Het AD onderzoekt: wat vind jij van de lerarenstaking en wat merk jij van het lerarentekort? Invullen duurt maar 2 minuutjes!

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

Personen

In het boek zijn 3 hoofdpersonen.

Naomi, Naomi is bij haar oudere zus in Amsterdam komen wonen. Naomi is erg onzeker over zichzelf. Als Naomi bij haar zus Elise komt wonen vind ze al snel Jelle een erg leuke jongen, maar dit vind ze allemaal erg moeilijk omdat haar ‘’grote’’ liefde om is gekomen met een brommer ongeluk, ze heeft er erg veel moeite mee en vind het  er moeilijk om er over te praten.

Veder is Naomi wel een erg zorgzaam meisje die erg veel om andere geeft, maar toch ook veel met zichzelf bezig is en soms iets te veel dat ze de rest vergeet. Ook vind Naomi het leuk om op de voorgrond op te treden.

 

Elise, Elise is de zus van Naomi. Elise heeft het erg moeilijk met haar verleden, omdat ze vroeger op de boerderij van haar ouders seksueel mishandeld werd door haar oom niemand weet dit en ze durft het ook aan niemand te vertellen.

Zodra ze promotie krijgt op haar baan word het haar allemaal teveel en kan ze het niet meer aan. Ook komen de herinneringen van vroeger weer erg naar boven.

Later in het verhaal komt ze in Rafaël tegen. Rafaël neemt Elise mee naar een Jonathan om daar samen met god te zijn.

Elise is een erg verlegen meisje die juist niet graag op de voorgrond treed dus Elise is juist het tegenovergestelde van haar zusje Naomi. Elise vind haar familie erg belangrijk en wil daarom alles zo goed mogelijk voor haar familie doen.

 

Jelle,  is als kind altijd erg verwaarloost waardoor hij nu hele erge faalangst heeft. Jelle heeft alles voor Naomi over maar ondanks alles krijgt hij erg vaak paniek aanvallen. Jelle wil graag veder met Naomi maar hij weet niet of hij dit wel kan. Jelle werkt bij een klein cafeetje. Hij wil erg graag een nieuwe baan maar hij heeft nooit afgestudeerd dus hij heeft ook geen diploma. Hierdoor is het erg moeilijk om een baan te vinden. Ook moet Jelle opzoek naar een nieuwe woning maar hij blijft dit maar uitstellen.

Jelle is een aardige jongen, maar hij is erg onzeker over zichzelf en waardoor hij weer paniek aanvallen krijgt.

 

De bij personen in het verhaal zijn:

 • Rafaël:

            Jongen die mensen meesleept naar de Ark (sekte)

 • Jonathan:

           De leider van de sekte die gestuurd is door god.

 • De oom van Evert;

  In de ogen van Naomi een aardige oom, maar Elise weet dat dit niet zo is want hij heeft haar seksueel mishandeld waar ze nog steeds mee zit.

 • De moeder van Naomi en Elise;

  Een zorgzame vrouw.

 • De vader van Naomi en Elise;

  Is overleden, maar hij was wel een aardige man, die erg hard werkte en altijd bezig was met de boerderij,  hij sprak niet veel.

 • Steven, de broer van Naomi en Elise;

  Wil graag de boerderij van zijn vader en moeder overnemen, hij is net zoals zijn vader, werkt hard, doet veel voor de boerderij ook hij heeft zijn studie nooit afgemaakt omdat hij wist dat hij toch op de boerderij ging werken. Hij gaat nooit op stap en heeft nog nooit een vriendin gehad omdat hij altijd te druk bezig was met de boerderij.

 

Waar en wanneer speelde het verhaal zich af?

 

Het boek begint in augustus 2011 en eindigt in november 2011. In het verhaal zitten veel flashbacks voorhal bij Elise. Maar er zitten ook juist vooruitblikken in wat Jelle denkt erg over zijn toekomst en hoe hij dat wil gaan aanpakken.

Het boek speelt zich op verschillende plaatsen af zoals:

 • Thuis in het huis van Naomi en Elise

 • In het appartement van Jelle

 • Op de boerderij van de moeder en broer van Naomi en Elise

 • Op de Ark (de sekte)

 

Samenvatting

Als Naomi intrekt bij haar zus Elise valt ze gelijk al voor Jelle. En dit was ook andersom. Dus al snel kregen ze een relatie. Naomi heeft het hier erg moeilijk mee, omdat dit haar eerste vriendje weer is Erik. Erik is overleden aan een brommer ongeluk. Niet alleen Naomi heeft het er erg moeilijk mee maar ook Jelle. Dit komt doordat Jelle altijd verwaarloost is door zijn moeder. Jelle heeft een gehandicapt broertje, genaamd Ollie waardoor hij in huis geen aandacht kreeg. Hij verzon de raarste manieren om ook maar een beetje aandacht te krijgen maar zelfs dat lukte niet. Toen zijn broertje in een tehuis werd gezet had Jelle het gevoel dat dit zijn schuld was. Ook zijn moeder zij dat het allemaal zijn schuld was dat Ollie nu in een tehuis zat. Doordat Jelle zo verwaarloos werd was hij aan de drugs gegaan, waardoor hij heel zijn leven overhoop had gehaald.

 

Ook Elise heeft het allemaal niet makkelijk. Ze heeft erg veel moeite met haar verleden. Ze was vroeger seksueel misbruikt door haar oom Evert.

Toen Elise promotie kreeg op haar baan ging het allemaal verkeerd. Ze kon niet helder meer denken. Ook deed haar baas herinneringen ophalen van vroeger. Hierdoor raakte ze behoorlijk in de stress en sliep ze erg slecht waardoor ze overspannen werd. Ze mocht hierdoor een hele tijd niet werken totdat ze weer wat rust kreeg.

Dit was voor Elise ook de juiste manier om eindelijk aan de tuin te beginnen. Hierbij hiel Rafaël. Eerst moest Elise niets van Rafaël hebben maar nadat ze zag hoe hij in het leven stond kreeg ze toch meer belangstelling. Elise en Rafaël zagen elkaar steeds vaker. Ook vertelde Elise haar verhaal aan Rafaël die toen zij dat ze is een keer moest komen naar de Ark waar Rafaël in het weekend altijd was. Rafaël stelde Elise voor aan Jonathan. Jonathan zij dat hij haar kon helpen als ze zich aansloot aan de sekte. Dit deed Elise voor haar gevoel kreeg ze een hoop steun van Jonathan en god.

Toen Naomi en de rest van het gezin erachter kwamen dat Elise in een sekte was beland konden ze het niet geloven. Ook eiste Elise haar deel van de boerderij op om het geld aan de Ark te geven.

Naomi en Jelle probeerde alles om Elise uit de sekte te halen maar met weinig succes. Toen oom Evert het ook hoorde dat Elise in een sekte zat kon hij het niet laten en ging naar de Ark om Elise er uit te halen.  Hij klopte op de deur en er deed een klein meisje open hij zij dat hij Jonathan wou spreken en liep snel mee naar binnen en toen hij Jonathan zag sloeg hem zo hard met een kruis dat hij niet meer leefde.  Iedereen die in de sekte zat was nu vrij om te gaan en te staan waar ze zelf wilde.

Jelle was uiteindelijk alles kwijt , hij wou het nog goed proberen te maken met Naomi maar daar was hij te verlegen voor. Toen hij pas echt realiseerde dat hij niets en niemand meer had belde hij Chocolate (zijn drugshandelaar), en hij ging weer terug naar de drugs.

 

Thema

 

Het thema van het boek is:

Sekte

 

De boodschap die rond het verhaal zit is dat meerdere mensen een verhaal hebben die ze iedere dag meeslepen. En dat mensen daarom de gekste dingen gaan doen als ze er niet over praten. Net zoals Jelle hij praat nooit over zijn probleem, over wat hij heeft mee gemaakt en daarom heeft hij drugs gaan gebruiken. Maar Elise daarin tegen ging op een gegeven moment wel over haar gebeurtenissen praten waardoor er een hele last van haar schouders viel. En nadat Jonathan was vermoord is ze altijd over haar problemen blijven praten met een therapeut. Waardoor haar leven een stuk makkelijker is geworden.

Dus dat je eigenlijk over je problemen moet praten met iemand die je durft te vertrouwen en dat je dan vanzelf merkt dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

 

Eigen mening

 

Ik vond een erg leuk boek omdat je helemaal word meegenomen in de verhalen van Jelle, Naomi en Elise. Iedereen heeft zo iets meegemaakt wat toch wel aangrijpend is. Zo heeft Jelle zijn vader niet gekend en is hij thuis uit huis geplaatst door zijn moeder, heeft het vriendje van Naomi een brommer ongeluk gehad en is zo overleden en Elise is seksueel mishandeld door haar eigen oom.  En dat je er dan gewoon niet uitkomt hoe je het moet oplossen en dan in een sekte beland en zoals Jelle ook nog is extra aan de drugs.

Ook vond ik het een spannend boek omdat het overspel baar was wat Elise nou ging doen of ze nou toch wel of toch niet in die sekte ging en of ze nu wel of niet haar familie in de steek zou laten omdat het echt niets voor haar was om dat te doen.

En ook in het begin wist je niet wat nou het verhaal was van Elise, ze kon er niet over praten. En omdat je het toch wilt weten blijf je maar veder lezen om het uiteindelijk te weten.

 

Het enigste nadeel vind ik dat het eindigt met een open eind dus je blijft nog met een hele hoop vragen in je hoofd zitten. Maar dat maakt wel het verhaal weer spannend.

 

 

 

 

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Succes!!!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

als ze iets zeggen gebruik je zei niet zij maar buiten dat goeie recensie!

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Als ik me niet vergis is het toch gewoon oom Evert. Er staat de oom van Evert. Volgens mij een klein foutje, verder een mooi verslag :)

2 jaar geleden

Antwoorden

#.

#.

ja klop maar ze heeft wel meer foutjes maar da maakt niet uit

2 jaar geleden

gast

gast

S.

S.

Vraagje: Heeft Naomi ook een werk? want ze zegt wel steeds tegen Jelle dat hij moet gaan werken maar ik heb niks gelezen over haar werk. Weet iemand dat?

2 jaar geleden

Antwoorden

lieke

lieke

1 jaar geleden

lollypop

lollypop

nee zij studeert nog denk ik

1 jaar geleden

gast

gast