schrijver:
Jan Wolkers, 26 oktober 1925 (80) in Oegstgeest (bij Leiden) Groot gezin (11 kinderen).

thuis is streng gereformeerd (de Bijbel werd ca. twee keer per jaar compleet doorgewerkt). Zijn vader had een kruidenierswinkel, economie/Armoede.
Zijn lagere school lag tussen twee psychiatrische inrichtingen; hij zou getuige geweest zijn van de moord op een oppasser door een patiënt;
Het grote voorbeeld is zijn oudste broer (omdat hij zich tegen zijn protestants-christelijke) vader keert); deze sterft helaas in 1944 aan difteritis (= een ernstige keelziekte).
Voltooit de mulo (nu mavo) niet, en heeft tijdens de oorlog allerlei baantjes, o.a. als dierenverzorger in een laboratorium waar dierproeven toegepast wordt.
Na zijn jeugd en na de oorlog gaat Wolkers beeldhouwkunst studeren aan diverse academies.

Andere boeken:
Debuut met Serpentina’s petticoat (1961)
1962 - Kort Amerikaans (roman),
1963 – Gesponnen suiker (verhalen)
1963 - Wegens sterfgeval gesloten (toneelstuk), 1963 - Een roos van vlees (roman)
1964 - De hond met de blauwe tong (verhalen), 1965 - Terug naar Oegstgeest (autobiografische verhalen)
1969 - Turks fruit (roman),

1981 - Brandende liefde (roman)
Voor de Boekenweek 2005 'Zomerhitte'.
Onderwerpen dood, hel en seks
Niet letterlijk autobiografisch, verandert de realiteit tot literatuur. Hij fantaseert dus in eerste instantie, maar schrijft vanuit eigen ervaringen. Enkele opvallende aspecten:
- het haten van de vaderfiguur (soms ook van de zuster);
- de overleden broer als tegenspeler van de vader.
twee keer getrouwd geweest en heeft twee zonen uit zijn eerste huwelijk. Sinds 1963 woont hij samen met zijn derde vrouw Karina, die op 16-jarige leeftijd bij hem introk. In 1981 een tweeling (twee jongens). Lange tijd heeft Wolkers in Amsterdam gewoond, maar sinds 1980 verblijft hij op Texel
Hij weigerde diverse prijzen:P.C. Hooftprijs, de literatuur prijs van Amsterdam, Constantijn Huygensprijs

Samenvatting:
De ikpersoon vindt een rouwkaart in de brievenbus, als hij hem leest ontdekt hij dat zijn vroegere Franse lerares Mademoiselle Bonema is overleden. Ze heeft hem een witte kan na gelaten en hij gaat naar de begrafenis in Nederland. Hij blikt terug in de tijd ongeveer 10 jaar.
Hij kreeg Franse les om een studiebeurs te ontvangen, om te schilderen in Parijs. In ruil voor de Franse les moet hij veel klusjes doen. Boven de Franse lerares woont een getrouwde vrouw waar hij verliefd op wordt. Genaamd Anna Laman.
Hij wil haar naakt schilderen. Op een gegeven moment wil Mademoiselle Bonema haar vader niet meer verzorgen en de ikpersoon vind dit een goede manier om dichter bij Anna te komen en gaat ook in het huis wonen om de zieke vader(oude chirurg) te verzorgen.
Hij krijgt een soort van relatie met Anna en wil haar met de oude chirurg schilderen omdat De grijsaard en Suzanna, een thema uit de schilderkunst is. Op het moment dat hij de hoogzwangere Anna wil schilderen met de oude chirurg is de chirurg net overleden, hij verteld dit niet tegen Anna maar zegt dat de zieke chirurg slaapt. Nadat de oude chirurg is begraven komt Anna nog een keer voor het schilderij poseren, opeens krijgt ze weeën. Ze bevalt van een meisje in zijn schildersatelier. Dit is niet zijn kind maar het kind van de violist waarmee Anna getrouwd is. Ze ontmoeten elkaar tien jaar later op de begrafenis van Mademoiselle Bonema.

Thema:
De thema`s van het boek zijn leven, liefde, dood . De oude chirurg vertegenwoordigt het lichamelijke sterven. Mademoiselle Bonnema het geestelijk dood zijn. zij heeft een saai leven zonder liefde en met verdriet om het overlijden van haar moeder(zelfmoord).
Leven Door Anna wordt het in de villa wat levendiger en Anne bevalt van een dochter(nieuw leven).
Erotiek
De liefde van de schilder voor Anna

Hoofdpersonen:
De Ikpersoon:
Hoofdpersoon- jonge knappe schilder- studeert academie BeeldKunst.-verliefd op anna- schildert vooral stillevens (over de liefde van anna)
Ontwikkeling: na 10 jaar nog steeds schilder van stillevens

Anna:
vrouw violist- mooi- trouw aan haar man- wil graag bewonderd worden

Mademoiselle Bonnema:
franse lerares- lelijk saai preuts- altijd vrygezel- kykt niet naar haar vader om- ijzig wantrouwend
Ontwikkeling: heeft ze niet ze is aan het eind van het boek dood.

De vader van Mademoiselle Bonnema:
vroeger chirurg-Parkinson-ik persoon verzorgt hem
Geen ontwikkeling(dood)

Kees van der Plasse:
van Gogh baard- studievriend van ikpersoon-
Ontwikkeling: oorspronkelijke ideeen laten vallen-hij laat schilderijen nu door een assistent maken- hypocriet en verdient grof geld

De violist:
man van Anna- vaak van huis
Ontwikkeling: Hij verlaat anna.

Beoordelingswoorden:
Lastig: franse zinnen
Vreemd: dode man schilderen- dochter die zich niet bekommerd om vader
Saai: vooral in het begin gebeurde er niet veel en als er wat gebeurde gingen ze er niet echt diep op in.( geen gevoelens)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Brandende liefde door Jan Wolkers"